Jag älskar vattenmelon! Fram på sommaren är den som godast. Om det nu skulle råka vara soligt och varm är vattenmelon den bästa maten. Den är god att mixa i fruktdrinkar och smoothies, blanda i fruktsallad och i frukostyoghurten. Jag tycker den är så god att jag till och med blandar tärningar av vattenmelon i pastasalladen. Ja, det finns massor att göra av vattenmelonen och såklart är den ju ett underbart mellanmål, bara som den är.
Istället för olja, vinegretter och andra dressingar blandar jag istället ner 1 - 1 1/2 msk auberginekräm i salladen. Den ger salladen en spännande smak med karaktär samtidigt som den binder samman spenaten, mangolden, mache eller vad jag nu har för bladgrönt i salladen för dagen. Auberginekrämen är en riktig delikatess jag köpt i den franska butiken på Södra Larmgatan här i Göteborg (eller var det kanske hos franska bagaren Duncoin's boulangerie här i kvarteret tro...) som är väl värd sitt kilopris.
Sallad på vattenmelon, gröna bönor och babyspenat
babyspenat och röd mangold
färska gröna bönor
gul paprika
vattenmelon
rostade solsosfrön, sesamfrön och hel spiskummin
flingsalt
auberginecreme
Rosta frön och kryddor i en torr stekpanna. Koka upp lite vatten och sjud de färska gröna bönorna en kort stund. Skär vattenmelonen i lagom små tärningar och strimla paprikan fint. Blanda alla ingredienser i en skål och vänd till sist i de ljumma nykokta gröna bönorna. Smaka eventuellt av med lite flingsalt och strö över de rostade fröna. Servera direkt.
måndag 30 juni 2008
Sallad på vattenmelon, gröna bönor och babyspenat
lördag 28 juni 2008
Jordärtskocka, palsternacka och salladskål
Jordärtskocka är en rotfrukt jag konstigt nog äter alldeles för lite av. Tycker ju den är mycket god och borde äta den oftare. Kokar den ibland med potatis och stöter sedan till en inte allt för slät mos. Kokar man t ex jordärtskocka, rotselleri, morot, kålrot eller andra rotfrukter med potatisen behövs sällan varken smör eller mjölk till moset som då skulle bli för löst. På sin höjd en liten skvätt mjölk, lite beroende på mängden potatis.
Så vad gör man då med jordärtskockan förutom soppa eller puré? Idag blev det en blandning av jordärtskocka och en liten bit palsternacka jag hade kvar i kylen. Lite ojämnt fördelat mellan de båda rotfrukterna och om det gick att välja skulle jag ha lika mängd av de två. Strimlad purjolök och salladskål fick göra dem sällskap i stekpannan.
Jordärtskocka, palsternacka och stekt salladskål
1 port
80-100 g jordärtskocka KRAV
80-100 g palsternacka KRAV
150 g salladskål
purjolök
1 msk rapsolja KRAV
1/2 pressad citron
ca 1 msk balsamicovinäger
1/2-1 tsk fänkål, malen
flingsalt
svartpeppar, nymalen
Skala och skär jordärtskockan och palsternackan i små tärningar. Låt koka tills mjuka men fortfarande med lite tuggmotstånd. Skölj och strimla under tiden purjolöken och salladskålen fint. Fräs tillsammans med olja på medelvärme. Krydda med fänkålen. Tillsätt citronjuicen och balsamicovinäger. Vänd i de kokta rotfruktsbitarna och smaka av med salt och svartpeppar. Servera eventuellt med fullkornsmakaroner eller en bit bröd.
Smaklig spis!
fredag 27 juni 2008
"Du har plats 197 i kön" och andra sysselsättningar en regnig dag
Morgonen igår började med regn. Fram på dagen skingrade sig molnen och det blev närmast ett bastuliknande klimat ute på kvällen då allt blött dunstade bort. Idag har molnen åter rullat in från väst. Än inget regn men det är väl bara en tidsfråga innan dropparna börjar falla. Egentligen borde jag väl lägga ut en mängd kluriga och lite mer tidskrävande recept som passar sig för just en mulen och regning dag som idag. Men, jag räknar numera kalorier. Måste säga att tanken på mat har, från en lång grå och tråkig vinter/vår, gått från något lustfullt till ett mer nödvändigt ont. Lite tips på vad man kan sysselsätta sig med en glåmig och tråkig dag som denna är, förutom att festa på en liten skål med körsbär, som följer:
Tips 1
Passa på att sitta i telefonkö. Jojomänsann. Efter en herrans massa knapptryckningar "för att vi ska besvara ditt samtal snabbare" hamnade jag till slut i telefonkön med det eminenta platsnumret 197! Beräknad väntetid är dock bara 16 minuter :) Och dra på trissor om jag inte just rasade från plats 89 till plats 6! Och det endast efter 20 minuter.
Tips 2
Här på Wordle.net kan man göra roliga "affischer" med diverse text, namn och varför inte pröva och klistra in en massa recept. Det får bli nästa projekt. Bilden nedan är samlad text från några tidigare inlägg jag gjort här på bloggen.
Tips 3
Drömma om att inreda fint hemma. För inspiration finns en mängd trevliga bloggar och hemsidor att bara drunkna i. En del ger tips på hur du kan piffa till gamla tråkiga möbler, andra säljer kul inredningsdetaljer som självaste Shabby Chic-mamman Rachel Ashwell och andra är helt enkelt en fröjd för ögat. Låt er inspireras och drömma er bort en stund hos Vita villa vila, Country by mail, Hwita Villan, Country Style, My White Cottage och det finns så många fler.
Tips 4
Upptäcka Flickr. För er som inte redan upptäckt Flickr (vilket ni säkert har gjort om ni kikat in hos mig tidigare) vill jag bara säga att ni missat något. Om du inte har namnet på en person är ett tips att söka på viss kategori som tex färg, blommor, grönsaker, macro eller vatten. Hittar du en fotostil du gillar kan ett annat tips vara att titta på just den fotografens "favorites".
Men oups! Det har fortfarande inte kommit något regn. Nu skiner faktiskt solen lite. Och jag fick just mail om att min kompis kommit hem på besök så nu är det bara att släppa allt för händerna och göra stan osäker. Dock bäst att packa ner regnjackan i väskan för om min teori stämmer är allt mitt fel och med stor sannolikhet kommer det börja regna, eller i alla fall bli mulet, om jag går ut och inte stannar inomhus.
torsdag 26 juni 2008
Mer sådanhär reklam i tv!
Ganska ofta funderar jag på vilken galen värld vi lever i. Det finns så mycket orättvisor världen över. Och bara det faktum att jag lever bland de 20 procent rikaste människorna på jorden gör att jag får ångest över att jag önskar mig ett jobb, nya kläder, semester, gå till frissan, äta middag på restaurang, nya träningskläder, nya boxhandskar, blommor och så mycket, mycket mer.
Trots att jag bor här i Sverige, idag, 2008, är det alla ovan saker jag lever utan. Och till skillnad från det allt hippare medvetna valet av avhållsamhet, minskad konsumtion och frivillig enkelhet - vilket för övrigt endast och allenast är de rikas privilegium - är det ändå inte helt självvalt. Visst, jag har valt att inte jobba som förskollärare då jag under min tid på förskolorna blev så sjuk att jag knappt kunde stå upp på morgnarna. Kroppen skrek och värkte. Att jag idag, med ca 120 p (inom IR och MR) till i bagaget, inte får något nytt jobb vet jag inte längre vad det beror på. Som allt annat är det väl mitt fel det med. Jag lyckas helt enkelt inte söka jobb på rätt sätt.
Hur som helst. Skriver ju mestadels om mat här i bloggen så lite matrelaterat är det allt vad som komma skall. Mitt i allt detta filosoferande läste jag denna artikeln idag och letade genast upp denna grymma reklamsnutten från - ja, ni vet ju alla var vi hittar dom. Jag vill bara skrika och slita mig i håret när jag hör vad folk orkar bry sig om. Inte behöver man väl älska allt och alla - men allvarligt - visst finns det större och mycket viktigare saker att bry sig om än det här!
Vad man än tycker om reklam i tv så måste ni väl ändå hålla med om att vi ofta har riktigt mesig och töntig reklam här i Sverige. Och tycka vad man tycka vill om själva majonnäsen och märket men visst är reklamen ovan helt underbar!
onsdag 25 juni 2008
Ordlös onsdag
tisdag 24 juni 2008
Spenat, melon och tofu med fullkornsris
Ganska nyligen fick jag en kommentar av ägaren till bloggen Vegologi. Hade inte hittat till den tidigare och gjorde naturligtvis en rundtur där. Gladeligen upptäckte jag där någon som äter liksom jag - pasta med någon typ av grönsaksblanding ;-) Alltså, ibland får jag ju till det i köket, men för det mesta ser maten ut sådär. Mycket grönsakshackande och så får olika kryddor och andra smaksättare bestämma karaktären på maten.
Inspirerad av denna rätt med spenat och melon drog jag genast ut en påse hackad spenat ur frysen. Att det dessutom råkade vara midsommartider var ju bara bra. Det blev som två flugor i en smäll av den tinade hackade spenaten. Mitt bidrag till midsommarlunchen var i år den kalla gröna såsen. Och nej, det är ingen vegansås. Jag har tidigare bytt ut ingredienserna till veganvarianter men ack - den var allt annat än god. Som jag skrev i inlägget med receptet till den gröna såsen är jag inte så överförtjust i majonäs - kanske är det så att jag med åren vant mig av med den feta stabbiga gojan. Hur som helst är den kalla gröna såsen god till nykokt färskpotatis och på den tiden det begav sig - en bit grillad lax. Nu räcker det med potatis och en liten klick. Sen är jag nöjd. Nu dröjer det ett år till nästa gång :)
Men nu, tillbaka till middagsmaten jag lagade härom dagen. En bit melon hade jag kvar i kylen men tyvärr var pastan slut så det blev till att koka fullkorsris istället. Kryddningen hade jag tänkt mig lite åt det indiskispirerade hållet men glömde tokigt nog av bockhornsklövern på slutet. Dock hade jag lagt beslag på den mycket eftertraktade momen tofu (momen betyder bomull på japanska och ska ej förväxlas med den annars vanliga silkestofun. Innehåller dessutom mer protein och kalcium än silkestofu) från Deli Bean, som ofta är slut i de butiker jag brukar gå till för just den tofun. Så visst hade jag tur då som sprang på denna nu större (300g) ask i självaset Ekostore! Ja, de har inte tidigare salufört den p g a att sojabönorna, visserligen ekologiska, men som kommer långt ifrån Sverige. Jag brukar äta mellan 50-100 g per person och portion lite beroende på om det är lunch eller middag samt vilka övriga ingredienser som ingår. En lite matigare variant på den enkla rätt blev det alltså med tofun i och det så för mig välbehövliga proteintillskottet.
Spenat, melon och tofu med fullkornsris
2 port
1 dl fullkornsris KRAV (Fair Trade)
200 g hackad spenat, fryst KRAV
1/2 gul lök, hackad
rapsolja KRAV
någon tsk spiskummin, hel
någon tsk koriander, hel
1/2 tsk ajwain, hel
1/4 - 1/3 melon (galia eller annan gul/grön variant)
100-150 g tofu
flingsalt
svartpeppar, nymalen
Medan den hackade spenaten tinar passar du på att koka riset. Rosta kryddorna i en torr stekpanna, mortla och ställ åt sidan en stund. Värm upp lite olja som du låter den hackade löken fräsa i en stund. Se till att den inte bränner vid. När riset kokat klart vänder du i spenaten, det stekta lökhacket och kryddorna. Låt kastrullen stå kvar på plattan och rör om så det inte bränner vid. Tärna melonen och blanda i. Till sist, vänd försiktigt i den tärnade tofun. Den är mycket len och mjuk som smular sig lätt. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.
lördag 21 juni 2008
Stora vita bönor i krossade muttitomater
Jag har en lätt aversion mot krossade tomater. Vet inte vad det är men de smakar starkt och nästan lite fränt. Får ont i munnen. Dessutom är den röda i färgen så stark och liksom biter sig fast i tallrikar, stekpannor och diskborsar. Likadant är det med tomatpuré. Och behöver jag nämna att ketchup inte ens finns i mitt kök. Ibland kan det hända att jag använder hela burkade tomater men jag måste erkänna att jag skivar, tärnar och hackar färska tomater flera dagar i veckan. Har t o m en särskild tomatkniv :)
Under det dryga året som jag bloggat har jag dock märkt en viss förkärlek för ett särskilt märke vad gäller just krossade tomater. I veckan såg jag en burk i min affär från just det märket. Tänkte att jag skulle ge den en chans. Måste säga att resultatet blev godkänt. Tror dock inte jag kommer köpa hem lager av dessa burkar men de var definitivt de godaste krossade tomaterna jag smakat. Kanske ska jag leta upp en tub tomatpuré ändå... Ok, jag har inget vokabulär för att beskriva smaker, dofter och annat som har med mat att göra så håll till godo med beskrivningen av att de smakade "renare" än andra krossade tomater. Mer bara tomatsmak och inte lika stickande om man säger så. Inte fick jag ont i munnen efteråt i alla fall.
Stora vita bönor med krossade muttitomater
1 port
2 bananschalottenlökar
1 burk krossade tomater, Mutti 210 g
1 stjälk bladselleri
en näve färska sugar snaps
50-100 g stora vita bönor (Kung Markatta)
rapsolja KRAV
flingsalt
svartpeppar, nymalen
oregano, torkad
Hacka och fräs både löken och sellerin i lite upphettad olja. I med de krossade tomaterna. Skär suger snapsen i två, tre bitar och blanda i tomatröran. Krydda efter smak. Se till att skölja de vita bönorna innan du blandar i dom. Jag använder inte hela burken utan tar bara en tredjedel, eller max hälften, och sparar resten i en tupperware i kylen till nästa dag. Låt puttra en stund på medlevärme så allt blir varmt och smakerna får gotta sig en stund. Servera till kokt fullkornsspagetti.
måndag 16 juni 2008
Sorg i mitt hjärta...
En så tragisk nyhet nådde mig och många andra under dagen igår. Den är bara för olycklig och orättvis att jag måste lätta på trycket lite här. Det har nästan ingenting med mat att göra men E.S.T har hållit mig sällskap i köket ett otal gånger och det är bara för tråkigt att inte få se och lyssna till honom och hans vänner framöver, bl a som planerat på Nefertiti.
Ordmolnet - bilden - är gjord här och texten jag använde till den är tagen från SR, SvD och DN.Hör och njut här över hur det gick till när gud skapade kafferasten :)
Äntligen!
Har ni sett! Regnet öser ner! Visst har det kommit några få taniga droppar regn lite då och då de senaste dygnen. Men de hann knappt fuktat marken ens. I går kväll brakade de loss ordentligt. Bilden är tagen vid tiotiden, söndag kväll. Det fortsatte regna under natten. Men jag har sovit som en stock och vet inte om det regnat hela natten eller inte. Det har i alla fall regnat hela morgonen. Vid halvniotiden började det klarna upp och nu tittar solen fram. Kanske kommer det mer regn under dagen och det är sååååå välbehövligt här! Bönorna är bortom räddning men kanske finns det hopp för mina rödbetor ändå. De verkar annars liksom ha stannat i växten.
Det är ju inte svårt att lista ut var mina små klena rader av rödbetor, dill, morötter och lite annat är - ja, där det i stort sett bara är jord. Min odlingslott är egentligen hela längan, uppifrån och ned, till vänster om "jordplätten". Men jag får låna en rad av grannen att så på i år :) Och ja, bilden är extremt dålig då och jag hängde ut genom fönstret med kameran i en hand och var kanske mest exalterad över att regnet fullkomligt vräkte ner! Men trots den dåliga bilden ser man hur skadat det är där ute. Torrt och bränt och till och med sommarblommor är redan överblommade. Aldrig trodde jag att jag skulle längta efter regn men så är det och idag är jag glad.
fredag 13 juni 2008
Panta på!
I mitt förra inlägg skrev jag om återvinning, förbränning och funderingar kring hur miljövänligt det är - eller inte är - att skölja ur och diska otaliga burkar och förpackningar som ska återvinnas för att spara energi etc. Jag undra om återvinningen verkligen väger upp den energi det går åt att rengöra alla förpackningarna.
Men de funderingarna gäller inte den fantastiska återvinningen av aluminiumburkar och PET-flaskor. Ni vet väl att en aluminiumburk som blir kvar ute efter grillkvällen inte kommer försvinna förrän om 300 år! Och använder du PET-flaskor som engångsförbrukning kostar det tre gånger så mycket per liter dryck än vid återfyllnas- och återvinningsförbrukning.
Så, hur som helst glömde jag ju uppmärksamma er på att Kockakåla minska panten på alla sina drycker i 1,5 liters PET-flaskorna från 4 kr till 2 kr. Så nu har ni två veckor på er att tjäna lite extra stålars ;-)
Ny förpackning
Min sojayoghurt har fått en ny förpackning. Eller ska jag kanske säga två nya förpackningar. Från att tidigare varit förpackad i en plastburk finns yoghurten numera i en plastburk som är klädd i papper. Alltså två förpackningar istället för en. Enligt företagets egna ord är det tjugo procent mindre syntetiskt material - men inte står det något om mer papper som ska återvinnas...
"Som en del av vår filosofi om en hållbar utveckling använder vi så mycket återvinningsbara material som möjligt. Det är därför vi har bestämt oss för att andra förpackningen till ett helt återvinningsbart material. Den nya förpackningen är gjord av lätt plast med ett omtag. Genom att kombinera dessa 2 material innehåller denna bägare 20 % mindre syntetiska material än en bägare som är helt gjord av syntetiska material. En enkel avdragsbar linje i omtaget gör det enkelt att separera de båda materialen."
Alltså, jag har sköljt ur, diskat, burit otaliga kassar till återvinningsstationer både nära och långt ifrån där jag bor. Behöver jag säga att jag inte har någon bil. Men varför? Är det verkligen värt det? Är det någon som har frågat sig hur mycket vatten (och energi) vi slösar för att rengöra alla burkar och förpackningar? Så hur mycket energi och miljö sparar vi i slutändan på att återvinna?
För många år sedan såg jag ett tv-reportage om enorma lager för kartong och wellpapp som bara växte och växte för det var (är?) förbjudet att bränna papper - det ska ju återvinnas. Wellpapp består för övrigt av redan återvunnet papper och kartong och 85 % av wellpapp kan återvinnas igen och igen och ja, tydligen hela 7 gånger om. Men tillslut är det nog. Pappersfibrerna blir mindre och mindre och kan därför inte längre användas för återvinning. Jag hittar inga uppgifter om detta "problem" idag så jag hoppas det är ok att bränna då återvinningen är utesluten.
Här i Göteborg kommer i a f 28 % av fjärrvärmen och 5 % av elen från sopförbränning. Det är dock främst avfallet som till slut hamnar i sk deponier som förbränns. Det avfall som inte kan återvinnas.
Så, om man nu kan använda sopförbränningen till värme och el - borde vi inte bränna mer sopor då?
torsdag 12 juni 2008
Bästa frukosttiden
Igår hörde jag ösregnet i Stockholm genom telefonluren. Åh, vad avundsjuk jag blev då! Det låter säkert helt galet men här är såååå torrt. På morgnarna när jag vaknar känner jag den lätt stickande brandlukten leta sig in genom den öppna fönstergluggen. Mina små sköra plantor vissnar och i den hårda brutala vinden viker sig de matta och sköra växterna. En efter en där ute i min odlingslott. Bönskotten är helt förstörda, spenaten är gul och det verkar som flera små skott blåst bort då det ser glesare ut i raderna. Så kommer det inte regn snart är det väl bara att säga ajöss till jordgubbarna, rödbetor, dill och annat trevligt som annars skulle växa och knaka där ute.
Men för övrigt är det den bästa frukosttiden nu. Älskar alla persikor, meloner, physalis, vindruvor, färska aprikoser med mera. Nu blir det inga bananer till frukost på ett tag. Jag äter nästan alltid en tallrik med frukt till frukost. Och så strör jag på linfrön, pumpakärnor eller solrosfrön, all bran extra och sojayoghurt. Lite hackade nötter om jag har, riven kokos och torkade tranbär kan vara en annan "topping" till den skivade frukten. Men snart försvinner läckerheterna igen så det är bara att njuta så mycket och länge det går.
Ha en bra torsdag!
P.S. Jag har ett svagt minne om att jag inatt hörde att det smattrade på fönsterblecket... men jag kan inte se några spår efter regn där ute... Var det bara en dröm?
onsdag 11 juni 2008
Dinkelsallad med vattenmelon och getost
Ja, ibland ler livet verkligen mot en. Efter ett par timmar på stranden, ett dopp i det blå kom jag hem och plockade färska kryddor i landet utanför lägenheten som jag använde i den sallad jag slängde ihop. Men det var i måndags det. Igår blåste hård kuling här med långt över 20 m/s i byarna! Idag skiner solen men blåsten viner fortfarande. Inget strandväder direkt men heller inget regn. Det är så torrt ute och midsommarblomstern har mer eller mindre blommat över. Det ser mörkt ut nu för mina små stackars plantor som börjat sticka upp ur jorden
Det var kanske inte den bästa starten på en vecka att börja med småkaksrecept därför kommer här en sallad gjord på dinkel, vattenmelon, grillad paprika, getost med mera och smaksatt med lite gurkmeja färsk mynta och citrontimjan. Jag hade t o m kommit ihåg att ta ut en burk med redan kokad dinkel ur frysen innan jag gav mig iväg för lite sol och bad. Och grillad paprika hade jag också färdig i kylen. Har du ingen grillad paprika över i kylen och ändå vill det ska gå fort, så skiva istället en bit rå paprika tunt och blanda i.
Dinkelsallad med vattenmelon och getost
1 port
100 g kokt dinkel
en stor näve haricot verts
1/2 grillad paprika, röd eller gul
en tjock skiva vattenmelon
ca 40 g getost, (ny variant som är som är som fetaosten)
olivolja
1/2 pressad citron
gurkmeja
svartpeppar
flingsalt
några blad färsk mynta, hackad
en repad kvist färsk citrontimjan
Blanda allt i en skål. Ät!
Smaklig spis!
tisdag 10 juni 2008
Ordlös onsdag
måndag 9 juni 2008
Currykryddade små banankakor
Nu vet jag snart inte vad jag ska ta mig till. I sju veckor har jag promenerat varje morgon, joggat två av dom/veckan, tränat som vanligt mina Taekwon-Dopass varje vecka, yoga, situps och armhävningar flera dagar i veckan, dricker inget kaffe, alkohol, inget godis, kakor, bullar osv. Men inte en enda millimeter har försvunnit. Inte ett enda hekto har försvunnit. Jag håller på att bli tokigt! Flera byxor kommer jag inte i, andra sitter för tight och är svåra att knäppa, tröjorna spänner över magen och t o m träningskläderna börjar skava över ryggen och i armhålorna.
I helgen bröt jag allt. Drack en halv liter öl, åt ett par chips, ca 150 g getost, drack tre koppar kaffe och sist men inte minst bakade jag småkakor som jag ätit upp. Det gör ju ingen nytta överhuvudtaget allt jag gör. Jag vill inte vara med längre.
Men kakorna var goda och därför känner jag att jag bara måste dela med mig av receptet. Hade en övermogen banan liggandes i fruktfatet. Jo, det går lite fort med frukten nu i den värmen som sköljt över oss här nu senaste veckan. Smör, lite socker, kryddor och en mosad banan, enklare än så blir det inte. Så istället för en enkel sallad kommer här istället ett enkelt kakrecept att börja veckan med.
Åsa's currykryddade små banankakor
20-25 småkakor
100 g rumsvarmt smör KRAV
2 msk socker KRAV
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen nejlika
1/2 tsk malen kanel
1 krm curry
1 mosad banan, mogen (eller gärna övermogen)
Blanda smör och socker. Blanda mjöl och kryddor som du rör ner med smöret och sockret. Mosa bananen och blanda med övriga ingredienser. Blir det för blött kan du ev ta i mer mjöl. Det blir en lite smetig deg och inte riktigt lika fast som vanlig mördeg. Behöver inte heller stå i kylen då du klickar ut kakorna på en bakpappersklädd plåt. Grädda ca 10 min i 150-175 grader.
Smaklig fika!
söndag 8 juni 2008
Grön...
Testar att blogga genom flickr. Inte helt lätt må jag säga. Det blir inte riktigt som jag tänkt mig. Att solen skiner ute och klockan tickar på i rasande fart och jag ägnar mig åt detta istället för att koka marmelad, måla, städa, vattna alla de torra ledsna växterna, skriva om mitt cv fyra gånger och göra nya ansökningar... say no more!
fredag 6 juni 2008
Rött ris med grillad paprika
Det har visst inte blivit så mycket recept från mig på senaste tiden. Det är inga direkt kulinariska äventyr som pågår i mitt kök nu för tiden. Måste hålla igen då jag lagt på mig en hel del kilo under den avskyvärt gråa och tråkiga start vi haft på året. Det känns mest som jag äter bara för sakens skull nu. Har dessutom en himla massa bilder på mat jag lagat under året som jag aldrig hunnit göra inlägg om. Och som om inte det var nog har jag inte ens skrivit ner recept till bilderna då jag, i tidens hetta, inbillat mig att göra inlägg ganska omgående efter själva tillagningen. Men så är inte fallet. Men idag gör jag ett undantag :) Nu, meddetsamma, mätt och glad, sitter jag här och skriver om min nyss lagade och uppätna lunch.
Rött ris med rostad paprika
1 port
1/2 dl rött ris, ekologiskt
1/2 grillad paprika (röd eller gul)
50 g marinerad tofu, KRAV
olivolja, KRAV
bockhornsklöver, torkade blad
salt
chilipeppar, het
Har du inte redan grillad paprika i kylen så börja med den. In i ugnen på 225 grader. Pensla ev med lite neutral olja. Vänd paprikan ett par gånger då den börjar bli svart. Lägg sedan i en skål med plast över och låt svalna lite innan du tar av det förkolnade skinnet.
Koka riset enligt anvisning. Det brukar bli bättre att koka större mängd. Glöm inte annars att koka på väldigt låg värme, alternativt spä på med mer vatten. Riset hinner annars inte koka färdigt innan vattnet ångats bort om man kokar så liten mängd.
Skär hälften av den grillade paprikan i bitar och blanda ner i riset tillsammans med olivolja och kryddorna. Tärna torfun och vänd i på slutet. Servera med skivade söta goda tomater av olika färg och sort som fått lite flingsalt sprinklat över sig samt ett stänk olivolja.
Smaklig spis!
Södra Berget
För en vecka sedan, förra fredagen, bar det iväg till Sundsvall. I tre dagar kom det att hållas årsmöte på Hotell Södra berget. Ett fint ställe med en vidunderlig utsikt. Jag äter i stort sett aldrig ute så att få lunch och middag serverad i tre dagar var rena lyxen. Att jag dessutom är vegetarian gjorde det hela än mer spännande. Har inte så mycket att jämföra med men tycker det mesta smakade jättegott. Kocken hade verkligen gjort ett bra jobb.
Vad säger ni om denna förrätt till lördagkvällens meny? Cocktailtomater, zucchini, bönskott, fetaost, pinjenötter och fikon mm med riktigt krispiga och goda brödkrutonger, balsamicocreme och så den goda ostpatén/mousse. Hur fluffig och god som helst!
Nu är det så att jag inte har någon kameramobil och hela tiden glömde kameran på rummet. Därför blev det inte så många bilder på de olika maträtterna. Några blev det dock. Men fråga mig inte varför jag tog kort på förrätten men sedan glömde både huvudrätten, som bestod av veggrillspett, och supergod grönsaksröra plaserad i hatten av en stor svamp, och efterrätten bestående av en helt gudomlig blåbärsparfait och en frasig mandelrulle.
Men ok. Allt var inte ros och fantastiskt. Polenta och jag har aldrig varit vänner. Alltså, så smaklöst och stabbigt. Godare var den enbärskryddade sojaproteinbiffen som inmundigades i sällskap av en stor tallrik råa grönsaker av allahanda sorter.
Överlag var det fantastiskt gott. Men som sagt, en och annan solfläck fanns som t ex polentan. Fredagkvällens meny skulle säkert smakat bättre om den varit rumstempererad. Då köttätarna frossade i buffén full av kallskuret kött och fisk serverades vi vegetarianer en kylskåpskall tallrik med flera spännande små finurligheter. En vegetarisk maki (sushirullar), en kikärtsboll, polenta och jag minns inte vad mer. Men den var helt smaklös på grund av den kalla temperaturen. Visst kan jag förstå att köttet och fisken (sill/strömming) var kall men det jag serverades var inte gott att äta så kallt.
Efterrätten denna fredagkväll var dock något utöver det vanliga - en cheescake med smak av granskott! Det var den godaste efterrätten jag ätit på väldigt länge.
Här en bild på grannens inte helt uppätna vegbiff. Förstår inte varför det var så svårt att komma ihåg kameran hela tiden. Kanske för jag inte har någon kameramobil utan måste langa upp digitalkameran hela tiden. Hur som helst. Inte nog med att utsikten från matsalen var andlöst vacker så var smakupplevelserna något utöver det vanliga. Synd att jag inte hittade någon meny och inte heller finner jag den vegetariska maten på Södra bergets nätmeny.
Rädda Barnens stora riksmöte är över för denna gången. Hela 62 motioner gick vi igenom samt beslutade om nya stadgar, verksamhetsinriktning, etiska regler mm. Dessutom har vi en ny ordförande - Inger Ashing. Nu väntar vi bara på besked om vem som ska bli vår nya generalsekreterare.
Tack Rädda Barnen! Tack Södra berget! Tack Sundsvall!
tisdag 3 juni 2008
Ordlös onsdag
(uppdaterar i morgon och länkar till Nejma då jag hoppar i säng nu och ännu ingen mr linky är där ute)