Är lite kluven till det här med jul. Längtar, längtar inte... Det ligger så mycket förväntan i luften. Och så mycket blandade känslor. Fest med glada sånger och klackarna i taket som föregås av en hel del stök och bök. Många får vara lediga från sitt jobb. Andra har inget jobb att vara ledig ifrån. Många köper så mycket (onödiga) prylar att det år efter år slås nya ekonomiska rekord i handeln. Andra har inte ens råd att köpa julskinkan. Många ser fram mot att träffa släkten för att njuta och ha det bra tillsammans. Andra har ingen släkt att träffa eller kanske värre - det är ett påtvingat kvävande och destruktivt möte som bara slutar i gråt och tandagnissel. Alltså, jag gillar julen på ett sätt. Kanske mest för värmen, ljuset och allt det ombonade som faktiskt lyser upp tillvaron i det bäcksvarta mörker vi just nu befinner oss i. Och för att inte tala om vägen dit som är fylld av bakande och godistillverkande av alla möjliga slag :)
Men det är lite tvetydigheten i julen som gör mig nästan lite ledsen. Trots att julen handlar om glädje, givmildhet och gemenskap är den ändå så exkluderande. Har du ingen släkt får du sitta där ensam. Och de som trots allt väljer att säga nej till tvingande destruktiva konstellationer utesluts totalt från allt vad glädje och givmildhet heter. Såklart är många stressade för allt som ska handlas, lagas, städas, pyntas etc under december månad. Kanske har man inte någon större lust att träffa moster Greta, eller syrrans tredje man och deras fem barn, eller farbror Sven som alltid blir för full och ska tafsa på Stina som egentligen heter Stig som...ja, ni fattar va. Men för alla ensamma där ute kan julen vara en mental katastrof. Ensamheten blir under julen extremt påtaglig och utanförskapet hänger som en dyblöt cape över axlarna.
Så för att komma lite i julstämnin dricker jag nu varje dag te med smak av jul! Lusse teet är ett svart te med smak av chili, apelsin och den karaktäristiska smaken av saffran. Röda Mulen är ett rött te (Rooibos smaksatt med vanilj och grädde) med massa kryddor som kryddnejlika, kardemumma, svartpeppar, kanel och ingefära. Doften sprider sig och lite längtar jag nog till jul ändå...
Teerna kommer från Kafferostar och tehandlare Johan & Nyström i Tullinge. I deras "Årstidsserie" finns utöver Lusse te och Röda Mulen även Julknäck (rött) Glöggte (svart) och Tomtesnurr.
fredag 30 november 2007
För att komma i julstämning!
Nästan matiga morotsmuffins med kanel och muskot
Ibland överraskar man sig själv ändå! Idag har jag komponerat ihop ett muffinsrecept som faktiskt blev ganska bra. Det bästa är att de är saftiga och goda men det sämsta är att de känns lite väl feta och så glömde jag salt! Jag har både smör och olja i och skulle nog pröva att göra med endast smör (ev öka till 100g) eller endast olja (då öka till 1 dl). Jag har nu klämt i mig två stycken och trots allt måste jag nog säga att de är riktigt goda!
Brazilian Linda håller som bekant i trådarna för Lördagsgodis. Det har varit lite si och så för min del att delta där under hösten. Men idag slog jag till. Nu var det allt för länge sedan jag bakade och med julen runt knuten är det bäst att få fart på bakmusklerna igen. Veckans ingrediens är Kanel! Såklart skulle ju kanelbullar funka. Eller varför inte spröda kanelhjärtan. Och kanel kan visst vara bra till annat än i maten också.
Men jag ville prova ngt lite matigare men ändå sött eftersom det trots allt är Lördagsgodis det handlar om. Minns när jag bodde på andra sidan Atlanten och bakade muffins med All-Bran plus. Alltså sorten med de små bruna fiberkorvarna, inte flingorna. Det var långt innan man kunde köpa dessa här i Sverige. Har inte hittat något bra recept och har letat som en galning hela morgonen efter den där hårda pappbiten jag en gång klippt ur från ett paket med just sådana flingor. Men okej. Kanel också. Mototskaka är ju inte så dumt heller förstås. Så mitt lilla bakexprement har idag gått ut på att försöka förena lite fiberrika matigare muffins med den söta morotskakan. Och för att lugna alla ni medvetna konsumenter därute till valet av Kellog's, vill jag bara påpeka att övriga ingredienser, förutom muskoten och bikarbonaten, såklart är KRAV-märkta.
Nästan matiga morotsmuffins med kanel och muskot
ca 15 st
3 1/2 dl dinkelmjöl
2 1/2 dl All-Bran plus
3-4 tsk malen kanel
ca 1 tsk riven muskot
1 1/2 tsk bikarbonat
1/2 dl pumpakärnor
8o g smör, rumsvarmt
1 dl brun farin
2 ägg, rumsvarma
2 1/2 dl naturell yoghurt
1/2 dl raps- eller solrosolja
2 rivna morötter (en fint och en grovt)
Dinkelflingor att garnera med
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ihop smör, socker och ägg. Tillsätt sedan yoghurten och oljan, en i taget. Rör efter det ner de rivna morötterna. Häll till sist i de torra ingredienserna och rör om med sked. Portionera ut i smörjad muffinsplåt eller i vanliga pappersformar. Denna smet räckte till 15 medelstora muffinsar. Strö lite dinkelflingor på toppen. In i mitten av ugnen på 200 g och grädda i ca 20 minuter. Känn med sticka om de är färdiga. Mina stod i nästan 25 minuter.
Smaklig fika!
torsdag 29 november 2007
Camino #4 ute nu!
Nya Camino finns ute i handeln nu. För er som inte ännu upptäckt detta magasin kan jag bara upplysa om att det är det mest trendiga magasin du kan läsa! Igår mottog Camino 2007 års Trendpris! Så kolla här var du kan hitta magasinet och spring nu iväg skaffa dig ditt alldeles egna exemplar!
Trevlig läsning!
onsdag 28 november 2007
måndag 26 november 2007
Måndag morgons ironi
Ibland är det svårt att hitta rätt ord...så därför låter jag Johan Glans få sköta ordet idag!
lördag 24 november 2007
Viltinspirerad aubergine
Nu såhär under hösten florerar det en mängd recept på vilt hit och vilt dit bland matbloggare och i diverse matmagasin. Oftast är det mustiga grytor och långkok med mycket svamp och rotgrönsaker. Då jag inte äter kött längre kommer det inte på frågan att pröva recepten. Däremot tror jag att jag trots allt längtade efter något mustigt och smakrikt häromdagen då jag hällde outspädd svartvinbärssaft över auberginen som fräste i stekpannan. Eller var det tanken på söndagsstek och vinbärsgelé som gjorde sig påmind... Man kan aldrig så noga veta men gott blev det i alla fall :)
Auberginen kan med fördel serveras till kokta eller ungsrostade grönsaker som exempelvis morötter, rotselleri och palsternacka. Eller kanske lite kokt potatis och lingonsylt skulle passa bra. Själv hade jag (som vanligt) fullkornspasta kokande på plattan bredvid. Intet anade väl jag att det skulle resultera i ett inlägg. Jag tillagade detta i en stekpanna men skulle nog rekommendera att använda en traktörpanna eller i alla fall ha ett stort lock till hands. Det ska inte stekas och och bli knaprigt utan snarare puttra på en stund för att bli mjukt och ta åt sig smakerna ordentligt.
Viltinspirerad aubergine
1 port
aubergine , ungefär en halv elle hel om den är liten
gul lök
olivolja
salt
svartpeppat, nymalen
timjan, torkad
mejram, torkad
en kvist färsk rosmarin
1-2 msk svartvinbärssaft, outspädd (ex Brunneby's Svarta vinbär, extra koncentrerad)
vatten, vid behov
Skär auberginen i ganska tunna skivor och strö lite salt över. Strimla löken. Värm under tiden upp olivoljan i en stek- eller traktörpanna. Lägg i aubergineskivorna och låt de gotta till sig en stund, på medelvärme, i olivoljan. Jag brukar inte salta och vattna ur auberginen innan jag tillagar den som det oftast står i recept att man ska göra. Nu vet jag egentligen inte varför jag saltade och sköljde heller inte av och torkade dem utan la dem direkt i pannan. Om du gör likadant, ta det i så fall vackert med saltet!
Tillsätt sedan löken och kryddorna. Om det blir för torrt i pannan så tillsätt lite vatten och se till att inte ha för hög värme. Det ska puttra mer än att steka. Och så i med den outspädda svartvinbärssaften. För att inte auberginen som vid det här laget är ganska mjuk och nästan går sönder inte skulle suga åt sig all vätska med detsamma la jag den liksom över lökstrimlorna. Lägg på ett lock eller tillsätt lite vatten då och då tills löken blivit mjuk och allt tagit smak av saften och kryddorna. Auberginen och löken blir liksom lite karamelliserad till slut.
Smaklig spis!
torsdag 22 november 2007
Zucchini och kinakål med smak av koriander
Då var man igång igen efter helgen då. Hualigen vad trött man kan vara. Har sedan tre till fyra år tillbaka levt med extremt dålig sömn vilket naturligtvis påverkat allmäntillståndet. Som att ständigt vara på bristningsgränsen. Har under detta året börjat sova lite bättre och periodvis har jag sovit jättemycket. Det är en fröjd att sova en hel natt igenom eller i alla fall sisådär fem sex timmar i streck. Konstigt nog lyckas jag ändå inte riktigt komma i fas. Är trött varesig jag sover eller inte. Kan det vara mörkret måntro? Det har varit en stålande höst fram till ett par veckor sedan då diset och dimman nästlat sig in mellan husen och genom ventilerna. Känns som hela lägenheten är genomruggig. Och nu har det gått på tok för många dagar utan att jag sett skymten av solen.
Och det är just nu som det är som svårast att inte sätta igång bulldegen, fixa småkakor och pröva nya former av kladdkakan och inte minst att ta fram de sparade rabarberna för att göra värsta goda pajen. Men jag har gett mig den på att bli av med sommarkilona till jul så bakandet har fått stå tillbaka en hel del under hösten. Maten är förstås som vanligt; grön och lätt och god. Ja, min frukost, lunch, middag, kvällsmat och mellanmål är allt som oftast nyttiga. Det är ju det där gottiga, gärna hembakat, glass och choklad och ost som gör att jag lägger på mig. Kanske är det också den dåliga sömnen som är en bidragande orsak också som ruckar ämnesomsättningen. Hur som helst, i teorin är det ju egentligen inget svårt att gå ner ett par kilo men i verkligheten... Det är sååååå lätt att hitta tillfällen då jag tycker jag är värd något gott. Att jag har rätt att unna mig en croissant, chokladkaka, bakelse eller vad det nu kan vara. Och väl då, är det ju ingen hejd på vad och hur mycket jag "unnar" mig. Än så länge går det i alla fall bra.
Oftast när jag lagar mat blir det som flera små rätter i en. Det jag äter till lunch en dag kan jag bara lägga till en korv, bönor, eller tofu så blir det en hel middag. Så är det med dagens recept också. Enkel och god för sig själv och en skiva bröd eller lite kokt fullkornspasta. Vill man ha en lite matigare variant går det bra att strimla ner till exempel lite rökt tofu. Du väljer själv vad du är sugen på för dagen.
Zucchini och kinakål med smak av koriander
1 port
ca 100 g zucchini, skivad i strimlor
1/2 gul lök, hackad
ca 50 g strimlad kinakål
olivolja
1/2 pressad lime
havssalt
svartpeppar, nymalen
färsk koriander
Fräs löken en kort stund i upphettad olivolja och tillsätt sedan den skivade zucchinin. Låt fräsa en stund i stekpannan men utan att bli bränd. Salta och peppra och tillsätt den strimlade kinakålen de allra sista minuterna. Pressa sedan över en halv lime och tillsätt även en näve färsk hackad koriander (en rågad tesked hackad koriander på burk). Servera med kokt fullkornspasta och rökt tofu.
Smaklig spis!
onsdag 21 november 2007
tisdag 20 november 2007
Lunchlådan - Rött ris med råa grönsaker
Vilken helg! Det har knappt varit någon sömn överhuvudtaget, svettigt, stressigt men ändå så vansinnigt roligt! I lördags ägde Sveriges första SM i Taekwon-Do ITF rum i Lisebergshallen, Göteborg. På söndagen var det dags för den sjätte Talent Open - Sveriges största barn- och ungdomstävling i Taekwon-Do ITF. I år var den sistnämnda tävlingen även öppen för seniorer.
Under lördagen tävlade den absoluta eliten av svenska Taekwon-Doutövare och kämpade mer än väl för SM-titlarna. Jag hade fördelen att slippa arbeta under SM och kunde istället njuta av alla grymma svartbältare som bjöd på riktigt bra Taekwon-Do. Dessutom fick jag åter se självaste Mikael Birgersson krossa plankor med både hand och fot. Jo, han är flerfaldigt världsmästare, europamästare och har visst slagit världsrekord i betongklyvning ( 21 st på 30 sek) och finns med i Guinness Rekordbok. Det är svårt att föreställa sig alla hans meriter när han i övrigt beter sig som värsta filbunken. Lugn och nästan lite sävlig med högburet rör han sig runt i hallen. Och ni kan tro att jag var stolt då en av mina egna instruktörer tog emot silvermedaljen i II-dans mönster.
Under söndagen fanns runt 250 barn- och ungdomar samt 150 coacher (varav jag var en) och domare. På fem mattor pågick det tävlingar i mönster och kamp hela dagen. Och alla våra Fightertävlande fick med sig medaljer hem :) Ett guld, fem silver och sju brons. Gissa om jag är mer än stolt över "mina" barn!
En dag som denna kräver förstås en del energiintag. Och med tanke på bristen av tid är det inget annat att göra än att fixa matsäck. Jag råkade ha färdigkokt rött ris i kylen på lördagkvällen så det fick bli basen i lunchen. Lite grönsaker, olja och kryddor så vips är lådan klar :)
Enkla lunchlådan - Rött ris med morot, broccoli och avocado
ca 2 dl rött ris, färdikokt och kallt
en grovt riven morot
ca 50-100 g broccoli, skuren i ganska små bitar
en halv avocado, skuren i bitar
olivolja, några stänk
flingsalt
krydda efter humör. Jag valde just den här dagen malen fänkål, curry och lite chili
Blanda alla ingredienser i bunke och skopa över i lunchlådan. Klart! Utmärkt mat att ta med och som inte behöver värmas. Mycket gott alternativ till den annars ganska vanliga smörgåsarna. Lägg till frukt och matsäcken är komplett!
Smaklig medhavd mat!
lördag 17 november 2007
onsdag 14 november 2007
tisdag 13 november 2007
Kardon
Nu har det gått en tid sedan jag var på den där matmässan Interfood 07 i Göteborg. Och som sagt så rullar tiden som vanligt på fortare än att man riktigt hinner med. Där fanns en köksträdgård designad av Simon Irvine. Och det var som en slags minireplika av köksträdgården han skapat i Läckö Slottsträdgård. Jag hade där förmånen att träffa trädgårdsmästare Tobias Johansson där som under sommaren bland annat jobbat med och driva upp och förbereda alla växter som fanns med här i denna köksdgård. Det fanns särskilt två växter som fångade både min uppmärksamhet och fortsatta intresse. Den första var den silverfärgade spretiga och ståtliga växten Kardon. Den andra, en lite mindre anspråkslös, tagetes med illgula blommor och har det lite roliga namnet Tagetes lucida. Och den var så god att den kräver ett alldeles eget inlägg!
Kardon (Cynara Carduncalus) är en flerårig växt och nära släkting till kronärtskockan. Dock är det inte så vanligt att vi i Sverige odlar den annat en som en ettåring. Men vad är det då man äter på denna korgblommiga växt? Det är visst stjälken som är ätbar och även roten. Tydligen ska den ha en smak som påminner om kronärtskockan och kan också användas som stjälkselleri och fänkål. Hrm, låter som lite skilda smaker för mig. Hur som helst, för att den ska bli ätbar ska stjälkarna blekas 3-4 veckor innan skörd. Det gör man med genom att täcka stjälkarna med t ex säckväv eller wellpapp. Man kan även kupa jord runt stjälkarna. Stjälkarna kan sedan kokas och ätas med smör/olivolja och örtkryddor (liksom kronärtskockan). I radions Odla med P1 gav Mai-Lis Pettersson tips om läkande växter. Kardon ska i bladen ha ett verksamt ämne vid besvär i lever och galla och som också sänker blodsockret och blodfetterna.
Men om man nu inte har plats att själv odla denna ätliga växt - var kan man handla den då? Finns den överhuvudtaget att få tag på ute i handeln annat än i fröformat? Kanske är detta något för det mattokiga gänget på Taffel.se att gäva i?
måndag 12 november 2007
Hur bra är du på engelska?
Här kan du testa dina språkkunskaper i engelska och samtidigt ge en hjälpande hand till världens hungrande människor!
lördag 10 november 2007
Lördagsgodis
Hur som helst har jag ju inte hunnit baka bullar - åhhh, tänk också vad gott det skulle vara med en nu :) Men jag befinner mig på ett träningsläger hela helgen så det blir inget bullbak för mig. Däremot gjorde ett inlägg med bullrecept på Kanelbullens dag den 4 oktober. Supergoda kanelbullar gjorda efter recept i Anna Bergenströms bok Annas kakabok. Håll till godo med det! Men jag lovar - det kommer komma fler bullrecept framöver.
Smaklig fika!
fredag 9 november 2007
Åsa's snabbpizza med mizuna, tomat och kronärtskockshjärtan
Jag är ingen stor pizzafantast. Jag köper aldrig hem pizza sådär en söndagkväll. Vet egentligen inte varför. Jag gillade väl pizza när jag var yngre men det var definitivt ingen favvis mat. Kanske blev det också mindre i samband med att jag slutade äta kött. Utbudet av vegetariska pizzor är inte så stort. Eller det är snarare typ tomatsås, ett kronärtskockhjärta skuret i tre bitar och två strimlor paprika och ost på en vegetarisk pizza. I övrigt är det liksom bara en stor grillad brödbit. Pizza verkar annars vara typisk "parmat". Sånt man köper när man inte har lust att laga mat utan hellre vill dega i soffan tillsammans. Kanske är det där skon egentligen klämmer... Men igår blev det snabbpizza av minsann. Tortilla, tomat, ny salladsort, kronärtkockshjärtan, vegetarisk örtpastej, olivolja, salt och timjan :) In i ugnen på 200 g i 5-10 minuter. Klart!
Som andra läser Stieg Larsson läser jag div mattidningar. Läste i onsdagskväll en artikel om olika kålsorter och såg då en ny sort som heter Mizuna. En japansk senapsört som visst skulle påminna om ruccola. Så igår när jag var och handlade vad hittade jag väl där om inte Mizuna. Och dra på trissor om de dessutom inte hade erbjudande om två salladsaskar för 20 kronor. Ok. Vad ska jag nu "bygga" för mat kring den här salladen? Och hungrig som en varg var jag. Lite småsugen på pizza har jag nog allt gått och blivit då Nässelblom & Choklad förra veckan hade en kronärtskocka med på Ordlös onsdag och det blev lite pizzaprat i kommentarerna. Och vad ser jag inte längre in i affären om inte ett erbjudande med två burkar kronärtskockshjärtan/kronärtskockbottnar till priset av 15 kr! Saken var klar, det fick bli snabbpizza av.
Åsa's snabbpizza med mizuna, tomat och kronärtskockshjärtan
1-2 tortilla, små
vegetarisk örtpastej, typ Granovita eller Tartex
mizunakål
tomater
kronärtskockshjärtan
olivolja
havssalt
timjan
Sätt ugnen på 200 g. Lägg tortillan på en pappersklädd bakplåt och bred på vegetarisk örtpastej. Lägg en hög mizunakål på och skivad tomat. Dela några kronärtskockshjärtan och fördela över den blivande pizzan. Häll över olivolja, salta och smula lite torkad timjan över. Att det blev just timjan var för att det just nu står en skål på min bänk här med nytorkad, egenodlad timjan jag tog in för en vecka sedan. Du väljer den krydda du vill ha. Så, in i ugnen, ganska högt upp, i 5-10 minuter. Så är pizzan klar!
Och mizunakålen då? Jorå, jag tycker den var mycket godare än ruccola. Lite mildare och inte så skarp och besk i smaken. Och snacka om att jag blev överraskad när jag ett par timmar senare kollade in MatNicklas som fixade pizza på rekordtid. Hrm, skumt.
Smaklig spis!
Anita Roddick ,1942-2007
Det har snart gått en månad sedan Anita Roddick gick bort. När jag först såg nyheten förstod jag inte riktigt vad som hänt. Alltså, hon - död? Men hurdå? Hon var ju inte gammal. Hade inte ens hunnit fylla 65 år. Och hon var på besök här i Sverige bara så sent som i våras. Hon var en av talarna på Sustainability Day i Stockholm den 25 april i år. En intervju med henne kan ni se här. Hon är en stor inspirationskälla för mig. Som den hängivna Body Shopkonsument jag är har det naturligtvis varit svårt att inte koppla samman de två. Men hon har gjort så mycket mer. Hon har alltid varit engagerad och har arbetat för mänskliga rättigheter på alla möjliga sätt och särskilt mycket för att företag ska ta fullt ansvar för sin verksamhet. För några år sedan gjorde hon sig till och med av med The Body Shop (som fö numera ägs av L'Oreal). Kanske är det till och med genom henne mitt intresse för mänskliga rättigheter en gång började. Fast jag inte riktigt visste det då. Någon gång i början av 1980-talet. Kanske var jag inte ens fyllda 10 år då jag för första gången handlade i den där "gröna" affären där man fick allt man handlade så fint inpackat i små presentförpackningar. Med tiden har jag förstått mer och mer. Anita Roddick har fortsatt inspirera mig och bland annat banat väg för tanken, möjligheten och övertygelsen om att det är möjligt att förena business och rättvis handel. Activism is being a voice for the voiceless, standing up for the weak and the frail, engaging the human spirit. It’s putting your head above the parapet. Being heard. Being seen. Being counted.
Jag hoppas inte hennes engagemang och brinnande hjärta för en bättre värld ska slockna med hennes. Tillsammans kan vi kämpa och förändra! Här hittar du tre saker du kan göra redan idag!
(texten hämtad från broschyren "I'm an Activist")
Act now!
(Bilderna är hämtade och lånade från Anita Roddicks hemsida)
torsdag 8 november 2007
Dunderglögg
Det blev en Gustaf Adolfsbakelse i tisdags i alla fall. Men inte den klassiska prinsessbakelsen med grön marsipan utan en med citronmousse och en med chokladmousse. Nä, jag åt inte två stycken utan jag och en kompis köpte varsin och delade såklart. Trots att jag är något av en chokladnörd och slukar det mesta i chokladväg måste jag dock erkänna att citronbakelsen var godare. Citronvarianten hade en seg och men ändå lite spröd kakliknande botten med choklkadbitar i :) och så var det typ citronfromage och en liten klick citrongrädde på toppen. Fråga mig inte varför men jag hade tyvärr ingen kamera med så bild på bakelserna får ni klara er utan.
Och så lackar det mot jul - igen! Eller nja, det är ju ett tag kvar förstås men det är väl ändå bara nån månad så är det Lucia... Förra veckans Ordlös onsdag hade jag med en bild på min glögg. Jorå, den är satt och är i helgen två veckor gammal :) På allmän begäran kommer här receptet. Än är det inte försent att få hemmagjord dunderglögg till om inte första så i alla fall andra advent :)
Den är så busenkel och enligt G-P:s Två Dagar ska alkoholhalten vara ganska hög. Starkvinsglögg med andra ord. Och ja, receptet är hämtat från Göteborgs-Posten. Det finns lite frågor och svar om ett eventuellt glöggmakande som kan vara till hjälp. Har läst om de som sätter glögg ett år men dricker den först året efter. Lite som vin kanske har den mogat och ska tydligen smaka bättre. Här blev tyvärr ingen glögg kvar från förra året så det var bara att sätta nu :)
Dunderglögg
4-5 liter
5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 paket jäst (50 g)
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit ingegära (ca 5 cm)
1 kanelstång
1-2 paket russin (2 pkt - 500g)
2 1/2 kg socker
Blanda allt i en 10-litershink. Täck med plastfolie och gör små hål i. Låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex. Tappa upp med hjälp av hävert i väl rengjorda flaskor. Var noga med att inte få med bottensatsen. Värm och njut!
Smaklig dunderglögg!
onsdag 7 november 2007
tisdag 6 november 2007
Röd paprika och ärtor med stekt tofu
Minsann om jag inte borde ut på stan och äta fina Gustaf Adolfsbakelser. För att fira att just min stad grundades av denne man som den 6 november för 375 år sedan dog på krigsstigen uti Europa. Och för er som observerat pluralformen bakelser kan det ju bli mer än en då utseendet och framförallt innehållet kan variera en del. Kanske inte så många som på 1950-talet då det sägs funnits hela 16 olika varianter. På Hembakningsrådets hemsida finns lite kuriosa om bakelsen. Men, nä idag är det tisdag och kanske är det ändå bäst att vänta till helgen för sötsaker. Här kommer en enkel lunch istället. Paprika och ärtor är ju söta i sin natur och jag tycker det är gott med grillat till. Kan man inte grilla kan man i alla fall låtsas med hjälp av god krydda.
Röd paprika och ärtor med stekt tofu
röd paprika, strimlad ärtor
solrosolja
flingsalt
tofu, (t ex kung markatta: s tofu naturell)
solrosolja
bbq & grill mesquite
Låt den strimlade paprikan sakta fräsa i upphettad solrosoljan och bli mjuk innan du tillsätter ärtorna. Om de är frysta så låt de gärna tina under tiden paprikan ligger i stekpannan. Precis innan servering är det dags att fräsa upp tofutärningarna. Lite olja i en het stekpanna och så på med mesquitekryddan för att få den rökiga smaken. Detta kan serveras som en enkel lunch, eller lägg till kolhydrater av eget val så har du en middag klar!
Smaklig spis!
söndag 4 november 2007
Rösta på månadens Cyberkocken!
Men jag har helt glömt av det här med cyberkocken för denna omgång. Tror jag till och med glömt skriva om bidragen och vem som vann förra omgången. Det var ju Pipopps bludder som vann förra gången och är därför värdinna för oktober månads omgång. Själv har jag inte lämnat något bidrag på några gånger.Det är lite si och så med både tid och framför allt ekonomi så det blir till att få ut så mycket så möjligt av så lite som möjligt. Men det hindrar ju inte att kolla in de andra och rösta på favoriten :) Och redan nu på tisdag den 6 november är det sista dagen för att rösta! Jag har redan gjort mitt val och nu är det er tur, så klicka på bara och rösta här så det ryker mina vänner! Ingredienserna för oktober månads cyberkock är vit fisk, potatis, oliver och svamp. Intressant kombination. Fyra fantastiska matbloggare har bidrag med alla lika spännande recept. Bloggarna Aglio e olio, Ett öppet fönster, Broccoli och Lata mamman finns alla samlade hos Pipopps bludder.
Rösta på nu!
Bilden är lånad från Ilva och hennes Aglio e olio
lördag 3 november 2007
Utmaningen - som ett naket träd mitt bland grönskan
Höll ju på att glömma utmaningen. Ja, det var över en vecka sedan jag blev utmanad av Granivorens skapare Görel. Utmaningen består i att avslöja sju sanningar om sig själv. Det finns inga riktlinjer eller områden "sanningarna" sak handla om så det är väl bara att börja. Har dock för mig jag har gjort något liknande tidigare. Och mycket riktigt. Den 10 mars i år blev jag utmanad och här kan ni se vad jag avslöjade då. Kanske är det bäst att avslöja andra och kanske nya saker nu då... 1 -Gömmer fortfarande choklad för mig själv i hopp om att jag ska glömma av att jag har choklad hemma. Förstår inte till att börja med varför jag envisas med att fortsätta köpa choklad!
2 - Har stora koncentrationssvårigheter kring uppgifter jag måste göra. Jag blir oftast superintresserad och kan gå helt in i en uppgift som jag inte riktigt behöver eller så att säga måste göra. Och lika oengagerad och svårfångad blir jag inför en uppgift som måste göras. Det kan ju egentligen då handla om samma sak, samma uppgift, samma utförande och så vidare. Slutsatsen är att det inte är uppgiften i sig som avgör koncentrationsnivån utan snarare omständigheterna kring varför uppgiften ska utföras.
3 - Är nog världens största tidsoptimist! Liksom Görel skrev så bra om Tiden, verkar mitt förhållande till Tiden inte heller vara det bästa. Upplever ofta att jag har ont om tid och blir lika förvånad varenda dag om hur lång tid det tar för mig att göra än det ena än det andra.
4 - Är urless på att vara ensam jämt.
5 - Är glad att jag är ensam jämt och kan göra vad jag vill.
6 - Fantiserar mycket om och spenderar mycket tid till att dagdrömma om allt jag skulle ha och göra i köket om jag hade ett jobb, lön eller vann på lotto (som jag fö inte ens spelar...). Det kan vara allt från en kaffekvar, mixer, råsaftcentrifug, grillpanna, diverse redskap, nya köksmöbler, fina festdukningar (till fester jag inte har men också fantiserar om att ha någon gång), och för att inte tala om maten! Oj, vad jag skulle handla flott! När jag tänker efter skulle jag nog till att börja med behöva ett helt annat kök! Ett mycket större sådant med mycket arbetsyta...och så tillbaka till verkligheten ;-)
7 - Har sedan länge gett upp drömmen om att bli en framgångsrik balettdansös och medlem i Cullbergbalettens ensemble.
Tja, det var inga smaskiga detaljer här inte men det är allt en utmaning ändå att ta sig en ordentlig funderare om sig själv. Hur som helst, sju stycket till ska utmanas men den punkten kommer jag inte att uppfylla. Kanske har jag tur och hittar någon jag kan utmana som inte redan blivit utmanad vill säga.
/xxx
(Texten vill inte riktigt samma sak som jag vill och ter sig annorlunda här i bloggen än där jag skriver inlägget...vet inte riktigt hur jag ska ändra bara)
Rårörda fikon eller enkel fikonmarmelad
För någon vecka sedan köpte jag några färska fikon. Det hör inte till vanligheten men jag föll för erbjudandet i affären: 4 för 10! Det gick ju av bara farten och stoppa ner fyra små fina fikon i en påse och egentligen visste jag inte riktigt vad jag skulle göra med dom. Tänkte köpa en god ost i Saluhallen dagen efter men glömde av det på vägen hem. Däremot kom jag ihåg att köpa färsk koriander som jag skulle ha i middagsmaten. Få se - fikon och koriander? Funkar det tro? Jag gillar ju fikon och jag gillar koriander. Värt att pröva. Nu är ju detta inget jag kokat med socker och citronsyra eller så men kallar det för en enkel fikonmarmelad i alla fall. Eller är det kanske snarare rårörda fikon som är det rätta namnet? Hur som helst. Det där blev riktigt, riktigt gott! Jag fikade på en skiva mjukt bröd med jordnötssmör och denna enkla fikonröra på toppen och en kopp kaffe. Mmmm... Ett par dagar senare smakade det lika gott med den enkla fikonmarmeladen och ost på en bit nybakad scones.
Rårörda fikon - Enkel fikonmarmelad
4 färska fikon
1 msk hackad färsk koriander
ca 1 tsk mörkt muscovadosocker eller brun farin
ev en nypa chili- eller cayennepeppar
Gröp ur innehållet i fikonen och mosa ordentligt med en gaffel. Blanda i hackad koriander och en aning mörkt muscovadosocker. Vill du ha lite sting i så blanda i en nypa chili- eller cayenne peppar. Gott på den rostade frukostmackan, på den nybakade kvällsmackan eller på fikabrödet mitt på dagen :)
Smaklig spis!
fredag 2 november 2007
Evas gröna linsbiffar
Men dra på trissor! Det var det godast jag ätit på länge :) Jag har gjort linsbiffar för första gången! Ja, det kan ju tyckas som att jag bort gjort sådana för länge sedan. Jag har bland annat gjort rödbetsbiffar, morotsbiffar, falafel men aldrig linsbiffar. Receptet är hämtat från Eva på hennes blogg Nässelblom & Choklad. Måste ta tillfället i akt att poängtera alla mumsiga recept det finns bland alla bloggare. Jag har ibland svårt att hinna med egna recept och försök i köket då jag har fullt upp att pröva alla andras recept! Man blir ju bara så sugen. Det är kul att få idéer och inspiration från så många. Att kanske hitta nya sätt att tillaga "gamla" ingredienser. Det är annars lätt att bara slänga ihop något av bara farten.
Nu föll det sig så att när jag skulle till att blanda ihop allt och börja forma själva de små biffarna upptäckte jag att jag hade varken maizenamjöl eller potatismjöl hemma. Hrm, konstigt. Trodde det alltid fanns i mitt skafferi. Oftast flera paket då det aldrig verkar tar slut och jag ändå köper nya paket. Måste ha åkt ut i somras då jag efter en mindre incident av ruttnade rödbetor vars saft täckte nästan en hel hylla storstädade hela skafferiet.
Hur som helst så var min "smet" av gröna linser och hirs ganska stabbig så jag gjorde utan något mjöl alls (blev en aning smuliga och nästan porösa när de svalnat så jag rekommenderar att inte utesluta lite stärkelse i dom). Stekte sedan biffarna i endast olja. Har ingen fläkt här och stekoset kan bli näst intill olidligt när jag använder smör. Det blev en del biffar som man får passa på, så det kan ta en stund. Men det var absolut värt! Servera till kokta grönsaker med bönor och quinoa och rårörda lingon.
Smaklig spis!
torsdag 1 november 2007
Breakfast at Åsa's
Jorå, fast mörkret ligger som ett lock över stan och regnet öser ner sörplar jag emellanåt i mig fruktshakes och smoothies till frukost. Det piggar upp en del och inte minst kan jag behöva lite lättare mat. Förmodligen är det den långa regniga sommaren som fått mig att sakta men säkert öka på midjemåttet en del. Har ju spenderat större delen av sommaren och hösten på en köksstol framför datorn... Annars är det ju så att precis när jag börjar må lite bättre, tränar ordentligt och kroppens alla delar så smått rättar till sig händer det alltid något mindre bra. Det kan vara en förkylning som tvingar mig dra ner på eller helt enkelt avstå från träning liksom även värken i lederna kan göra. Eller så händer ngt privat som får humöret att sjunka vilket för mig innebär mycket tröstätande. Och innan jag vet ordet av det är jag inne i en lite ond cirkel då viktökningen gör att jag får ont i kroppen vilket i sin tur hindrar mig att träna ordentligt vilket leder till att jag går upp... ja, ni märker vilket ekorrhjul jag ofta springer omkring i ;)
Provivas senaste tillskott i familjen är denna KRAV-märkta med smak av päron och kiwi. Riktigt god och funkar alldeles utmärkt i en smoothie. Och det är precis vad denna innehåller plus en avocado och en kiwi. En härlig och frisk smak för en bra start på dagen :)
Smaklig shake!