lördag 31 juli 2010

Bästa påskposten blev chokladmuffins deluxe


Kan man få en bättre påskpost? Riktigt mörk choklad, utan så mycket socker som det oftast är i chokladen här (där i Amerika), samt Fairtrade. Och som grädde på moset går 5 spänn till Världens Barn!!! Smälter gott i munnen :) Så här såg det ut på långfredagen förra året.*

Tack mamma!


Ja, den chokladkakan fick jag med posten i Santa Barbara inför påsken förra året. Och dra på trissor om jag inte fick en likadan i år också :-) Jag som hade chokladfasta i år, med undantag av 6 praliner helgen innan min födelsedag, så passade det ju utmärkt med just choklad igen till påsk. Jag bakade chokladmuffins deluxe. Krossade chokladkakan och vände ner bitarna i muffinssmeten. Som vanligt när jag bakar och lagar mat brukar jag ta vad som finns hemma. Lite slattar här och en skvätt där osv. Likadant blev det med dessa muffins.

Förutom muffinsformar i silikon finns de ju alla dessa mönstrade pappersformar. De har funnits på marknaden ett tag men är definitivt lättare att få tag på nu. Framförallt till en billigare penning. De jag har är från Lagerhaus. Men något konstigt är det med dom. De luktar lite speciellt och dessutom verkar det vara vax eller något liknande som smälter i ugnen och bildar stora fettfläckar på plåten. Och sen vet jag inte varför, men de liksom bara gav med sig och släppte från muffinsarna. Inte helt fel såklart då jag brukar lyckas med raka motsatsen annars. Ser ju inte så aptitligt ut förstås. Tråkigt att behöva meddela att de bara är några timmar gamla muffins på bilderna. Skulle kunna tro de är minst en vecka gammal eller just tinade efter att ha legat i frysen nån månad eller så.



Chokladmuffins deluxe
ca 20 st

3 ägg, KRAV
1 dl florsocker, KRAV
1 dl rörsocker, Fairtrade
1 dl finmalda hasselnötter (eller hasselnötsmjöl - är ingen hejare på tyska) Dennree
3/4 dl kakao, Fairtrade
1 krm vaniljpulver, ekologisk (Ground organic Bourbon Vanilla Powder)
1/2-1 tsk anis, malen
1/2 dl turkisk yoghurt (eller grekisk eller den turkiska med den grekiska mannen på burken...)
1 1/2 dl vetemjöl
1 chokladkaka 100g, Rich Dark 72% Anthon Berg Fairtrade


Dela på äggen och vispa vitorna till hårt skum. Vispa äggulorna med sockret och de övriga ingredienserna. Krossa/hacka chokladkakan i oregelbundna bitar och blanda i smeten. Vänd till sist i de vispade äggvitorna.
Klicka ut i formarna som du har på en plåt och grädda ca 15 min i 175-180 grader.


Av någon outgrundlig anledning är jag ingen större fantast av bakpulver men använder förvisso en del bakpulver i alla fall. Det är ju ett fantastiskt hjälpmedel för att få fina fluffiga scones, sockerkakor, muffins med mera, för att inte tala om den vansinnigt goda oliv- och ostkakan. Men det är en så konstig bismak. Eller snarare är det eftersmaken som hänger kvar i munnen så länge. Metallisk och kärv liksom. Det tar bort så mycket av det goda i bakverken. De flesta muffinsrecept jag har och som jag hittat bland bakböckerna innehåller just bakpulver eller bikarbonat och därför tänkte jag här alltså försöka mig på att baka muffins utan bakpulver.
Resultatet blev därefter, ganska platta och kompakta, men de var saftiga och goda och inte alls så torra som de annars lätt blir.


Smaklig fika!



* Ännu ett tidigare påbörjat (2010-04-24) inlägg nu slutfört.
Men får inte ordning på bilderna. Vill lägga de två med vispade äggvitor bredvid varandra men de ändrar position varje gång jag klickar "publish post" ... morr!

fredag 30 juli 2010

Vegologi i Meny

Bild på Rasmus belugalinssallad, tagen av Lotta Lannebo och som jag lånat från sr.se.

Som ni matintresserade säkert aldrig missar sänder Sveriges radio matprogrammet Meny i P1. Nu i sommar med Edward Blom. Personligen avstår jag från de programmen nu för jag kan helt enkelt inte höra vad han säger. Det kryper dessutom i kroppen på mig och jag måste genast stänga av eller byta kanal. Men - förra veckan gjorde programmets reporter Lotta Lannebo besök hos matbloggaren Rasmus Klockljung. Då var jag bara tvungen att lyssna och gjorde såklart ett undantag. Rasmus skriver bloggen Vegologi och äter, liksom jag, heller inte djur. Som tur är finns inslag från det reportaget att lyssna till. En fröjd för oss som inte vill/kan/hinner/ lyssna till hela programmet.


Här nedan hittar ni Rasmus recept i programmet:
Rostad färskpotatis med grönkål och paprikasås (bild finns här på sr)
Belugalinssallad med äpple, rostade mandlar, maskrosblad och jordgubbar (bild finns här på sr)
Trippelmoussetårta med choklad- och mandelbottnar (bild finns här på sr)

Obegripligt att Sverige inte röstade för rätten till vatten

Som jag skrev igår är jag förvånad över att Sverige avstod från att rösta för FN:s resolution om rätten till vatten. Efter ett par timmar här framför datorn idag förstår jag att det inte bara är jag som undrar och ifrågasätter det handlandet. "Herregud, det är orimligt att Sverige inte röstade för resolutionen" säger Jan Eliasson, fd utrikesminister, fd ordförande i FN:s generalförsamling och nyligen tillsatt millenniemålsambassadör. Det står att läsa i GP:s pappersupplaga liksom miljöminister Andreas Carlgrens uttalande som förklarar varför vi inte röstade för resolutionen - "vad vi vänder oss emot är själva principen, att man formulerar det som en mänsklig rättighet...om man börjar formulera sådana rättigheter som människor har, då ska det också ha en full juridisk verkan".

Lite tekniskt om internationella åtaganden i svensk rätt
Som de flesta deklarationer, konventioner och resolutioner är de inte lika tvingande som lagar. Fast det beror dock på hur respektive stat valt att göra när det ratificerar (som handlar om att göra avtalet gällande och är steget efter signeringen av avtalet) internationella avtal och fördrag. En del stater har bestämt att en ratificerad internationell överenskommelse ska gälla som lag, dvs inkorporering, men så fungerar det inte alltid här. Vanligare är att Sverige anser sig redan ha en lagstiftning som överensstämmer med bestämmelserna i de internationella avtalen. I annat fall kan även så kallad transformering tillämpas vilket innebär att texten tas in svensk författning eller att överenskommelsen omarbetas till svensk lag. Vi kan dessutom välja att inte införliva internationella åtaganden och istället tillämpa principen fördragskonform tolkning i våra domsolar. Det innebär att all nationell lagstiftning ska tolkas i ljuset av internationella deklarationer, konventioner och andra avtal. På detta följer också en rad olika kontrollmekanismer som t ex domstolar, justitiekanslern, ombudsmän och flera tillsynsmyndigheter som har till uppgift att se till att lagar och förordningar följs.


Liksom Jan Eliasson säger i artikeln, är resolutionen om rätten till vatten såklart en politisk markering som FN:s generalförsamling gjort för att påskynda millenniemålen och arbetet med att få fram "säkert, rent, tillgängligt vatten till överkomligt pris och sanitära anläggningar till alla". Det är också så att de inom de flesta internationella åtagande ligger ett ansvar och en skyldighet hos de rika länderna att hjälpa de fattiga länderna om ländernas egna resurser inte räcker till. Nu väntar vi med spänning på nuvarande utrikesministerns svar i riksdagen till den skriftliga förfrågan han fått.

torsdag 29 juli 2010

Tillgång till rent vatten - en mänsklig rättighet

Snacka om panik när jag en kulen novemberdag för snart tre år sedan bara hade detta vatten i kranarna.

Jag är långtifrån en matnörd, ingen dietist, kostvetare eller på något sätt livsmedelsutbildad. Däremot har jag ett genuint intresse för mat och hälsa. Inte för att jag på något sätt är en bra förebild av hälsosam kost då jag tenderar att ständigt äta för mycket av allt. Oavsett vad för typ av mat blir det till slut onyttigt i större mängd. Jag har svårt för alla möjliga olika dieter och kostråd som vi matas med hela tiden. Ät mindre fett, mindre socker, ät endast fett, ät inga kolhydrater och så vidare. Äh, jag blir mest irriterad.

Vi behöver kolhydrater lika väl som protein, fett, vitaminer och mineraler som tillsammans utgör den energi som krävs för maskineriet att gå runt. Nu råkar jag dock vara av slaget att jag föredrar goda smaker och roliga överraskningar av maten snarare än att bara se det som något nödvändigt ont vi behöver för att leva. Mer om det en annan gång. För just nu tänker jag på rätten till liv.

Kranarna stod på fullt ös ett bra tag innan det var rent (eller iaf genomskinligt) igen

Mer än någonting annat behöver vi rent vatten för vår överlevnad. Vi behöver rent vatten att dricka. Vi behöver vatten till både hushåll och hygien och inte minst krävs det även vatten till våra grödor så att de växer för att sen kunna skördas och bli till vår föda . Enligt FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna har vi alla var och en rätt till liv. Men, rätten till vatten är inte specificerad i någon deklaration eller konvention. För att kringgå det står det såhär i artikel 11 i FN:s konvention om de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna:
1. Konventionsstaterna erkänner rätten för var och en till en tillfredsställande levnadsstandard för sig och sin familj, däribland tillräckligt med mat och kläder, och en lämplig bostad samt till ständigt förbättrade levnadsvillkor. Konventionsstaterna skall vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa att denna rätt förverkligas och erkänner att internationellt samarbete på frivillig grund är av väsentlig betydelse i detta sammanhang.

2. Konventionsstaterna erkänner den grundläggande rätten för var och en att vara tryggad mot hunger och skall var för sig och genom internationellt samarbete vidta nödvändiga åtgärder, innefattande utformning av särskilda program, i följande syften:

a) Att förbättra metoderna för produktion, lagring och distribution av livsmedel genom att till fullo dra fördel av teknologiska och vetenskapliga rön genom att sprida kunskap om de näringsfysiologiska principerna och genom att utveckla eller förändra metoderna i jordbruket för att uppnå att naturresurserna används och tillvaratas på bästa sätt.

b) Att säkerställa en rättvis fördelning av världens livsmedelstillgångar i förhållande till behoven med beaktande av både de livsmedelsimporterande och de livsmedelsexporterande ländernas problem.

Alltså. Rätten till vatten är bokstavligen inte uttryckt och det ligger nu ett förslag inom FN om en resolution om just rätten till vatten. Intressant är att det främst är länder i nord som motsätter sig förslaget.* Bristen på tillgång till vatten och sanitet är en stor anledning till fattigdom, svält och sjukdomar. Som jag skrivit tidigare är ett av Milleniemålen att halvera andelen människor utan tillgång till rent vatten och sanitet innan år 2015. Vi befinner oss nu mitt i det så kallade årtiondet för "Water for life" vars huvudsakliga uppgift är att lyfta fram, marknadsföra och främja de insatser som görs i linje med vatten och vattenrelaterade frågor fram till 2015. Det händer en del på vattenfronten men det går trögt och att uppnå millenniemålet redan om fem år tvivlar i alla fall jag på att det gör.


* Och idag, torsdag (började jobba på detta inlägg för fyra dagar sedan) möts jag av nyheten att 122 länder i FN:s generalförsamling igår röstat för resolutionen om rätten till vatten och sanitet. Trots att det inte är en bindande resolution är det ändå ett steg i rätt riktning. Ett steg på vägen att öka tillgången till vatten för de nära 2 miljarder som idag är utan, samt för de nära 3 miljarder som inte har rinnande vatten inom en kilometer från sina hem.
Det blev inga nejröster men hela 41 stater, främst i nord, avhöll sig från att rösta. Förvånande tycker jag att man däribland hittar Sverige. Övriga länder är bland andra Österrike, Israel, Holland, Storbritannien, Luxemburg, Australien, Japan och Canada. Även några länder i syd som t ex Etiopien, Kenya, Botswana och Tobago avstod också från att lägga sin röst för eller emot den nya resolutionen.


Här hittar ni fler poster jag har skrivit mer om vatten, vattenslöseri, tillgången till rent vatten och så lite om Tapped the Movie.


tisdag 27 juli 2010

Jamie does... pyttipanna!

Det är ingen hemlighet att Jamie Oliver är en av mina största matinspiratörer. I slutet av 1990-talet gjorde han entré i TV-rutan. Jag har sett det mesta av honom på TV men har dock bara en av hans kokböcker. Enda anledningen till det är att jag i samband med hans TV-genombrott ändrade min kost till en vegetarisk och periodvis även vegansk mathållning. Det har fått mig att hejda mig på kokboksfronten och jag bestämde mig för att inte kasta bort pengar på kokböcker fulla av fågel-, fisk- och mittemellanrecept. (Men, hade jag bara haft pengar skulle jag mer än gärna fylla hylla efter hylla med härliga kokböcker och bakböcker).

Just nu visas hans lilla serie Jamie does... på söndagar i kanal fem och då vi i förrgår fick se honom besöka Stockholm. Idag hittade jag detta inlägg hos Recept o Maten där Jamie bakar blåbärsbullar. Jag kan inte låta bli att själv visa ett "behind the scenec"avsnitt som finns på Jamie Olivers YouTube Channel. Nu råkar inslaget vara fyllt av kött i kvadrat typ men han lagar ju pyttipanna! Så håll till godo alla veggisar - detta är inget för oss - men det är ett nöje att se Jamie laga svensk mat i alla fall :-) Pyttipanna för vegetarianer gör man annars lätt genom att utesluta köttet och istället lägga till t ex kålrot, rotselleri, majrova eller annan rotsak. Skulle också funka med tärnad rökt tofu. Personligen gillar jag såklart inlagda rödbetor till pyttipannan.


måndag 26 juli 2010

Rödlök, cocktailtomater och babyspenat

Jag kan inte få nog av alla dessa smakfulla tomater. Stora som små!

Det går trögt på matfronten här. Det är varmt, kallt, blåsigt, regnigt, kvalmigt, kladdigt och halvdant väder mest hela tiden. Man vet inte om det ska bli en dag på stranden eller ej. TV:s väderprognoser för västkusten, eller i alla fall Göteborg, har varit ovanligt usla i år. I juni tror jag de sa det skulle bli sol varenda dag, fast regnet smattrade på rutan. Den så kallade morgondimma varar ända fram till tvåtiden. Ja, nej, sommar är långt ifrån min favorittid på året och jag har inte mycket gott att säga nu för tiden. Det har förvisso med allt annat än vädret att göra men uselt väder och gräsliga väderprognoser gör inte saken bättre. Hittills har jag endast haft två på-stranden-dagar och en fin, varm och solig dag då jag mest, efter att morgondimman försvunnit efter ettiden på dagen, cyklade runt för att hitta en ny badplats där jag skulle våga vara.

Det blir inte så vansinnigt mycket varm och lagad mat här. Men trots alla meloner, nektariner och råa morötter så inser jag, när jag tittar tillbaka på mina bilder, att jag faktiskt haft igång spisplattorna mer än vad jag trodde. Idag blev det till exempel varm mat i form av ett lätt stekpannefräs och spenatfyllda tortellini.



Rödlök, cocktailtomater och babyspenat
1 port

1 rödlök (knipplök)
6-10 cocktailtomater (blandade sorter)
1 näve färsk babyspenat
olja
ev en liten klick smör
salt
svartpeppar
ev färsk dragon

Strimla knipplöken fint och fräs sakta i olja och ev smör. Skölj och skiva cocktailtomaterna. Skölj bladspenaten och låt den rinna av. När löken är tillräckligt mjuk och nästan genomskinlig så tillsätt tomatskivorna. Fräs ett par minuter. Salta och peppra. Krydda ev med lite hackad färsk dragon och vänd till sist i bladspenaten. Stäng av plattan och låt bladspenaten liksom smälta in i lök- och tomatfräset. Smaka av och servera med kokt spenatfylld tortellini. En god olivolja och lite flingsalt som avslut är inget hinder.



Smaklig spis!

söndag 25 juli 2010

Jamie Oliver i Sverige

Hur coolt är inte detta då att självaste Jamie Oliver valt Sverige som ett av länderna han besökt i sin TV-serie Jamie does... Det är så fantastiskt kul att se sin matidol lägga tid och energi på oss svenskar att det är lätt att förlåta han valt Stockholm som inspelningsplats.
Hittills har TV visat hans besök i Marrakesh, Andalusien och just nu pågår visningen av hans besök i Stockholm. Kommande två veckor får vi se Jamie i Venedig och Aten.

Glöm inte att ratta in kanal fem på söndagar kl 19:55!!

fredag 23 juli 2010

Nypressad juice till frukost


På senare år har något som kallas för Raw food blivit allt mer på tapeten. Under förra året jobbade jag några månader i Santa Barbara, California där just raw food är stort. Tyvärr hann jag inte iväg till någon av de större restaurangerna i och runtomkring LA. Det fanns överlag mycket närproducerat, organic och mat från Farmers Market på de flesta restaurangerna och lunchställen. Jag tycker det är lite intressant med raw food men köper inte allt med nyttigheten, supermat och pulver hit och dit. Alltså, jo såklart har frukter, bär och grönsaker har olika innehåll i fråga om vitaminer, mineraler och gud vet vad allt innehåller som vi stoppar i oss. De har i alla fall olika egenskaper och förmågor att påverka kroppen på olika sätt. Och trots att jag i första hand ändrade min kost för min egen hälsas skull är ju de positiva konsekvenserna för miljön inget hinder om man säger så.

När jag övergick till en allt mer vegetarisk kost upptäckte jag hur fett- och kolhydratstinn den tyvärr ofta är. Full av ost och ägg och stabbiga pajer, omeletter, såser och mycket mjölkprodukter. Och som välkänt är innehåller de flesta vegetariska proteinkällorna dessutom en hel del kolhydrater till skillnad från kött. Jag vill ju fortfarande äta mat som är bra för min kropp och som den klarar av att hantera på ett sunt och hållbart sätt. Kanske är det därför jag titt som tätt dras alltmer åt raw food. Det är såklart mycket lättare nu under sommarhalvåret då varm och stekt mat inte lockar särskilt mycket. Värre är det mitt i smällkalla vintern att t ex inte äta havregrynsgröt till frukost utan istället försöka få upp värmen med en bit ingefära i den nypressade juicen.



Nypressad frukostjuice
1 glas

6 selleristjälkar
1 äpple
1/2 citron
1 tummstor bit färsk ingefära

Tvätta ingredienserna (skala ingefäran) och kör ner allt i råsaftcentrifugen. Klart!

torsdag 22 juli 2010

Sommarpyssel


Alla vi som inte bor i Stockholmstrakten eller på öskusten har inga större värmeböljor, torka eller någon vidare spektakulär sommar. Så då kan man sitta framför datorn och fixa och trixa istället för att springa upp och ner med vattenkannor i landet eller jaga ut till havet med picknickkorgen. Och på tal om picknick så kan det bli såndanahär bilder med hjälp av Picnik.com


Överst original från en ganska disig lördag med morgondopp i Aspen (urk, bilden ser ännu sämre ut ihop med den trixade). Nedan lite piffigare efter lite några klick. Möjligheterna blir såklart större om man blir "premiummedlem" som kostar några dollar/månaden. Men jag som inte har någon aning om hur fotoredigera (har t o m laddat ner Paint.NET) tycker Picniks gratismöjligheter duger finfint!

lördag 17 juli 2010

Peace Store - the one and only in the whole wide world!



I Santa Barbara finns en av de härligaste butikerna jag någonsin varit i. Peace Store. The one and only Peace Store in the world! Så fin! Allt annat än de trånga tråkiga och så tillintetesägande butiker som flera av de större välkända klädkedjor vi har här hemma. Lite i dyraste laget för min usla ekonomi och jag la väl i stort sett det mesta av min lön där förra året. Byxor, hoodies, T-shirt, sockor, glas, nyckelringar och hade vi (SWE och US) bara haft samma mått på sängkläder såsom påslakan och örngott hade jag säkert haft med mig ett set hem :-)

Och dra på trissor om inte skånetjejen Fatima jobbade där. Hon gjorde fina halsband och smycken som också såldes i affären. Kolla in fler fina foton från affären och allt som säljs där på deras fb-sida. Och se här, en kort filmsnutt på tur runt i Peace Store!

torsdag 15 juli 2010

Värme, törst och vattenflaskor


Såhär i dessa varma och kvalmiga tider förmodar jag att det går åt en hel del vatten för de flesta av oss. Redan för flera år sedan skrev jag ett inlägg om vår konsumtion av vatten på flaskor och uppmanade även er att sluta köpa flaskvatten. Detta är en post jag påbörjade redan ett par månader efter det inlägget, närmare bestämt 2007-09-14. Så nu, bättre sent än aldrig heter det väl, snart tre år senare tar jag upp tråden som så många gånger förr och slutför en av alla drafts i bloggen.
Tänkte alltså att jag skulle klargöra lite om detta med vår dricksvattenkonsumtion och varför jag tycker det är lite upprörande och uppmanar er alla att hellre välja vanligt kranvatten. Om inte ni bryr er om vad jag säger så släng i alla fall ett öga här hos Svenskt Vatten och se vad de har att säga om vårt kranvatten.

Bara under året (skrivet 2007), ja nästan bara under sommaren har det blivit i var mans mun att prata om klimatet, att vara klimatsmart och så vidare. Detta med vatten är inget nytt för mig och största anledningen till min uppmaning att sluta köpa vatten på flaska har i första hand inget med klimatet att göra utan snarare för den saken att vi faktiskt har alldeles utmärkt tjänligt vatten i våra kranar. Inte kostar oss vattnet mycket heller. Det varierar dock lite mellan kommunerna men i snitt kostar vatten 15 kronor per kubikmeter* En halvliter buteljerat vatten i butiken kostar omkring 16 kronor. Det innebär att flaskvattnet är mer än 2000 gånger dyrare. Och för alla oss som bor i hyreslägenheter ingår vattnet i hyran så det är lite svårare att se både pris och förbrukning. Lite orättvist kan tyckas då en hyresgäst i princip kan hushålla med vattnet riktigt ordentligt och en annan mer eller mindre låta vattenkranarna stå på hela dagarna utan att det märks i plånboken.

Bristen på rent vatten och fungerande sanitet dödar oss människor. Bara i Europa saknar ... miljoner rent dricksvatten och 120 miljoner saknar sanitära faciliteter. Enligt WHO är står vattenburna sjukdomar som leder till döden för 6 % av jordens hela "sjukdomsbörda". Nära två miljoner människor dör varje år av diarré eller diarrérelaterade sjukdomar. Av dessa är ca 90% barn under fem år. Drygt en miljon människor, vilket även här utgörs till ca 90 % av barn under fem år, dör varje år av malaria. Allt orsakat av bristen på rent vatten. Om man nu dessutom lägger på det här med att vara klimatsmart måste jag säga att jag tycker det är mer eller mindre korkat att köpa kranvatten tappat på flaska. Den beskärda del av vattenflaskor borde åtminstone gå till de som är i desperat behov av rent vatten!

MDG #7
Halve, by 2015, the proportion of people without sustainable access to
safe drinking-water and basic sanitation.


Vatten är nyckeln till att bekämpa svält, sjukdomar, miljöförstöring, analfabetism, jämställdhet och fattigdom. Enligt FN:s Millenniemål (på engelska UN MDG) ska bland annat världens andel extrema fattigdom och hunger halveras, dödligheten av barn under fem år ska minskas med 2/3 och halvera andelen människor som lever utan hållbar tillgång till rent vatten och sanitet. Under FN:s toppmöte i september 2000 antog de 189 samlade stats- och regeringschefer Millenniedeklarationen. Målet ska vara nått 2015.


Då kan man ju inget annat än ta sig för pannan när man läser det här! Finvatten i champanjekostym...




Länkar till mer info om vattensituationen i världen.







*Pris på vatten enligt artikeln skriven 2005. Idag har vattenkostnaden per kubikmeter stigit med ett par kronor. Dock varierar det lite beroende på i vilken kommun man bor i. Billigast är det i storstäderna och kommuner med över 100 000 invånare.

onsdag 14 juli 2010

Kvällsmat efter en dag på stranden


Det såg mörkt ut i morse. Faktiskt ända fram till tolv-tiden. Jag trodde nästan inte det skulle spricka upp alls. Jag som hade förberett och laddat för årets första dag på stranden. Till slut satte jag väskan på cykeln och trampade ut mot havet. Under tiden hann det faktiskt spricka upp och solen stekte sedan resten av dagen min vita kropp (på vissa ställen liiiite för mycket).

Väl hemma igen blev det inte många knop gjorda annat än lite lätt kvällsmat. Hallon, en aprikos, en klick turkisk, eller vänta var det kanske grekisk, yoghurt men finstrimlad chokladmynta!



Imorgon väntar regn igen (skönt så slipper jag springa uppochner med tunga vattenkannan i min odlingslott)

söndag 11 juli 2010

Food Props - rekvisita till matfotograferande

solen - bästa rekvisitan


När jag startade bloggen för drygt 3 år sedan hade jag ingen digitalkamera. Det löste sig ganska snart och jag började fotografera min egen mat istället för att låna bilder från nätet.
Trots att jag har lärt mig vansinnigt många saker sedan jag började blogga har jag bara inte lärt mig kameran ordentligt. Jag har varken haft tillräckligt med tid, lust och inspiration att verkligen sätta mig in i fotograferandet och lära mig både kameran och fotokonstens alla tekniker.

En som till skillnad från mig har gjort det sedan hon började blogga är Ilva, kvinnan bakom Lucullian Delights - an Italian Experience. Jorå, hon har gått och blivit en rackare till fotograf under åren. När jag först upptäckte hennes dåvarande svenska blogg, Aglio e olio (tror denna post var träffen när jag googlade på valnötskaka), fastnade jag där främst för bilderna. Såklart postar hon smarriga recept till höger och vänster; lätta rätter, kakor, soppor och allt möjligt gott, men alltså bilderna. Så många gånger jag bara velat krypa in i skärmen och liksom teleportera mig till just den bilden, platsen, stämningen eller vad det nu har varit.


I maj månad tidigare i år började hon göra inlägg om hennes rekvisita - Food Props on Sunday. Hela 1, 2, 3, 4, 5... 11 stycken poster har det blivit! Alla länkar finns samlade här.
Ja se det räcker inte att laga god mat utan den måste ju presenteras och fotograferas på ett riktigt smakfullt och tilltalande sätt. Jag tyckte jag hade lång tid på mig men upptäckte idag att deadline redan var förbi. Ilva utmanade oss andra bloggare att göra egna inlägg om matfotorekvisita. Här har hon samlat upp alla och presenterar dem i dagens inlägg.


För egen del hade jag väl intentionen när jag började men har med åren insett jag att jag inte har tid och ork att utveckla den sidan av mig och min blogg. Efter att jag under ett par timmar idag, eller snarare hela dagen vill säga, har gått igenom gamla bildmappar inser jag att min allra bästa rekvisita faktiskt är solen. Jag använder ibland lite presentpapper, servetter och mina vanliga kökshanddukar. Men mest är det mina vanliga kastruller, stekpannor, mattallrikar, skålar och bestick och de köksredskap jag använder mest varje dag. Fort ska det gärna gå också då jag gärna äter maten varm ;-) Jag har alltså varken plats eller tid att bygga upp något särskilt stilleben för matfotograferandet. En ofta förekommande färgkombination är visst rött och grönt. Tomater, nektariner, vattenmelon, granatäpple med mera och gröna bönor, ärtor, bladspenat och zucchini. Det kanske inte är så konstigt att de blir de bästa bilderna då en orangebeige curry inte gör sig så smakfull på bild eller en rostad äggplanta.


Ljuset är ju som bekant en viktig ingrediens för fotografering och eftersom jag, som jag skrev, inte lärt mig fotokonstens alla regler hjälper solen onekligen till att få bättre resultat. Utan den blir bilderna lätt platta och livlösa och jag får inte alls till det som jag föreställer mig det i huvudet. Bläddra gärna här genom The Sun as My Food Prop ett litet urval av det något bättre bilder jag tagit som alla har solskenet som sin gemensamma nämnare.


Temat för bästa matfoton är färger i rött och grönt

fredag 9 juli 2010

Jag - en kallblodig massmördare!


Det hade redan gått flera veckor, kanske månader, sedan jag spanat första intrånget. Denna gång har de varit förhållandevis lugna och fåtaliga. Men så igårkväll upptäcktes en hel armé som invaderat hela området. Inom loppet av en minut hade jag tagit död på sex stycken av dom. Med mina bara händer. Slaget är över för dagen men jag vet att fler kallblodiga mord kommer ske under en lång tid framöver...


Ja, jag pratar naturligtvis om bananflugorna! Jag är annars en ganska blödig person och dödar inte i onödan. Gillar absolut inte småkryp som spindlar och annat men brukar fånga i burk/papper eller vad som nu kan vara lämpligt och släppa ut krypet. Det finns dock två små levande kryp som jag inte har mycket till övers för och som inte gärna slipper undan mina nypor - pälsängrar och bananflugor. De förstnämnda är ju skadeinsekter och de sistnämnda - ja, vad ska man säga om dom? Nu mer än någonsin gäller det att hålla rent i köket och i alla fall försöka minska på de allt för lockande äggläggarplatser för bananflugan som t ex gamla matrester i diskhon, odiskad disk, gamla vinflaskor och främst ruttnande och jäsande frukter och grönsaker. Bananflugor har varit på tapeten här i bloggen tidigare och de lär komma igen och igen och igen :/ Det är nästan så man tror de lägger sina ägg precis överallt men de är riktiga hejare på att föröka sig då honan lägger runt 500 ägg! Det tar ca en vecka från ägg, via larvstadiet, till fluga. Sen parar de sig med detsamma. De lever ju bara knappt tre veckor och får väl lägga på ett kol för att hålla sin art vid liv kan jag tro.
Kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara att bara finnas vid liv i max 20 dagar, från födsel till död. Undra hur vårt samhälle hade sett ut då??

fredag 2 juli 2010

Åsa's fotbollspizza



Håll i hatten, jag har bakat pizza för första gången! Haha, ja det är nästan pinsamt men jag är verkligen ingen pizzamänniska. Något som däremot är pinsamt är att jag var helt övertygad om att det var dags för match igår igen och skulle fixa mig en "fotbollspizza" Men allvarligt - det var bara den 1 juli igår. Idag är det match juh!!! Men pizzan ligger i färdiga bitar i frysen.

Det har såklart hänt att jag ätit en och annan "bakfyllepizza" genom åren. Då fick det gärna bli med oxfilé och bea, helst inbakad också. De vegetariska pizzorna jag ätit kan man väl nästan räkna på en hand. De är pinsamt dåliga på de ställen jag varit. Tre tunna paprikastrimlor och möjligtvis en bit svamp. resten tomat och ost. Nä, då får det vara för min del. Jag äter hellre en kanelbulle istället. Jag har tidigare gjort nästan pizza och använt tortilla som botten och toppat med sallad, tomat och halloumi. Och nu har jag alltså bakat helt själv från grunden.
Av förklarliga skäl har jag inget särskilt pizzadegrecept liggande utan kikade i några kokböcker och googlade en stund innan jag höftade ihop en deg. Det kom att bli en lite tjock pizza. Som en panpizza. Nästa gång, om det nu blir läge för det, ska jag nog använda samma degrecept fast dela den på två och göra dito långpannepizzor.



Åsa's fotbollspizza


PANPIZZADEG


15 g jäst
1/2-1 tsk salt
2 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
2 dl dinkel, fullkorn
ca 3 dl vetemjöl


PIZZATOPPING

olivolja
Mutti tomatkross (en liten burk)
2 rivna vitlöksklyftor
oregano, färsk eller torkad
färsk bladspenat
20-25 cocktailtomater av olika sorter
en liten färsk buffelmozzarella
flingsalt
olivolja


Smula jäst i en bunke. Tillsätt salt och ljummet vatten. Rör ut jästen och när den är helt löst så blanda i mjölet. Det kan behövas lite mer eller lite mindre vetemjöl. Degen ska inte bli för hård och torr men ändå så fast att den går att knåda och kavla utan att den fastnar.
Låt degen jäsa övertäck i ca 1 tim.
Kavla ut till en rektangel som passa i en långpanna. Smörja med olivolja eller använd bakplåtspapper. Jag kavlade degen på papperet som sen gick lätt att lyfta över och ner i långpannan.

Häll först olivolja direkt på den utkavlade degen. Sen en liten burk Mutti tomatkross, riven vitlök och oregano. Därefter täcker du pizzan men några rejäla nävar färsk bladspenat. Dela cocktailtomaterna i halvor och fördela över bladspenaten. Till sist bryter du buffelmozzarellan i bitar och sprider ut över tomaterna. Salta och drissla över en riktigt god olivolja. Låt stå i ugnen på 225 grader i ca 20 min.


Ha en härlig fredag!!

Related Posts with Thumbnails