torsdag 9 december 2010

Annadagen


Så var vi redan framme vid den 9 december. Grattis Anna Annadagen!* Och varför just Anna undrar ni. Ibland undrar jag också varför onödigt vetande så lätt fastnar i huvudet. Det är ju inte så att jag kan alla namnsdagar på året. Men just Anna har fastnat. Dels för jag haft en fd nära (bästa) vän som heter Anna och så är det visst idag man ska lägga lutfisken i blöt för att hinna få klart den till jul. Inte för att jag någonsin gjort det. Faktiskt har jag smakat lutfisk en gång och jag som har svårt för gummiliknande mat (liksom räkor, kräftor, svamp mm) har varken längtan eller saknad efter lutfisk. Trots att det är en gammal tradition (att torka fisk är ju ingen nyhet) är det ingen rätt som fanns på vårt julbord när jag växte upp.

Vad är era erfarenheter av lutfisk? Och förutom sill och gravad lax, äter ni fisk på julbordet? Läs mer om lutfisken som till och med fått ett eget museum i Mollösund på Orust. Och vet ni, det finns till och med ett särskilt sällskap, Lutfiskens vänner, för denna speciella anrättning!* Tydligen är det också idag, den 9 december, som julölen ska smakas av och bör vara färdigbryggd. Som om inte det var nog är det även pepparkakans dag.

2 kommentarer:

em sa...

Jag har liksom du smakat lutfisk en gån - och det var mer än nog. Möjligtvis är det den förfärliga doften som förstör smaken. Ända till jag var 25 år firade vi jul på hotell i Härjedalen, där bjöds allt som hörde till ett traditionellt julbord. på den tiden var det inte så vanligt med vegetarianer, så de hade lite problem med vad de skulle servera oss.
Jag tyckte det var rysligt när det i god tid före julaftonsmiddagen började lukta begagnade dambindor - för det är ju så lutfisk luktar! - i hela hotellet.
I övrigt avstår gärna dagens öl åt någon annan, och pepparkakor hör väl inte heller till favoriterna.
Margaretha

Åsa sa...

Margaretha - Åh, doften har jag förträngt! Så unken och vidrig ja. Nä, julbord är väl inte vegetarianers bästa middagsval.
Rödbetssallad var fö något jag lärde mig gilla ganska tidigt. Tror det var just från julbordet jag lärde mig det. Kanske var jag redan vegetarian innan jag själv visste om det ;)

Related Posts with Thumbnails