onsdag 22 december 2010

21 dec och färsk frusen grönkål


Jo, det är faktiskt den 22 december idag. Men jag väljer nummer 21 på datumljuset ändå. Vet inte varför jag halkat efter såhär. Jag höll god fart ända från början men något hände på vägen. Skyller på magsjukan ;) Den ruckade tillvaron på så sätt att ett par dagar "gick bort" och nu har jag lyckats vända på dygnet. Det är svårt att koncentrera sig när man är trött. Så är det det välkända prokrastineringsbeteendet som spökar. Håller gärna på med flera saker samtidigt vilket ofta slutar i att inget blir gjort ;)

Igår gick jag förbi en grönsaksaffär som hade lådor med färsk (?) grönkål utanför. Eller ja, massor av färsk i lösvikt, men frusen av kylan. Jag tänkte att det säkert inte gör så mycket då jag har fått för mig att göra grönkålssoppa för första gången i mitt liv. Men alltså, den luktar apa idag. Kål doftar ju inte särskilt gott i vanliga fall men detta är något annat. Den är grön och fin. Hittar inga gula/bruna delar. Men lukten. Lukten.


Vag gör ni med grönkålen? Eller är det bara lite garnityr runt julskinkan? Förresten, äter ni julbord? På restaurang? Jag har nog inte gjort det på säkert 25 år. Det finns ett ställe jag gärna skulle gå till om jag bara kunde och det är Kiviks lilla råa på Österlen. Tiden har rusat iväg och nu är ju julen alldeles runt knuten. Vet ej om de fortfarande har kvar julbordet men ring och fråga vetja om du är sugen!


Jag letar vegetarisk mat på nätet och visst, det finns en del men bland bloggar har jag inte riktigt hitta någon jag fastnat för sådär alldeles särskilt. Jag har tipsat om den förut och gör det igen, Vegofamiljen. Ett bra tips för alla veggisar med barn. Alltså, det finns en del samlingar och receptsidor för vegetarisk mat men jag är inte så imponerad av dom. Antingen är det en tråkig sida, svårt att hitta ordentligt eller bara någon som samlar på andras grejer. Hittills är nog de större matsajterna mer tilltalade med sina vegetariska avdelningar eller en del av kändiskockarnas vegetariska insatser. Jag har inte gett det en ärlig chans än men lovar att återkomma i ämnet. Än så länge letar jag faktiskt mest vegetariskt bland mina kokböcker! Vem vet, kanske tomten kommer med ännu än kokbok nu i jul. Kan man få en finare present än en bok?

6 kommentarer:

Rasmus sa...

Färsk grönkål är nog min absoluta favoritgrönsak!
Soppa är en bra sak att laga på den, men den går att använda i otroligt många slags rätter. Paj, sås, hummus, sallad, ångad eller sauterad...
Dessutom är den oerhört nyttig.
Tragiskt nog säljs den färsk enbart under några veckor före jul, så om några dagar går den inte att få tag på längre.

Jag har köpt på mig tre kilo färsk grönkål den senaste dagarna, och ägnade två timmar igår åt att ånga och frysa in den. Så nu har jag ett förråd som förhoppningsvis räcker ett par månader åtminstone...

em sa...

Hallå olyckssyster,
Jag hör också till dem som fnattar runt och gör 33 saker samtidigt, med den påföljden att inget blir riktigt gjort.
Grönkål har jag inte ätit på den dag jag minns. Grönsaker är inte det butikerna på en bruksort är bäst på.
Julbord har jag nog aldrig ätit - inte frivilligt, tror jag hamnat på något och lyckats plocka ut ett par tre ätbara saker. Överhuvudtaget, gillar jag inte den typen av gående bord, buffé eller vad man nu kallar det. Bara åsynen av allt läskigt får mig att vända i dörren, spelar ingen roll om det är vegetariskt - tycker ändå att överflödet är provocerande.
Margaretha

Lena sa...

Grönkål som man gör Halländsk grönkål av är ett måste! Kanske du inte orkar när du är så själv men om du orkar så prova!
http://almamater.bloggplatsen.se/2009/11/23/2218737-langkalens-lov-del-1/
Kanongott!

Åsa sa...

Rasmus - Wow! Jag tror jag ska köpa lite mer idag om jag hittar :) Den var inte så särskilt dyr så det är ett plus i kanten oavsett om jag kommer falla för grönkålen eller ej. Har svårt att tro jag inte kommer gilla den alls. Äter ju all annan kål. Och man tar väl bort "stammen"? Eller är det som med broccoli kanske? Kan man skiva, koka och äta den också?

Margaretha - Jamen du vet ju hur det är! Jag blir inte klok på mig själv. Igår tog det nästan 1 timma att få torkat av en grej i hallen för varje gång jag gick dit glömde jag av vad det var, gjorde andra saker, kom på vad det var jag skulle göra, gick ut i hallen, glömde av, gjorde andra saker och så vidare.

Jag håller med dig om de bufféjulborden. Verkligen ett frosseri utan dess like. Tur att man kan välja bort det :)

Åsa sa...

Lena - Det där verkar busenkelt. Tack för tipset. Fast jag hoppar steget med att frysa in förstås eftersom jag har färsk kål i kylen och gärna äter idag. För övrigt hänger jag inte med om vad det är jag inte skulle orka? För att jag är själv?
Såklart lagar jag mat till mig själv. Sitter ju inte här och gnager på en morot bara ;) Gör jag storkok fryser jag in till en annan dag.

Rasmus sa...

Hmm, jag missade tydligen att svara här.
Det vanligaste är att enbart bladen används, och de grövre bladnerverna tas bort. Det är enkelt att riva loss bladen från nerven. Men jag använder ibland även stammen, just på det sätt du nämner. Oftast i soppor och grytor då, eftersom den behöver längre koktid än bladen.

Related Posts with Thumbnails