söndag 19 december 2010

En vecka kvar till dopparedagen


Doppareda'n.
Är det någon som kallar julaftonen för dopparedagen? Eller snarare, är det någon som har dopp i grytan (och då menar jag inget annat än varm buljongliknade spad att doppa vörtbröd i) på jul? Vi har aldrig haft det hemma. Det var först i vuxen ålder som jag en gång fick smaka och doppade en bit vörtbröd i ... ja, vad var det egentligen? Skinkspadet? Reducerat och ev kryddat? Ärligt talat så minns jag faktiskt inte mer än att det var salt som tusan och jag gillade det. Uppenbarligen var jag ganska ensam om det (därav anledningen till att vi aldrig haft det hemma t ex).

Jag har inte alltid varit vegetarian. För en del år sedan blev jag väldigt sjuk och var tvungen att ändra på det mesta i mitt som jag levde då. Slutade med mitt dåvarande jobb. Ändrade diet. Från början successivt men övergick allt mer till ren vegetariskt och faktiskt under ett par år helt vegansk.
Trots att jag varken vill eller ens längtar efter att äta kött igen händer det att jag får ett riktigt sug efter en god skiva salami. Att få sätta tänderna i ett riktigt knaperstekt bacon. Eller en riktigt saftig och god kyckling lagad i lergryta... fast suget försvinner lika fort som det kommer.


Just nu försöker jag hitta piffiga, roliga, festliga, smakfulla och inte alltför oststinna vegetariska julrätter att förgylla nästa helg med.

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails