söndag 30 mars 2014

Grön start på sommartiden

Längtar redan till hösten och helgen då vi får vrida tillbaka klockan. Är helt slut och hänger inte med ljuset. Det går på tok för fort för mig så idag boostar jag mig med en helgrön söndagssmoothie.
Har galet ont i halsen också och känner mig mör i kroppen. Mör bortom träningsvärken från gårdagens BodyPump där jag la på mer vikt på alla övningar utom biceps (en riktig killer i nuvarande koreografi). Men, ska jag nå de där magrutorna är det bara att kämpa på. Ingenting är gratis.

30:e mars-och-sommartid-smoothie
1 glas

1 liten banan
1 kiwi
1 stor näve färsk grönkål
1-2 tsk chiafrön
1 msk ärtprotein
hasselnötsmjölk/vatten till lagom konsistens

Mixa alla ingredienser med stavmixer.
Drick och njut!

 * * *

lördag 29 mars 2014

Saftig morotskaka med ananas

Jag har alltid gillat att baka men är verkligen inte bra på det. Njae, jag har i alla fall ingen större bredd. Oftast blir det "säkra kort". Något pynt och piff är det heller inte tal om. Samma när det gäller mat. Att lägga gräslök i kors är inte min grej helt enkelt. Märkligt ändå för jag är annars bra på att pimpa paket, duka fina bord och fastnar lätt i pilljobb.
Varför jag nu då valde att baka en kaka till festen (ogillar bjuda främmande folk på ngt jag inte kan provsmaka innan!) övergår mitt förstånd. Eller inte. Först tänkte jag baka muffins med glasyr men insåg att en kaka skulle vara lättare att transportera med cykeln.

Receptet hämtat ur Vår bakbok av Barbro Lindgren och Birgitta Villner Gyllenram, KF Provkök (1996) Bokförlaget Rabén Prisma.
Jag lade även till några ingredienser och smaksättare. Då jag har en tendens att baka torra mjuka kakor tänkte jag ananasen kanske skulle göra kakan lite fuktigare. Så här i efterhand inser jag att jag nog pytsade i lite för mycket mjöl och kanske skulle tagit ut kakan ännu tidigare, trots att den stod 10 min kortare än enligt receptet. Tur för mig att skafferirenset fortsätter och jag råkade ha en liten burk ananas kvar från i höstas (inför temat Hawaii a la 80-talet). Kom i skrivandets stund på att jag faktiskt glömde vaniljen till smeten.

Glasyren är ett kapitel för sig. Kokboken var igenslagen för längesen och jag skulle vispa ihop "på känn". Tog sista klicken smör i paketet, som visade sig vara 30 gram istället för 25 som i receptet. Vände ner all philadelphiaost som fanns i asken, dvs 200 gram, och vispade ihop med en gaffel. Blev osäker på hur mycket florsocker som egentligen skulle i så jag tog fram kokboken igen.
Hahahah, det skulle visst bara vara 60 g ost!
Jaja, jag hade varken mer smör eller ost så det var bara att vispa i florsocker tills det blev en hyfsat fast smet. Smaksatte även glasyren med en pressad citron.

Det blev inte bättre än så här. 
Utan kameramobil eller batteri till gamla digitalkameran
 gick det inte att föreviga denna godbit.

Saftig morotskaka med ananas

2 ägg
2 dl socker
150 g smält smör
1 stor morot, riven
3 ringar (burk)ananas
1 apelsin, zest
1 citron, zest + juicen
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel (ungefär)
1 tsk ingefära, malen (ungefär)
lite riven muskot

GLASYR
200 g philadelphiaost
30 g smör
1/2-1 citron, pressad
3-4 dl florsocker

riven kokos

Smält smöret och låt svalna lite. Skala och riv moroten. Hacka ananasringarna i småbitar.
Smörj och "bröa" springformen med riven kokos.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt citronsaft, apelsin- och citronzest och smöret.
Rör sedan ner den rivna moroten och ananashacket.
Blanda de torra kryddorna och bakpulver med ett par deciliter av mjölet och blanda i smeten.
Fortsätt röra ner resten av mjölet men se upp så att smeten inte börjar bli allt för "torr" och fast.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen (175 grader) i ca 50 minuter.
Du känner din ugn bäst och jag gräddade kakan knappt 40 min så kolla gärna kakan efter en halvtimma och var beredd på att det kan gå fortare.
Rosta ett par matskedar riven kokos i torr stekpanna och spar till garnering.

Bred på glasyren (ingen idé att snåla med den nu) först när kakan svalnat riktigt ordentligt och toppa med rostad kokos.
Själv bakade jag kakan dagen innan och glasyren breds på precis vid serveringen.
Eftersom jag tyckte den kändes torr stack jag några hål med en potiatissticka och "matade" med ett par skedar ananasjuice. Vet inte om det varit bättre att göra då kakan fortfarande var varm eller ej men tror det bidrog lite till att den faktiskt inte var så torr som jag trodde. Tvåhundra gram färskost är i och för sig väl mycket så det blir sannolikt över en del. Även om glasyren också bredes på kanten runtom kakan. Jag är övertygad om att det i så fall inte är särskilt svårt att komma på vad använda den till.

Smaklig fika!

* * *

torsdag 27 mars 2014

Corpore sano

Vi människor verkar har en inbyggd vilja att ständigt bli bättre. Men vi verkar också ha en inbyggd förkärlek till genvägar, vilken dessvärre är den inte alltid större än viljan att fuska. Så här i post-OS-tider vill jag påstå detta är särskilt tydligt inom tävlingsidrotter där doping är ett sätt att gena mot toppen av alla toppar.
Så även när det kommer till mat, vikt och våra fantastiska kroppar. Det finns ingen hejd på bantningsdieter hit och viktminskningsdieter dit. "Gå ner 5 kg på en vecka", "Så får du platt mage till sommaren", ni känner igen rubrikerna.
Aldrig, eller i alla fall väldigt sällan, att det skrivs, debatteras och gapas om dieter på lång sikt. Dieter i bemärkelsen kosthållning för livet och hälsan, tänkt att hålla livet ut. Dieter för att minimera kostrelaterade sjukdomar som bland annat hjärt-kärlsjukdomar, diabetes m. fl.
Jag tror de flesta som någon gång prövat på en eller fler bantningsdieter innerst inne vet att det inte finns någon quick fix. Ett slående exempel var kvinnan, till synes liten och nätt, som säger att hon bantat i 30 år (i tv-programmet Skavlan där Niklas frågar folk på gatan, om än i roande syfte, om deras vikt och ev dieter de använt sig av) och rabblar upp banandieten, viktväktarna, divers bokstavs- och sifferkombinationer med flera och säger att hon till och med prövat att svälta sig själv.

Slutar aldrig förvånas över dem som påstår den ena efter den andra bantningsdieten de testat inte fungerar, eftersom de går upp igen när de slutat med respektive diet. Nähä!?
Vad beror denna bantningshets på egentligen? Går det att enbart skylla på reklam och vårt utseendefixerade samhälle? På våra trådsmala modellideal? Det är också allmänt känt att vi idag är en fetare (och sjukare?) befolkning än för bara 30 år sedan.
Övervikt och fetma ökar risken för hjärt- kärlsjukdomar, typ-2 diabetes med mera så det finns alltså en del fördelar, ur ett hälso- och samhällsekonomiskt perspektiv, med att hålla kroppen i trim.
Har inte den enskilde individen intresse och vilja att leva så friskt som möjligt och själv ansvara för att minimera risken att i framtiden drabbas av diverse sjukdomar finns naturligtvis ingen anledning att ägna sig åt varken motion eller särskilt hälsosam mat.
På tal om motion. Vetenskapens värld vissade tidigare i år (24/2) ett intressant avsnitt: Träning - myter och sanningar (se avsnittet på svt play). För det är inget tvivel om att det råder närapå träningsfeber nu. Eller? Enligt programmet visar en kartläggning att hela 68 % av sveriges befolkning tror sig utöva en sammanhängande fysiskt aktivitet om minst 30 min/dag. I verkligheten rör det sig om endast 1 %. Vad gör egentligen resterande 99 %?
En forskare menar på att bristande vardagsmotion är en bidragande orsak till att vi svenskar överskattar hur mycket vi rör på oss. Kontorsarbete, bilar, ökat tv-tittande och stillasittande har byggts in i vår vardag i samma takt som vardagsmotionen minskat.
Vår vardagsaktivitet är så att säga väldigt underskattad. Alltså betydelsen av den. Tycker ofta jag får höra, särskilt från vuxna med barn, att det är så svårt att hinna (och faktiskt orka!?) träna. Förmodar att de ser enbart träningspass på gym eller specifik sport som träning och glömmer bort att cykeln till och från skola/jobb också är motion. Trädgårdsarbete, för den som har sådan förstås, städning, promenad i skogen osv är också ett enkelt och lättillgängligt sätt att röra sig på. För barnfamiljer borde det väl vara alldeles ypperliga aktiviteter där alla kan vara med.
Kanske är det för att jag under min uppväxt alltid promenerade eller cyklade överallt som gjort att jag fortsatt med det. Trots flytt in till stan. Tänker inte ens på att det är en fysisk aktivitet.

I ovan nämnda program visades en filmsnutt (vilka flera av er, precis som jag, redan sett tidigare) där Lance Armstrong, cyklisten ni vet som efter sin cancerbehandling fortsatt vinna lopp efter lopp i flera år, uttalade sig:
"I'm sorry you can't dream big." 
"I'm sorry you don't believe in miracles"

"Jag tycker synd om alla cyniker och skeptiker som inte tror på mirakel" ...eh, säger killen som varit dopad i princip hela sin cykelkarriär.
En kan ju undra vem som inte tror på mirakel.

* * *

tisdag 25 mars 2014

Inlagda grönsaker

Som vanligt åt jag inte mycket av det resten av familjen gjorde, t ex mackor med bredbar leverpastej och ättiks(smörgås)- eller saltgurka. Jag skydde inlagda grönsaker som elden när jag var liten och det kom att ta lång tid innan jag föll för nyss nämnda inlagda gröna skönhet. Minns inte exakt när, var och hur men vi fick Bostongurka till falukorven i bamba, som jag lärde mig gilla men om inte förr så var det först som tjugoåring, då jag bodde i USA, som mina smaklökar för inlagd gurka fick sig en riktig puff. Lustigt nog kallas de rätt och slätt för pickles, ungefär som att vi skulle säga "inlagda" oavsett vad för grönsak det gäller, och var standard på bästa mellanmålet - baloney sandwich. Väl hemma igen lärde jag mig så småningom även att gilla leverpastej, gärna på en knäckemacka, och saltgruka.

Som vegetarian är det väldigt sällan jag äter salt- och/eller smörgåsgurka. Tror jag fortfarande förknippar inlagd gurka med leverpastej, hamburgare och annan köttstinn mat. Blir det något så helst de små minigurkorna cornichons (kan varken uttala eller komma ihåg namnet på), vilka får agera snack snarare än att använda på smörgås eller i maträtt.
Inlagd rödlök kryddad med ingefära och svartpeppari några och chili i resten.
Trots att jag aldrig gillat sill, inte ens före jag valde vegetarisk diet, gissar jag sill är den vanligaste råvaran som läggs in i Sveirge. Gurkor och rödbetor på delad andraplats. Eller? Kanske är det till och med gurkorna på förstaplatsen? Vem har inte skaffat sig västeråsgurkor, krondill och senapsfrön i slutet av sommaren för att "pickla" sin egen gurka?

Det är enkelt att lägga in rödbetor. Lika enkelt att lägga in t ex rödlök som i burkarna på bilden. Lite skrattretande är det att läsa på nätet det är "ljuvligt gott", "fantastiskt tillbehör" osv angående det som inte allt för längesedan ansåg vara något kufar, miljönissar och annat löst folk höll på med. Det vill säga att lägga in grönsaker. Nu är det äntligen okej, ingen dömer dig längre, så har du inte gjort själv än är det bara att sätta igång och ge dig hän. Perfekt sätt att spara höstskörden hela vintern lång eller varför inte ge bort som present.

Rödbetor behöver kokas och de går det bra att göra i själva lagen. Andra grönsaker som inte behöver kokas (t ex gurka, blomkål, zucchini, svamp, kål, lök m.m.) är bara att skiva/strimla och lägga i burkar. Krydda. Koka upp lagen och häll, ända upp till kanten, över grönsakerna i burkarna. Skruva på locken ordentligt.
Låt svalna och förvara i skafferiet. Oöppnade. Öppnad burk är bäst att ha i kylen.
LAG
1 del ättika
3 delar vatten 
ungefär lika många dl socker som vatten
ev kryddor

* * *

lördag 22 mars 2014

World Water Day 2014

http://www.unwater.org/worldwaterday
Av alla internationella uppmärksamma-en-speciell-sak-dagar är idag, den 22 mars, en dag att lägga på minnet. Idag är det nämligen Världsvattendagen. I år ligger fokus på det ömsesidiga beroendet mellan vatten och energi. Cirka åtta procent av världens energiförbrukning går åt till att pumpa, behandla och transportera vatten. Vatten behövs i sin tur för att generera energi. Mer ingående fakta, dokument och källor finns här

Jag börjar nästan bli trött på att upprepa dessa siffror men naturligtvis handlar World Water Day även om det faktum att 36 procent av jordens befolkning, det vill säga ca 2,5 miljard individer lever utan tillgång till sanitet. Nära 1 miljard människor saknar rent vatten. Tusen och åter tusen barn dör varje dag av diarré och andra sjukdomar direkt kopplade till brist på rent vatten.
Har skrivit om vatten, vikten av vatten, konsekvenser av brist på rent vatten och sanitet osv tidigare i bloggen. Fler inlägg finns bl a under taggen vatten
Trodde det var en bild men det är en pdf så klicka här (WaterAidSveriges Newdesksida) så hittar du 10 anledningar till att älska din toalett!

Det faktum att storföretag och multinationella bolag lobbar för att t ex bygga dammar och lägga beslag på jordens få vattenresurser, knappt 3 % av jordens vatten är sötvatten, gör mig närapå galen. I somras började jag jobba på en längre artikel (aka rapport/avhandling) om just detta med flaskvatten, dammbygge, Nestlé och andra MNC:s som roffar åt sig vatten. Samtidigt som de höjer rösten om att vattenresurserna håller på att sina och mer eller mindre kräver att vår vattenförbrukning måste minska, fortsätter de själva att torka ut jorden. Fokus på besparing lägger dessa MNC:s naturligtvis på dem som redan har minst eller t o m ingen tillgång till rent vatten. Att en flaska vatten i Accra kostar tre gånger så mycket som i New York är helt sjukt.
Det ser mörkt ut nu men om ett under sker och jag skulle råka finna skatten vid regnbågens slut ska jag inte göra annat än att undersöka, läsa och skriva om världens (sneda!) vattenfördelning.

Vill du veta mer? Här är några länkar att börja med så varsågod, det är bara att klicka iväg dig ut på en informationstur om vattenläget i världen!

UN WaterTwitter och Facebook
UN World Water DayTwitter och Facebook
Water Aid Sverige på Twitter och Facebook


* * *

fredag 21 mars 2014

Vinbladsdolmar, väl värda mödan.

Finns det något så-rullar-du-tajta-vindolmar-kurs att gå? I så fall skulle jag behöva det. Pilligt jobb är bara förnamnet men äntligen har jag gjort mina första egna vinbladsdolmar! Första gången jag satte tänderna i en vinbladsdolme var jag inte överförtjust. Men som med så mycket annan mat har jag med åren kommit att gilla de små godbitarna, inte sällan ett vegetariskt alternativ på restauranger. Minns inte när jag köpte den men glasburken med vinblad har stått i mitt skafferi och hånat mig så länge att jag till slut gömde den långt in och väldigt högt upp.
Så i helgen som gick var det alltså dags. Dags att ta tag i jobbet, en gång för alla, och göra de där första egna vinbladsdolmarna. 

Som vanligt när jag ska laga saker med fyllning tar det flera dagar att förbereda. Linser ska kokas, smaker ska planeras och testas och ja, förmodligen drar jag bara ut på det oundvikliga och den sammanlagda tiden som går åt, inte minst mentalt, är långt överstigande den tid det egentligen tar, även om en nu får räkna med ett par timmar till rullande och kokande. När jag väl står där och blandar hittar jag dessutom på andra smaker än vad jag tänkt från början.

Då jag på allvar äter mig ur mitt skafferi är måtten av lite oprecisa pga att jag tömt förpackningar och kryddburkar så jag kan bara rekommendera att hela tiden smaka av. Lägg till, byt ut och testa dig fram till en smakblanding du gillar.
Tips om du är osäker: ta en sked matvete och linser och smaksätt separat, smaka dig fram, innan hela mängden fyllning kryddas. Ett annat tips är också att veckla ut och separera vinbladen innan rullningen börjar. Det var ganska så olika storlekar på bladen och jag sorterade i ett par storlekshögar. När de största bladen gått åt fanns ingen plats kvar i kastrullen (30 st) men fyllningen hade säker räckt till ytterligare 15-20 dolmar.
Fyllning: matvete, mots och kryddor

Vinbladsdolmar
ca 45 st

6 dl kokt matvete (eller korn, kamut, fullkornsris osv)
3 dl kokt mots (eller andra små linser)
1 msk pinjenötter
2-3 msk ramslök, torkad
2-3 tsk dill, torkad
1 tsk paprikapulver
1-2 tsk koriander, malen
1-2 citroner
1 msk granatäppelsirap
svartpeppar

vinblad (inlagda i saltlag, Sevan)

ca 1/2 dl olivolja
vatten

Blanda matvete och mots i en bunke. Se till att inga klumpar finns (ta gärna en gaffel till hjälp). Blanda i kryddor. Smaka av. Tillsätt citronjuice från 1 citron och ringla över granatäppelsirap. Vänd om ordentligt och smaka av igen.
Som den uppmärksamme redan märk har jag inget salt med. Det för att vinbladen är väldigt salta så jag avstod helt från salt då det är svårt att i efterhand göra något "osalt". Bladen går naturligtvis också att skölja innan men det steget hoppade jag alltså över.
Kom på i efterhand att jag skulle stekt lite finhackad rödlök eller schalottenlök och blandat i fyllningen men det får bli till nästa gång.
Lägg de trasiga vinbladen i botten av den vidaste kastrullen du har.
Lägg ett vinblad med utbuktade bladnerverna uppåt och lägg på en sked fyllning. Nu börjar pilljobbet. Vik över, tajta till, vik in kanter, tajta till och rulla. Lägg dolmen med bladkanten/skarven nedåt i kastrullen.
Fortsätt så och lägg dolmarna så tätt som möjligt, tills hela botten är full.
Häll över ganska rikligt med olivolja, pressa över 1/2-1 citron och fyll på med vatten så det precis täcker dolmarna. Lägg sedan en tallrik över som hjälper dolmarna att hålla sig på plats när de nu sjuds i 20-40 minuter. Ställde också ner en glasburk med vatten i för att hålla nere assietten ordentligt. Eftersom matvete och linser redan är kokta i förväg tror jag det räcker med 20-30 min men lät ändå kastrullen stå där och sjuda på låg värme medan jag gjorde annat. Se bara till att det inte kokar torrt.
Tag sedan kastrullen av plattan och låt stå ett tag och svalna lite innan tallriken tas bort.
Hade helst haft en större tallrik men de jag har var för stora att passa kastullen
Burken med inlagda vinblad (Sevian 670g) är långt ifrån slut så finns det mindre storlekar att få tag på räcker det säkert gott och väl. Det blev en herrans många små blad "över" som jag inte klarade av att rulla in mer än ett stackars vetekorn i. Inte mycket till dolme då. Ska nog komma på någon mer rätt att använda de goda bladen till.

Så, om ni nu inte ska flytta, ha träningsläger, fylla år eller på annat sätt är sjukt upptagen i helgen så är det bara att kavla upp ärmarna och börja rulla vinbladsdolmar. De är helt klart värd mödan!

Trevlig helg!

* * *

torsdag 20 mars 2014

Rödkål, grönkål och vårdagjämning


Förra veckan gick verkligen i kålens tecken. Brysselkål. Blomkål. Rödkål och grönkål. Faktiskt, jag som trodde grönkålen var slut för säsongen. Så plötsligt dök den upp lite varstans bland de ekologiska mataffärerna. Det har bland annat blivit grönkål i frukostsmoothie och som dagens rätt, med rödkål och blodapelsin. Och vad passar väl bättre än grönkrispigt och färgglatt idag som inte bara är persiskt nyår utan självaste vårdagjämningen.

Jag gillar att steka råa grönsaker, grönsakerna som de flesta annars nog är mest vana att koka. Bra att tänka på är att de tar olika tid beroende på tjocklek och såklart vilken textur det ska vara. Om rödkålen tänker jag till exempel lite på samma sätt som med pasta, att den ska vara al dente.

Rödkål och grönkål till lunch
1 port

100 - 130 g rödkål
80 - 100 g grönkål (repad)
ca 10 cm purjolök
olivolja
1/2-1 apelsin (blod)
Coriander & Chili, Santa Maria
flingsalt (citron)

Skölj, strimla och fräs purjolöken i olivolja. Strimla rödkålen och låt fräsa tillsammans med löken, på medelvärme. Skölj och repa grönkålen. Riv eventuellt stora blad i mindre bitar. Vänd ner med övriga grönsaker i traktörpannan (bättre att använda här än vanlig stekpanna då grönsakerna blir nästan som lite ångkokade istället för stekta).
Skär skalet av en apelsin och skär i skivor/bitar. Som vanligt har storleken betydelse så en hel apelsin kan bli för mycket att blanda med kålen så ät hälften till efterrätt, spara till kvällsmaten eller morgondagens middag.

Krydda med Coriander & Chili, ännu en vansinnigt god blandning från Santa Maria (nej, jag är varken sponsrad eller har fått gratisprodukter skickat till mig). Som korianderälskare är jag naturligtvis partisk i bedömningen här och smakkombinationen vitlök, koriander, chili och lime/citron är knappast ovanlig i Miss Meister's kök så har du inte just nämnda krydda så går det bra att krydda med lite chilipulver, vitlökspulver (eller riven färsk vitlök), pressad citron och så färsk koriander på slutet.
Smaka av med salt och eventuellt svartpeppar.

När grönkålen blir varm får den först en annan nyans, mer åt det klargröna hållet. Ligger den i för länge börjar den sen tappa färg igen och blir mer grådassig. Så var vaksam och ta av från plattan medan grönkålen fortfarande är härligt klargrön.
Servera med kokta svarta risnudlar.

Smaklig spis!

* * *

onsdag 19 mars 2014

Välkommen du nya år!

Med risk för att låta som om det var jack i skivan tycker jag nouruz (norouz, noroz, norooz, nowruz m.fl. stavningar) är så himla mycket trevligare att fira nu än nyår mitt i mörka och kallaste vintern. Det känns mer rätt nu, att ett nytt år tar sin början. Dessutom började min egna tideräkning vid den här tiden på året. Med det inte sagt att jag gillar årstiden våren, vilken ofta är detsamma som ångest. Jag trivs oändligt mycket bättre mentalt under hösten, när färgerna i naturen skiftar från grönt, till gult, guld, rött och ja det är som ett gratis fyrverkeri och luften blir lättare att andas.
Men allt har sin tid.

This too will pass.

Förra året hade jag gjort ett eget litet nyårsbord. I år har känslan av nyår inte infunnit sig. Hela februari och mars hitintills har varit ett enda långt töcken och jag har till exempel missat att starta vetegräset i tid. Än så länge är det bara några enstaka centimeterlånga gröna strån som hunnit upp.
Förra året var också året då vi hoppade över elden en marschall, brände det gamla och önskade oss goda saker för året. För en del av oss har bevisligen en och annan önskan gått i uppfyllelse (nedkomst beräknad senare i vår). Andra inte.
Egentligen gillar jag idén av nyårsfirande, årliga bemärkelsedagar, jubileum och andra livshändelser att uppmärksamma men tycker samtidigt de är ångestfyllt. Kanske är det bara vi misslyckade som känner så. Vi utan något betydelsefullt att fira, utan några extra betydelsefulla att fira med. Varje år som passerar blir snarare en påminnelse om det torftiga. Det misslyckande och den närapå obefintliga förmågan att vara människa i dagens samhälle. Ännu ett år utan någon större mening. Att leva livet som på konstgjord andning, ständigt kontrollerad, och under stark ekonomisk press, är som att sakta, sakta kvävas. Det är som att insidan av kroppen går sönder lite mer för varje dag som går och det är bara en tidsfråga innan den imploderar. 

Kanske kommer det till slut visa sig vara livet allra största löng - hoppet. För det vet vi ju att det är det sista som överger människan. Till vilken nytta kan en undra. Om det en hoppas på ändå aldrig kommer hända, innan det är försent.

Har tidigare skrivit om norooz 2008, 2010, 2011 och 2013.

* * *

tisdag 18 mars 2014

Rödkål och blomkål till lunch

Har ni någon gång kännt det där lyckoruset* som sköljer över en när fantastiska smaker exploderar i munnen, ja då vet ni hur jag kände när jag smakade Liquorice & Herbs från Santa Maria. Tack vännen! Inga märkvärdigheter egentligen, alla välkända smaker i Miss Meister's kök. Med tanke på det att vara okonventionell som jag skrev om igår, och kanske inte har en hel arsenal av kryddor hemma i skafferiet, så är färdiga kryddmixer en bra start och ett gott alternativ. Fast det vet ju förstås redan alla som en gång levt på Ramennudlar.

Så vad ska nu kryddas med nya kryddan? Känns inte som en primör direkt men förra veckan råkade jag på ett underbart litet fluffigt rödkålshuvud, så fluffigt ett kålhuvud nu kan vara. Färgen gick mer åt ceris än den djupt rödlila de annars brukar ha. Tre måltider senare, två middagar och en söndagsfrukost, var klålhuvudet slut.
Eftersom kålen var så spröd går den bra att steka rå. Blomkålen likaså. Tänk bara på att skära lite tunnare strimlor än vanligt och skiva även blomkålsbuketterna. Precis som sist är det slattar och det sista i paket och påsar som jag gör slut på nu. Den här gången var det sista balsamicovinägern som fick koka med kålen.

Rödkål- och blomkålslunch
1 port

100-150 g blomkål
100 g rödkål
ca 7 cm purjolök (både grön och vit sida)
rapsolja
1/2 pressad citron
ca 1 msk balsamicovinäger
Liqurich & Herbs (Santa Maria)

Skölj och strimla purjolöken och fräs i oljan. Strimla rödkålen fint, skär blomkålsbuketterna i ganska tunna skivor och lägg i pannan. Jag använde traktörpanna till detta då den hjälper till att hålla ångan kvar lite längre än i vanlig stekpanna. Sänk värmen och tillsätt annars lite vatten om grönsakerna steker på för hårt.
Pressa 1/2 citron (eller en hel beroende på om den är saftig eller ej) och rör ner i grönsakerna. Vände helt enkelt flaskan med balsamicovinäger uppochned, måttade inte exakt men uppskattar det var drygt 1 matsked. Låt koka in med grönskaerna.
Har du lock så lägg på ett par minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar. Servera som det är meddetsamma.
Går också bra att blanda i 100 g kokta kikärter på slutet, så de hinner bli varma eller servera med kokta bovetenudlar.

Smaklig spis!
 
* * *

* Lyckoruset förresten, ja ni kan själva föreställa er smaken av rostad lök, vitlök, rosmarin, timjan, lakritsrot, svartpeppar och sojasås i en salig blandning som väller fram i gommen.

måndag 17 mars 2014

Våga vara okonventionell, en vardagsmix med brysselkål och röd paprika

Visst är det så att smaken utvecklas med åren. Varför den gör så vet jag inte men har du som jag det minsta intresse för mat och matlagning är det oundvikligt att hitta både nya råvaror, kryddor och framförallt nya smakkombinationer dom faller en i smaken. Något som inte smakat bra tidigare spelar en helt annan roll på menyn genom ett nytt, anorlunda tillagningssätt eller ihop med andra kryddor och tillbehör än vanligt.

Våga vara okonventionell i köket!
Lite galenskap och oväntade kombinationer kan göra susen. Allt blir naturligtvis inte alltid bra men inte sällan överraskande gott. När det kommer till matlagning skulle vi förmodligen fortfarande bara äta förhållandevis smaklös mat, främst bestående av kålrot, potatis och kanske lite ärter, om vi inte vågade vidga våra vyer mot det okända och främmande.
 Vardagsmix med brysselkål och paprika
1 port

ca 5-7 cm purjolök
10-15 st brysselkål
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1/2 pressad citron
balsamicovinäger
ca 1/2-1 tsk dadelsirap
salt
svartpeppar

Skölj och trimma brysselkålen. Skär dem i strimlor. Skölj och strimla även purjolöken och paprikan. Fräs löken och grönsakerna i olja på medelvärme. Riv i vitlöken och rör om.
Det är bättre att ha en aning lägre värme och låta det ta lite mer tid. Blir det för hett och torrt så släng i lite vatten och lägg eventuellt på ett lock en stund.
Rör om då och då.
Krydda och tillsätt pressad citron och balsamicovinäger och låt koka in. Avsluta med en liten klick dadelsirap och smaka av med salt och peppar.

Smaklig spis!

* * *

Related Posts with Thumbnails