Har ni sett på maken!? Detta är så osmakligt att jag höll på att vända direkt. Om jag bara inte var trött, hungrig och bara var tvungen att ha mina morötter skulle jag tagit mig till en annan butik i stan. Första bilden är tagen 30 januari i år och den andra så sent som den 18 mars. Det värsta var att det liksom nästan inte går att komma in i butiken utan att passera här (måste isf gå igenom kassorna in juh) och det syns inte riktigt förrän man är mitt i de automatiska spärrarna :/
Och det är ju inte ens reklam för kött - utan för bröd! Alltså, inte för att jag nu inte äter kött - så himla kinkig är jag inte - men tycker uppstoppade djur är bland det äckligaste jag vet. Jag har inga traumatiska erfarenheter eller så från det och kan på ett sätt tycka det är rätt fascinerande att se och studera riktiga djur på så nära håll som man aldrig ute i naturen skulle ha möjlighet att göra.
Men ändå, detta är verkligen superäckligt! Första gången stod där två renar och så försvann de. Phew. Men strax därefter står en jäkla uppstoppad björn där så och ska "bjuda" på bröd. Jag tappade iaf brödlusten helt efter det. Rös och fick kalla kårar varje gång jag gick in i butiken när de var där. Hoppas verkligen det var sista gången jag ska behöva uppleva ett så motbjudande och taktlösa reklamjippo!
fredag 30 april 2010
Osmakligare kan det inte bli!
lördag 24 april 2010
Lakritsfestival!
Men har ni sett vad jag hittade hos Mikkan!? Det är Lakritsfestival i Stockholm! Måste erkänna att jag är lite avundsjuk just nu på er stockholmare som har möjlighet att gå dit.
Alltså finns det något jag gillar mer än choklad måste det vara lakrits! Under en period då jag åt smågodis (lösgodis) bestod påsen i stort sett endast av lakritsgodis av olika slag plus en och annan gräddkola. I maten har jag ofta dragon, fänkål och inte minst anis. Särskilt när jag bakar. Allt med choklad får en dust anis också :-) Inte helt otippat smaksätter jag även min Lemon curd med anis. Konstigt nog hatade jag den gamla hostmedicinen när jag var lite och hoppade nästan jämfota när Kan Jang gjorde entré på den svenska marknaden. Den består ju bl a av anisolja, ingefäraextrakt, fänkålsolja och lakritsextrakt. Oj, var jag inte lite sjuk och behövde en slurk medicin tro ;-)
fredag 23 april 2010
Matvete med rostad paprika och zucchinistrimlor
Förra veckan var inte särskilt upplyftande. Kände mig utmattad och faktiskt ganska nere efter två tunga negativa besked. Bloggen blir tyvärr alltid lidande när livet liksom slår knut på sig själv. Har dessutom nyligen börjat praktisera på ett ställe inom Sociala resursförvaltningen i Göteborg. Inte helt smärtfritt men det är bara att bita ihop och vara tacksam. Jo, tacksam är tydligen ordet för 2010. Eller nä, för hela 2000-talet hittills. Misstro mig inte nu. Jag är tacksam för det mesta. Jag är tacksam för att jag är hyfsat frisk, för att jag har två ben att gå med, för att jag ser, för att jag kan ta hand om mig själv, för min odlingslott utanför, för att jag kan dricka både en och två koppar kaffe varje dag, för att jag kan dricka så mycket vatten från kranen att jag storknar, att jag har nål och tråd och kan laga lite hål här och var i kläderna och för att jag kan äta mig mätt och så mycket mer.
Efter att ha fått NEJ i ca fem år på alla jobb/praktikansökningar (herre jösses - kan ni ens tänka er vad ni själva gjorde för fem år sedan??? och hur mycket lön och arbetserfarenhet ni fått fram till nu?) ska man tydligen också vara glad och tacksam för att få praktisera på ett ställe som inte ens kan erbjuda dig arbetsredskap, som t ex en fungerande dator och telefon, för att genomföra de arbetsuppgifter de ber dig att göra. Alltså, jag begär inga flashiga saker - bara att jag kan sköta mina uppgifter utan att behöva använda min privata mobil samt kunna komma åt min mail osv som jag trots allt fått där. Men om detta tvistar de vise... Jag jobbar på min tacksamhet över att de har "valt mig som praktikant"...
Så börjar det bli gammalt med bilderna också. Jag har beslutsångest! mellan de som är ungefär lika vet jag inte vilken som är minst dålig. Ja, det är alltså svårt att bestämma vilka bilder jag ska slänga och vilka jag ska ta med här. Ni får helt enkelt stå ut eller så ger ni mig tips om vad och hur man kan resonera kring bilder/motiv och kvalitet ;-)
De långa texterna till trots är maten ganska kort och enkel. En del förberedelser och sen är det bara att blanda ihop. Ni som känner till mig här vet att jag gärna kokar bönor, linser, matvete, dinkel mm i lite större mängd som jag sen fryser in, alternativt har i kylen och blandar med diverse grönsaker jag känner för just för dagen så att säga. Det blir med andra ord storkok här emellanåt. Nyligen var en sådan kväll. Gjorde en het tomatröra, kokade en variant av Khichdi, kokade rödbetor och tro det eller ej så passade jag på att rosta ett par paprikor i ugnen också. Dagen efter kokade jag ett par deciliter matvete och vips hade jag mat för en dag och ett par lunchlådor.
Matvete med rostad paprika och zucchinistrimlor
2 port
1 zucchini
olivolja
örtsalt
1-2 tsk fänkålsfrön
1/2 - 1 pressad lime
1 gul rostad paprika
3-5 dl kokt matvete (lite beroende på om du äter detta enbart eller som tillbehör till korv, en stek, en bit kyckling eller vad ni nu köttätare kan tänkas stoppa i er)
olivolja
flingsalt
svartpeppar
Skölj och skär zucchinin i tjocka strimlor. Rosta under tiden fänkålsfröna i torr stekpanna och mortla de sen. Har du inga frön går det såklart bra med den malda på burk.
Stek zucchinin på medelvärme tills den är mjuk. Salta och krydda under tiden. Rör om då och då i stekpannan så det inte bränner vid. Pressa över 1/2-1 lime. Skär under tiden en redan rostad och "skalad" paprika i små bitar. Blanda i det kokta matvetet. Har du spad kvar från paprikarostningen så häll i det över matvetet tillsammans med olivolja.
Jag brukar rosta paprikor hela och försöker ta vara på vätskan som rinner ut när paprikan går sönder. Det gäller att försöka hålla den hel under hela rostningen samt i det kritiska ögonblicket då den rostade paprikan ska ur formen och i skål/bunke för att där få svalna under plastfilm innan själva skalningen.
Blanda till sist i den stekta zucchinin med matvete och paprikan. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor. Voilà! Middagen är klar.
Smaklig spis!
tisdag 20 april 2010
Bananas!* på ettan ikväll!
Sätt på teven! Ikväll visar svt dokumentären Bananas!* Säkert är det många av er som redan sett den men om utifall att, ni nu missat den så har alltså chansen att se den ikväll klockan 22:00 på svt!
Jag har tidigare skrivit om just Bananas!* här och även för några år sedan då ett annat bananmärke var på tapeten i och "Bananrepubliken Sverige" skrev jag ett inlägg om det.
Som om detta inte var nog visar SVT1 även Bananas!*
Onsdag 21 apr 2010 kl 13.05
Söndag 25 apr 2010 kl 12.05
Söndag 25 apr 2010 kl 03.30
tisdag 13 april 2010
Exposion i odlingslotten och allergichock på g
På påskaftonen vart det premiär för, och stora rensardagen, i min odlingslott. Bara en vecka senare är krokusarna nästan utblommade! Nu väntar jag bara på tulpanerna och de fina kungsängsliljorna. Missade ju förra vårsäsongen så det ska bli spännande att se vad som kommer upp. Minns inte riktigt var jag har grävt ner allt. Men allra mest väntar jag på rabarbern som ligger i startgropen att veckla ut sig. Snart blir det paj igen!!! Med rabarber så det står härliga till!
måndag 12 april 2010
Enkla och lätta måndagsrödbetor
Då var det måndag igen. Känner mig alldeles omtumlad och matt efter de senaste två veckorna. Försöker ta till mig en mer positiv inställning till måndagar än den annars allt för rotade pestochpinakänslan de flesta har då veckan tar ny fart. Men idag vet jag inte. Har liksom ingen lust i mig.
För två veckor sedan var jag på min allra första riktiga intervju. Jag blev kallad helt utan att ha ringt varken före eller efter ansökan. En av fyra utvalda. Men nä, det blev inget. Jag har ju ingen "professionell" erfarenhet - duh! Dagen efter fick jag ett konstigt meddelande på telefonsvararen från ett annat ställe där jag sökt jobb. Dock har jag inte hört ngt från dom och inte heller varit på intervju, men personen i fråga talar om att jag inte kan få jobba hos dom eftersom jag inte har någon arbetslivserfarenhet... duh!? Och tjejen de anställt har ju varit sååå ideellt aktiv också.... ehum, liksom du också varit förstås. Jättebra. Jag förstår verkligen ditt dilemma av att inte få jobb och då inte heller få chans att få arbetslivserfarenhet... jada, jada, jada... som att jag aldrig i hela mitt liv jobbat?? What?
Har aktivt sökt jobb sedan våren/sommaren 2005 och antalet intervjuer går att räkna på ena handens fingrarna. Samtidigt har jag arbetet ideellt i Rädda Barnen som bl a barnkonventionsinformatör, gått kurser och skulle t o m själv vara kursledare för ideella webbredaktörer inom Rädda Barnen om jag inte flugit iväg över Atlanten förra året. Jag har utbildat mig och arbetat som Rättvisemärktambassadör. Jag har även arbetat som barn- och ungdomsinstruktör i flera år i min Taekwon-Doklubb. Jag har organiserat kurser ihop med Vuxenskolan för Gode män för ensamkommande flyktingbarn. Jag har städat kontorslokaler. Och senast innan jag åkte till USA gick jag även utbildningen "Att utbilda och informera" på Pedagogen vid Göteborgs universitet. Men nä, ingen b e t a l a r mig för det - och då r ä k n a s det visst inte. Inte heller räknas det att jag arbetat sedan jag var 14 år och fram tills det jag slutade i förskolan och åter började studera.
Så idag blir det ett enkelt och lätt recept på rödbetor jag lagade, hör och häpna, den 2 januari (översta bilden) i år och den 24 januari (andra bilden). Hrm, ja det är ju det där med att saker och ting tar tid ;-) Brukar koka ett gäng rödbetor som jag sen har i kylen och kan laga lite olika rätter med. Det här var just från en sådan gång. Andra gången rörde jag också i en skvätt havregrädde på slutet. Det är naturligtvis valfritt.
Kokta (stekta) rödbetor med mangold
2 port
3-4 kokta rödbetor
2 bananschalottenlökar
2-4 mangoldblad
olivolja
flingsalt
svartpeppar
chili/bbq/smoke/hickory/chipotle/eller annan het krydda ni själva föredrar
ev havregrädde
Hacka löken fint och bryn i olivolja. Skär de kokta rödbetorna i tärningar (eller i stavar) och lägg i med löken. Skölj mangolden noga och strimla. Har du en stor, fin och lite grov mangold räcker kanske två blad men öka på mängden för de lite mindre tunnare varianterna.
Vänd i mangolden med löken och rödbetorna. Låt fräsa några minuter. Rör om lite och se till att inget bränner vid. Ha gärna lite lägre värme på plattan och låt det fräsa längre än tvärtom. Rödbetorna är ju färdiga och ska egentligen bara värmas. Krydda och smaka av. Servera ihop med en skiva bröd, kokt fullkornspasta, kokt matvete/dinkel eller grillad paprika och quinoa.
Smaklig spis!
söndag 11 april 2010
Mat och mänskliga rättigheter
Ekonomi och mat hör i alla högsta grad ihop, men kanske tänker vi inte alltid riktigt på samma sätt där. Jag har aldrig varit någon bra reashoppare och går sällan igång på röda lappar. Dessvärre har jag en ekonomi som kanske kräver att jag borde ägna mig åt extrapriser, kupongklippande (för det vet vi ju alla att det bara leder till merköp! Hur många har ni inte köpt något enbart för att det fanns en kupong? Något ni inte ens skulle handlat alls annars?) och lågprisjagande men det går bara inte. Jag har någon slags tvärtemotmekanism i mig. Kanske är det bara så att jag helt enkelt inte vågar göra "fel", och är på tok för hårt präglad av min uppväxt, för då kommer någon och skäller på mig, slår mig och säger att det är "d i t t fel" att det ser ut som det gör i världen!
Jag kan omöjligt ensam rädda världens från allt dess lidanden. Så mycket förstånd har jag. Men jag kan i alla fall försöka dra mitt strå till stacken. Jag kan bidra med det jag kan och samtidigt se till att inte fortsätta att upprätthålla de strukturer i samhället, i världen, som hela tiden jobbar för att det ska vara ojämnt, orättvist och att det ska finnas ett "vi" och ett "dom" i världen. Strukturer som ser till att det alltid finns människor som utnyttjas och och på något sätt konsumeras så att andra människor kan leva riktigt gott och i ett överflöd av allting.
På Compare Stuff kan man få fram roliga grafer utifrån analyser på ord som du själv väljer att fylla i. Du kan välja tidsperiod också och ändra hej vilt. Jag hittade sidan för ett par år sedan genom K som själv valt att döpa sin blogg till just den perfekta kombinationen Mat och politik. Här följer ett par exempel på hur mat och mänskliga rättigheter kan se ut i tre olika tidsperspektiv.
Mat har med åren alltså blivit ett allt mer hett ämne - och det märker vi ju inte minst här bland matbloggarna såklart. Det står värre till med mänskliga rättigheter. De senaste sex månaderna verkar å andra sidan alldeles ypperligt gynnsamma för det faktum att mat och mänskliga rättigheter absolut går hand i hand. Min personliga tolkning för den senaste veckan är dock att helgen närmat sig och då börjar folk på allvar fundera vad de ska ha för mat. Kanske är det fest, kalas eller något alldeles särskilt man vill sätta fingrarna i som det under veckan finns för lite tid för. Ja, vem vet. Graferna ovan säger egentligen ingenting om några orsakssamband utan baserar sig helt enkelt på vad vi skriver i våra bloggar och övriga nätbaserade textkällor.
Säkert är det fler som känner till och har uppmärksammat förhållandet mellan våra billiga kläder och alla sweatshops. Vi känner till att det på många sweatshops i Asien förkommer barnarbete. Att det är orimliga arbetstider. Att det är förbjudet att gå med i fackföreningar. Exemplen är många. För er som inte redan vet kan ni läsa mer om detta här och här och här och här och inte minst här på SwedWatch som arbetar fram rapporter som vi på ett eller annat sätt kan ta del av genom debattartiklar, tv-program och så vidare.
Sveriges Radio P1 har sedan en tid tillbaka sänt en serie program om mat. Den billiga maten. Vi köper mat som aldrig förr, mat som också blir billigare och billigare. Matens pris* går att ladda ner eller lyssna på igen. Har ni inte tid att lyssna så kika in en stund på deras hemsida där det finns information, filmklipp och länkar av olika slag till de 5 avsnitten i serien.
Tidigare har jag själv skrivit om t ex filmen Food Inc. som är ett ypperligt exempel på det Matens pris tar upp i sina program. Andra exempel är om Chokladens mörka sida, Bananer, Bananas!*, bananer, kaffe och rättvisemärkt och till sist ett längre inlägg om bananer (som då handlade det om Chiquita istället för Dole som nu blivit ett med svenska folket efter Fredrik Gerttens Bananas!*)
Det finns ingen ände på texter, rapporter, debattinlägg, artiklar, filmer osv som finns i ämnet. Det är bara att ta för sig! För mig är det därför en gåta varför vi i rika Sverige inte lägger mer tid, engagemang och pengar på vår mat. Mat som vi alla behöver för att överleva, vilket fö är en mänsklig rättighet, oavsett var på jorden vi bor. Ekvationen går inte ihop för mig att så många väljer att blunda och strunta i något som faktiskt inte kräver sådär vansinnigt mycket kraft till att förändra.
Så, alla ni som inte redan bidrar, börja idag! Förändra din inköpslista, din butik, ditt val av varor, tillverkare och ursprung. Se en film. Läs en rapport. Ta till dig ett litet hörn av världens smutsiga matindustri.
*Edit: Matens pris finns nu även som bok - Matens pris: boken som matindustrin inte vill att du ska läsa.
lördag 10 april 2010
En nästan helt vanlig lördagkväll
Det är väl april nu?
Känner inte riktigt igen mig i APRIL-kortet utan tycker det är mer som MARS. Förra lördagen sken solen i alla fall och det var mina första timmar ute i odlingslotten i år. Det är ovanligt sent på året att inte hunnit rensa något tidigare. Det hade hunnit sticka upp en del tulpaner och krokusar men fortfarande bara som gröna stjälkar. En och annan tidig liten skör gul krokus fanns och snödropparna vet jag inte hur det står till med dom. Rabarberknölarna var ilsket rosaröda och riktigt sväller ur jorden. En del var tulpanstjälkar var roliga och hade liksom stuckit hål på torra löv som satt fast som en torr ring runt dom.
Trots en del regn och inte överdrivet mycket sol har temperaturen stigit en del under veckan och nu hoppas jag på sol ett par dagar. Snart snart är det väl vitt på marken av vitsippor istället för snön :-)
fredag 9 april 2010
Ekostore på Facebook
Det har gått några år nu sedan ekobutiken Ekostore öppnade i Göteborg. Nyligen firade de sin 3-årsdag. Jag minns ettårsdagen och undrar vart de två senaste åren har tagit vägen? Men det är en helt annan historia.
Till min och andras glädje finns Ekostore alltså fortfarande kvar :-) De säljer bland annat bröd från bageriet Cum Pane i Majorna och färdig lunchmat i lådor från Grab, Eat and Save the Planet.. Härom dagen hittade jag också allt en kakälskare kan behöva; Kokosnötsmjöl, hasselnötsmjöl och mandelmjöl. Där hittar ni även Agar Agar - en veganskt alternativ till gelantin. Jag köpte en påse då jag hade tänkt göra munkar, och fråga mig inte vad det heter på "ogöteborgska". Det är alltså inte sånnadär amerikanska dough nuts (flottyrringar) med hål i som ska friteras utan sånnadär bollar med vit fluffig söt vispad äggvita , täckt i kokos eller t o m choklad och kokos. Men jag som ständigt ligger i krig med socker får se hur det blir med den saken.
Hur som helst har Ekostore äntligen "kommit ut" på Facebook! Så vad tvekar du för? klicka dig dit och bli ett fan du med! Ekostore på Facebook.
tisdag 6 april 2010
Spenatsoppa
Ny veckan och det är redan tisdag. Borde väl bara bra för alla måndagshatare. Inte är det heller torsdag men det får bli en soppa i alla fall. Lagade spenatsoppa på ett för mig nytt sätt igår och blev så glad att den smakade så gott. Vad var annorlunda då? Hrm kan ha varit smöret, löken, mjölken och grädden?
Säkert inget nytt för er, men för mig som sällan steker i smör utan nästan uteslutande använder olivolja och havre- och/eller sojagrädde slog på stort när jag redde soppan med mjölk och rörde i en skvätt grädde på slutet. Det blev två portioner men tror säkert jag kunde skedat i mig alltihopa på en gång! Nu ligger det trots allt en portion i kylen och väntar på att bli lunchmat.
Spenatsoppa
2 port
250 g fryst, hackad spenat
1/2 gul lök, mycket finhackad
1-2 msk smör
1 dl mjölk
1 msk Maizena (höftade lite och det kan nog t o m varit 1 1/2 msk)
5 dl vatten
1 portionsförpackning "Fond du chef" Vegetable (jaja, jag var bara tvungen att testa ny (?) produkt)
3/4 grädde
salt
svartpeppar
1 1/2-2 tsk körvel, torkad
Ta fram och låt spenaten tina en liten stund. Bryn den finfinhackade löken i smöret. Se till att inte bränna vid. I med spenaten, vattnet och fonden (buljong går också bra). Låt koka upp och se till att spenaten är helt tinad.
Skaka ihop mjölken och maizenamjölet. Ja, jag rör inte ut i mjölet i mjölken med sked, gaffel eller liten visp för jag använder en sån underbar liten anordning i plast. "Skakburken" - en burk med lock till som är som en citronpress. En redningsburk? Hahah, hittade en tråd på ett Retroforum där någon undrade var man kan hitta en sådan burk. De hade heller ingen aning om vad den kallas. Jag är ändå övertygad om att ni alla har en där hemma i skåpen!
Ok. Tillbaka till soppan. I med redningen. Krydda. Låt puttra en stund och rör sedan i grädden. Smaka av och tillsätt kryddor om det behövs.
Klart! Servera till knäckebröd med en skiva god lagrad Herrgårdsost.
Smaklig spis!
Förresten, jag kom på det - redningsbägare! Min är gjord av Hammarplast.
måndag 5 april 2010
Smaskens med coleslaw
Att vara matintresserad, matkunnig, receptmakare eller helt enkelt matnörd definieras olika lite beroende i vilket sammanhang. Förutom professionella kockar som t ex alla Årets kockar, kända kockar som har egna restauranger med stjärnor i Guide Michelin och tv-kockar, så finns det ju en herrans massa duktiga hemmakockar där ute i långa landet! Säkert finns det en och annan som är bra mycket bättre än de som flimrar förbi i TV:n eller som gett ut sin egen kokbok.
I förhållande till en del bekanta, tidigare arbetskamrater m fl är jag mycket matkunnig. Har ju egen blogg och allt. Fast eftersom jag är vegetarian står man inte särskilt högt på blogglistan. Där finns en hel djungel av bloggar, alla med olika ambitioner. En del är redan professionella och bloggar liksom mer eller mindre i sitt jobb. Andra bloggar när andan faller på, gör veckomatlistor, inriktar sig på sötsaker, choklad, kaffe eller har ambitionen att "bli upptäckt" kock.
Nä, åren går och jag är långt varken kock eller bagare. I jämförelse med andra hemmakockar och bloggare är jag blott en tapetblomma och långt ifrån matkunnig. Aldrig att jag skulle klara mig i program som 7:30 hos mig, tävlingar som t ex Årets hemmakock, Årets hemmakonditor (även om priset i form av en brun Kitchen Aid lockar!) Årets matbloggare osv.
Och trots matintresset och bloggen så tryter ibland både kunskaperna och inte minst lusten att skapa goda maträtter i köket. Då är det bra att ha både kokböcker och inte minst andra kreativa och inspirerande bloggare. I min läsare finns bland andra Annikas blogg, så jag inte missar någon post, som i januari postade detta smaskens recept på Coleslaw. Till den hade hon gjort en egen aioli, inspirerad av Pytte. Själv svängde jag ihop enligt Pyttes recept. Kan inte minnas jag gjort vare sig majonnäs eller aioli tidigare. Helt enkelt bara blandat ihop vanlig senapsvinägrett. Fyra dagar senare hade jag själv redan rört ihop aiolin, strimlat kålen (och som den värsta multitaskaren gjorde jag även zucchinibiffar samtidigt) och långt från stan, mitt under pågående snöstormen som var smaskade jag i mig en toppengod coleslaw.
Coleslaw enligt Smaskens.nu
ca 750 g vitkål, strimlad (jag använde både vit och röd)
6 msk äppelcidervinäger
3 tsk salt
3 tsk socker
1 1/2 tsk dijonsenap
svartpeppar
Strimla kålen och blanda med ovanstående ingredienser. Ställ undan och låt dra i minst 1 tim. Häll sedan av spadet och blanda med 1 dl aioli (se nedan för recept) och 1 1/2 dl gräddfil.
Aioli enligt Pytte som jag dubblade (för att jag råkade ha 2 äggulor över från fluffet jag gjort dagen innan)
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1/2 citron
1 tsk sambal oelek
1-2 vitlöksklyftor
1 dl rapsolja (varmpressad eller annan neutral olja)
salt
peppar
"Vispa ihop äggulan med senapen, fint riven eller pressad vitlök, pressad citron och sambal. Droppa i oljan medan du vispar för glatta livet, lite lite i taget. Du kan öka mängden olja allteftersom aiolin tjocknar. Tillsätt mer olja tills du har en doppvänlig konsistens som du är nöjd med. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer citron."
Min variant:
2 äggulor
2 tsk dijonsenap
1 citron
1 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
1,5 dl rapsolja (varmpressad)
0,5 dl olivolja (eftersom rapsoljan tyvärr tog slut!! Rekommenderar dock att använda endast rapsolja. Jag hade tur att den inte skar sig och tror den skulle blivit lite tjockare utan olivoljan)
salt
peppar
Gör på samma sätt som Pytte!
Lycka till!