torsdag 9 december 2010

Haricots verts med dressing och rostade hasselnötter


I helgen var jag på adventsmiddag. Lite lustigt är det allt då jag å ena sidan blir bjuden och andra sidan själv lagar maten. Så kan det bli ibland när man inte äter kött. En hel del personer som inte är vegetarianer har svårt att laga mat till en vegetarian. Är de dessutom fast i LCHF-träsket blir det inte mycket över till veganer och vegetarianer. Lite skrämmande tycker jag det är då jag är av den åsikten att man måste äta frukt och grönt fast man är köttätare. Hur som helst. Jag avstod från de kapris- och fetaostfyllda nötfärsbiffarna och mumsade istället i mig en hel del haricots verts. Har förälskat mig i honungsdijonsenapen och tänkte först använda bara den. Men så råkade jag få smaka på en balsamicovinäger med åkerbär i. Det är inga bär vi är direkt bortskämda med här på västkusten. Och tjena vad god den var. Det blev helt enkelt till att blanda honungsdijonsenap och balsamicovinäger smaksatt med åkerbär, salt och peppar.
Hur gott som helst! Skulle man nu inte råka ha någon sådan vinäger hemma skulle jag istället använda hallonvinäger. Av erfarenhet vet jag att det smakar gott på varma haricots verts.


Så, koka i vatten eller ångkoka de gröna bönorna (mängd varierar och är helt avgörande efter hur många ni är samt om det är köttätare och/eller vegetarianer som ska äta). Rosta under tiden hasselnötterna i en torr stekpanna. Hacka en del av nötterna innan de rostas. Blanda 3 delar honungsdijonsenap (alternativt vanlig dijonsenap och honung) och 2 delar vinäger. Pressa i en liten klyfta vitlök. Salta och peppra efter smak. Ringla över de varma upplagda bönorna. Det går också bra att istället strö flingsalt och dra några drag med pepparkvarnen över bönorna på fatet. Haricots verts kallnar tyvärr alldeles för fort så värm gärna uppläggningsfatet innan du lägger upp allt. Servera omgående!


Smaklig spis!

6 kommentarer:

Pia K sa...

i ärlighetens namn är jag sisådär-gillande av balsamvinäger (och senap), men hej prova nya smaker bör man! man vill ju inte vara som den värsta köttätare, rädd för allt nytt och grönt (klorofyllförgiftning och allt det kan ge...;)

lhcf, burr, bisarro:(

Åsa sa...

Pia - haha, man kan inte gilla allt men dijon måste nästan blandas med någon slags vinäger iaf för att smaka gott som dressing. Honungsdijonen är lite mildare så hoppa över balsamico.
Men du, hallonvinäger? Det hör nästan till vardagsmaten när jag kokar gröna bönor. Lite flingsalt och några skvätt hallonvinäger och "saken är biff" ;)

(lchf skrämmer mig med!)

Kinna sa...

Kanonbra tips! Det här känns som om ett recept jag bara måste göra! Må gott!

Nässelblom och choklad sa...

Gott! Jag brukar göra en liknande kombination minus den speciella smaksättningen. Åkerbär har jag på min äng nere vid skogstjänen på landet. De smakar underbart. Tyvärr är de få och ganska små....men de finns i alla fall! Ha en fortsatt bra advent. Kram/Eva

Annika sa...

Låter grymt gott! Jag är vansinnigt förtjust i dressade haricots verts.

Åsa sa...

Kinna - Gör det! Gröna bönor kan vara rätt tråkiga annars och det behövs inte så mycket för att "piffa till" dom :)

Nässelblom och choklad - Oh, färska riktiga åkerbär :) Mean visst är de lite syrliga? Tyckte balsamicovinägern hade en friskare smak och lite mindre söt än vanlig. Brukar annars bara stänka över hallonvinäger och lite flingsalt.

Annika - Haha, jag använde just det ordet "dressade" först men funderade sedan vad man säger på svenska ;)
Det var grymt gott!

Related Posts with Thumbnails