onsdag 8 december 2010

Kryddig blomkål och kikärter


Okej okej, det är på tok för lite mat och recept här i bloggen nu! Jag håller som bäst på att plocka upp farten igen så det kommer mera. Inspirerad av den underbara bloggen 101 Cookbooks och receptet på Spicy Cauliflower with Sesame svängde jag ihop denna rätt. Vintermörkret gör det onekligen svårt för en amatör som jag att få till åtminstone hyfsade matfoton och jag beklagar att maten verkligen inte kommer till sin rätt på bilden.
Jag kan inget annat än älska den lila blomkålen. Undrar i och för sig vad egentligen det är som färgar den så. Den har nämligen en förmåga att färga allt annat som du blandar den med också. Inte lika färggrant efter ett par dagar i kylen vill säga. Har googlat lite men hittar inga svar på det. Någon som vet?

Efter viss modifiering av Heidis recept blev det till slut en rätt utan grukmeja, grön jalapeno, schalottenlök istället för gul lök och så tillkom kokta kikärter.



Kryddig lila blomkål och kikärter
2 port

olivolja
1/2 tsk spiskumminfrön
1/2 tsk svarta spiskumminfrön
2-3 schalottenlökar, hackade
2oo g lila blomkål, strimlad
salt
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tumstor bit färsk ingefära, riven
1/2 torkad röd chili, finhackad
1 tsk rostade sesamfrön
1/2 citron, pressad
1 dl kikärter, kokta
1-2 tsk koriander, finhackad färsk


Hetta upp oljan i stekpanna och häll i spiskumminfröna. När de börjar poppa, det går på några sekunder bara, så tillsätter den hackade löken, vitlöken. Fräs ett par minuter tills löken mjuknar och blir mer genomskinlig. Tillsätt då den finstrimlade blomkålen, den rivna ingefäran, den finhackade torkade chilin och rostade sesamfrön. Fräs ytterligare några minuter på medelvärme. Pressa över 1/2 citron och tillsätt ev lite vatten om det skulle bli för torrt i stekpannan. Rör i de redan kokta kikärterna på slutet och allra sist hackad koriander.


Smaklig spis!

3 kommentarer:

em sa...

Så här säger Wikipedia om olika färger på blomkål:

Orange
Orange cauliflower (B. oleracea L. var. botrytis) contains 25 times the level of Vitamin A of white varieties. This trait came from a natural mutant found in a cauliflower field in Canada.[8] Cultivars include 'Cheddar' and 'Orange Bouquet'.

Green
Green cauliflower of the B. oleracea Botrytis group, is sometimes called broccoflower or brocliflower/broccliflower. It is available both with the normal curd shape and a variant spiky curd called "Romanesco broccoli" Both types have been commercially available in the US and Europe since the early 1990s. Romanesco's head is an example of a fractal image in nature, repeating itself in self-similarity at varying scales.[9] Green curded varieties include 'Alverda', 'Green Goddess' and 'Vorda'. Romanesco varieties include 'Minaret', and 'Veronica'.

Purple
Purple cauliflower also exists. The purple color is caused by the presence of the antioxidant group anthocyanin, which can also be found in red cabbage and red wine.[10] Varieties include 'Graffiti' and 'Purple Cape'. In Great Britain and southern Italy, a broccoli with tiny flower buds is sold as a vegetable under the name "purple cauliflower." It is not the same as standard cauliflower with a purple curd.

Margaretha
som kommer att prova receptet med vit blomkål eftersom lila är långt ifrån någon favoritfärg

Åsa sa...

Margaretha - Haha, nä så mycket har jag förstått genom åren att lila inte är en särdeles populär färg. Dock har jag varit en lilaälskande person sedan mellanstadiet (då jag äntligen fick välja själv och slapp allt rosa!)
Aha! Men alltså, är de genmanipulerade då tro? Ämnet Anthocyanin tänker jag finns naturligt i t ex acai, björnbär, granatäpple osv och kanske kan man utvinna det eller framställa på kemisk väg för att få fram den lila blomkålen. Känns inte som att den är lila på helt naturlig väg.

Tack för hjälpen!

em sa...

Åsa,
Har inte hunnit forska i saken som jag tänkt. Men de säger ju att det är det som ger rödkål dess färg - och rödvin, så förhoppningsvis är det resultatet av växtförädling. Var gränsen mellan förädling och klåfingrighet går är ett annat ämne att forska i...
Om man korsar rödkål med blomkål och vattnat med rödvin, kanske man får lila blomkål - du får prova!
önskar dig en perfekt dag!
Margaretha
som återvänder till sin julkortsfabrikation nu

Related Posts with Thumbnails