fredag 28 januari 2011

Råkost på Ekostore

Bananas are for monkeys - not!

Under förra året har jag börjat smygspana lite mer på rå mat. Inte helt otippat influerad efter min tid i Kalifornien som dräller av ekologiska matmarknader och butiker och där finns en utbredd så kallad Raw Food lifestyle. Och även om man nu inte äter just rå mat var det mycket sallad och grönsaker i maten på de flesta restauranger värda namnet. Jag känner också att jag vill hitta nya sätt att tillaga alla grönsaker som jag bär in över tröskeln varje vecka.

Förra fredagen pinnade jag därför iväg på kul event på Ekostore. Självaste Erica Palmcrantz var där och lagade mat i butiken. Hon har bland annat skrivit boken Raw Food på svenska och Raw delight; desserter, glassar, tårtor, bakelser, pajer, småkakor, kex.... mmm! På Ekostore vispade Erica ihop en chokladsås på kokosolja och kakao. Sen en äppelpaj med botten på mandlar, dadlar, kokos och agavesirap. Andra lagret gjordes på banan och äpple och det hela toppades med cashewgrädde. Jösses vad gott! Hon avslutade med ett ris av palsternacka, curry och solrosfrön.
Här hittar ni recepten till chokladsåsen och currypalsternackriset.

Erica i farten

För övrig är jag lite kluven till detta med engelska namn och uttryck på allt som faktiskt har ett svenskt namn har även svårt att förhålla mig till begreppet Raw food - levande föda. Råkost funkar väl? Fast i råkost ingår kanske inte nötter, dadlar, kokos, honung, groddar, quinoa och alger? Vem vet, kanske kommer en del funderar och begrepp att klarna under våren. Förhoppningsvis kommer ni hitta en hel del rått här i bloggen ett tag framöver.


På återseende!

***

torsdag 27 januari 2011

Rå lunch i ett huj


Rå mat till lunch. Inte helt ovanligt för mig. Orkar inte alltid laga mat och då tuggar jag i mig ett gäng grönsaker istället. Ofta börjar det som snack/mellanmål fast det egentligen är tid för lunch. Så vet jag inte vad jag ska laga och tuggar på en morot medan jag granskar kyl, frys och skafferi. Kanske bläddrar jag lite i kokböckerna eller surfar runt lite på nätet. Så tickar klockan iväg och jag börjar tugga på en paprika. Smaskar i mig ett gäng nötter. Tar en banan. Japp, så var lunchen klar. Ingen idé att laga något eftersom jag redan smaskat i mig tillräckligt.

Ett annat sätt att fixa lunchen på är att dra fram matberedaren/mixer/hackaren. Då går det fort, fort. I med div grönsaker, salta, krydda och kör ev i lite olivolja. Mixa. Blanda ev i solrosfrön eller pumpafrön. Klart. Rå lunch i ett huj.


Rå lunch i ett huj
1 port

1 skalad morot
1/2 fänkålsstånd
flingsalt
curry
olivolja

ev frön/nötter

Kör allt i mixer till ett "råkostris". Blanda eventuellt i frön eller nötter på slutet. Gillar du inte curry så krydda med chili eller varför inte med någon örtkrydda som timjan, oregano eller mejram.

Sverige fick silver i Bocuse d'Or 2011

Bilden av Magnus Skoglöf är lånad från Gastronomi Sverige.

Hurra! Med rätterna Luft och vatten (fisk) samt Jord och eld (kött) knep Tommy Myllymäki och hans lag silverplatsen i den prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d'Or i Lyon igår. Danmark och Norge på respektive 1:a och 3:e plats. Hur kul är inte det med Skandinavien i topp bland 24 tävlande länder.
Pressmeddelandet hittar du här.

Stort grattis till Sveriges världsmästarkock Tommy Myllymäki, som också vann Årets kock 2007.

Undrar förresten var jag har gjort av min affisch av Lennart Jirlow - ni vet han vars konstverk pryder affischerna till Bocuse d'Or-tävlingarna.


***

tisdag 25 januari 2011

Ryska dockor och andra (o)roliga saker



Klicka på bilden och läs mer om kakstämpeln.
Bilden är lånad från CoolStuff.se

Och titta här vilken rolig måttsats! Ryska dockor som hel, halv och en kvarts kopp. Den är dessvärre i cup och inte deciliter. Eller ja, det kanske är tur ändå. Det finns så mycket onödigt att önska sig men ack så lite medel att försörja sig med. Wow! Designer Giftware har hur många fina och roliga köksprylar som helst. Särskilt sådana man inte visste sig kunna vara utan innan man har klickat sig runt på deras sida vill säga.

Röda Sten för nästan exakt ett år sedan

Det råder lite matbloggstorka här. Inte för att jag inte äter men det är mycket rester och långt ifrån några sammansatta maträtter. Jag försöker styra upp lite saker på flera håll. Både fysiskt och psykiskt. Inget särskilt spännande men det känns som att jag håller på att flyta ut i någon oformlig atomsamling och vet snart inte längre vilket ben jag ska stå på eller i vilken riktning jag ska gå.
Håller bland annat på att äta ur både frys och skafferi. I söndags lyckades jag till slut frosta av frysen, vilket jag haft i tankarna sedan långt innan jul. Har varken uteplats, balkong eller ens någon kylväska så jag vill ha så lite kvar som möjligt att förvara med ett par kylklampar i kylen under tiden frysen frostas av. Nu är det bara att lägga bönor i blöt och göra storkok. Av någon outgrundlig anledning har jag på känn att det inte kommer bli så många spännande och aptitliga foton och inlägg på maten som kommer lagas hos Miss Meister ett tag framöver. Tur ändå att hela receptsamligen finns att hämta idéer ifrån under tiden :)


Och vem skulle inte vilja har ha det här förträffliga förklädet på sig i köket ;)


***

måndag 24 januari 2011

Dyra droppar - Tapped


Bild hämtad från Charity:water - Banners

Denna gången missade jag inte dokumentären Dyra droppar eller Tapped som filmens originaltiteln lyder. I höstas visades den på svt (flera gånger och jag lyckades missa alla) och då skrev jag detta inlägg. Nu finns dokumentären på svtplay ända fram till och med den 12 februari. Filmen är från 2009 och redan då skrev jag ett kort inlägg om filmen. Frågor som diskuteras i filmen handlar om de stora läskeblaskbolagen som lägger beslag på vattnet uti de amerikanska delstaterna, buteljerar det och säljer, till stor del titulerat som "källvatten" fast det i själva verket är samma vatten som finns i kranen. Läskeblaskbolagen hävdar genom sin reklam att deras vatten är rent och till och med hälsosamt och menar indirekt att kranvattnet är otjänligt.
Till skillnad från kranvattnet som ständigt kontrolleras av US Food and Drug Administration (FDA) görs inga kontroller av vattnet som säljs på flaskor och stora plastdunkar. Återvinningen av plastflaskorna är långt ifrån så hög som man skulle kunna önska. Miljöfrågor angående tillverkningen av själva PET-flaskorna diskuteras och jag skulle vilja påpeka att det handlar ju inte bara om vatten utan också all oändlig läskeblask som buteljeras och säljs i både enportionsförpackningar och familjeförpackningar.

Hela 70 procent av jordens yta är täckt av vatten men bara 3 (tre) procent är drickbart vatten. Avsaknad av rent dricksvatten och brister vad gäller grundläggande sanitära förhållanden påverkar över 2.5 miljarder människor i världen.
Alltså, var 20:e sekund dör ett barn på grund av vattenburna sjukdomar - det är ett av resultaten av orent vatten och usla sanitära förhållanden.

Så, innan jag låter detta bli en lång uppsats om vatten, om nödvändigheten av rent vatten för vår överlevnad, tänker jag sluta. Jag kan bara önska och be om att alla du som läser detta tänker efter före, tänker en extra gång, och en gång till nästa gång du står med en flaska vatten (eller läskeblask) i handen. Är de verkligen något du behöver för stunden? Finns det någon möjlighet att släcka törsten på annat sätt?

Se Dyra droppar här!


***

fredag 21 januari 2011

Kladdkaka med vit choklad


Av flera olika anledningar blev det varken pepparkaksbak eller andra småkakor bakade till jul. Inte heller så mycket godis. Gjorde förvisso en supergod kokos- och chilichokladtryffel och hade intentionen att även göra vit chokladtryffel. Försökte också mig på att göra macarons med saffranstryffelfyllning. Men ack vad svårt det var med dessa macarons. Jag som tyckte mina allra första var lite si och så att komma med har visat sig vara de allra bästa jag gjort hittills.
Hur som helst, efter inbrottet innan nyår och det faktum att jag var sjuk första veckan på året gör att jag faller pladask för allt som är sött, fett och gott. Länsade frysen på lussebullar. Ät glass (för halsen värkte så det kändes som att den skulle trilla av). Dessutom uteblev, på grund av förkylningen, en hel del träning. Då blir det ingen ordning alls på min mat- och sovklocka. Den onda cirkeln är på tok för lätt att hamna i.

Precis innan trettondagsaftonen tyckte jag oerhört synd om mig själv och slängde ihop en helt vanlig kladdkaka. Piffade dock till den med 100 g vit choklad. Jag skäms att tala om den var slut på två dagar. Men så var det. Nu får jag passa mig. Ett halvårs slit med vikten/kroppen/maten kan, av erfarenhet, raseras på en förvånansvärd kort tid.
Härmed dras svångremmen åt lite hårdare igen och jag kommer att få välja ut en av alla mina svagheter istället för att vräka i mig alla på en och samma gång. Det faktum behöver såklart inte betyda att ni läsare inte ska få recept på godsaker. Det finns en hel del på lager bland bildmapparna samt ett och annat påbörjat inlägg. Det här med bilder och fotograferande mitt i mörkaste vintern är inget att rekommendera. Ni får helt enkelt ta mig på orden när jag säger att kladdkakan blev något av en succé.



Kladdkaka med vit choklad

2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver, ekologiskt
1 tsk anis (valfritt och högst en personlig smaksak)
3 msk kakao
100 g smält smör
1-1 1/2 dl vetemjöl
100 g vit choklad


Vispa ägg och socker pösigt. Smält under tiden smöret. Blanda i smaksättningen samt kakao. Häll i det smälta smöret. Vispa sedan i vetemjölet. Ta bara 1 dl först. Smeten ska inte bli för torr och trög men ändå inte vara helt lös och rinnande som en sockerkakssmet. Mjölmängden kan skilja lite beroende på storleken på äggen, om man höftar lite och råkar få 105 g smör eller kanske bara 95 och så vidare.
Bryt eller hacka den vita chokladen i mindre bitar och rör till sist ner i chokladsmeten. Smöra en springform och ströa med riven kokos och vänd i smeten. Grädda i 150-175 grader i ca 20 min.
Låt svalna lite.
Kan serveras med vispad grädde men går lika bra utan. Gott också att äta tillsammans med färska bär som hallon, några skivor kiwi eller varför inte koka ihop en enkel bärsås på hallon och blåbär. Om det skulle råka finnas någon kaka kvar dagen efter kan du se fram emot att njuta riktigt ordentligt av kakan då den egentligen smakar lite bättre då den fått vila och riktigt gotta till sig.


Smaklig fika!

***

torsdag 20 januari 2011

Spenatsoppa med svamp

Soppa på en torsdag

Som liten hade jag en lite annorlunda smak än mina jämnåriga när det kom till mat. Älskade till exempel spenat vilket tydligen inte var särskilt vanlig. Åt ofta mer kryddstark mat och konstigast av allt - jag älskade mammas levergryta! Jag tycker synd om alla dem som har levergrytan som serverades i bamba som enda referens till lever. En grågrön torr, nästan lite grynig, allt för stor kubformad lever i grumlig sås som säkert förstört fler människors smak och lust att pröva nytt i köket.
Mamma skar levern i små små tärningar, stekte både lök och bacon som fick koka med i grytan. Kan inte receptet men minns att hela svartpepparkorn och lagerblad fick koka med. Levergrytan serverades med kokt ris och rårörda lingon. Det roligaste minnet kring just levergrytan var när vi en gång lurade en gammal pojkvän (jorå, tror det eller ej, men det fanns faktiskt en tid då även jag lyckades med det konststycket). Han sa vänligt men bestämt ifrån att han inte äter lever. Vi bjöd alltså då på "köttgryta". Han åt med god aptit. Tog till och med en till portion! Jag kan lova att han blev mäkta överraskad när vi avslöjade att det var lever han just håvat i sig.

Trots att jag idag aldrig skulle äta mammas levergryta, foie gras, vanlig leverpastej eller något annat gjort på lever, är det ändå lite så jag tänker kring mat. Sammansättningen av olika ingredienser, tillagningssättet och kryddningen spelar såklart en oerhört stor roll om man gillar maten eller ej. Det är något jag försöker ha med mig hela tiden i min matlagning och jag försöker hitta nya råvaror att testa. Det kan ta ett tag innan jag hittar en bra form och smak för vissa rotsaker men till slut hittar jag ett tillagningssätt eller en smakkombination som jag gillar. För saker jag vet att jag gillar är det bara att testa andra kryddningar och vips har jag således ett nytt tillskott i min matlagningsrepertoar.
Nedan följer recept på spenatsoppan jag åt efter min långa promenad ute i ett gnistrande vintervitt Göteborg i torsdags förra veckan.



Spenatsoppa med svamp
2 port

250 g hackad spenat (frusen)
2 schalottenlökar, finhackade
olivolja
5 dl vatten
1 puck grönsaksfond
1 tsk körvel
1 tsk oregano
1/2 tsk mejram
1-2 msk Maizena (utrört i lite vatten)
ev flingsalt
ev 1 dl grädde/havregrädde

en stor näve färska champinjoner eller skogssvamp

smör
salt
ev svartpeppar

Fräs den finhackade schalottenlöken i en kastrull med upphettad olivolja i botten. Tillsätt hackad spenat. Låt tina ordentligt och tillsätt vattnet och grönsaksfonden. Låt koka upp och puttra en stund. Krydda. Tillsätt redningen och låt soppan koka upp igen. Vill du, så häll i grädde i spenatsoppan också. Går såklart lika bra utan.
Stek den finhackade svampen i en klick smör. Salta och lägg upp i botten av sopptallriken. Häll i spenatsoppa och ät med detsamma!


Smaklig spis!


***

onsdag 19 januari 2011

Rostad brysselkål


Brysselkålens tid är snart förbi. Nu får vi vänta till hösten innan det är säsong för de rara små kålhuvuden. Brysselkålen är säkert en grönsak man antingen älskar eller hatar. Den har en tendens att bli lite besk när man kokar den och smakar då bäst ihop med dressing innehållande bland annat söt, men stark, senap. Vill du undvika den eventuellt beska smaken kan jag tipsa om att rosta brysselkålen i ugnen. Det är garanterat det godaste tillagningssättet för brysselkål - även kallad rosenkål.

Ansa och dela brysselkålen i halvor. Lägg i ugnsfast form och häll över olivolja. Vänd i en riven vitlöksklyfta och avsluta med lite flingsalt. Rosta i 180-200 grader i ugnen ca 45 min. Kålen ska bli nästan lite knaprig innan den är klar. Servera med t ex en sojakorv (dock måste man se upp som vegan om det är äggvitepulver eller ej i vegkorvarna).


Smaklig spis!



***

tisdag 18 januari 2011

Mandelmassa vs marsipan


Trots att det idag är sju veckor kvar till fettisdagen har semlor ploppat upp här och var. Har alltid svårt att begripa hur folk kan vara sugna på det nu såhär precis efter jul- och nyårshelgens frossande i mat och sötsaker. Inte helt otippat för det ändå mina tankar till att jag som liten inte var särskilt förtjust i semlor. Främst berodde det på den gömda mandelmassan men var inte heller så imponerad av den vispade grädden. Mamma gjorde alltid en till mig utan mandelmassa och kanske hälften av mängden grädde som till de övriga i familjen. Bäst av allt var det florsockertäckta locket :)

Som tur är (och ibland otur när det kommer till sötsaker) ändras smaken med åren. Kan även njuta av en och annan marsipangodis och skulle jag mot all förmodan bli bjuden på prinsesstårta behöver jag inte längre lämna kvar det gröna skalet på tallriken.

Förra året hittade jag denna lilla godbit. Äkta Mölle Marsipan, med 65% mandel, från Woodshade Organics i Danmark. Perfekt för allergiker och inte minst veganer då den är mjöl, mjölk- och äggfri. Men vad är skillnaden egentligen mellan mandelmassa och marsipan? Jag är förvirrad men hittar flest kommentarer om att marsipan räknas som "finare" än mandelmassa. Dock innehåller väl ändå marsipan mer socker än mandelmassan? Borde väl vara mandelmassa med mest mandel i som är finast. Flera mandelmasserecept visar på ungefär hälften/hälften av mandel och socker och för att vara marsipan verkar Mölles marsipan vara ett undantag med så mycket mandel i.

Kan man göra egen mandelmassa tro? Jag har letat i bakböcker utan större framgång men hittat en hel del på nätet. Bäst verkar det vara om man hade tillgång till en mixer. Hittade någonstans (som jag tyvärr inte hittar tillbaka till nu och kan länka) att mandel och socker ska valsas ... hrm, och så vals har man såklart i köket ;)
Här kan ni i alla fall se Mia Öhrn, konditor, reda ut begreppen och hennes recept på mandelmassa hittar ni här. Så, vem vet, kanske kommer det så småningom bli semlor med egentillverkad mandelmassa här hemma.


***

lördag 15 januari 2011

Tulpanens dag


Ett vårtecken? Tulpanens dag idag den 15 januari. Förra året gjorde jag ett inlägg med en tulpankavalkad. Mestadels från mina egna tulpaner ute i odlingslotten. Jag ska villigt erkänna att jag fortfarande inte ätit tulpaner. Bilderna ovan är tagna i maj 2007. En av mina favorittulpaner i blåsväder. Den finns inte längre kvar idag. Förra våren var det ganska glest med tulpaner och de jag satte under hösten 2009 växte aldrig till sig. Så i år lär det bli än mindre för jag satte inte ens några nya lökar i höstas.

Härom dagen såg jag den stora tupannyheten på tv - Prince Daniel. Tydligen har det tagit 18 år att odla fram den. Hrm, undra vad arbetsnamnet på den tulpanen hette? Kommer finnas i begränsad upplaga att köpa först nästa år. Vem som får tillgång till tulpanen i år framgår inte riktigt i inslaget. Tydligen döpdes tulpanen dessutom i champagne efter att den landat i Sverige... man kan bli matt för mindre.



Hur som helst. Tulpaner är en vacker och krispig blomma. Den knarrar och låter som ingen annan blomma gör. Vem vet, denna mulna råa fuktiga lördag kanske skulle bli mindre trist med ett fång färska tulpaner på bordet.


Trevlig helg!

***

fredag 14 januari 2011

Vintervitt

Ljuset, färgerna och konstrasterna var på tillfälligt besök

Hela staden var igår, tjugondag Knut, som hämtad från ett vykort. De vita trädtopparna gnistrade ikapp mot en alldeles klarblå himmel. Solen stack för ett ögonblick i ögonen. Redan på morgonen kunde jag skönja ett annat ljus än vanligt och i takt med att det ljusnade förstod jag att det skulle bli en vacker dag. En dag helt annorlunda från tidigare. Trädet nedan är vad jag kallar mitt träd. Det är alltså utsikten från mitt köksfönster. Egentligen ser jag mest bara stammen på trädet (och alla människor som går upp och ner hela dagarna i trappan där och gången längst mina fönster...) och måste gå fram till fönstret för att se hela trädet. Öppnar oftast också fönstret om jag ska ta bilder. Gillar trädet mycket mer på vintern då ljuset lättare sipprar igenom grenarna än när det är det är alldeles lövgrönt.

Med min lilla Canon PowerShot blir det inte bättre än såhär. Antar det är
några
skogsduvor som sitter och spanar långt där uppe i trädtopparna.

Funderade en stund på vilken fantastisk utsikt de har som bor i det huset...

Efter ett tufft träningspass och en extra extra lång promenad hem var det gott att skeda i sig en tallrik full av len och varm spenatsoppa. Jag är glad och tacksam att jag hade möjligheten att vara utomhus, medan ljuset ännu varade, en dag som igår. Det blir liksom lite lättare att andas på sådana här dagar. Väderutsikten de närmaste dagarna bådar inte gott för att vi får behålla det gnistrande underbara vinterlandskapet utan snarare verkar det bli plusgrader, nederbörd, slask och ett grått skitigt Göteborg väntar oss.


***

torsdag 13 januari 2011

Tjugondag Knut, kastas julgranen ut...

...om man nu har en julgran, vill säga. Och varför det har blivit knutdagen just som symboliserar utrensningen av julen kan ni läsa mer av här. Jag har inget julpynt att plocka bort och eftersom julstjärnan (som hänger i kökstaket istället för i fönstret) hänt uppe sedan förra julen är det ingen större brådska med den (tänker på att byta ut den till annan lämplig lampa som jag hoppas hitta vid tillfälle). Däremot har jag tagit bort julbakgrunden här i bloggen. Jag är fortfarande inte riktigt nöjd med utseendet och har testat lite olika. Trots att det finns två handfull fina bakgrunder som jag skulle kunna tänka mig på Shabby Blogs så hittar jag ingen som passar särskilt bra till min blogg ändå. Dessutom så ramlar hälften av den (bilden man ser som förhandsvisning) bort. Egentligen vet jag inte förstås om det kanske ser annorlunda ut på olika skärmar men en bra bit av överdelen särskilt samt mycket på sidorna faller utanför sidan.


Temat jag använder nu heter Peace on Earth. På den högra sidan sitter en vit duva på grenen i vilken även silverornamenten hänger. Det är tyvärr någonting som saknas här på min bloggersida. Trots att jag under förra året (2010) snabbade upp farten igen med bloggen så har jag, efter inbrottet och min förkylning första veckan på det nya året, liksom tappat lusten lite. Kanske är det för att jag inte har någon särskild aptit för mat. Äter mest för att jag är tvungen och inte för att jag tycker det är gott och faktiskt njuter av maten. Känner mig inte särskilt lustfylld alls nu. Kanske är det för att jag spenderat större delen av förra året på ett låtsasjobb och ny plats för mera låtsasjobb väntar inom kort.

Hur som helst tycker jag titeln på den bakgrunder stämmer bra överens med mig. Med mina funderingar, min utbildning, min strävan, min önskan att kunna bidra med och så vidare. Hur det hör ihop med matlagning är lite svårare. Om man pratar ren kokkonst vill säga. När det kommer till mat överlag är det inga konstigheter alls. Mat och rent vatten är något vi alla behöver för att överleva. Hur vår matproduktion samt vår matfördelning över jorden ser ut så är absolut en stor angelägenhet för mig. Så, istället för att ha fyra, fem bloggar igång med olika teman lutar det åt att jag kommer fortsätta skriva om mat. Om mat ut olika perspektiv. Om människor runt omkring odling, skörd, förädling, export och import av mat samt hur tillgången till mat och vatten ser olika ut världen över. Jag kommer fortsätta laga och blogga om vegetarisk mat. På ett eller annat sätt ska försöka utveckla min egen matlagning och erövra både nya smaker och tillagningssätt i köket framöver.


På återseende!

***

onsdag 12 januari 2011

Vädrets nycker

Idag, 12 januari 2011
4 dagar sedan, 8 januari 2011

Kallt, snö, blåst, varmt (allt är relativt) is, kyla, regn, mer is... Jag är oerhört påverkad av vädret och vädrets nycker. Har svårt för omslag mellan ena dagen regn och någon plusgrad och nästa 10 minus. Jag har absolut ingenting emot kylan. Snarare är det så att jag tycker bättre om 10-15 grader minus med klart väder än runt nollan och sådär råkallt som det gärna blir här på västkusten.
Efter förra vintern var jag övertygad om att det skulle dröja minst 10 år till innan det skulle bli snö och minus 15 grader i Göteborg igen. Inte kunde jag ana att det redan i november skulle smälla till. Först kyla men ganska snart kom de första snölagren. Det var i alla fall inte jag beredd på! Och absolut inte att det skulle bli långvarigt. Till skillnad från förra året har vi fått oerhört glashala gator. Massor av snö, usel skottning, tö och sen 10-15 minus på det, om vartannat, i flera månader.

12 januari 2011

8 januari 2011

I stora delar av Sverige har ni kanske redan tröttnat på snön och alla vackra snötäckta trädgrenar men det är ingen vanlig syn här hos mig så när snön får ligga minst ett dygn på grenar, räcken, skyltar och ja ni vet, sådana där små, lite smalare saker, så blir i alla fall jag lite extra glad. Tyvärr var det inte en särskilt solig och vacker dag i onsdags när jag fotade mitt träd och med all snö i mulet väder så händer inte mycket i bilderna. På de andra två bilderna från i lördags regnade det. Inte fy skam förstås då jag äntligen fick tvättat mina fönster. Kanske inte någon av de mest livsviktiga sakerna att ta itu med men det har hur som helst inte gått att göra på ett par månader för kylan (försökte en gång men det fick jag äta upp fort då en ishinna snabbt frös till på rutan).
Så idag blev jag så förvånad när grenarna var alldeles vita igen. Gillar inte gråväder och slask och kanske kanske har vi turen att ha lite kallare och vitare vinter här ett tag till. Men bara kanske. Man kan aldrig veta så noga när de kommer till vädret.


***

tisdag 11 januari 2011

Hönan eller ägget?

Svårt att riktigt minnas när det var men jag har sett ett par avsnitt på TV som Jamie Oliver gjort om kyckling/äggindustrin. Fragment av programmet ploppar upp i tid och otid i huvudet och jag vill så gärna dela med mig av det till er. I den matfrossartid (julen) som vi nyss lagt bakom oss var det extra aktuellt då mina tankar kretsade en hel del kring vår matindustri. Hur mycket jag än gillar mat och prövar gärna nya smaker och smakkombinationer, blir glad för roliga frukter och grönsaker och så vidare, så kan jag inte bortse från det faktum att mat ändå är ett hett ämne vad gäller miljö, resurser och det faktum att det finns alldeles för många människor på vår jord som inte får tillräckligt med mat för att överleva medan andra bokstavligen äter ihjäl sig.

Och nu har jag rotat klart i det. Här kan ni läsa mer om Jamie's Fowl Dinners Which comes first - the chicken or the egg? I programmet berättar Jamie om hur efterfrågan av billig mat påverkar djuren, och även slutprodukten, på ett negativt sätt och han använder sig av just kycklingar och ägg som exempel.



Se första programmsnutten här och klicka dig sedan fram på Youtube för de resterande delarna.

Under min tid som vegan åt jag såklart inte ägg. För övrigt är jag en periodare när det kommer till just ägg. Bakar hellre bullar och mjuka kakor med ägg snarare än "äggersättning" (består till största delen av stärkelse) men avstår helt från omelett, pannkakor och så vidare. Just nu är jag förvisso inne i en äggätarperiod men vi får se hur länge den varar denna gången. Undviker trots allt en hel del rätter med ägg i och försöker hitta varianter att tillaga till exempel grönskaks- och /eller linsbiffar utan ägg.

Viktigast av allt är ändå att försöka ha koll på och ta reda på så mycket det går om produktionen av äggen vi äter. Eller ja, inte bara produktionen utan hela kedjan från tillverkning och fram till butiken. Är det något vi stödjer? Är det så vi vill att vår mat ska produceras? Är det verkligen någonting vi vill äta?


***

torsdag 6 januari 2011

Pumpasoppa med sauterad skogssvamp

Det händer inte ofta men ibland överträffar jag mig själv i köket. En kväll mellan jul och nyår gnuggade jag händerna och belägrade mig i köket under några timmar. Resultatet lät inte vänta på sig. Tänk, jag slutar aldrig förundras över hur fort det kan gå att äta något som tar så lång tid att tillreda.
Pumpan/squashen rostade jag faktiskt dagen innan och sparade som ett slags mos/puré i kylen till nästa dag då jag kokade upp buljong och gjorde klart resten av soppan. Jag har fortfarande ingen ny stavmixer efter den tragiska döden tidigare i år... eller nej, det var ju faktiskt förra året, men men, skam den som ger sig. Med gaffel och sil kommer man långt!



Pumpasoppa
2-4 port

1 butternut
1 vitlök
timjan
örtsalt
olivolja
3-5 dl grönsaksbuljong
ev 1/2-1 dl grädde
färsk koriander, finhackad

Dela pumpan på mitten och gröp ur kärnorna. Skär rutmönster i fruktköttet och lägg halvorna i en ugnsfast form. Dela vitlöken på tvären, med skal kvar, och lägg en halva i hålen på vardera halva av squashen. Lägg även i timjan. Använd gärna färska kryddor av timjan och rosmarin om du gillar det. Mitt i vintern kan det förstås vara svårt att få tag på bra färska kryddor så använd torkade istället. Salta och ringla över olivolja och rosta i ugnen, 220 grader, i ca 45 min. Eller med andra ord ända till pumpan är helt mjuk.


Skrapa sen ur köttet från skalet och kläm ut vitlöksklyftorna ur skalen. Om ni som jag saknar stavmixer, mixer eller annan brukbar elektrisk köksapparat så mosa allt ordentligt med en gaffel (ja, jag har ju inte ens en potatisstöt). Hit alltså, gjorde jag ena dagen och fortsatte med resten dagen efter.


Nästa moment för en manuell soppa blir att köra allt genom en sil. Jorå. Det går och det blir bra till slut. Tar bara lite extra tid och muskelkraft. Det blev bara en matsked kvar. Främst bestående av den torkade timjan. Så tillbaka med moset/purén i en kastrull. Koka under tiden upp buljongen till att späda moset/purén med. Jag är alltid rädd att göra för tunn soppa men å andra sidan riskerar jag att istället göra tunn puré/übertjock soppa. Häll alltså inte i all buljong på en gång, utan ta en dl i taget för på så sätt försöka hitta rätt tjocklek. Rör gärna i 1/2-1 dl grädde också och fortsätt tills du får en lagom krämig soppa.


Sauterad skogssvamp
2-4 port

10 skogssvampar
2 schalottenlökar
olivolja
smör
flingsalt
svartpeppar

Skala och finhacka schalottenlökarna. Stek i en en liten skvätt olivolja. Putsa och finhacka under tiden svampen. Låt en klick smör smälta med löken och sautera sedan svampen tillsammans med löken på hög värme. Salta och peppra.


SERVERING
Lägg en hög av svampen i botten av en djup tallrik. Hyvla några skivor svart Homage (lagrad hård getost) och garnera svampen. Häll den varma soppan runtom. Strö över med finhackad färsk koriander.
Den uppmärksamme läsaren har säkert redan noterat variationen på portionsstorleken. Beroende på tjockleken på soppan räcker den till olika många portioner men jag räknar med två rejäla portioner soppa som huvudrätt. Vill man istället äta soppa som förrätt räcker detta recept såklart till flera portioner och om du slår på stort och bjuder på en femrättersmeny eller fler så förmodar jag att denna soppa räcker i princip till hur många små snapsglas med soppa i som helst.



Smaklig spis!

***

måndag 3 januari 2011

Same same but (little) different

Nytt år. Nytt utseende. Eller njae, min nia lär ni får dras med ett bra tag till. Liksom mitt hår och mina tradiga kläder. Med det händer inte mycket i dessa krassa tider. Men här i bloggen - här har det hänt lite grejer.
Samma namn. Samma jag som skriver. Men jag har gjort bruk av något jag lärde mig under förra året; att använda dels lättare bildredigering i Paint (fanns i datorn och är långtifrån så avancerat som Paint.NET som jag ff inte har lärt mig) samt i Canoon Zoombrowser. För tillfället har jag även lagt till en bakgrund från Shabby blogs. Har inte riktigt bestämt mig än hur jag vill ha det så den får hänga med ett tag. Kommentera gärna vad ni tycker.


Som om det inte var nog så är jag (nästan) klar med projektet från i somras. Då började jag nämligen sammanställa alla mina recept i en separat blogg - Miss Meisters receptsamling Jag taggar förstås varje matinlägg här i Miss Meister's mat med mera... med huvudingredienserna. För det mesta även med vilken typ av mat det är som t ex soppa, sallad, bakat osv. Dock börjar jag själv få svårt att komma ihåg vad jag skrivit om och postat så det var hög tid att göra något åt saken. Det har ju gått några år nu sedan starten. Så varsågoda! Miss Meisters receptsamling. Ni hittar länk till den här till höger på sidan

Receptsamlingen är indelad i sidorna Recept, Bakat, Cyberkocken och Miss Meister. På gång är även en sida med mina recept från Paper chef. För att hitta något lite lättare på varje sida är de indelade i flera underrubriker. Använder mig av nya blogger och är inte riktigt vän med den än. Skulle vilja göra inlägg/poster under respektive sida men det verkar inte fungera så det är bara till att scrolla. Alla recept står i bokstavsordning. För enkelhetsskull använder jag ingredienserna som maträttsnamn.

Recept
Grönsaker
Böner, linser, tofu och ägg
Ris, pasta, potatis m.m.
Soppor
Sallader
Smårätter, röror och såser
Frukt bär och frukost
Efterrätter


Bakat
Mjuka kakor, pajer, småkakor, muffins och andra sötsaker
Bröd, bullar och tilltugg
Sylt, marmelad och annat hemgjort


Och jag inser att översta rubriken under Bakat är väldigt omfattande men bloggen består till större delen av lagad mat snarare än bakat. Jag lovar att jag har desto fler bilder på kakor och annat bland mina bildbibliotek i datorn.


Så, varmt välkomna alla läsare, gamla som nya, till min nygamla blogg! Nytt år, nya utmaningar och förhoppningsvis en himla massa ny mat.Klicka gärna runt bland mina recept och kika lite. Säkert hittar ni något som faller er i smaken. Jag hoppas att min receptsamling ska underlätta för er att hitta bland min vegetariska mat. Har ni ett fb-konto kan ni även följa Miss Meister's mat med mera... här.


Välkomna åter!

***

lördag 1 januari 2011

Nyårsdagen och jag säger annus horribilis



Första dagen på resten av året. Lite som en måndag. Enda skillnaden är att det är 364 dagar kvar till nästa istället för bara sju. Trots frånvaro av större mängder alkohol (endast 1/3 flaska bubbel) är nyår och då särskilt nyårsdagen en riktigt lågmäld och melankolisk dag som jag har svårt att komma ifrån. Att jag bara några minuter efter 12-slaget igår trodde jag drabbats av en plötslig allergi, men som idag med skav i halsen visade sig vara en förkylning, gör dagen ovanligt slö och stillsam och dessutom blev det ingen premiärrunda i Slottis.

Som vanligt denna tiden på året finns reflektioner, sammanfattningar, listor över både det bästa och sämsta med året som gått samt spaningar, löften om förändring och önskningar inför det kommande året överallt.

Idag för 16 år sedan gick min bästa käraste vän M bort. Vi hade varit på samma fest kvällen innan. Tragiskt, olyckligt och så vansinnigt orättvist. Han var inte ens 25 fyllda. I år är detta extra känsligt då minnen från honom låg utspridda på golvet, samt en del stulna, i källaren efter inbrottet i veckan. Inget av något större pengavärde men skit vad ont i hjärtat det gör.

Jag har också önskningar, förväntningar och visioner för framtiden. För livet. Men kanske inte just koncentrerat till nu. Idag. Till just i år. Livet tar liksom sin egen väg ändå verkar det som. Oavsett om jag vill eller inte. Det går inte en nyår förbi utan att jag tänker på hur brutalt livet kan vara. I brist på andra normerande och legitima fantastiska händelser i livet lämnar det inte mycket över till goda framtidsutsikter en dag som denna.
Och vem vet, om det inte varit för diktatorn Julius Caesar kanske vi fortfarande levt efter den romerska kalendern och firat nyår fram i mars i stället :)

Que sera sera

***

Related Posts with Thumbnails