Phu! Då var bokmässan över för denna gången. Nu är det bara ett år kvar till nästa gång :) Efter en heldag på mässan igår lagade jag riktigt smarriga ugnsbakade zucchinihalvor. Har inte fixat in bilderna i datorn än så recept kommer i veckan. Om ni inte kan vänta på ta en sväng in till Nässelblom & choklad som nyligen lagade dessa vilka jag såklart hade i bakhuvudet igår. Och hon i sin tur tänkte visst på mina fyllda paprikor när hon lagade dom. Det är detta som är så kul med bloggande - allt utbyte och inspiration vi alla ger till varandra. Det behövs inte alltid så mycket för att det ska kännas som man lagar något nytt.
Nu är det söndagkväll och jag pustar ut efter mässan och tänkte passa på, lite i senaste laget förstås, att lobba för dokumentären Monsantos värld som kommer ikväll på SVT2. Dokumentären börjar klockan 22:00 och håller på lite sent, till kl 23:50, så det är bäst att ställa in videon! Den franska dokumentären handlar alltså om Monsanto - ett multinationellt stroföretag, kanske mest känt för tillverkning av gifter som t ex PCB (polyklorerade bifenyler) och Agent Orange. Vad kanske fler inte känner till är att detta multinationella företag är världsledande på att genmanipulera mat.
De tar patent på grödor världen över vilket t ex hindrar bönder att använda av sin egen skörd till utsäde för nästa skörd. De tvingas istället köpa nytt till dyra pengar. Även mikroorganismer och traditionell kunskap om hur använda t ex nyttoväxter och annat i bl a mediciner tar de patent på, vilket ställer till det för framförallt fattigare länder att just tillverka sin egen medicin.
Inom WTO finns ett mycket omtalat avtal, det så kallade TRIPS-avtalet, (trade-related aspects of intellectual property rights). Avtalet handlar om Intellectual property rights are the rights given to people over the creations of their minds, alltså kan man på svenska säga att avtalet reglerar immaterialrätten, eller skydd av intellektuell egendom, som inkluderar bland annat patent, copyright, skydd av varumärke, industridesign och affärshemligheter. Den mest kontroversiella punkten i avtalet är artikel 27.3 (b) which deals with patentability or non-patentability of plant and animal inventions, and the protection of plant varieties. Den handlar således om patenträtt på biologiska och animaliska "uppfinningar" och skydd av traditionell kunskap och biologisk mångfald. Forum syd har skrivit en kort och lättläst text om TRIPS-avtalet och just denna artikel. Se här för en HTML-version och pdf här, eller beställ hela rapporten här.
Att ta patent på mikroorganismer anses tydligen för en del att det är en uppfinning skapad av människors hjärnor. Artikel 27.3 (b) lyder som följer:
(b) plants and animals other than micro-organisms, and essentially biological processes for the production of plants or animals other than non-biological and microbiological processes. However, Members shall provide for the protection of plant varieties either by patents or by an effective sui generis system or by any combination thereof. The provisions of this subparagraph shall be reviewed four years after the date of entry into force of the WTO Agreement.Detta kan man ju verkligen diskutera tycker jag. Det är ju helt galet att kunna ta patent på en gen, en rot, ett djur, ett frö osv. Och inte behöver väl jag skriva v a r de multinationella företagen finns i världen som nu utnyttjar möjligheten till att samla på sig patent på intellektuell egendom. För ni kan ju bara då ana v a r i världen de största biologiska och genetiska variationerna finns!
Kanske har ni även hört ordet biopiracy - biostöld - vilket i praktiken menas att företag tar patent på levande organismer och genetiskt material och/eller den traditionella kunskapen som ligger bakom utvecklingen av produkten. Enligt Världsnaturfonden botar varje dag en överväldigande majoritet av världens befolkning sina krämpor och sjukdomar med mediciner direkt eller indirekt från naturen. Över 35 000 olika växtarter används för framställning av mediciner. Hela 40 procent av den receptbelagda medicinen vi använder kommer från naturen och runt 90 procent av alla läkemedel kommer från växt- eller djurriket.
Inte nog med att många av dessa arter hotas av människans exploatering av tropiska skogar utan också av biopiracy. Multinationella företag finkammar världens biologiska resurster som t ex genetiskt växtmaterial och tar patent på de så kallade uppfinningarna/upptäckterna.
Men hur är det nu egentligen vad gäller uppfinning och upptäckt? Är det verkligen helt rätt och riktigt att vi tar patent på upptäcketer som vi faktiskt inte bidragit till utan snarare tillhör någon annan. Något mindre bemedlat land i syd t ex som inte har samma skriftliga dokumentering- och arkiveringsmöjligheter som vi i nord. Dock finns medicinskt kunniga personer överallt i världen. Således har alla inte en doktorstitel utan kan också kallas shamman eller medicinman. Och vem äger egentligen tropikskogarna? Vem äger kunskapen? Hur är det egentligen möjligt att ta patent på en levande organism?
Oj, jösses! Nu har klockan rusat iväg. Det är så himla intressant, upprörande och viktigt att jag visst fastnat här och nu är det redan dags för dokumentären! Och jag som inte ens kommit till majsen och sojabönorna!!! Det får bli en annan dag.
Se, läs och lär!