måndag 26 oktober 2009

Ugnsrostade grönsaker för en fuktskadad kropp och själ

En bild utan blixt och en med. Den ena med fokus på purjolöken, den andra på zucchinin - alltså hur gör man för att bedöma vilken bild som är bäst?


-Du har fukt i hjärnan, sa han. Jaha, men det var väl ingen större överraskning tänkte jag. -Du har för mycket fukt i kroppen, fortsatte han. Jo, så sa han, min akupunktör, när jag var där för behandling nyligen. Jag är alltså fuktskadad. Inte att undra på efter ännu en regnig sommar, mycket gråt men framförallt av allt skadligt jag ätit. Mycket socker, fett, ägg och mjöl har det blivit.
Jo, för när jag kom hem från USA i mitten av juni började jag t ex baka som jag aldrig bakat förr. Det blev rabarberpaj, kladdkaka, bullar och mycket annat. Jag handlade bröd på favvisbageriet Boulangerie Ducoin - Koopmansgatans Bröd & Bakverk, och slukade ost i stora lass. Mitt i sommaren, alla iväg på semester, så här satt jag och tryckte i mig allt själv.


September var ganska solig och fin men nu ligger åter fukten och det gråa vädret som ett lock över stan. Då behövs det färg och lätt mat. Enligt kinesisk kostlära är det framförallt mjölkproduker, kött, ägg, nötter och olja, dvs "tjock mat" som har mycket näring i sig. Dock får det motsatt effekt vid för stort intag och liksom stagnerar sig i kroppen. Tecken på att man har fukt/flegma i kroppen är bl a övervikt och svullnader, ingen törst, tung känsla i huvudet, man ger ett trött och hängingt intryck som inte blir bättre av sömn och vila, mår dåligt av fuktigt klimat (go figure!) eller av fuktbildande mat som t ex mjölk, fett och olja mm. Att kroppen stagnerat kan också visas genom röda kinder, rinnande näsa, huvudvärk och dåligt humör.

Det är lite som Feng Shui och ibland behöver man rensa i röran! Att få Qi 氣 att flöda fritt igen. Det finns, enligt kinesisk kostlära en del mat som sägs motverka fukt/flegma i kroppen. Det är t ex citrusskal, adzukibönor, hagtorn, bovete, rättika, kålrot, sparris, svamp, groddar, fikon, papaya mm. Även ingefära, kardemumma och vitlök sägs ha samma effekt. Bäst är dock att minska på intaget av mat som ökar fukten!


Ugnsrostade grönsaker och rött ris

röd paprika
zucchini
purjolök
olivolja
havssalt
rött ris


Skölj och dela/skiva grönsakerna och fördela i en oljad långpanna. Salta och sätt in i ugnen på 200 g i ca 30 min. Tiden kan variera beroende på hur mycket grönsaker du väljer att ha i formen.
Koka gärna riset i förväg och värm upp då rött ris kan ta runt 60 min att koka. Jag brukar koka upp 1/2-1 hel kastrull åt gången och sedan ha i kylen och/eller frysa in i portioner.



Smaklig lätt spis!

tisdag 20 oktober 2009

TisdagsTema - Rättvisa


Maria på TisdagsTema har idag varit så gullig och antagit mitt förslag om att använda Rättvisemärkt som tema idag. Som fototema blev det rättvisa. För övrigt har jag en cyberfika på min blogg idag. Ni är alla hjärtligt välkomna!


Kolla in här för fler rättvisa foton idag!

måndag 19 oktober 2009

Morgonfika med Åsa och Fairtrade


Välkommen till mig och min blogg för en fika!


Imorgon (idag) tisdag gäller det! Nordic Fairtrade Challenge går av stapeln. Sverige, Finland, Danmark och Norge tävlar om vem som dricker mest schysst kaffe. Finnarna är som bekant världens mest kaffedrickande folk/person och det är dags för oss svennar att visa vart skåpet ska stå! Ni är alla svenska bloggare är därför välkomna att fika med mig under tisdag morgon!

Gör ett inlägg på er egen blogg med bild på er Rättvismärkta morgon/förmiddagsfika och posta permalinken nedan i Mr Linky. Bästa bilden vinner ett par Rättvisemärkta chokladkakor från Eguale! Vill du hellre få chans att vinna utan bild, kan du istället svara på några enkla frågor (se nedan). Svara i post på din egen blogg och länka permalinken eller lämna svar i kommentarerna på denna sidan.

Bilderna på chokladen är lånade av Sackeus

Jag kommer sitta här vid datorn och dricka kaffe som vanligt under morgonen. Från ca 7- 7:30 och fram till 10 är jag här. Vill ni veta mer om Rättvisemärkt, Fairtrade Labelling Organisation (FLO) osv är det bara att höra av er. Det går bra att fråga i t ex kommentaren. Jag försöker svara på det mesta jag kan innan jag ska vidare på nästa fikajobb.
Senare under dagen sammanställer jag er och redovisar det resultatet av deltagarna till Rättvisemärkt. Jag hoppas vi är många som kommer ses här imorgon så vi tillsammans kan bidrar vi till att förbättra tillvaron för främst kaffe-, te- och kakaobönder världen över. Och dessutom vinna över Finland!

Frågor:

A. Vad innebär det främst att köpa Rättvisemärkt?
  • 1) Att skänka pengar till tredje världen
  • x) Att göra ett partipolitiskt ställningstagande
  • 2) Att genom handel förbättra människors arbets- och levnadsvillkor
B. Hur många Rättvisemärktcertifierade produkter finns idag på den Svenska marknaden?
  • 1) 1500
  • x) 800
  • 2) 150
C. Vem kontrollerar att Rättvisemärkts kriterier efterlevs?
  • 1) Riksdagen
  • x) Polisen
  • 2) FLO Cert
D. Nämn är den Rättvisemärkt/Fairtradeprodukt du senast handlade:



Hoppas vi ses snart och lycka till!






Uppdatering
- det blev inte den länkningsfunktionen jag tänkt mig - varför öppnas den i nytt fönster tro? Gjorde ett nytt försök men det blev samma sak. Jag har tidigare fått rutan här, direkt på sidan tidigare... Någon som vet varför?


Edamame - helt vanliga gröna sojabönor


Tjoho! Äntligen! Som jag har letat. Säkert är det många av er där ute som sedan länge vet var ni ska få tag på dessa godbitar. Nu har jag trots allt inte hittat färska, vilket verkar vara helt omöjligt, så det får duga med frysta. Ni som ätit på restaurang,troligtvis japanska, har säkert fått dessa bönor serverade som en liten aptitretare innan maten. De serveras varma, i sina skidor som inte ska ätas, och saltade och är bland de godaste bönor jag ätit. Håller såklart med Lisa om att de är det optimala snackset. På About.com. Japanese Food kan du hitta en bildserie om hur du bäst tillagar edamame. I USA heter dom edamame. Jag har inte hittat någon översättning för det men efter en del letande och sökande förstod jag att det helt enkelt är gröna sojabönor! Och någonstans i bakhuvudet har jag för mig en annan Göteborgsbloggare nämnt något om frusna sådana i påse men hittar inget just nu.


Och visst - Hung Fat levererar! I butiken Gain Trading Asian Livs på Östra Hamngatan 19 hittade jag påsarna med 500g frysta gröna sojabönor och lyckan var ett faktum :-) Kokade några minuter i lätt saltat vatten, avrunna och sedan på med flingsalt. Enklare lunch kan man inte få!




Smaklig spis!

Krämig blomkål- och potatissoppa



Nu är hösten här på riktigt. Det har varit ett par veckor med strålande fint väder men superkallt. Nu har temperaturen stigit lite igen, samtidigt som det gråa mulna vädret kommit tillbaka. Urk! Hellre 2 minus och klarblå himmel än 10 plus och mulet.

Inget passar väl bättre än en god krämig soppa nu då? En vanlig variant jag ofta kokar är blomkål- och potatissoppa. Purjolök, potatis, blomkål och vitlök kokas länge i grönsaksbuljong. Men vet ni, i förra veckan såg jag denna soppa hos Ilva. Hon är så snittsig och rostar blomkålen, potatisen och löken innan den kokas och mixar sedan soppan. Så det fanns ju inget annat att göra än att pröva!
Jag bytte ut rosmarin mot citrontimjan och slängde i några vitlöksklyftor också. Kanske var det också brödbakandet i tv under morgonen med surdegsMartin och Heléne (som båda har nyutkomna böcker) som gjorde mig lite extra sugen på soppa. Dock blev det inget bröd för min del. Men väl en supergod soppa. Tack Ilva!




Krämig blomkål- och potatissoppa

500 g blomkål
400 g potatis (Asterix)
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
olivolja
citrontimjan, färsk eller torkad
1 liter grönsaksbuljong


Skölj och dela blomkålen, potatisen och löken. Det går utmärkt att behålla skalet kvar på potatisen. Häll i olivolja i botten av en långpanna och fyll den med grönsaksbitarna. Sätt in i ugnen på 200 grader och låt stå där tills de börjar få färg. Koka upp grönsaksbuljongen. Häll i de rostade grönsakerna och potatisen samt citrontimjan och låt koka några minuter. Tag av plattan och mixa med stavmixer. Jag mixade inte sönder precis allt utan lämnade en och annan bit kvar som är gott att tugga på.

Som tur var tipsade Ilva om att ha uppkokat varmt vatten till hands utifall soppan skulle bli för tjock. Jag tillsatte ett par deciliter till. Det är en smaksak hur tjock eller tunn du vill att soppan ska vara. Jag föredrar den lite tjockare. Det går ju alltid att tillsätta mer vatten senare om jag vill tunna ut den. Servera med vitlöksrostat surdegsbröd.
Och så här rosig på kinderna blir man efter dryga 3 timmars promenad med påföljande soppkokande ;-)



Smaklig spis!

fredag 16 oktober 2009

Ugnsbakad het fänkål

Ledsen för de dassiga bilder som är tagna ned mobilkamera

Det blev mycket matlagning i somras då jag kommit hem från USA igen. som vanligt var det en ganska regnig och ruggig sommar med undantag av ca 2 veckors sol, värme och mycket bad. Det påverkar naturligtvis mina matval och matlagning. Är det mycket sol och värme äter jag mycket enklare, kallare och lättare mat. Är det däremot grått och ruggigt blir det soppor, långkok och mycket mer mat att stoppa i magen.

Någonstans på vägen kom jag dock av mig. Det blev för mycket av det goda ;-) Gick upp så vansinnigt mycket i vikt och nu kämpar jag att komma i mina älskade kläder igen. Går mest omkring i mjukiskläder hela dagarna. Det funkar ju så länge jag är hemma, men även jag måste ta mig ut bland folk emellanåt och då är det tråkigt att bara ha ett enda par byxor att få plats i. Så här är det nu bara lättare mat som gäller och snart är det dags att ugnsbaka en fänkål igen!



Ugnsbakad fänkål

fänkål
pressad citron
flingsalt
chili explosion (eller annan chili, gärna chipotle)
ev lite olivolja

Dela fänkålen i kyftor, kläm ut lite saft från citron, krydda och slå en bit foliepapper om. Lägg paketet i eldfast form eller långpanna och baka i ugnen ca 30 min i 180-200 grader. Öppna lite försiktigt på paketet och känn efter om fänkålen är tillräckligt mjuk och genombakad. Om inte så låt stå i ugnen några minuter till. Servera fänkålen tillsammans med t ex en sojakorv, en vegburgare, några falafel eller varför inte till lite vegfärssås.


Smaklig spis!

torsdag 15 oktober 2009

Blog Action Day 2009



Klimatförändringar är inte min starka sida att skriva om. Är du? Eller vill du läsa andra bloggar världen över som idag skriver om just globala klimatförändringar så ta dig en sväng till Blog Action Day 2009. Skriv själv en post på din blogg och registrera dig eller klicka dig runt bland alla de andra deltagarna som idag förenar sig i klimatfrågan!

måndag 12 oktober 2009

Nordic Fairtrade Challenge - för alla tävlingssugna!


Det pågår en tävling mellan de nordiska länderna Sverige, Finland, Danmark och Norge. En fikatävling. Nordic Fairtrade Challenge. Trots att vi i Sverige konsumerar endast 1 procent av det kaffe som produceras, till skillnad från exempelvis USA som handlar över 30 procent, ligger vi i topp vad gäller mängden kaffedrickande/person. I snitt dricker vi ca nio (9) kg kaffe/år i Sverige. Finland dricker tydligen ännu mer men jag hittar inga siffror nu. Den 20 oktober gäller det att dra ihop så många fikasugna som möjligt och såklart välja Rättvismärkta produkter! Anmäl dig här!

Bilden lånad från FLO - klicka på den så kan du läsa mer om just råvaran kaffe

Varför ska vi då välja Rättvisemärkt kaffe när vi handlar undrar ni? Jo, för att kaffe är, näst efter olja, världens mest sålda råvara inom världshandeln. Trots det är det väldigt lite pengar av det vi betalar för kaffet som kommer de ca 25 miljoner odlarna tillhanda. Vanligtvis får de inte ens pengar tillräckligt för att täcka kostnaderna för odlingen. Genom att certifiera sig till Fair Trade garanteras producenterna bättre betalt och bättre villkor. Det betalas även en premie vilken uppmuntras att användas för t ex en skola, en gemensam samlingsplats osv, för att på ett eller annat sätt främja samhällsutvecklingen.

FLO-Cert är själva kontrollorganet som utfärdar själva certifieringen samt kontrollerar att de certifierade odlarna uppfyller de kriterier som krävs för att få sina varor rättvisemärkt. FLO-Cert är sedan 2 år även ISO 65 ackrediterad vilket betyder att de tillhör den ledande internationella kvalitetsnormen för certifieringsorgan.

Bilden är lånad från FLO - klicka på den och läs mer om målen för Fairtrade Standards

Rättvisemärkt, eller Fairtrade, är ingen miljömärkning i första hand utan handlar snarare om mänskliga rättigheter. Odlarna ska få bättre ekonomiska villkor, dvs en skälig lön för sitt jobb och ett garanterat minimipris på sin produkt. Motverkande av barnarbete och diskriminering, främjande för demokrati och fackliga sammanslutningar är också kriterier som finns liksom bidrag till samhällsutveckling där odlarna lever.
På Rättvisemärkt's hemsida kan du här läsa mer ingående om de olika kriterierna.

Rättvisemärkt är för övrigt en av de 24 medlemsorganisationerna i Fairtrade Labelling Organization (FLO) som arbetar för att förbättra livsvillkoren för producenter i världens fattigaste länder. Tillsammans utformar de standards och kriterier som ska uppfyllas för märkta Fairtradeprodukter. Det är de 24 organisationer som också äger själva loggan


Och såklart är det inte bara kaffe som är Rättvisemärkt. Här hittar du hela produktlistan på Rättvisemärkt varor som finns i Sverige. På FLO's hemsida hittar du mer information och förklaringar om de olika Fairtrademärkta råvaror och produkter samt vad som gäller för sammansatta för att produkter som t ex choklad, ska få märkas med Rättvisemärkt.


Så, vad är alternativet? Nästa gång du ska handla så se till att plocka med dig Fairtrade-märkta produkter. Oavsett om det gäller kaffe, te, kakao, bananer, blommor, socker, vaniljsocker, honung, ris, vin... ja listan kan göras lång. I Sverige finns nu ca 800 Rättvisemärkta produkter.

fredag 9 oktober 2009

Bananer, Bananas!*, bananer...

Klicka på bilden så kommer du till "Bananas!* The Movie"

Jag kan ju inte låta detta gå osagt förbi då jag tidigare skrivit om bananindustrin (som visserligen då handlade om den andra stora bananjätten) och dess övergrepp mot arbetarna. Idag har filmen Bananas!* premiär på biografer runt om i landet. Den har tidigare visats i Riksdagen, samt på några mer eller mindre privata visningar. Filmen hade världspremiär på Filmfestivalen i Los Angeles den 20 juni i år.

Säkert har det inte undgått någon att de nu är stämda av ett stort känt bananmärke och turerna är många. Jag tänker inte gå in mer på det här utan hänvisar istället till en mängd annan media som tagit upp ämnet ifråga och inte minst pratat med regissören själv, Fredrik Gertten. Han har suttit i morgonsaffan, vid frukostbordet och det har skrivits om honom, stämningen och filmen i b la Fria Tidningen.


I kväll råder Kulturnattayra här i Göteborg och med kulturnattakortet har du möjlighet att se filmen på Bio Roy och LadyBug Festival ikväll och därefter, via satellit, samtal med Fredrik Gertten.

Här kan ni se hela listan på alla andra ställen i landet filmen visas ikväll. Gå och se den!


Se och lyssna till Gerttens tal innan filmen visades i LA tidigare i år.
Fakta och bakgrund till filmen hittar du här




Förena nytta med nöje - se Bananas!* ikväll :-)

torsdag 8 oktober 2009

Kolla in "Pain de Martin"


Så där såg det ut i Göteborgs-Posten idag (torsdag 8/10-09). Det finns väl knappast någon mat-och bakbloggare som inte känner till Pain de Martin? Nä, jag tänkte väl det. Inte heller är det väl en nyhet att Martin - som fastnat för surdeg - gav ut sin första bok (som f ö går att köpa här) lagom till att kunna var med och signera den på Bokmässan här för par veckor sedan. Men att han sagt upp sig från sitt gamla jobb var i a f nytt för mig. Först skar det till i min sargade och skadade arbetslösa själ och hjärta, men sen blev jag alldeles varm och glad - Se där hur det kan gå när man börjar blogga och snurrar in på något kul :-) Martin har fullt upp och kommer anordna bakkurser också framöver.

Dessvärre lever jag i ett enkvinnohushåll och bakar därför inte så mycket bröd. Jag älskar bröd, särskilt nybakat, men sväller något så kopiöst åt alla håll av bröd så jag måste hålla mig ifrån det så mycket som möjligt.

Tyvärr hittar jag inte heller artikeln på nätet så jag kan inte länka. Men jag har sparat papperssidan så hör gärna av er om ni vill veta mer eller klicka er hem till Martins sida och kolla in hur hans surdegsbakande går till.



Lycka till alla brödbakare!

onsdag 7 oktober 2009

Kokta betor med pasta och kokosmjölk


I Santa Barbara är det varje tisdag eftermiddag och lördag förmiddag Farmers Market. Något som skiljer den åt från våra svenska Bondens egen Marknad är att den pågår året runt. I regn som i solsken. Jag hann inte alltid med den marknaden men gjorde ett besök så ofta det gick. Tyvärr lyckades jag inte fånga den på bild med egen kamera men betorna ovan är faktiskt kaliforniska. Kokta och skalade och ligger på en tallrik i köket i Santa Barbar :)


Betorna ovan är något mitt emellan röda och gula men minns inte namnet på dom. Jag funderar på om det var så kallade polkabetor men minns inte att de var så ljusa och randiga inuti. Gott var det i alla fall att äta dom nykokta med lite smör och salt. Jag gick ut hårt och lagade mat som vanligt under första tiden i Santa Barbara. Men allt eftersom blev tiden allt mer knapp och dessutom blev jag sjuk och tappade liksom sugen så när jag kom hem i somras gjorde jag inget annat än lagade mat i gross och parti (som jag nu mycket bittert är mer än väl påmind om då jag inte kommer i mina kläder längre. Fick t o m köpa mig ett par nya större byxor så jag åtminstone har något att gå i utanför dörren i).

Rödbetor tillhör en av mina favoritråvaror. Det händer att jag kokar alla på en gång och sedan sparar i kylen. Det går utmärkt att tärna, strimla, skiva eller vad man nu vill och blanda i till ny rätt dagen efter. Passar utmärkt till snabb och enkel vardagsmat!




Rödbetor i kokosmjölk

några kokta rödbetor från tidigar i veckan
fullkornspasta
falafel
kokosmjölk
salt
svartpeppar
spiskummin
chili

Ta fram rödbetorna ur kylen. Koka pastan och stek några falafel eller vegbullar. När Pastan är klar så rör ner de tärnade, förkokta rödbetorna tillsammans med lite kokosmjölk och krydda efter smak. Superenkel vardagsmat!



Smaklig spis!

tisdag 6 oktober 2009

!Naraolja



I somras var min bästa väninna hemma från Namibia. Hon hade med sig en olja till mig som är gjord på frön från frukten !nara. Den ska uttalas med ett klickande ljud först. Därav utropstecknet i början av namnet. Som jag skrev i detta inlägg lovade jag att återkomma med mer information om !naraoljan. Så håll till godo - här kommer lite smått och gott om den.

!Nara, eller Acanthosicyos horridus som den heter på latin, tillhör cucurbitaceaefamiljen (gurkväxter) och beskrivs oftast som en typ av melon (som ju just tillhör gurkfamiljen). Den växer enbart i Namib Desert, den är så att säga en endemisk växt. Det är en bladlös buskväxt med långa taggiga grenar. Den skickar ner långa djupa rötter för att hitta vatten. Vatten som annars är en bristvara i Namibia. Helt otroligt hur den överlever torkan. Men det är väl det som är poängen och !naras alldeles speciella egenskap. Den växer ju inte på andra platser.

Fröna tas tillvara, torkas och äts som de är. Det är också fröna som kallpressats för att utvinna !naraoljan. Det är en väldigt smakrik olja. Lite nötig men mest fruktig i smaken. Jag är inte så bevandrad bland alla olika matoljor som finns så jag får väl återkomma om jag hittar något passande alternativ. Någon som har förslag?


En tjej som skrivit om denna frukt är Tara, skapare och ägare av bloggen Beyond Recipes. På en undersida till FAO (FN's Food and Agricultural Organization), finns lite mer detaljerad fakta om just växten !nara.


För några bilder på frukten !nara kan ni kolla här på google bilder.

måndag 5 oktober 2009

Internationella barndagen


Miss Meisters mat med mera... är ju i första hand en matblogg men jag kan inte låta bli att emellanåt slå ett slag för mänskliga rättigheter världen över. Särskilt barns rättigheter. I år är det 20 år sedan FN:s konvention om barnets rättigheter föddes. Nästa år är det 20 år sedan Sverige skrev under konventionen.
Idag blir det därför ett fullspäckat informationsinlägg med många länkar till olika barnrättsorganisationer samt tips och idéer på vad du kan göra för att bidra till att förbättra villkoren för utsatta barn i Sverige och i världen.

Idag är det den så kallade Internationella barndagen. Jag vill uppmana alla mammor och pappor där ute att ta en sväng med era barn till en större välkänd hamburgekedja. Detta går lite stick i stäv med mina principer men nu får det bli ett undantag.
Det är nämligen så att en av mina absoluta barnboksförfattarfavorit Pernilla Stalfeldt nu gjort ytteligare en bok. En bok om just barns rättigheter. För er som inte redan känner till henne ska tilläggas att hon som gjort t ex Bajsboken, Hårboken, Läskiga boken och många många fler. Hennes nya bok Hurrraa!! Alla barns rätt ligger alltså nu i veckan med i ett av denna hamburgekedjas matpaket. Mellan den 2-8 okt är det sagt så skynda er iväg! Än är det ett par dagar kvar!


På söndag den 11 oktober inleder också SVT sin Världens barn-vecka. Tippar på att många orange bössor kommer synas på stan framöver. Särskilt mycket nu till helgen.
Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj och förra året samlade vi i Sverige in 81 miljoner kronor.

Vill du hjälpa till så klicka dig hit och se vad som händer i just din stad/kommun. Där finns uppgifter till kontaktpersoner och samordnare för kampanjen.

Och det är inte bara denna vecka som kommer utan insamlingen till Världens Barn håller såklart på hela året. Ni som såg säsongens första Här är ditt liv minns kanske Mikael Persbrandts tavlor. Den gav Världens Barn 58.000 kr!

Varför inte ge bort ett exemplar av årets upplaga av Noveller för Världens Barn? Både som privatperson och som företagare finns möjlighet att handla för sig själv och/eller ge bort som gåva.



Här finns lite mer information om Barnkonventionen och dess framväxt genom åren.
I Sverige har nu också sju barnrättsorganisationer (BRIS, SOS-Barnbyar, UNICEF Sverige, Plan Sverige, Rädda Barnen, ECPAT och World Childhood Foundation) samt Barnombudsmannen gått samman i ett projekt för att uppmärksamma barns rättigheter. Mer om det kommer säkert ploppa upp här framöver.



Många barn världen över hoppas på din hjälp!

söndag 4 oktober 2009

Kanelbullens dag - 4 oktober


Tror nog varenda dag på året är tillägnad någon särskild fråga, sak, konvention, ämne, lag, person osv värd att uppmärksammas. Inte kan man komma ihåg allt och än mindre fira vareviga dag. Men idag på Kanelbullens dag kan man inget annat än fira :) Inte om man är ett kakmonster som jag som gillar att både baka och äta bullar och kakor.

Lite mer om vem som ligger bakom dagens påkomna kanelbullefirande kan ni läsa här. Precis som med så många andra firardagar handlar det såklart om ökad konsumtion. Inte helt otippat ligger Hembakningsrådet bakom dagen i hopp om ökad försäljning av kanelbullens ingredienser.

Lite sent att starta idag, men för framtida inspiration måste ni bara kolla in denna störtsköna sida om bakning som dagen till ära bakat kanelbullar på surdeg!



Ha en skön söndag!

torsdag 1 oktober 2009

Kokosmjölkyoghurt

Jag har visst idag 26 stycken påbörjade bloggposter som jag aldrig gjort klart och postat här på bloggen. Den tidigaste är för ungefär två år sedan. Och det finns minst lika många tankar, idéer och material för inlägg om t ex USA-resan, både i huvudet och i pappersform. Om jag bara fick en lön för det här skulle jag lätt pyssla med mat och alla möjliga matrelaterade frågor hela dagarna :) Här kommer i alla fall ett inlägg om mina matupplevelser i Santa Barbara där jag befann mig under första hälften av detta år.

(nää, jag äger ingen lightsaber...)

En av en del ny mat jag såg och också prövade var den underbart goda kokosmjölkyoghurten. Det är Turtle Mountain som tillverkar denna So Delicious mjölk- och sojafria youghurt. De tillverkar en hel del mjölkfri glass som jag å andra sidan aldrig smakade (försökte ju trots allt så gott jag kunde att inte gå upp för mycket i vikt. Sist jag bodde i USA la jag på mig över 10 kg på bara ett par månader...) sojayoghurt och andra mjölkfria produkter. Senaste tillskottet i So Deliciousfamiljen är Coconut Milk - Kokosmjölk (drickbar alltså - inte sådan vi köper på burk och har i maten) och mellanmålet Coconut Milk Kefir!

Trots att jag numera är trogen fukostgröten kan jag ändå sakna den goda kokosmjölkyoughurten. Dock är den inte i magraste laget men jösses vad god den var :) Hann med att pröva smakerna hallon (vilken är min favorit), blåbär, vanlilj och vanlig naturell. De finns visst också i choklad, Pina Colada, jordgubb, mango samt jordgubb- och banan.
Inte heller kokosmjölken är särskilt mager utan har en fetthalt på hela 5% till skillnad från vår vanliga mellanmjölk på 1,5% och standardmjölken som har 3%. Men så är det med livets goda :)

När kommer den till Sverige?? When? I promise I'll be the first one to buy!!

(baksidan med innehållsförteckningen på hallonyoughurten ovan)


Passar på att göra en EFTERLYSNING idag också.
Min 6 år gamla cykel blev stulen 2 mån innan jul förra året. Jag hade då inte råd att köpa någon ny cykel men har nu gjort det i sommar när jag kommit hem från USA-jobbet. Den fick jag nöjet att ha och lära känna i 2 månader - så blev den stulen. Under ett biobesök.

Så är det någon som ser den här gröna Kona, Blast utan en blond tjej på så hör gärna av er!




Ha en bra torsdag!

Related Posts with Thumbnails