fredag 3 december 2010

Dan före dan före dan före dan före dan...


...före dan före dan före dan... Äsch, det är ju bara 3 december idag. Fortfarande 21 dagar kvar till julaftonen. Ingen stress. Ingen press.

Det är väl ingen hemlighet att julen är den tid på året då de flesta av oss riktigt frossar i mat. December månad präglas av storkok och storbak i många hem. Korv ska stoppas, lutfisken läggs i blöt (först på Anna-dagen den 9 dec), sillen ska läggas in, knäcken ska kokas, pepparkakor stansas ut, lussebullar gräddas och så vidare. Trots alla kilon svenskarna kommer lägga på sig av all mat så lär en vansinnig mängd mat ändå åka i soporna.
Förrförra veckan drog Lantmännen igång kampanjen Var rädd om maten. Det är inte utan att det skär i hjärtat när jag läser att frukt och grönt är det vanligaste som åker i soporna! Att det dessutom handlar om mat som varken tillagats eller ätits är för mig helt obegripligt. En fjärdedel av svenskarna slänger varje vecka mat som inte tillagats eller ätits. Jag skäms.

I en artikel i Fria tidningen idag radas en hel del miljöbovar upp som vi hittar bland våra vanliga matkassar. Exempelvis ligger ris, exotiska frukter, kött och mejeriprodukter högt på listan men störst bland klimatbovarna är svinnet!

"10 procent av all mat i restauranger och 20 procent av maten i offentliga kök slängs i dag. Detta motsvarar 10 000–30 000 ton eller 200–600 miljoner kronor per år. Om vanliga hushåll räknades in skulle siffran bli betydligt högre."
Som enskild individ är det svårt att rädda världens alla utsatta, fattiga och sjuka människor. Att ensam få bukt med miljöförstöring, utarmning av världens gemensamma naturresurser mm. Men, alla kan göra någonting. Många bäckar små...


Julklappstips: Här kan du beställa boken Var rädd om maten (kostar 35 kr i Postförskott)

2 kommentarer:

em sa...

Visst är det förfärligt att slänga (så mycket) mat. I USA vet jag att många handlare ger bort det som inte kan säljas till soppkök och andra välgörenhetsorganisationer.
Läste nyligen att man skulle ha en kanpanj i skolorna för att få ungarna att slänga mindre.
Margaretha

Åsa sa...

Margaretha - ja, jag har sett en del artiklar i dagstidningen här om en del butiker som lämnar ut mat som blir kvar till exempelvis stadsmissionen och en särskild person som just arbetar med detta. Han hämtar från butiker och delar sen ut på olika ställen i stan till hemlösa m fl.

Förundras också över alla de som inte ens kan äta rester hemma. Från gårdagen t ex. Helt absurt att alltid laga ny mat.

Related Posts with Thumbnails