onsdag 1 december 2010

Då var det 1 december...


... och nedräkningen (till helvetet och en nästan outhärdlig tid) har börjat. Borde kanske vara höjdpunkten på året. Längtan, förväntan och en härlig tid att se fram emot. Det är en oerhört kluven tid för mig nu fram till mitten, slutet av januari när allt "är över" igen. Visst gillar jag ljusen i mörkret. Att baka lussekatter och pepparkakor. Att fixa och pyssla och göra fint. Kanske lite tidigt för mig nu men närmare jul så åker julmusiken fram. White Christmas och The Little Drummer Boy är ett måste! Av någon underlig anledning går också min gamla kassett med Elvis varm dagen före dopparedagen. Men själva julhelgen är ett enda stort antiklimax. Största anledningen för att omgivningen och samhället mer eller mindre kräver "lyckliga familjen" som ett självklart stående inslag under jul- och nyårshelgen. Har man då inte det är man mest en misslyckad stackare.

Och trots att jag i de allra flesta andras ögon har en tråkig jul eftersom jag sitter ensam hemma (liksom resten av året) tycker jag det är superskönt att slippa stressen, pressen och ett vansinnigt slöseri med pengar. Här hemma hittar man varken tomtar eller gran. Inga julröda dukar, gardiner eller annat typiskt julpynt. Stjärnan har t ex hängt i taket i köket sedan förra julen. Dessutom är den lila (nu mer åt det rosa hållet av solblekningen och när lampan är tänd). Jag brukar köpa mig själv en julklapp om jag har råd. Något sak jag länge längtat efter. Någon köksattiralj jag vill ha. Eller helt enkelt bjuda mig själv på en månads träning på gym eller så. Jag dukar fint och äter hemmalagad rödkål. Men mest blir det bara till att softa. Detta till skillnad för en del år sedan då jag alltid jobbade över jul och nyår. Tidig morgon och sena kvällar. Som vårdbiträde finns ingen dag på året, ingen tid på dygnet, då avdelningen "stänger".


Så, till alla er som kör hela julpaketet fullt ut kan jag inget annat än tipsa om andra bloggar och julkalendrar att följa nu i fyra veckor! Först ut är såklart SMASKENS.NU adventskalender 2010! Annika gör er icke besvikna och jag kan garantera att ni kommer hitta mycket smaskens nu i december. Hos Spisat.se kommer ni också hitta matrelaterade överraskningar bakom varje lucka. En kalender av annat slag har är Miljöjulkalendern, ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen Västra Götalands län och miljömagasinet Camino. Och för er som varken vill ha recept, glöggtips, förslag på sillinläggningar osv måste jag bara tipsa om den skrattande språkpolisen Lottens julkalender som är klurig, finurlig, svårt och inget för min lilla hjärna.


Nedräkningen har börjat!

5 kommentarer:

em sa...

Åsa,
Så skönt med en blogg där man slipper läsa om pynt och tomtar!!
Din jul låter ungefär som min.

Annika sa...

Kära vän! Julen är en komplicerad historia. Så mycket hausse, konsumtion, förväntningar och måsten. Jag är ledsen över din avsaknad av fungerande familj, men det glädjer mig att läsa att du tar hand om dig själv och gör din egen jul, eller snarare inte-jul.

Tack för länkningen!

@Spisat sa...

Bra inlägg du skrivit. Tack för länkkärleken :)

Jag är ingen julmänniska alls så när som på mat och dryck.
Gran, gardiner och annat lull lull är bara trams och överlåter sånt med varm hand till dem som gillar det.
Julklapparna är noga uttänkta och få.

Lotten sa...

Nämen vaff... "och inget för min lilla hjärna" är ju helt fel! Småhjärnor är ytterst användbara! Om inte annat kan du gå in och skriva felgissningar och förvirra de andra, som oftast inte alls är säkra på sin sak.

Våga!

Åsa sa...

Margaretha - ja tomtar är inte riktigt min grej. Hellre silver, stjärnor och vitt i alla former. Lussekatter kommer det bli inom en snar framtid och så kokar jag min egen rödkål. Mer jul än så blir det nog inte. Men jag ska jobba på att ta det lugnt, ha det fint omkring mig och fortsätta äta bra mat istället för kola, ischoklad, kakor och annat som det gärna blir för mycket av.

Annika - <3

Spisat - Tack! Ja maten är central men som vid de flesta högtider står köttet högt i kurs ;-) Jag är inget bra på vegetarisk julmat utan äter väl samma som resten av året.

Lotten - Hahah, men jag har försökt flera år men jag fattar verkligen ingenting. Och inte blir jag klokare av kommentarerna. Har väl ägnat alla mina lästimmar till faktaböcker, kurslitteratur och konventionstexter inom pedagogik, freds- och konfliktlösning och en och annan mänsklig rättighet.
Men av någon outgrundlig anledning läser jag "luckorna" ändå :-) Man vet aldrig, en vacker dag...

Related Posts with Thumbnails