Ibland äter jag ägg. Ja. Faktiskt. Ganska snart efter att slutade äta kött körde jag helt och hållet veganskt. Jag har skrivit om det förr och säger det igen - nej tack! Det går inte hela vägen. Särskilt inte när det kommer till bakning. Och när Provamel började söta sin B12-berikade sojamjölk med vanilj istället för cikoria stod jag inte längre ut med kaffet! Jag är inte den som är den med att äta sött men när ALLT smakar vanilj! Nej, inte gott.
Så, för att använda en mer korrekt term kan man väl säga att jag är en lakto-ovo-vegetarian. Dock bara periodvis. Äter sällan ost och väljer då när jag äter till 99% getost av olika slag. Äter ingen fil eller yoghurt utan bara sojayoghurt. Använder havre- eller sojagrädde i maten. Inget smör på smörgås eller i stekpannan. Dock dricker jag mitt svarta kaffe med en liten slatt vanlig mjölk.
Så är det ägg då. Inte helt enkelt att förhålla sig till ägg. Att äta eller inte. Och om jag nu ska äta så väljer jag ekologiska. Det har nästan blivit en djungel att hålla isär alla olika varianter som finns. Valen verkar bara blir allt fler och fler. Burägg, frigående inomhus, frigående utomhus, KRAV, närodlade... Och bara tanken på att vi är beräknade att sätta i oss 6 miljoner ägg/timma, bara under påskaftonen, får mig att må illa! Förra året släppte Djurens Rätt en rapport som fått fram de siffrorna. Läs hela rapporten Hönan eller ägget - en genomlysning av äggindustrin i pdf här. Men det finns i alla fall två ställen där valen minskat, så vill ni vara helt säkra på att inte råka få med er burägg ska ni gå till Coop Nära eller Coop Konsum som inte längre har burägg i sitt sortiment.
Vanligtvis använder jag bara ägg när jag bakar bullar eller andra bakverk och sötsaker. Men ibland kokar jag eller steker ett ägg och lägger det på en brödbit efter träningen eller så. Igår var dock ingen träning men det blev ett kokt ägg och gröna bönor till kvällsmat i alla fall. Gott och enkelt. Synd bara att de gröna bönorna kallnar så vansinnigt fort!
Kokade bönorna i vattnet efter ägget. Strö över flingsalt, granatäpple och några stänk röd persikovinäger. Klart!
Smaklig spis!
onsdag 31 mars 2010
Gröna bönor och ägg
tisdag 30 mars 2010
Strimlad zucchini med färsk koriander
Upptäckte just att jag har 39 påbörjade poster och inlägg här sedan jag startade bloggen. En del är alldeles precis nästan färdiga, andra just påbörjade. Anledningarna är lika många som posterna till att de aldrig publicerats. Här är ett i alla fall som jag påbörjade den 2 december förra året. Jag har ändrat lite tempus i texten. Jul och nyår började ju närma sig när jag skrev inlägget, vilket är en oerhört ångestfylld tid på året för mig, och idag så är det väl lite ljusare på livsfronten. Dock gäller detsamma för maten och den begränsningen jag fortfarande känner.
Hur som helst. Vad gäller vikten går det lika trögt. Jag är ingen vän av dieter direkt. Och detta är ju heller ingen matblogg som handlar om dieter trots att jag emellanåt kan koka buljong på purjolök... ;-) (och slitet under 2008 gav faktiskt resultat, om än under den senare delen). Jag gillar ju mat, både att laga och äta. Tycker väldigt mycket om att baka och såklart (eller tyvärr) äta sötsaker också. Därför måste jag hitta en balans där det går att äta lite gott, dricka vin osv ibland men ändå stanna kvar på samma vikt. Det brukar fungera bra men jag har oerhört lätt att gå upp i vikt. Det behövs inte alltid så mycket för att jag ska rucka på cirkeln som får allt att fungerar som det ska. Med åren verkar det dessutom bli svårare och svårare att gå ner. Trots att jag mer eller mindre alltid hållit på med någon form av idrott sedan jag bara var 8-9 år (då var det främst jazzbalett och gymnastik som gällde) tror jag ändå inte jag tränat så mycket och intensivt som nu under mina år i Fighter Taekwon-Do Göteborg.
Dessutom blir det svårare och svårare att göra relevanta inlägg här på bloggen kring mat och recept som jag lagat då det mest är att räkna kalorier nu. Jag brukar inte äta "dålig" mat (ur ett tränings- och hälsoperspektiv) i vanliga fall heller förstås. Över lag försöker jag att laga både god och nyttig mat.
Just nu känner jag mig dock väldigt begränsad och det är inte rum för några utsvävningar och testa nytt osv. Det leder bara till större portioner, mer mat och så är bollen i rullning igen - åt fel håll! Så här kommer tips på en lättare lunch/middag.
Strimlad zucchini med färsk koriander
zucchini
schalottenlök
olivolja
paprikapulver
svartpeppar
flingsalt
färsk koriander
Strimla schalottenlöken och börja fräs i upphettad olivolja. Tvätta och skär zucchinin i strimlor. Fräs på medelvärme tills zucchinin blivit mjukare och fått lite färg. Salta och krydda med paprikapulver och svartpeppar. Toppa av rejält med hackad färsk koriander och servera till kokt fullkornspasta. För en matigare variant så servera det med en sojakorv eller varför inte en färdig vegburgare.
Jag har valt att inte ange mängd just för att det beror lite på om du gör en eller flera portioner. Lite också beroende på grönsakernas storlek i sig. Jag brukar räkna 1/3 - 1/2 zucchini per portion om det är huvudingrediensen. 2-3 schalottenlökar (1 bananschalottenlök) och sen krydda efter smak. Bättre att ta lite i början och sedan öka på. Den färska koriandern är dock intet att snåla med. Ös på bara!
Smaklig spis!
måndag 29 mars 2010
Morotsjuice med ingefära
Idag är det två veckor sedan jag vaknade med halsont och alldeles matt och ynklig. Hade ingen aptit alls men var ändå hungrig. Det blev att ta till råsaftcentrifugen och köra ner hela 5 morötter, en tumstor skalad ingefära och en kvarts citron. Det ni! Det var en perfekt frukost den dagen. Kände mig nästan som en raw foodist ;-) Idag, två veckor senare har förkylningen släppt ganska bra men alltså, näsan rinner och jag har hostat mig igenom ett antal nätter sedan dess. Jag kan inte begripa varför det sitter i så länge?
Av den rest som blev kvar efter juicen, dvs fruktköttet från citronen och ytterst fint rivna morötter och ingefära blev det dagen efter en pastasås. Hackade en halv gul lök som jag stekte i olivolja, rev ner en vitlöksklyfta (som konstigt nog blev alldeles blå ??) och färsk ingefära, innan jag tillsatte röda linser, krossade tomater, vatten (så det inte kokade torrt för mycket), salt, svartpeppar och oregano.
Trots att jag alltid tvättar frukten och grönsakerna och det inte alltid behövs, så skalar jag morötter, rödbetor, ingefära, tar bort pinnen och kärnor från äpplen osv innan jag kör ner dem i råsaftcentrifugen. Dels för att slippa den lite jordiga och ibland unkna bismaken det ger, men också för att kunna ta tillvara på resten bättre. Den är allt annat än grovriven och det kan vara lite mosigt nästan men det är ju mat!
Just nu är jag också för trött och okoncentrerad för att ta reda på varför vitlöken blev blå! säkert har det hänt förut men inte vad jag kan minnas just nu. Är det någon som vet får ni gärna dela med er av den kunskapen :-)
söndag 28 mars 2010
Påsk = choklad!
Nu är det bara dagar kvar till påsk. Handels hotar med strejk så det är väl bäst att vara ute i god tid och ladda redan i början av veckan. På skärtorsdagen den 1 april kan det vara för sent!
Fina bloggen Rebecca's kitchen tipsar idag om Dokument utifrån som ikväll visar "Chokladens mörka sida". Som den Rättvisemärktambassadör jag är kan jag inget annat än varmt rekommendera er att se på dokumentären. Det är såklart ännu ett argument till att välja Rättvismärkt choklad. Gillar du "finchoklad" som jag så fråga hos din lokala choclaterie om de använder Rättvisemärkt choklad. Om inte så ställ följdfrågor! Varför inte? Vad är det som egentligen skiljer chokladen åt då? Finns det någon möjlighet för er att börja göra det?
Enligt dagens beräkningar är en miljon barn i Västafrika vara sysselsatta inom kakaoindustrin. Grunden till barnarbete är fattigdom och ojämlika handelshinder. Att människor inte kan leva på sina löner hindrar utveckling. Barn tvingas då i allt större utsträckning bidra till familjeförsörjningen och de både säljs och utnyttjas i slavarbete.
"Internationella Fairtrade-kriterier utgår från ILO-konventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet. Här ingår att barn inte får utnyttjas i arbete som samtidigt förhindrar möjligheter till utbildning och social utveckling. Tvångs- eller slavarbete, inklusive trafficking, får inte förekomma - enligt definitionen på "den värsta formen av barnarbete" - och barn under 15 år får inte anställas som arbetskraft."
Att en produkt är Fairtrade-märkt kan aldrig helt garantera att barnarbete inte har förekommit då det är omöjligt att ständigt närvara vid odlingarna. Dock genomförs åtgärder hela tiden för att upptäcka missförhållande, att bidra till och förebygga att barnarbete inte ska behöva förekomma samt när barn som utsatts för barnarbete då blir skyddade och kakaoodlarna får både resurser och kunskap för att komma till rätta med allt så de kan fortsätta bedriva handel som i sin tur bidrar till en väg ut ur fattigdomen.
Vill ni veta mer så kika in här hos Rättvisemärkt som skrivit om dokumentären och det står lite här också på filmens egna hemsida.
Filmen sänds även i Kunskapskanalen:
Onsdag 31 mars kl 23:00 samt fredag den 2 april kl 21:00
lördag 27 mars 2010
Auberginelåda och lite hasselnötsvurmande
I torsdags var det Vårfrudagen! Eller våffeldagen som den också kallas. För två år sedan såg det ut såhär. Det började med hagel som sen övergick i snö. Efter denna snöiga och kalla vinter var det mer vårkänsla i luften. Jag längtade hela dagen efter våfflor men när eftermiddagen och kvällen kom så överraskade jag mig själv med att laga en god middag och jag orkade helt enkelt inte grädda några våfflor efteråt. Däremot gräddade jag några frasvåfflor under fredagskvällen. Jag blandade i hasselnötsmjöl i smeten. Åt dom sedan med vaniljglass och en våffla fick också hasselnötsmassa på sig, den hasselnötsmassan som är tillverkad av Printzells i Hässleholm och säljs i askar om 220g. Det är samma företag som kanske är mer känd för tillverkningen av de små sötsakerna i plaspåsar, ni vet vad jag talar om, Nöt-Crème!!!! Printzells sålde dock fabriken för några år sedan och som tur är fortsätter tillverkningen :-D
Ja, jag älskar hasselnötter i alla möjliga former. Hela, hackade, rostade, som massa, nötkräm, nougat och ja, hasselnötssirap (gillar inte riktigt Monin men minns inte namnet på det märke jag tycker smakar bäst - känner igen flaskan om jag ser den i alla fall ;-) ) var den ingrediens som fick mig att börja dricka kaffe, en gång för många år sedan, i Seattle.
OMG!!! Just nu hittade jag även en underbar fan-sida på fb. Hur kan jag ha missat den tidigare?? Det är t o m vänner till mig som redan är med juh!!
Idag, lördag är det desto kallare igen. Regnet har strilat mest hela dagen och det är riktigt rått i luften. Nu är jag riktigt frusen och ruggig så jag var glad att det fanns mat kvar från i torsdags att värma i ugnen. Ingen fancy rätt eller så. Kanske var det därför jag blev så överraskad att det faktiskt smakade mycket godare än jag föreställde mig innan det var klart.
Auberginelåda
3-4 port
1 aubergine
ca 10 cm purjolök
(ev 1/4 gul lök)
2 morötter
1/2-1 dl havregrädde
1 burk (400g) Mutti krossade tomater
olivolja
salt
svartpeppar
1-2 krm cayennepeppar
1 msk bockhornsklöverblad, torkade
riven ost, svart Hommage (vällagrad hård getost)
Skiva auberginen i cirka 5 mm tjocka skivor. Häll olivolja i en ugnsfast form och lägg i aubergineskivorna. Helst så lite på varandra som möjligt men tätt. Strimla purjolöken och ev lite gul lök. Jag råkade ha en liten bit kvar i kylen som jag använde men det räcker nog bra med bara purjolök också. Täck aubergineskivorna med löken. Salta och svartpeppra.
Riv två morötter grovt och fördela över löken. krydda med torkade bockhornsklöverblad och lite, lite cayennepeppar. Häll över 1/2-1 dl havremjölk (jag tog resten som fanns kvar i paketet). Toppa med en burk Mutti krossade tomater. Sätt in i ugnen på 180-200 grader i ca 45 minuter. Känn efter att auberginen är helt mjuk annars kan den stå en liten stund till.
Ta ut och strö över grovt riven ost och ställ in igen ett par minuter. Du kan t o m stänga av ugnen och göra klart det sista. Duka t ex. Servera med kokt potatis.
Smaklig spis!
Förpackningar, färdigskuret, helfabrikat och mycket sopor
Nu var det dags för lite Santa Barbara review igen. Jag måste säga att jag inte är direkt imponerad av alla supermarkets som fanns överallt. Det var t ex Ralphs, Albertsons, Vons m fl. Mycket hel- och halvfabrikat och trots att man inledningsvis gärna imponeras av mängden och storleken på butikerna (även de "små" butikerna) är det ett förvånansvärt litet utbud av varor och kvalitet. Mycket av samma sak fast olika fabrikat. Frukt- och grönsaksdisken är dessutom inget vidare och även där hittar man mycket färdigskuren frukt i burkar. Dock kan ju den alltid uppradade frukten locka ögat. Aldrig att man hittar äpplen huller om buller i en låda.
I de lite större butikerna fanns även en disk med färdiglagad mat som man kan köpa i lösvikt. Däremot var det svårt att hitta någon chark- eller ostdisk. Allt är i stort sett färdigpackat. Och så är det ju alla dessa storpack av allting. Drickor, godis, ost, korv...ja, det finns ingen ände på det.
Även detta kom att bli lite av en krock mellan mig och min norska arbetskamrat Erling. Ja ni vet, han jag skrivit om tidigare som egentligen heter något annat. under jobbet jag hade där förra året. Sa jag att han t o m åt rinnande äggvita (="100% rent protein" ??) och ibland äggula på tetra pak?? Ja, han trodde nog han var guds gåva till kvinnorna (öööh, not!).
Det skulle väl dock aldrig falla honom i att köpa ett färdigkokt ägg i alla fall!
Så mycket förpackningar, färdig mat och alla dessa drickflaskor!! Jag har aldrig varit med om så mycket sopor! Tack och lov att vi hade återvinningstunnor på plats och slapp frakta allt till någon station långt borta! Av någon konstig anledning hade de tidigare haft en rutin att lämna alla flaskor och tomma förpackningar på diskbänken och sen ta ner det till garaget/soptunnan vid ett annat tillfälle - typ aldrig.
Det skar i hjärtat mest hela tiden för att ett sådant fantastiskt underbart fint kök, dagligen besudlades.
tisdag 23 mars 2010
Nu och då
I förra veckan ställde Nässelblom och choklad frågan om hur det står till med våren. Det var ju vårdagjämning i helgen, nyårsfirande och nu på lördag är det väl redan dags att vrida om klockan igen. Samma dag var det något konstigt som mötte mig när jag på morgonen stapplade ut i köket. Trots att det blir ljusare och ljusare för varje dag nu var det mörkt och ett dunkel som jag nästan glömt av att jag bor i.
Snön utanför var borta och kvar... ja ni ser själva. Eftersom det dessutom regnade, liksom idag, var senare samma dag de vita fläckarna helt borta. Hur var det då för ett år sedan? Mmmm, jordgubbar, sol, värme, palmer...
Jorå, jag var ju på andra sidan klotet då. En alldeles speciell söndag för ett år (och en dag) sedan blev det en tallrik färska jordgubbar med turkisk yoghurt, linfrön och all bran till frukost. Dessutom en hel presskanna kaffe på nymalda kaffebönor :-)
Idag längtar jag till California...
lördag 20 mars 2010
Gott nytt år....
....eller Norooz, Nouruz eller Nowrus... (finns hur många stavningsvarianter som helst). Idag är det redan vårdagjämning och dag och natt nästan lika långa. Norooz är det iranska nyåret och firas under flera veckor. I tisdags inledes nyårsfirandet och vårens ankomst med självaste eldfesten - chaharshanbe suri. Då hoppar man över eldar för att lite förenklat lämna det gamla bakom sig och önska ett bra och hälsosamt år framöver.
Det ska till en särskild nyårsdukning med saker som börjar på S och som var och en har en betydelse och vädjan om det kommande nya året. Mer om det kan ni läsa i mitt inlägg från ett par år sedan då jag också skrev om denna högtid. Dessutom finns där ett recept på en riktigt god valnötspaté!
Jag måste säga att jag tycker det är en ypperlig tid på året att faktiskt fira just nytt år. Det är ju nu allt ånyo föds efter vinterns mörker. Träden knoppas och överallt sticker det upp små gröna saker ur jorden (eller i alla fall vanligtvis den här tiden på året :/ ). Dock är jag ingen direkt vårmänniska. Gillar nog hösten mer faktiskt... Brukar alltid bli lite deppig på våren. Varför vet jag egentligen inte. Känner inte samma entusiasm i mig som alla runt omkring. Det är som folk blir alldeles tokiga och man måste vara ute, och hej vad det ska fixas.
Nu får man också se upp för alla "fincyklare" som jag kallar dom. Ja, ni vet alla dom som drar fram cykeln som legat i träda sedan oktober typ och bara cyklar under en halva av året. Lite ringrostiga susar de nu precis överallt, struntar i rödljus eller om det är cykelbana, gångbana eller mitt i bilvägen. Fram ska dom oavsett vad eller vem som ska offras.
Dags att kila vidare.
torsdag 18 mars 2010
Olivkaka med ost
Oups! Det blev visst ett litet avbrott bloggandet. Det var inte alls planerat eller ens meningen att det skulle bli så. Tycker jag hade fått upp farten ganska bra och det liksom rullade på. Datorn är ju tillbaka igen fast den har slukat mycket av tiden för att installera, ordna och greja med den och den är fortfarande inte helt i ordning. Ett nytt operativsystem som jag ska lära mig också och jag hittar inte runt riktigt än. Har dessutom lidit en hel del av existentiella frågor ett tag.
Jag är så arg, frustrerad, ledsen och irriteras och det känns som att jag håller på att spricka snart. Det är ingen särskild sak som hänt utan alldeles för många på olika håll. Jag vill banka, skrika och slå. För att inte tappa greppet helt är det som att jag bara måste stänga av. Jag blir handlingsförlamad och liksom paralyserad istället.
Det snurrar också på så mycket i huvudet och det finns så många intressanta, upprörande, viktiga och nödvändiga frågor jag vill ta mig an men kan inte reda ut en tanke, en mening. Hittar ingen struktur, inga formuleringar eller uttryck att dela med mig av. Frustrerande! Frågorna gäller inte bara som här i bloggen om mat, odling och världsliga matangelägenheter utan har också försökt mig på att starta en till blogg (ej publicerad än) där jag kan ägna mig åt barns rättigheter. Jag lyckas ju aldrig få tag på ett jobb och tiden bara rinner iväg. Känns som jag glömt allt jag kunde för bara ett år sedan :/
Jag har dessutom oändligt många artiklar sparade och tidningar mm vad gäller arbetslösa, jobbsökande och herre jösses, vad håller Sverige på med?? Alla så kallade arbetsmarknadspolitiska åtgärder gör mig matt.
Nä, nu får jag lugna mig igen med att stoppa något i munnen. Ja ni hör själva - det är väl största anledningen till att jag fortfarande inte gått ner alla 8 kg jag la på mig under sommaren förra året...
För inte så länge sedan lade jag in ett recept här på Fransk olivkaka (med kött!) och jag blev så sugen på en sån - UTAN KÖTT - så jag googlade lite mer och fick tips och inspiration av bl a Annette I Mitt franska kök och det blev en hit kan jag lova! Såååå god! Full av ost, oliver och nötter! Denna olivkaka blev riktigt saftig och god och smakade lika bra nybakad och lite ljummen som kall och ett par dagar senare.
Olivkaka med ost och nötter
100 g valnötter
150 g getost (chèvre från "stubben")
100 - 150 g herrgård (lagrad 24 mån)
1/2 - 1 dl svarta oliver, urkärnade
3 ägg
1 dl olivolja
1 dl mjölk
150 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
ev salt
ev dragon
Hacka nötterna grovt (går också bra att blanda upp med pecannötter). Skär bort den vita kanten på chèvren och skär/smula i bitar. Riv herrgårdsosten grovt. Valfritt att hacka oliverna grovt. Det beror på vilken storlek av oliver du väljer.
Rör ihop äggen, olivolja och mjölk i en skål. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner i äggsmeten. Det kan hända du behöver lite mer mjöl. Smeten ska vara ganska lös men fastare än t ex pannkakssmet.
Rör i osten, nötterna och de grovhackade oliverna. Salta eventuellt men var försiktigt då både osten och oliverna är salta. Krydda också ev med dragon. Häll smeten i en smörad och ströad avlång brödform.
Grädda i nedre delen av ugnen i 180 grader, ca 45-60 min. Känn med sticka. Blir kakan för mörk på toppen men fortfarande inte färdig så lägg över lite folie mot slutet.
Låt svalna en del innan servering.
Smaklig spis!
lördag 6 mars 2010
Konditori Miss Meister
I ett svagt ögonblick erbjöd jag mig fixa lite sött och gott till minglet jag var bjuden till. Eftersom jag inte vet riktigt hur många det blir och det är ingen dessert att inta vid dukat bord tyckte jag inte det passade sig att baka hel kaka/tårta eller liknande. Men vad göra? Småkakor. Paj i portionsformar och så måste det vara något med choklad också. Köket Miss Meister blev till självaste konditoriet idag. Och alltså har det inte blivit någon joggingrunda, ingen promenad i solen, inget städ och nu hinner jag knappt ens in i duschen...
Hur i hela fridens namn ska jag packa och transportera allt detta till andra sidan stan??
torsdag 4 mars 2010
Kryddig aubergine med tomatsås
Det går inte särskilt fort här på bloggen. Jag kan lova att jag lagar onekligen mycket mer mat än vad jag klarar av att få ihop här. Det är bara så många olika saker som ska hinnas med. Jobbansökningar som ska skrivas (vilket är, trots att jag borde vara grym på det nu efter alla år, bland det värsta jag vet!), hjärnan ska rensas och bli hel, artiklar och rapporter ska läsas, radioprogram lyssnade och ja, det tar aldrig slut. Det finns bara så mycket intressant att ta del av!
Igår trodde jag att min dator äntligen skulle bli hel igen. Men ack. Servicekillen som lovat att hjälpa till har ett alldeles eget schema och kommer och går helt oförutsägbart. Nu satsar jag på måndag igen då ryktet säger att han ska vara på plats. Jag har alla delar och nya Win 7 på skiva. I princip skulle jag kunna fixa allt själv. Här och nu. Men vem vet egentligen hur det står till med garantin framöver. Om det händer något med datorn igen om ett par månader - då är väl risken att sketbutiken jag handlade datorn i helt kallt påstår att jag får skylla mig själv eftersom jag på eget bevåg bytt hårddisken.
Idag kommer ett recept från i juli förra året! Ja, jag sa ju nyss att det inte går vidare fort här ;-) Då kokade jag färskpotatis till äggplantan, men det går ju lika bra med annan liten god potatis som t ex Ratte-, Cherie-, Mandel-, Sparris- eller Delikatesspotatis. Tyvärr slarvade jag en del i somras med att skriva ner allt så tider kan variera. Var gärna själva uppmärksamma och titta på färgen och när äggplantan börjar krympa lite så är den i stort sett klar. Se upp att den inte torkar ihop för mycket. Dock hjälper tomatsåsen till med det också.
Kryddig aubergine med tomatsås
2 port
1 aubergine
olivolja
2 tsk hela spiskumminfrön
2 tsk hela korianderfrön
1 tskhela anisfrön
1 tsk hela bockhornsklöverfrön
flingsalt
3-4 tomater
2-3 schalottenlökar
olivolja
bockhornsklöver, torkad
salt
svartpeppar
(ev vitlök)
potatis
färsk bladspenat
Sätt ugnen på 200 grader. Rosta kryddfröna i torr stekpanna och mortla dom sedan. Skiva auberginen på längden i 4-5 mm tjocka skivor. Olja en eldfast form och lägg i auberginskivorna. Ringla över lite olivolja salt och strö över kryddblandningen. Sätt i ugnen i ca 20-25 min.
Koka potatisen och gör under tiden tomatsåsen i kastrull.
Skala och hacka schalottenlöken. Skär tomaterna i bitar. Fräs en stund i olivolja och låt puttra några minuter på svag värme. Se till att inte bränna vid eller torka ut. Tillsätt ev vatten om det behövs. Krydda och smaka av. Vill ni, går det också bra att riva ner lite färsk vitlök i tomatsåsen.
Ta ut auberginen ur ugnen och fördela tomatsåsen över skivorna. Grädda ca 5 minuter i ugnen.
Servera auberginen på en bädd av färsk bladspenat och nykokt potatis. Potatisen mår inte heller dåligt av lite ringlad god olivolja över sig och flingsalt på toppen.
Smaklig spis!
tisdag 2 mars 2010
Studio Tour - Hollywood
Visst är det konstigt hur saker på film ser helt annorlunda ut i verkligheten. Säkert känner ni igen er från denna välkända gata. Äntligen syns den i rutan igen i alla fall :-)
Eller? Njae, kanske inte. Men ni som kollar Desperate Housewives känner bergis igen er här på Wisteria Lane. Men visst ser det väl lite slitet och nedgånget ut. Wisteria Lane är ett set för tv-serien om de desperata hemmafruarna, uppbyggt på Universal Studios Hollywood, Los Angeles. Först är det Gabrielle Solis hus, och så Susan Mayers - eller? och sen, nä, jag vet inte vem som bor i vilket hus. Kanske Lynette Scavo i första gröna och Bree Hodge i andra? Äh, så mycket för alla foton ;-)
I maj förra året var jag på rundtur där och besvikelserna många. Mycket gammal rekvisita och väldigt nedgånget. Förutom ett set från Hajen (haha, det är sååå pluttigt och hajen riktigt plastig! - men fick ingen bra bild därifrån. Det skvätte och gick så fort, sen var vi plötsligt förbi hajen och påväg mot nästa explosion) Psycho (kolla här om ni känner igen motellet där mordet skedde...) och exploderande bilar från The Fast and the Furious. Där fanns också en stor vägg. Mitt ute på ett stort fält. Hrm. Tydligen en bra bakgrundsvägg som har fått "spela" både himmel och hav.
måndag 1 mars 2010
....för där emellan kommer fastan...
Det har redan gått två veckor sedan fettisdagen och starten på fastan som ju varar ända fram till påsk. Det är visserligen en katolsk tradition och avskaffades redan på 1500-talet genom reformationen och den försvann ur svenska kyrkans lära. Trots det tänker jag i år, för första gången, ta den på allvar. Eller njae, kanske inte riktigt så allvarligt. Jag tänker absolut inte fasta men en sak har jag lovat mig själv att avhålla mig från. Choklad. Ja, hur galet är inte det då? Jag borde egentligen avhålla mig från socker. Men det är ju omöjligt. I stort sett allt innehåller ju socker - mer eller mindre. Och skulle jag "förbjuda" många saker blir det för stort projekt och risken för misslyckande ökar såklart. Dessutom kan jag alltid hoppas att en sak leder till en till sak och så vidare. Alltså om jag inte ska äta choklad kan det förhoppningsvis smitta av sig och börja gälla andra andra sötsaker.
Enligt traditionen var fastan tid för återhållsamhet och stillhet. Kött och ägg var förbjuden mat. Det blir ju ingen större utmaning för mig och väljer alltså då choklad istället. Dessutom har jag minskat min tid framför datorn. Hur det ska gå i veckan vet jag dock inte då jag räknar med att få igång min nya (trasiga) dator igen :/