tisdag 14 december 2010

14 december och vegansnack


Enligt Konsumentföreningen Stockholm (Kfs) slänger vi 12 procent mer mat än vanligt under julen. Tydligen har de utarbetat någon form av portionslista för julbordet. Men hur det beräknat kring det vet jag inte. Kanske ni som äter sådan mat känner igen er? Jag kan inte dra mig till minnes att jag ätit så mycket på den tiden så jag åt kött ens. Nyligen skrev jag detta inlägg om hur mycket mat vi slänger. Lantmännen bland andra drog igång en kampanj om att låta bli att slänga mat. Det är ju något som gäller alla, oavsett vegetarian eller karnivorer. Kfs har tagit fram guiden Släng inte maten som ger tips och råd om hur du kan förvara maten för bästa hållbarhet mm. Det sägs också att vegetarisk mat är bättre för miljön. Det syftar väl då på att djurhållningen kräver mycket energi i olika former.

Själv är jag förvisso vegetarian, och i mångt och mycket även vegan (vad gäller maten jag lagar och äter är den i stort sett alltid vegan. När jag bakar bullar och kakor använder jag numera smör, mjölk och ägg), och skulle gärna se fler människor välja bort kött i större utsträckning än idag. Men men, det är såklart upp till var och en. Bara man är medveten och tänker sig för vad man stoppar i munnen. Det är liksom svårt att bara rycka på axlarna och inte veta hur djurindustrin ser ut idag.* Se till att använda bra och reko råvaror och så lite hel- och halvfabrikat som möjligt är man en bit på vägen.

***
När jag började skifta matpreferenser letade jag många vegetariska kokböcker men fick den ena besvikelsen efter den andra. Så mycket ägg och ost i vartenda recept. Likadant med mat på stan då de vegetariska rätterna allt som ofta bestod i en stor tallrik full med vit pasta, gräddsås och riven ost. Knappt en grönsak så långt ögat nådde. Det finns bra mycket bättre vegetariska kokböcker nu och vad gäller utemat vet jag inte då det inte är en del av mitt liv längre p g a ekonomin. Bland bloggar vet jag att vi vegetarianer och veganer ligger i utkanten bland alla andra storfräsare och köttspecialister. Svårt att klättra på alla statistiklistor och på allvar utmana de andra matbloggarna men det finns en del såklart. Kvaliteten skiftar dock väldigt mycket. Enligt min mening finns det allt för få bra, rena och näringsriktiga vegan/vegetariska bloggar med det sagt är det inte utan att en och annan sticker ut.

Min absoluta veganbloggsfavorit är Vegologi. I början tyckte jag det var så härligt befriande med Rasmus bilder, uppifrån och ner, på sina prickiga tallrikar med något "grönsakshack" för dagen. Precis som min egen matlagning. Inga lookalikes. Precis som med så många andra bloggare har frekvensen sviktat och efter ett tag fanns heller inga bilder. Men Rasmus började jobba som kock på en vegetarisk restaurang. Vet faktiskt inte om han fortfarande gör det men hur som helst ploppar det upp recept i en jämn ström i alla fall. I somras gjorde radions Meny besök hos honom. Se och hör här. I november tidigare i år blev Vegologi och ett av Rasmus recept utnämnd till Årets potatisstjärna 2010. Och nu, gör som jag och rösta på Vegologi i Årets Veganblogg 2010!


Ha en bra tisdag!


* Har ni inte redan sett den så se Food Inc. Lyssna på P1:s dokumentärserie Matens Pris (sänds inte längre men det går att lyssna på avsnitten igen samt att det finns massor av artiklar att läsa på hemsidan). Jag minns också ett program Jamie Oliver hade men hittar tyvärr inget om det på nätet nu, där han hade en slags restaurang med massor av inbjudna gäster. Innan de fick äta hade Jamie "lektion" om ägg, kycklingar osv. Någon som har sett och minns?

4 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Det där med att slänga mat är verkligen en viktig sak att tänka på. Jag har också funderat på att ta upp det igen. Det finns så mycket att göra av mat som blir över. Tänk sen bara på all mat som slängs i skolmatsalarna...Huuu! Ska kika in hos Vegologi.

Åsa sa...

Nässelblom och choklad - oh ja, skolmaten! Bara det skulle ta upp flera blogginlägg tror jag. Och så kan man ha ett "resttema" och så, hahah, ja som sagt, idéer är det inte ont om. Jag är hemma igen från praktiken så annars hade jag aldrig haft tid att ploppa ut så många inlägg som nu...
Kanske skulle jag satsa på trisslotter en tid framöver och se om jag kan bli hemmatjej på heltid ;)

Rasmus sa...

Åh, vilken fin rekommendation av Vegologi! Tack så mycket!
Orsaken till bristen på bilder var först en datorkrasch som gjorde att jag var utan egen dator under en längre period, och när jag väl fick tag på en som jag kunde överta vägrade den installera programvaran som hör till min kamera... Väldigt trist, för jag skulle förstås mer än gärna ha foton på varje recept, men inte mycket att göra åt.

Jag håller för övrigt med dig om det andra du skriver. Jag har ju alltid varit vego, och fram till inte alls många år sen tyckte jag att det knappt fanns några vegetariska kokböcker (några veganska existerade ju praktiskt taget inte i Sverige då) som inte var helt fixerade vid ägg, ost, grädde, smör osv i nästan alla rätter. Oerhört trist för mig som redan då jag var vegetarian åt väldigt lite sådant. Jag har läst en hel del vegetariska böcker från 70- och 80-talen, och där är det i stort sett bara dem som fokuserar på hälsosam kost, i betydelsen råkost och fullkorn, som avviker från den normen. Fast de är å andra sidan oftast väldigt trista ändå... :/
Så jag är verkligen glad över det nya utbudet av vettiga, varierade och lyxiga vegetariska, och framför allt veganska, böcker och bloggar!

Åsa sa...

Rasmus - ja jo, jag minns det där med datorkraschen. Det är ett gissel. Hände mig i vintras och jag tappade nästan ett års bilder. Bra när allt fungerar men *katastrof* när det inte gör det ;)
När jag slutade med kött var det främst kokböcker från 70-talet som ändå var närmast vegetariskt på ett hälsosammare sätt än senare kokböcker. Nu ser det helt annorlunda ut.
Trots att en rå morot ändå är ett favoritmellanmål så gillar jag att det börjar dyka upp mer recept på varma rätter med bara grönt.

Related Posts with Thumbnails