tisdag 28 december 2010

Rostad potatis och sallad

You say potato, I say potato...



Vad du än säger så smakar potatis som potatis i alla fall. Jag är ingen storkonsument av potatis men lite av en periodare när det kommer till olika ingredienser och smaker. Nu var det länge sedan jag ens hade potatis hemma så jag tänkte det var dags med lite extra stärkelse igen. Jag rostar ofta rotsaker i ugnen och har jag så tärna jag i lite potatis också och fyller ut det hela. Idag gjorde jag potatisen mer som en huvudingrediens. Och eftersom det är juletider och apelsinerna dräller i fruktkorgen, borde haft klementiner hemma men den tanken trillade tillfälligt bort i affären häromdagen, så tänker jag ta vara på utsidan av citrusfrukterna också. Tänk bara på att skrubba och tvätta dom ordentligt innan. Och så är det rosmarinen. Om nu ingen idiot hade dragit upp hela min planta hade jag haft egenodlad, färsk rosmarin men nu får torkad duga såhär mitt i vintern.



Rostad potatis med apelsinsmak
2 port

3-4 potatisar (Asterix)
2-3 morötter
2 palstenackor
5-6 vitlöksklyftor (oskalade)
olivolja
apelsinzest
citronzest
flingsalt
svartpeppar
rosmarin


Tvätta potatisen och dela i ganska stora bitar. Behåll skalen på! Koka i ca 5-8 min. Skala morötterna och palsternackorna, skär i längder och koka ett par minuter. Häll av vattnet och låt ånga av en stund i durkslaget. Häll olja i en ugnsfast form och stjälp försiktig över potatisen och grönsakerna och blanda i vitlöksklyftorna. Krydda, salta, sprid över citruszesten. Vänd om och se till att smaksättarna blir fördelade på rotsakerna. Ringla över lite extra olivolja på slutet. Sätt in i ugnen på 200-225 grader och låt rosta i ca 30-40 minuter. Titta till någon gång eller två under tiden och vänd eventuellt om lite bland rotsakerna och potatisen så att inget bränns vid.
Servera med en sallad på röd mangold/blodgrape/kapris, eller bladspenat/apelsin/groddar/tofu eller varför inte en krispig äppelsallad med kinakål och granatäpple?


Smaklig spis!

4 kommentarer:

em sa...

Vilken lyx att kunna välja potatissort! Vi får ta' vad som bjuds i butiken.
Den där smaksatta grädden jag skrev om, finns inte här - om du mejlar mig din adress så kan jag skicka dig min kupong, som gäller för två förpackningar, så kan du prova den. Du har nog större chans att hitta en affär som för grädden, än vad jag har.
nassepost at telia punkt com
Margaretha

Nässelblom och choklad sa...

Både potatis och rotfrukter/grönsaker i ugnen smakar väldigt gott. Potatis är ju väldigt användbart till mycket. I dag har jag gjort just potatis i ugnen till ett gäng barn och en hund som jag passar. Hunden fick förstås mest hålla sig till torrfoder... Nåja potatisen tog slut i ett nafs så det blev inte mycket till mig själv :)Vad fint du fixat om med bloggen! Tänker också att jag ska ändra lite men tar mig aldrig tid. en del ändrar ju om ofta och visst är det kul med omväxling. Ha det bra!

Åsa sa...

Margaretha - Nä men vad snällt av dig! jag mailar snart. För övrigt är jag uppvuxen på en ö som har en liten affär med begränsat utbud. Den utvecklades dock under åren och nu är den hyfsat välsorterad men visst är det en lyx att bo i en storstad där i stort sett allt finns. I alla fall inom cykellängds avstånd. Det är inte sällan utbudet är bristfälligt i en och samma affär så det tar sin tid att gå runt till flera butiker för att få ihop det ibland.

Nässelblom och choklad - ja, ibland glömmer jag av potatisen och blir lika glad varje gång jag äter. Den är tacksam att tillreda på ganska många olika sätt; koka, steka, rosta, mosa, riva, ugnsbaka, blanda med andra rotsaker och göra samma sak. Den är god varm som kall. Hahah, ja du hör ju, jag är inne i ett potatisrus ;)
Jag skickar dig länken till sidan som gör fina bakgrunder till blogger bloggar :) Busenkelt. Bara titta och välja en som man vill ha, kopiera koden, klistra in som gadget överst i din högra menyrad.

Nässelblom och choklad sa...

Ja tack, gärna! När en lugn stund infinner sig skulle det var kul att testa nytt utseende på bloggen.

Related Posts with Thumbnails