fredag 10 december 2010

Internationella dagen för mänskliga rättigheter, Nobeldagen och djurrättsdagen(Fuskar med bilden som är från den 7 dec eftersom 10:an brann upp innan jag hann fota :/)

Idag, den 10 december finns alla anledning att fira. Hela långa dagen till och med. Och det bästa med idag är att det finns något för alla :) Till att börja med är det internationella dagen för mänskliga rättigheter. Det var idag för 62 år sedan, 1948, som FN:s generalförsamling signerade FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Dock finns en hel del bekymmer med hur de mänskliga rättigheterna ständigt kränks världen över. Till och med i rika och duktiga Sverige. Det i sig skulle kräva en hel uppsats. Till exempel finns det nu 925 miljoner människor som svälter. Ett skrämmande antal svältande människor som de senaste 20 åren har ökat med dryga 100 miljoner. En önskan jag har idag är att Sverige ska skriva under det tilläggsprotokoll till de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna - ESK-konventionen som ger medborgare möjlighet att få sin kränkning av ESK-rättigheter prövad i domstol (mer om arbetet med protokollet). Ett sådant tilläggsprotokoll finns redan för kränkningar av de medborgerliga och politiska rättigheterna. Läs mer om det på FIAN Sverige. Rätten till mat är en mänsklig rättighet som förvägras allt för många i vår värld. Fortfarande saknas allt för många länder som jag hoppas snarast möjligast ska sälla sig till skaran av de länder som signerat protokollet.

Bilden lånad från UN News & Media Photo

***

Det som de allra flesta säkert förknippar med den 10 december är väl ändå Nobeldagen och den stora banketten. Gamle Alfred Nobel gick visst och dog den 10 december och i över 100 år har Nobelstiftelsen delat ut diverse nobelpriser på hans dödsdag. Tydligen finns det en hel del människor som under kvällens tv-sända nobelmiddag själva sitter uppklädda och äter festmat på finporslinet framför tv:n. Jag tillhör inte dom men för all del kan det vara kul att ha koll på maten som serveras. Dock använder jag mig av detta fantastiska index istället. Inte kan man väl komma ihåg allt som serverats genom åren heller. 1901 såg menyn ut såhär:

MENU
Hors d´œuvre
Suprême de barbue à la normande
Filet de bœuf à l´impériale
Gelinottes rôties, salade d´Estrée
Succès Grand Hôtel, pâtisserie

VINS
Niersteiner 1897
Château Abbé Gorsse 1881
Champagne Crème de Bouzy
Doux et Extra Dry
Xerez

För alla er som är intresserade av årets meny - se till att klicka här klockan 19:00 ikväll! Och kan ni inte vänta till dess så hör här när chefskocken berättar hela menyn för Sara, stackars reportern som försöker fixa en cliff hanger till senare nyhetssändningar ;)

Bilden lånad från Nobelprize.org

Kanske mindre känt för de flesta är att det idag också är internationella djurrättsdagen. Djurens rätt lobbar för att få till stånd en FN-resolution om djurens rättigheter.


Så, idag finns alltså inga som helst skäl till att inte fira! Unna dig en fika på stan. En extra kaka till kaffet. Kanske öppna en flaska vin ikväll och skåla för världen. Skriv på en lista, gå med i en rättighetsorganisation, gör din röst hörd och sist men inte minst - ät vegetariskt till festmiddagen ikväll!

Skål!

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails