onsdag 15 december 2010

Måndagsgryta (eller soppa) på en onsdag

Syns sådär på bilden men mina fönster immar igen så fort jag kokar vatten.
Kanske 2-glasfönster inte är det optimala när det är -10 ute.

Ibland får man till det sådär gott och överraskande i köket. Kanske är det bara de låga förväntningarna som lyfter hela rätten eller så blir det helt enkelt goda smaker tillsammans vissa dagar. Som i måndags till exempel. Lite frusen, hungrig som en varg och fort skulle det gå. Öppnar kylen och tager vad man haver. Där finns en del burkar som nästan är slut, en bit gul lök i en påse, en halv paprika...
Det får bli soppa/gryta. Hade först tänkt använda resten av de stora vita bönorna men de hade jag visst redan ätit upp innan helgen. Tack och lov fanns en burk kokta kidneybönor i frysen som gick lika bra. Hade heller ingen grönsaksbuljong eller grönsaksfond hemma så det blev till att ösa på med örtsaltet och torra örtkryddor istället.


Måndagssoppan (också kallad gryta)
1 port

1/4-1/2 gul lök
1/2 röd paprika
2 soltorkade tomater (i olja)
1 näve sockerärtor (brytärtor)
olivolja
2-3 dl vatten
1 tsk örtsalt
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 krm cayennepeppar
70-80 g kokta kidneybönor
svartpeppar
ev flingsalt
2 msk grädde


Skala och hacka löken. Skär paprikan i korta strimlor liksom med den soltorkade tomaten. Skölj och skär sockerärtorna i två eller tre delar. Fräs först löken någon minut i olivolja och tillsätt sedan paprikan, tomaterna och sockerärtorna. Låt fräsa tillsammans en liten liten stund. Krydda och tillsätt sedan vatten. Låt koka/puttra ca 5 minuter. Rör i de redan kokta bönorna och låt puttra någon minut till. Om bönorna är frusna så rör i och låt puttra lite längre. Rör till sist i ett par matskedar grädde. Går också välja att reda av med lite maizena men använd då lite mera vatten. Likaså om det ska bli mer av en soppa istället för gryta.


Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails