söndag 28 september 2008

Är gener och levande organismer en intellektuell egendom?

Phu! Då var bokmässan över för denna gången. Nu är det bara ett år kvar till nästa gång :) Efter en heldag på mässan igår lagade jag riktigt smarriga ugnsbakade zucchinihalvor. Har inte fixat in bilderna i datorn än så recept kommer i veckan. Om ni inte kan vänta på ta en sväng in till Nässelblom & choklad som nyligen lagade dessa vilka jag såklart hade i bakhuvudet igår. Och hon i sin tur tänkte visst på mina fyllda paprikor när hon lagade dom. Det är detta som är så kul med bloggande - allt utbyte och inspiration vi alla ger till varandra. Det behövs inte alltid så mycket för att det ska kännas som man lagar något nytt.

Nu är det söndagkväll och jag pustar ut efter mässan och tänkte passa på, lite i senaste laget förstås, att lobba för dokumentären Monsantos värld som kommer ikväll på SVT2. Dokumentären börjar klockan 22:00 och håller på lite sent, till kl 23:50, så det är bäst att ställa in videon! Den franska dokumentären handlar alltså om Monsanto - ett multinationellt stroföretag, kanske mest känt för tillverkning av gifter som t ex PCB (polyklorerade bifenyler) och Agent Orange. Vad kanske fler inte känner till är att detta multinationella företag är världsledande på att genmanipulera mat.
De tar patent på grödor världen över vilket t ex hindrar bönder att använda av sin egen skörd till utsäde för nästa skörd. De tvingas istället köpa nytt till dyra pengar. Även mikroorganismer och traditionell kunskap om hur använda t ex nyttoväxter och annat i bl a mediciner tar de patent på, vilket ställer till det för framförallt fattigare länder att just tillverka sin egen medicin.

Inom WTO finns ett mycket omtalat avtal, det så kallade TRIPS-avtalet, (trade-related aspects of intellectual property rights). Avtalet handlar om Intellectual property rights are the rights given to people over the creations of their minds, alltså kan man på svenska säga att avtalet reglerar immaterialrätten, eller skydd av intellektuell egendom, som inkluderar bland annat patent, copyright, skydd av varumärke, industridesign och affärshemligheter. Den mest kontroversiella punkten i avtalet är artikel 27.3 (b) which deals with patentability or non-patentability of plant and animal inventions, and the protection of plant varieties. Den handlar således om patenträtt på biologiska och animaliska "uppfinningar" och skydd av traditionell kunskap och biologisk mångfald. Forum syd har skrivit en kort och lättläst text om TRIPS-avtalet och just denna artikel. Se här för en HTML-version och pdf här, eller beställ hela rapporten här.

Att ta patent på mikroorganismer anses tydligen för en del att det är en uppfinning skapad av människors hjärnor. Artikel 27.3 (b) lyder som följer:

(b) plants and animals other than micro-organisms, and essentially biological processes for the production of plants or animals other than non-biological and microbiological processes. However, Members shall provide for the protection of plant varieties either by patents or by an effective sui generis system or by any combination thereof. The provisions of this subparagraph shall be reviewed four years after the date of entry into force of the WTO Agreement.
Detta kan man ju verkligen diskutera tycker jag. Det är ju helt galet att kunna ta patent på en gen, en rot, ett djur, ett frö osv. Och inte behöver väl jag skriva v a r de multinationella företagen finns i världen som nu utnyttjar möjligheten till att samla på sig patent på intellektuell egendom. För ni kan ju bara då ana v a r i världen de största biologiska och genetiska variationerna finns!

Kanske har ni även hört ordet biopiracy - biostöld - vilket i praktiken menas att företag tar patent på levande organismer och genetiskt material och/eller den traditionella kunskapen som ligger bakom utvecklingen av produkten. Enligt Världsnaturfonden botar varje dag en överväldigande majoritet av världens befolkning sina krämpor och sjukdomar med mediciner direkt eller indirekt från naturen. Över 35 000 olika växtarter används för framställning av mediciner. Hela 40 procent av den receptbelagda medicinen vi använder kommer från naturen och runt 90 procent av alla läkemedel kommer från växt- eller djurriket.
Inte nog med att många av dessa arter hotas av människans exploatering av tropiska skogar utan också av biopiracy. Multinationella företag finkammar världens biologiska resurster som t ex genetiskt växtmaterial och tar patent på de så kallade uppfinningarna/upptäckterna.


Men hur är det nu egentligen vad gäller uppfinning och upptäckt? Är det verkligen helt rätt och riktigt att vi tar patent på upptäcketer som vi faktiskt inte bidragit till utan snarare tillhör någon annan. Något mindre bemedlat land i syd t ex som inte har samma skriftliga dokumentering- och arkiveringsmöjligheter som vi i nord. Dock finns medicinskt kunniga personer överallt i världen. Således har alla inte en doktorstitel utan kan också kallas shamman eller medicinman. Och vem äger egentligen tropikskogarna? Vem äger kunskapen? Hur är det egentligen möjligt att ta patent på en levande organism?


Oj, jösses! Nu har klockan rusat iväg. Det är så himla intressant, upprörande och viktigt att jag visst fastnat här och nu är det redan dags för dokumentären! Och jag som inte ens kommit till majsen och sojabönorna!!! Det får bli en annan dag.



Se, läs och lär!

fredag 26 september 2008

Jag vill inte ha ägg i min sojakorv!

Skriv på namninsamlingen till Dafgårds, Hälsans kök/Nutana med flera med uppmaningen att ta bort animaliska ingredienser i deras vegetariska produkter som t ex sojakorv, vegfärs, quornbiffar och mycket mer. Det är inte bara vegetarianer och veganer utan också en allt mer ökande grupp allergiker som önskar ett proteinalternativ utan animaliska ingredienser som ägg och mjölk.


Men några snabba klick skriver du också under listan som initierats av Fredrik som bloggar från Kopanda foods.

torsdag 25 september 2008

Senaste tillskottet i min bokfamilj - i mormors berså


Har ni sett vad jag har hemma på bordet nu då? Jorå, ett alldeles eget - och signerat - exemplar av Kinna och Märthas bakbok i mormors berså fem generationers bröd bakverk & tårtor. Hur kul som helst att träffa Kinna i egen hög person idag :) Och som bonus fick jag även träffa lillasyster Elina som formgivit boken och som även hon har en egen blogg.

Som utställare för Rädda Barnens nya kampanj och utställning Rewrite the Future, i monter H03:21 på internationella torget, hade jag förmånen att vara på bokmässan redan idag. Den var öppen bara för branschfolk (dvs alla som arbetar med eller är verksamma inom utbildning/kunskap, dokumentation, information och kultur) idag och öppnar kl 14:00 i morgon (idag) fredag för alla. Och då passade jag på att ta vägen förbi monter E02:02 för att träffa Kinna och köpa boken. Jag har såklart inte hunnit baka något ur den än men den kan varmt rekommenderas ändå! Flera recept påminner mig om min egen mormor och mammas goda kakor. Så alla ni som kommer till bokmässan under helgen har ett absolut måste - att vika av mot E-hallen och hitta Kleftad förlag i monter E02:02 under helgen.
Missa inte heller frukostarna som det bjuds på både lördag och söndag morgon, på internationella torget.


Vi ses!

Böcker om mat på bokmässan


Idag startar äntligen bokmässan! Trots att jag till största delen kommer befinna mig på Internationella Torget (H-hallen) vid Rädda Barnens nya utställning Rewrite the Future, finns det ändå tid att mingla runt bland alla montrar med tonvis av böcker :) Och med åren har även avdelningen Mat & trädgård vuxit fram. Kockar är på besök och lagar mat live. Böcker kommer signeras och trädgårdsidéer kommer utbytas. Missa inte självaste Gunnel Carlson! På andra plan finns även scenen i F-hallen där bland annat program inom Hälsa o& Livsstil som kommer fylla dagarna.


Och på tal om signering. Monter Eo2:02 måste ni bara besöka! Där finns självaste Kinna från Kinnas blogg - mormors mat som tillsammans med sin syster säljer deras bakbok i mormors berså som de redan förra året gav ut.


Så trots att maten på mässan inte är någon kulinarisk resa direkt, och dessutom ägs av ett och samma företag vilket gör att utbudet i stort sett är det samma vart man än väljer att spendera hutlöst mycket pengar, så kan man i alla fall handla mycket böcker om mat :) Dock kan blodsockret sjunka en del då det faktiskt tar på krafterna att vandra omkring på bokmässan så jag laddar och tar med mig egen matsäck.


Over and out!


Bilden på årets affisch är lånad från Bok & Bibliotek i Norden AB, Formgivare är Anna Wirsén.

onsdag 24 september 2008

Kålrot- och morotssoppa


Oj, oj vad skulle jag äta egentligen om det inte fanns så gott om morötter? Vem kom på kulturväxten morot egentligen? Vem började äta den och odla den? Eller alltså...jo, hur börjar växter egentligen växa? Oh, no! Here we go again. Nu börjar mina funderingar och existentiella dilemman att göra sig hörda. Bäst att släppa tanken med det samma.

Skulle koka soppa härom dagen men tankspridd som jag var hällde jag bort buljongen jag kokat grönsakerna i. Då grönsakerna var lite överkokta och tänkta att puréa, tillsatte nytt vatten och lite kokosmjölk. Men den blev lite för tjock och lite för smaklös. Så när ni nu springer ut i köket för att koka denna snabba soppa så häll inte ut buljongen/kokvattnet! Och när ni nu kokar denna billiga soppa - jo, morötterna kostade bara 2:90/kg - kan man ju piffa till det med gott och dyrt vin istället ;-)


Kålrot- och morotssoppa
3-4 port

400-500 g kålrot
300-400 g morötter
1 stor gul lök
vatten
grönsaksbuljong
timjan, torkad
vitpeppar
kokosmjölk

ev kikärter, kokade

Skala och skär rotfrukten och löken i bitar. Lägg i en rymlig kastrull och täck med vatten. Se till att det finns lite mer än bara precis täckt. I med buljong och torkad timjan. Låt koka tills bitarna är mjuka. Använd stavmixer i kastrullen och tillsätt eventuellt kokosmjölk. Mängden kan variera beroende på hur mycket vatten du använt. Jag behöver inte salta något på grund av att min buljong redan är salt i smaken men det avgör ni själva hur ni vill eran mat ska smaka. Peppra och rör eventuellt i lite kokta kikärter och garnera med färsk timjan.


Smaklig spis!

söndag 21 september 2008

Rödbeta och palsternacka från gården



För en vecka sedan gav jag till slut upp hoppet om en god skörd. Eller, egentligen gav jag nog upp redan i juni tidigare i år då torkan gick hårt åt på växtligheten. Början till det som skulle bli bönor försvann, spenaten brändes bort och dillen verkade ovanligt seg i starten. Så kom då regnet. Och vad det sedan regnade. Ingenting växte något att tala om. Men så tog det sig lite nu på sensommaren och under augusti som haft ganska fint väder. Men inte på långa vägar så bra väder att det skulle hinna växa till sig ordentligt innan det blir höst.


Det gamla slitna ordspråket liten men naggande god passar väldigt bra i sammanhanget. Skörden blev ju alltså extremt liten. Bokstavligen kan man säga. Bortsett från morötterna som för ett par veckor sedan blev uppdragna av några tonårstjejer blev det några få betor och något fler palsternackor. Men ack så små, så små. Under normala omständigheter skulle den ringa storleken på palsternackorna gallras bort eller helt enkelt slängas undan men nu var jag ju bara tvungen att ansa, tvätta och koka dom. Samma sak med rödbetorna. Inte lagade jag något märkvärdigt av dessa. Rödbetorna kokades, skalades och serverades med flingsalt och lite färsk backtimjan. Palsternackorna kokade jag och strödde lite flingsalt över samt några stänk hallonvinäger. Inget avancerat alltså. Lite fullkornspasta, rostade nötter och stekt tofu och middagen var klar.

torsdag 18 september 2008

Till min bästa vän!


Jag gillar att klippa och klistra, pilla och pula (och då menar jag inte valutan i Botswana) med t ex kort och presenter. Förr la jag ner mycket tid på t ex inslagningen av julklappar. Det gick ju nästan åt mer pengar till papper, snören, pynt och annat skoj man kan göra paket av än själva innehållet. Nu blir det inte mycket av den vara p g a flera orsaker. Pyntar och garnerar konstigt nog inte mina bakverk något märkvärt. Bakar inga roliga bröd t ex och jobbar mig aldrig att göra fina pajlock osv. Har heller aldrig bakat en tårta. Kommer nog aldrig att göra det heller. Så därför har jag lånat bilder hit idag. För idag är en stor dag.

Idag gifter sig min allra bästa vän - nästan 900 mil söderut härifrån! Alltså, jag kommer inte vara med på bröllopet. Vet inte riktigt hur jag känner mig idag. Är glad och ledsen om vartannat. Pratade med henne häromkvällen och hon verkade lugn. Messade igår kväll och vaknade av ett sms från henne i morse. Hon hade visst stekt köttbullar i stora lass och sovit som en stock inatt. Hon har lovat att messa mig när hon sagt ja :) Ja, och så kommer tårarna nu igen då... Önskar så jag kunde vara med henne idag. Så - ni andra får ursäkta mig idag då jag har tankarna på annat håll.

Jag önskar dig all lycka och framgång i ditt fortsatta liv som gift, vännen!




Bilden övers, på tårtan med prästkragar, är lånad från Ultimate Cake - fira med tårta!
Bilden nederst, med Princess Leia och Han Solo, är lånad från Cake and Design.

tisdag 16 september 2008

Gröt med rivet äpple till frukost

Jag har tidigare bloggat om mina frukostar med frukt och sojayoghurt men nuförtiden är det gröt som gäller. Fiberhavregryn, rågflingor och dinkelflingor är huvudingrediensen och så blandar jag i linfrön, solrosfrön och ibland kokosflingor eller hackade nötter som t ex hasselnötter, valnötter, mandlar och cashewnötter. Det händer att jag har hackad torkad frukt i men nästan alltid har jag ett rivet äpple i. Dessutom brukar jag slänga i 1/2-1 tsk kanel också när jag kokar gröt. Nu finns det dessutom ganska gott om svenska äpplen i affären - tokdyra förstås - men riktigt goda. Jag min tokstolle blandade tre sorter i en och samma påse (samma pris såklart) och nu vet jag inte vilket som är vilken sort. Discovery, Alice och Katja. Enligt bilderna och beskrivningarna på Ewerman frukt och grönt tycker jag mig ha förväxlat Alice och Katja påväg från affären och hem. Hur som helst är de goda och liksom både söta och syrliga på samma gång.

I mars tidigare i år fick jag en kommentar till ett inlägg om min müsli jag gjorde i maj 2007. Och det vill jag säga att ni kan tro jag har funderat över samma sak! Det handlar om varför vi säger havregryn när det egentligen är havreflingor. Ett tillägg ska göras att jag dock aldrig påstått mig ha en "fyrakornsmix" vilket Janicke skriver, och inte heller har jag använtvarken råg- eller kornflingor/gryn i den müslimixen. Janicke73, som gjort en gooletur, skrev så här (jag har lagt till hyperlänkarna till sidadresserna hon lämnade):

hej,

sitter nere i Schweiz och försökte just ta reda på vad "Gersten" egentligen är för "gryn". när jag först bara slarvigt googlade hamnade jag på din trevliga blogg , men nu när jag hittat svaret tänkte jag dela med mig, utifall att du fortfarande inte vet =)

först slog jag upp tyska > engelska och fick fram "barley" och på lexin fick jag så följande översättning:
Engelskt uppslagsord: barley Svensk översättning: korn, sädesslaget Hordeum varav det sistnämnda "Hordeum" ju inte gjorde mig så mycket klokare, men ... wikki vet ju nästan allt så ...
http://sv.wikipedia.org/wiki/Korn

den korta förklaringen får väl bli att det handlar om det vi i folkmun idag helt enkelt kallar "korn" (förr fanns det fler kornsorter, har jag för mig att jag hörde på ett avsnitt av vetenskapsradion historia, där en arkeolog bakade olika sorters stenåldersbröd, med idag ovanliga sädesslag.)

alltså innehåller din fyrkornsmix:
havre, korn, vete och råg-"flingor", medan min femkornsmix innehåller dinkel och hirs istället för råg =)

sist men inte minst, undrar jag dock nu när jag läst på lite om använding av de olika sädesslagen varför vi egentligen säger "havregryn" på svenska, om det som uppenbarligen inte har "gryn"-form, utan plattats ut till "flingor", det vill säga tyskans "flocken" ...
http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4deskorn jag la in en brasklapp om det här ...
http://sv.wikipedia.org/wiki/Diskussion:Havregryn#Havregryn
för den som inte orkar läsa mer så finns iaf här en bild på havreGRYN, vilket uppenbarligen inte är samma som våra havreFLINGOR! 8)
http://www.goodnessdirect.co.uk/cgi-local/frameset/detail/133173_Goodness_Oatmeal__Pinhead__3kg.html


Jag är benägen att hålla med och har många gånger funderat över just detta. Andra liknande sorter heter ju t ex rågflingor och dinkelflingor. Alltså skillnaden mellan gryn och flingor är då att sädesgrynen ångpreparerats och valsats ut till flingor. läser man den här texten från Livsmedelssverige kanske det ska heta råggryn, dinkelgryn etc...eller vad säger jag nu...? Äh, jag blir inte klok på någonting. Det enda jag vet är att jag har, liksom Janicke poängterat, funderat på varför vi säger havregryn och inte havreflingor. Men vad spelar det egentligen för roll? Gott är det i alla fall :)


Smaklig frukost!

måndag 15 september 2008

Då var det måndag igen

Känner mig som katten Gustav, eller Garfield som han egentligen heter, och hatar måndagar. Och konstigt nog har jag alltid känt det så. Kanske inte riktigt lika mycket under den perioden jag arbetade på ett servicehus (äldreboende) och hade rullande schema. Då var det inte riktigt lika mycket fokus på skillnaden mellan veckodagar och helg eftersom jag omväxlande jobbade helger och var ledig mitt i veckan.
Det är helt otroligt annars hur hela samhället snurrar efter att i stort sett ALLA ska vara lediga från fredag em och fram till måndag morgon. Det finns ju en hel drös med människor som jobbar hela helgerna - sjukhus, affärer, restauranger, caféer och så vidare har många folk i arbete då liksom på röda dagar som råkar infalla på andra veckodagar än just söndagar. Så trots att jag inte har jobb att gå till idag och min tillvaro lite flyter in och ut i det övriga samhället (ja man tvingas stå ganska mycket utanför det när man inte har ett lönearbete) tycker jag ändå illa om måndagar. Det ligger så mycket måsten i måndagar som bara gör mig helt apatisk. Men, men det är bara att tugga i sig. Snart är det tisdag igen och såklart ska jag komma ihåg mitt eget mantara även på mångagar att: Everyday is a good day!

Och trots allt kan jag inte låta bli att roas av och dra på smilbanden av det här citatet, vilket är ett av alla underbara citat, av Gustav: "I eat too much because I'm depressed, and I'm depressed because I eat too much. It's a vicious circle... that took years to perfect!" Hihihihi... :)


Ha en fantastisk vecka!


Bilden är hämtad från Garfield the Fanlisting och är egentligen en bild man kan ha som bakgrund på datorskärmen. Vetbara inte hur jag ska få den större här :\

söndag 14 september 2008

Miss Meisters mousakka

Det går inte bra för mig om min efterlängtade viktminskning. Fortfarande, efter dryga 4 månader har inget hänt. Fortfarande inga hekton, inga millimetrar, som rubbat sig. Jag skulle vilja börja gå på gym för att bygga lite muskler, men har absolut inte ekonomi till det nu. Däremot tänker jag börja en ny strategi och "låtsas" som att jag jobbar. Det innebär att jag åter måste börja laga mat i större mängd för att sedan frysa in i portioner. Då behöver jag inte fundera så mycket på mat längre utan helt enkelt äta frukost, ta fram en låda ur frysen som tinat lagom till lunch. Och så lite frukt på em och kvällsmat lite senare. På träningsdagarna blir det ett lättare mellanmål före träningen och kvällsmat efter. Idag gjorde jag för första gången en variant på mousakka.


Köpte härom dagen för första gången ett sojapålägg. På paketet står det att den kan användas som Cheddarost. Men ack o ve! Kanske borde jag anmäla detta som falsk varudeklaration. Tycker inte den har någon som helst liknelse med ost. Men kanske är jag helt enkelt inte van vid den smaken än. Veganosten innehåller karragenan som är ett förtjockningsmedel framställt ur rödalger som tillhör de encelliga organismerna protister. Karragenan har tilldelats E-nummer 407 eller 407 a. Alltså är denna ost helt utan några som helst rensade, torkade och hackade kalvmagar (löpe). Men trots det skulle jag rekommendera er som äter riktig ost att använda riven sådan i denna maträtt. Runt en till två dl borde räcka. För övrigt blev min mousakka överraskande god för att vara första gången.

Tyvärr blev det mycket suddigare i verkligheten än vad det såg ut i kameran när jag tagit bilden. Inte helt lätt att hålla kameran i en hand och tallriken i andra :\

Miss Meisters mousakka
många portioner!

1 stor aubergine (ca 500g), skivad
4 potatisar, medelstora (ca 340 g), skivad
olivolja KRAV
1/2 purjolök, strimlad
flingsalt
2 morötter (ca 200 g) KRAV, grovt rivna
1 burk krossade muttitomater (400 g)
1/2 pressad citron
timjan, torkad
dragon, torkad
chili, (t ex chiliexplosion)
1/2 - 1 dl vatten
2 dl havregrädde KRAV
45 g sojapålägg (veganost) KRAV

Sätt ugnen på 200-225 g. Hetta upp en stekpanna medan du skivar auberginen. Stek i olivolja en stund och täck sedan botten på en stor ugnsfast form (20x30 cm) Gör samma sak med potatisen. Strimla purjolöken och täck aubergineskivorna. Sprid ut de stekta potatisskivorna över purjolöken och salta.
Riv moroten grovt och blanda samman med de krossade tomaterna i en bunke. Pressa i saften ur en halv citron och krydda rejält (minst ett par tsk) med de torkade kryddorna och chili efter egen styrka och smak. Jag skulle tipsa om att riva i en vitlöksklyfta eller två vilket jag tyvärr glömde. Späd med 1/2-1 dl vatten och häll i 1 dl havregrädde. Fördela på toppen ovan potatisskivorna och häll till sist över 1 dl havregrädde. Grädda mitt i ugnen ca 45 min.

Det blev fyra fina portioner att frysa in efter att jag ätit en ordentligt stor portion. Hade tänkt skiva ner en halv zucchini också från början men trodde det skulle bli för trångt i formen. Den hade absolut fått plats men den får bli till mat en annan dag istället. Vill du att mousakkan ska räcka till många så servera en stor sallad på t ex bladspenat, limabönor och fint strimlad paprika och fänkål.


Smaklig spis!

lördag 13 september 2008

Vegomässa i Stockholm


Alla i och kring Stockholm önskar jag en trevlig dag på Vegomässan! Mellan kl 10-18 står portarna på Enskilda Galleriet, Kronobergsgatan 37, öppna och för endast 40 pix kan ni njuta av diverse smakupplevelser, kockar som rockar loss på scenen, testa nya veganglassen och inte minst kan man - åh, vad jag önskar jag kunde vara där idag - ställa frågan hur man bäst bygger myskler på sojaprotein. Stenåldersdieten är ju inget för oss vegetarianer och veganer direkt. Så missa inte föredraget Praktisk näringslära. Bland alla utställare finns också bloggaren Sara från Veganvrak. Glöm inte köpa med er ett ex av hennes senaste veganska matfanzine Grönsakslandet.

Så släng er nu på T-banan mot Fridhemsplan och slå runt era sulor på Vegomässan!

fredag 12 september 2008

Till alla som kan trolla med knäna!

Det finns så mycket jag vill säga men hittar inte orden. Detta är ju dock ingen dagbok utan snarare en receptbok - till största delen i alla fall. Men det går inte att låta bli att fundera och reflektera över diverse frågor som dyker upp i samband med mat. Ska den vara besprutad eller ekologisk? Kött eller grönsaker? Koldioxidutsläppare eller klimatsmart? Och så kan jag inte låta bli att faktiskt bli lite nedstämd av all glorifiering och upphöjande av den moderna västerländska rika människans medvetna avhållsamhet eller den mer kända beskrivningen frivillig enkelhet. Jo, för jag kan inte på något sätt känna och hålla med om att det skulle vara någon större bedrift med t ex ett Köpstopp under ett år - pröva istället tre år eller mer! I Göteborgs-Posten förra veckan fanns en artikel om köpstoppsbloggaren och en kort intervju med henne p g a boken som kom ut i veckan.

Missförstå mig inte nu. Jag, som så många andra, tittar in hos henne emellanåt och tycker hon lyfter fram en oerhört viktig fråga som allt fler också borde göra. Men att se en klippning hos en frisör som något nödvändigt kan jag absolut inte hålla med om. Eller konststycket att ta med lunch istället för att äta ute på lunchen klingar illa i mina öron. Kanske är det för att jag själv alltid haft lunchlåda med mig då jag aldrig haft pengar, eller jobb heller för den delen, som kräver att jag äter lunch ute varje dag. Och fråga mig inte hur jag ser ut i huvudet då jag inte besökt en frisör på ca 2 1/2 år! Inte särskilt kul när körkortet närmar sig sin sista dag av giltighet...
Skillnaden mellan alla köpstoppare och sådana som jag är att vi inte sparar något på vår avhållsamhet. Den är alltså inte frivillig. Jag vet att jag är långt från ensam om denna situation (är usel på att hitta rätt bland SCB:s all statistik, tabeller och rapporter och kan därför inte ge någon siffra) och vi får mer eller mindre lära oss "trolla med knäna". Judith Levine och hennes bok Not Buying It, är föregångare till flera köpstoppare och lyckades sparade så mycket pengar att hon kunde betala av kontokortsskulder OCH ha mer pengar över vid årets slut. Grymt bra!

Ja, tänk om man kunde tjäna något på att inte fika, gå på bio, klippa sig, äta lunch på stan, gå på afterwork (fast det går ju inte för sig ändå om man inte har ett jobb förstås), träna på gym, inte handla varken vinterskor, vinterjacka, badkläder, underkläder, sockor, jeans eller t-shirts?
Så, jag undrar ändå varför är dessa människor då är så beundransvärda? Jag tycker istället alla ensamma mammor (och pappor), fattiga studenter (obs! utan en massa hjälp från mamma och pappa!), lågavlönade arbetare, som ska klara livet på i runda slängar 10 000 kronor eller mindre i månaden, är värda allt beröm i världen!


Jag önskar jag kunde ge er alla och var en där ute i landet som dagligen kämpar med livet en uppmuntrande present. Jag hejar på er alla och endast ett ord på vägen är vad jag kan erbjuda: Everyday is a good day!
Och också,
dagen till ära, bjuder jag er alla fantastiska ni som kan trolla med knäna på hembakade cupcakes. Håll ut, vänner! Vi ska klara det!

Veggietoppen - En grön samlingsplats!

Men jösses! Nu är jag sent ute vill jag säga! Trots att jag har Veggiemind i läsaren och därför håller mig hyfsat uppdaterad har jag missat att lägga in mig själv i Veggietoppen! Jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår hur den fungerar men det är en tävling av något slag om vegetariska och veganska bloggare. Tråkigt nog har jag heller ingen "header" att lägga in.
Tycker de flesta har så fint på sina bloggar och jag har ett par bilder jag kan tänka mig ha bakom min titel. Har prövat tidigare men de blir på tok för stort. Det finns dessutom en himlans massa fina typsnitt att använda också men än så länge är min kunskap begränsad till bloggers utbud. Någon därute som kan?

Jag vet inte om man röstar eller om den lilla Veggietoppenloggan som sitter till höger på min bloggsida räknar besökare på min blogg. Klickar ni där kommer ni i alla fall till topplistan.
Så gillar ni min blogg Miss Meisters mat med mera... hoppas jag ni hjälper mig att sprida den så fler klickar sig hit. Tiden går ut redan vid midnatt på söndag. Och är det inte toppen säg, att alla ni som har egna vegan/vegetariska bloggar själva kan registrera er där och delta i Veggietoppen!


Lycka till!

torsdag 11 september 2008

Chokladcupcakes med citrontopping och blåa vallmofrön

Oj, oj! Har visst tappat stinget vad gäller bloggandet. Det finns som vanligt så mycket på lager som jag inte hinner skriva om och lägga ut. Och till det ska också sägas att jag spenderat flera timmar i veckan i telefonen med min usla bredbandsleverantör :( Men nu är helgen i antågande vilket säkert betyder att fler av er lättar på matreglerna och ger plats för lite mer sött och gott. Så här kommer recept på riktigt goda muffinsar eller snarare cupcakes. Skillnaden? Cupcakes är sötare (ingen müsli eller all-bran i dom inte) ofta med topping av det lite krämigare slaget och mer lika små minitårtor än vad en vanlig muffin gör.

Tidigare i våras insåg jag att jag gått upp något så vansinnigt i vikt sedan superformen jag hade i julas. Och så fort tanken på viktminskning infinner sig fungerar jag som raka Motsatsen själv! Jag trycker i mig än mer fett, socker och annat onyttigt än någonsinn och peppar mig själv att "bara en sista gång innan..." Varning! Pröva inte den metoden hemma! Funkar absolut inte!
Hur som helst. Mina vansinnigt goda cupcakes baserade jag på, med viss förändring, ett chokladkakerecept jag redan har. Frostingen gjorde jag efter vad jag annars använder på morotskakan. Och som pricken över i:t sprinklade jag blåa vallmofrön över muffinsarna. Det var faktiskt första gången jag prövade detta konststycke så inget att imponera med direkt. Titta isället in och kolla hur riktiga cupcakes kan se ut! O' Holy Sweet gör också läckra tårtor och andra bakverk. Sockersött gör urläckra och coola kreationer i sugarpaste. Och för en liten amerikansk dos med mycket inspiration, recept och bra hjälp i cupcakebakandet kan ni klicka här. Har ni ännu inte fått nog av dessa små (och stora) konstverk bara måste ni kika in hos Cupcake Artists!


Chokladcupcakes med citrontopping och blåa vallmofrön
ca 15 st

MUFFINSMET:
3 ägg KRAV
2 1/2 dl socker KRAV
100 g smör KRAV
1 dl mjölk KRAV
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao KRAV
1/2 tsk vaniljpulver (Ground Organic Vanilla Powder) KRAV
2 tsk bakpulver
1 krm salt
(ev 1 tsk malen anis)

TOPPING:
60 g smör KRAV
5 dl florsocker KRAV
1/2 citron, rivet skal och saften av den
100 g philiadelphiaost

blåa vallmofrön


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och blanda i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i smeten. Jag hade naturligtvis i malen anis i chokladsmeten men den kan såklart uteslutas om man inte gillar den kryddan. Själv tycker jag anis och citron är en riktig hit!
Om du har en muffinsform så sätt pappersformar i den (de står stadigare där) och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda ca 15 min i mitten av ugnen.
Under tiden vispar du ihop toppingen. Börja med att vispar smör, florsocker, rivet citronskal och citronsaft. Rör därefter i osten. Låt muffinsarna svalna ordentlgit innan du dekorerar med toppingen. Strö över blåa vallmofrön till serveringen.


Testa dig och se vilken muffin är du?

Jag är en Müslimuffin!

Du har fortfarande kvar din gamla Fjällräven-ryggsäck från början av 80-talet och du tycker att Ecco sålde sig till kapitalet när de började göra sneakers. När du träffar dina vänner över lite rödtjut talar ni fortfarande om den där gången ni kramade träd i Bohuslän i början av 90-talet. Du äter enbart ekologiska livsmedel och undviker konserveringsmedel, fett och allt som kommer från djurriket. Ska vi vara lite ärliga kan du ibland bli lite torr och tråkig, även om det finns ett och annat russin att leta fram.

Smaklig fika och trevlig helg!

tisdag 9 september 2008

Uppmaning till alla i och i närheten av Uppsala!


Ni alla Uppsalabor och ni som bor i närheten uppmanar jag å det bestämdaste att ta en sväng till Ekocaféet på Drottninggatan 5 i Uppsala idag! Allas vår Ilva har fotoutställning där. Dagen till ära är det vernissage kl 17-19. Utställningen kan ni hinna se, flera gånger om, ända till den 27 september.

Jag som bor allt för många mil därifrån sitter här och suktar och njuter av bilderna här och på hennes fotosida så länge men hoppas snart kunna läsa och se hos er andra bloggare om tillställningen :)


Mycket nöje önskar jag er. Och du Ilva, lycka till!!!!

lördag 6 september 2008

Arne

Livet har sin gilla gång. Oftast är det dock som det ska men ibland verkar det så orättvist bara. Men vi lever ju inte i evighet fast man kan tycka att somliga borde göra det. Tur är väl ändå att en del lämnar goda spår efter sig... En stor favorit till mig vad gäller jazz finns inte längre men jag kan fortfarande njuta av hans toner :)

tisdag 2 september 2008

Snabbmat på en söndag - gul paprika och aubergine

Då var hösten igång igen med träning och allt vad det innebär. Bland annat går mina söndagar mer eller mindre bort då det först är barn- och ungdomsträning, för vilken jag är instruktör, och direkt efter ett eget träningspass. Är utrustad med ett riktigt uselt matsmältningssystem vilket innebär att jag måste äta ganska så lång tid innan jag ska träna. Oftast nästan så långt att jag börjar bli hungrig när det är dags för själva träningen. För att jag ändå ska orka måste jag alltså äta både frukost och lunch/middag på söndagarna innan träningspassen vilket innebär att jag inte kan sova länge och dra ut på tiden för frukost.

Med andra ord innebär söndagar ingen vila för mig. Söndagar som säkert de flesta förknippar med söndagsmiddag; stek, kokta ärter, sås och potatis med efterrätt och allt existerar alltså inte i min värld. Oftast blir det som vilken veckodag som helst med hackade eller strimlade grönsaker i stekpannan. Nyligen blev resultatet det här:


Gul paprika och aubergine

en gul paprika, strimlad
aubergine, ungefär samma storlek som den hela paprikan, strimlad
en rejäl näve färsk bladspenat
rapsolja KRAV
några nypor bockhornsklöverblad, torkade och krossade
några nypor limeblad, torkade och krossade
en nypa ajwainfrön
valnötsvinäger
en vitlöksklyfta, riven
salt
svartpeppar, nymalen
kokosmjölk KRAV

Stek paprikan själv en stund innan du lägger i den strimlade auberginen. I med kryddorna - ca 1/2-1 tsk vardera av de torkade bladen, ajwainfröna och en riven eller pressad vitlöksklyfta. Låt steka tillsammans och skopa gärna över några matskedar från pasta- eller potatisvattnet. Salta och peppra och häll i en skvätt valnötsvinäger. Vänd allra sist ned den färska bladspenaten och häll över 1-2 msk kokosmjölk. Toppa av det hela med lite färsk hackad koriander. Servera till kokt potatis eller pasta. Funkar lika bra på en söndag som tisdag. Snabbt och enkelt.


Smaklig spis!

Uppdaterad: har bara skrivit om tillvägagångssättet

Related Posts with Thumbnails