söndag 28 februari 2010

Soltörstig jag

Vy från en skön augustieftermiddag 2009

Vilken helg! Jag har varit på träningsläger sedan i fredags kväll. Träningsvärken gav sig till känna redan under lördag morgon men då var det dags för andra passet. Uppehåll 3 timmar (under vilken jag gick hem, åt, duschade, städade, vilade, packade om väskan och så på med rena träningskläder och jogga tillbaka till träningscentret) och sen tre timmar sparring.
Trodde jag skulle få sova gott en natt av ren utmattning, men ack. Ambulansen kom och hämtade stackars gamla grannen ovanför min lägenhet. Klamp, klamp, klamp ovanför huvudet och i trappen och smäll i dörrar och...Nej, sen gick det såklart inte att sova. Vände och vred på mig så gott det gick. Jo, för kroppen värkte riktigt ordentligt så det var inte helt enkelt.

Måste sova. Måste sova. Ska ju orka träning imorn igen. Och hur ska det gå för grannen? Vad är det som händer med honom på natten. Det är ju tredje natten i rad plingplongtaxin kommer och hämtar honom. Varför skickar de hem honom hela tiden? Måste sova nu så jag orkar imorn.

Trodde inte det var möjligt men ännu en joggingtur men nära 10 kg på ryggen och sen två timmars galen benträning. Men nu är det gjort. Jag är helt enkelt för trött för att göra eller skriva något vettigt. Festade till med kryddigt fullkornsbasmatiris när jag kom hem och en slät bulle till efterätt. Lite modifiering av det länkade receptet:


Nu alltså med Fairtrade fullkornsbasmatiris från Ekostore som jag kokade tillsammans med
2 st stjärnanis
en svart och en grön kardemummakärna och
några bitar av en kanelstång.

Den svarta kardemummakärnan delade jag på mitten och stack några hål i och gjorde ett snitt i den gröna. Ville inte ha alla lösa små korn i för det gäller att plocka bort kryddorna när riset är klart. Inte gott att få ett helt kardemummafrö i munnen annars tycker jag.

Till detta blev det en grönsaksblandning (räcker till 2-3 port) tillagad i stekpannan på
1/2 gul hackad lök
1/2 röd paprika i små bitar
3 kokta jordärtskockor i små bitar
80 g skivade färska champinjoner
100 g kokta kidneybönor och
100 g bladspenat
rapsolja
örtsalt
svartpeppar och
paprikapulver

Ja, en blandning som kan verkar huvudlös och ogenomtänkt. Men hur var det nu? Jag har alltså inte gjort mycket annat än tränat i tre dagar så det blev som det blev. Och som vanligt när jag varken fotar eller skriver ner så blev det faktiskt över förväntan väldigt gott!!!


Förstår inte varför mina centimeter i omfång är konstanta sedan ett halvår tillbaka. Borde ju börja rucka på sig. Jag vill ha på mig mina vanliga träningst-shirts, mina vanliga jeans, mina skjortor och tunikor. Jag vill ha min fina gröna långärmade t-shirt, min lila hoodtröja och skärp i bomullsbyxorna.


Åter in i tankarnas värld. Till alla kringelkrokvägar. Till alla sprickor och avbrott. Till virrvarret och längtan att förstå. Längtan efter att kunna se klart. Törsten efter en ljusare tillvaro.

fredag 26 februari 2010

Lånat recept på Saffranskakor med pinjenötter


Gillar du saffran är det aldrig fel tid för saffranskakor! Efter ett besök i Stockholm i höstas var jag bara tvungen att baka dessa supergoda små saffranskakor som Annika på SMASKENS.NU har gjort. Jag hann aldrig blogga om de innan jul och nyår. Strax efter nyår, snart 8 veckor sedan kraschade min nya dator och bilderna försvann.
MEN, jag har ju With a little help from my friends lyckats få fatt på dom igen. Nu försöker jag rensa, namnge, spara och ja, ni vet - det där evighetsjobbet med bilder. Jag bävar för den dag då 2 månaders bilder från kameran ska in i datorn. Hoppas den ska bli hel igen nästa vecka.


Tillbaka till saffranskakorna. Trots den vansinniga pinjenötshistorien och dess långvariga konsekvens kan jag ändå inte låta bli att posta recept på dessa små söta historier. Höjer dock ett varningens finger för pinjenötter från Kina. Undvik dom! Men inte dessa saffranskakor med pinjenötter!!
Mina kakor blev inte lika fina som Annikas och jag bakade om kakorna två gånger. De liksom flöt ut och blev mycket mer spröda än hennes (jo, jag fick ju själv smaka dom små underverken på Glöggträffen i november förra året). En omgång lät jag t o m vila över natten i kylen men det gjorde ingen större skillnad. Smaken var det dock inget fel på. Det var fler än jag i jul- och nyårstid som smakade och kan intyga det :-)



Saffranskakor med pinjenötter à la SMASKENS.NU
antal: många

100 g smör, rumsvarmt
0,5 g saffran
1 tsk hett vatten
1 dl råsocker
140 g vetemjöl
1 nypa flingsalt
1 dl pinjenötter


Rör ut saffran i hett vatten och blanda med smöret. Blanda i råsocker och salt. Rör sedan i vetemjölet och pinjenötterna. Se till att få ihop degen ordentligt och rulla den i två längder. Ganska smala så det blir många små mumsbitar! Täck och låt ligga i kylen ett tag.
Sätt ugnen på 175 grader. Skär längderna i ca 3-4 mm tunna skivor och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i ca 10 min eller tills de fått lite färg. Låt svalna på plåten och förvara kakorna i plåtburk.




Trevlig helg!

torsdag 25 februari 2010

Kokboktips i bokreatid


Det var inte länge sedan det var bokmässa här i stan. Eller? Hrm, det har visst redan gått fem (5!) månader sedan den ägde rum. Nu har t o m bokrean hunnit rullat igång. Jag var förbi ett par butiker idag och det var förvånansvärt lite folk där. Förvånansvärt få intressanta böcker som reades också tycker jag. Kanske är det såklart ekonomin som gör att jag inte tycker det finns så mycket. I vanliga fall har jag en slags besatthet att köpa böcker. Jag var bra på att både läsa och bläddra i alla möjliga böcker. Sedan jag började plugga internationella relationer och mänskliga rättigheter under 3 1/2 år (all kurslitteratur på engelska) minskade så sakta min läsning av "egna" böcker. Idag har jag så oerhörda koncentrationssvårigheter att jag inte kommer någon vart med böckerna. Tyvärr har min passion för att handla böcker inte minskat i samma takt så jag har en hel del pocketböcker som ligger olästa i bokhyllan...


Är ni sugna på bokrean så kolla här på nätet, i Akademibokhandelns bokbilaga. Och ni vet väl att ni får poäng på ert MedMerakort vare sig ni handlar på rea eller inte. Eller om ni hellre väljer att handla böcker via Bokus. Om ni inte redan har den skulle jag springa ut efter Anna och Fanny Bergenströms Under Valnötsträdet och det ögona böj! Såg den för endast 149:- Billigare än så kan man nog inte få en så underbar kokbok för!
För övrigt har jag faktiskt inga kokboksreatips utan det enda boktipset jag kan ge är årets upplaga av Vår kokbok.
Men visst finns det kokböcker jag skulle vilja ha. Hemma hos Jamie t ex, som bara kostar 129:- på rean. Men jag har lovat mig själv att inte köpa några fler kokböcker med köttrecept i!


En kopp kaffe och en god bok skulle inte sitta helt fel, eller vad säger ni?


Lycka till med reafynden!

onsdag 24 februari 2010

Bönsoppa med haricots verts


Sol, snö, kyla,snö, värme, vind, sol, snöras... det är inte utan att man blir sugen på soppa i detta svängiga vinterväder. Jag som än en gång har lovat mig själv att bättre äta upp eller iaf tillaga maten i kylen innan jag fyller på var inställd på att laga en morotssoppa då det i stort sett är det enda som finns i kylen. Men så snubblade jag över ett annat sopprecept i en av mina favviskokböcker Vegetariskt - Mat från Trädgårdscaféet Slottsträdgården Ulriksdal. Så fick det bli. Efter viss modifiering blev ingredienserna som följer


Bönsoppa med haricots verts
2 port

1 stjälk blekselleri
1/2 gul lök
1/2 syrligt äpple (t ex Granny Smith)
100 g haricots verts
4 soltorkade tomater
1 msk olivolja
5 dl vatten
1 tsk buljong
1 1/2 dl stora vita bönor (färdigkokta)
1 tsk gurkmeja
1 tsk timjan, torkad
1 krm cayennepeppar
salt
svartpeppar, nymalen
1 msk maizena
1 dl sojagrädde (Alpro)

Skär blekselleristjälken i skivor. Hacka löken och skär äpplet i tärningar. Dela haricots verts på tvären och skär tomaterna i strimlor. Fräs alltsammans i olja i några minuter. Häll i vatten grönskaksfond/buljong och bönor. Koka upp och krydda. Låt soppan koka 6-8 minuter. Red med maizena utrört i 1 dl sojagrädde.

Stäng av och låt kastrullen/traktörpannan stå kvar på eftervärmen en stund. Späd ev med mer vatten eller häll i mer sojagrädde om du vill ha soppan krämigare. Servera tillsammans med en frukostfralla med frön.

Tänk, jag hade nästan glömt av att jag ens har Maizena hemma - eller ja, majsstärkelse som det heter. Den som t o m är gjord till "daglig matlagning i det moderna köket". Så något vidare modernt kök är det visst inte här hos mig iaf ;-)


Smaklig spis!

tisdag 23 februari 2010

Fransk olivkaka


Varning!!!
Denna post innehåller ett recept med kött i!!!



Jag kan inte tro det är sant men i helgen stod jag faktiskt med 1/2 kg rökt skinka framför mig och skar i bitar. Tror inte jag tagit i en köttbit på säkert 10 år. Men vad gör man inte för sin värdinna, väninna och extramamma som tar han om en i ett par dagar och låter en härja i köket, slöa i soffan, dricka en massa vin och sova så länge det bara går.
Jag har googlat här en stund men utan större framgång. Kanske heter den franska olivkakan någonting annat? Jag vet inte hur den smakar men min värdinna godkände i alla fall kakan! Själv är jag helt övertygad om att den absolut går att göra HELT UTAN SKINKA!!

Det är tydligen en typ av kaka som ska serveras som aperitif eller på en buffé. Dryckestips.... hrm... ingen aning. Här har jag hittat en variant på olivkakan som enligt receptet innehåller 4 msk mjöl istället för 4 dl som i det tidningsreceptet jag bakade efter. Fast å andra sidan bara en matsked olivolja istället för en deciliter. Jag fortsätter leta. Kanske är det t o m en turkisk kaka egentligen? Den påminner fasligt mycket om denna Black Olive Cake som Almost Turkish Recipes gjort.
Är det någon som själv bakat olivkaka? Berätta gärna vad ni har i er olivkaka och om ni kanske har ett annat namn på den.



Fransk olivkaka

ca 4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 1/2 bakpulver
4 medelstora ägg
1 dl olivolja
1 1/2 dl kesella
1-1 1/2 dl torrt vitt vin
50 g riven parmensan
100 g riven Emmerthaler eller Herrgård
150 g rökt skinka i bit
ca 20 gröna oliver med pimento
ca 75 g hackade valnötter


Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Vispa ägg lätt och blanda ner dem i mjölblandningen tillsammans med olja, kesella och vin. Vänd sedan ner den rivna osten och rör smeten slät - den ska vara ungefär som en sockerkakssmet. Rör i skinkbitarna, oliverna och de hackade valnötterna. Häll smeten i en smord (bröad) avlång kakform. Grädda ca 45 min. Ta ut kakan och låt den svalna innan du skär upp den och serverar.



Smaklig spis!

måndag 22 februari 2010

"Det hela beror på den rådande väderleken"


Hahahah, ja ja vad säger man? Jag är iaf glad att jag inte är beroende av kollektivtrafiken nu och inte har några tider att passa. Värre för alla som jobbar, reser och ska på viktiga möten. Att promenera går ju men det beror väl på hur långt det är. Fast det kan bli lite extra träning för benen och rumpan att halka omkring där ute i snön ;-)

För övrigt kan jag bara beklaga att matinläggen sinar här för mig. Har två månaders bilder i kameran och gillar inte mat och recept utan bilder. Försöker skriva inlägg, recept osv för att ha färdigt när jag nu får tillgång till bilderna men ack... något annat fångar hela tiden mitt intresse och stör koncentrationen på Miss Meister's mat. Vad ska jag säga? Det hela beror på den rådande väderleken ;-) Eller så är det helt enkelt så att jag har svårt att hålla fokus i livet nu för tiden.


Happy monday and have a nice week, y'all!

torsdag 18 februari 2010

Finn fem fel...


Jag tror ibland att det inte var meningen att jag skulle finnas på denna jord alls. Ibland tror jag att det så meningsfullt att jag finns och jorden absolut skulle gå under om jag inte fanns. Men för det mesta befinner jag mig någonstans där mittemellan. Dock tror jag inte jag hittat "hem" än. Det vill sig inte riktigt i livet. Fast det finns nog för- och nackdelar med allt.


Jag är övertygad om att vi alla har våra små och stora bekymmer i livet och kämpar med än det ena än det andra. Jag tror också att vi alla har olika förutsättningar kring hur vi hanterar, löser, lär oss leva med och går vidare med livets alla svårigheter. Det kan handla om bland annat vem och vilka du har omkring dig och huruvida de stöttar eller stjälper dig. Det kan handla om ekonomiska tillgångar eller brist på tillgångar. Om du har rustats med god självkänsla, blivit fostrad med kärlek och omtanke eller istället förnedrats, agats, och urholkats på din tro på dig själv och dina förmågor. Orsakerna och förutsättningarna är som sagt varierande hos oss alla.


Många omkring mig, jag vågar nog drista mig till att påstå de flesta omkring mig, både vänner, bekanta och främlingar, har familj, barn, jobb osv. Kanske inte allt, helt och hållet. En del har en partner men inget jobb, andra har barn och jobb men ingen partner och så finns det singlar som har jobb och så vidare. Det är inte många i min omkrets som är helt utan eller till större delen utan av livet alla pusselbitar. Att vara utan en eller ett par kan vara tuff och ju fler pusselbitar som saknas desto svårare blir det att hitta fram i världen. Men det går säkert att få fatt på de missade pusselbitarna. Att stärka banden och bygga sig vidare. Frågan är bara hur det egentligen går till? Lika komplex som frågan, lika svårt är svaret.


Häromdagen sa min mamma till mig om du bara hade haft man och barn skulle du inte ha tid att fundera över det som är jobbigt!!... jasså jaha ja öööh jo jaa kanske det... men WTF?? Tack för den käftsmällen! Det är inte utan att jag längtar efter färska jordgubbar just i detta nu!

Sojakorv stroganoff

Nä, det är inte ens någon idé att med mobilen få till några snitsiga bilder....

Under den första tiden efter jag flyttat hemifrån (för måååånga år sedan) så åt jag ofta korv stroganoff och makaroner. Huvudingredienserna var falukorv, tomatpuré och crème fraiche. En maträtt som på ett eller annat sätt följt med mig sedan dess. Aldrig mera med ketchup i, ibland bara med färska tomater och numera utan korv. Eller ja, jag skivar i en sojakorv som kanske inte är en korv i den bemärkelse man oftast relaterar till. Visserligen är det ju en korv i bemärkelsen långsmalt objekt med cirkulär omkrets och rundade ändar.

Nä, ketchup har jag inte ens längre i min kyl. Tomatpuré däremot köper jag då och då. Tyvärr brukar den alltid hinna bli gammal och faktiskt mögla innan jag använt slut på den. Jag är inte bra på burkmat och halvfabrikat. Sedan jag slutade äta kött och fick ägna mig mer åt grönsaker, böner och linser och använder i stort sett bara färska grönsaker. I frysen får gröna ärtor, gröna bönor och nu för tiden också edamamebönor trängas med rabarber och plommon från landet, hembakade frallor och bullar och portionsförpackade färdigkokta böner och linser. Nu under vintern låter jag väl bli de ganska smaklösa tomaterna och har faktiskt ett par burkar Mutti i skafferiet.


Sojakorv stroganoff
2 port

1/2 gul lök
3-4 cm purjolök (från båda ändar, dvs den vita OCH gröna)
rapsolja eller annan neutral olja
1 liten burk krossade tomater, Mutti
1/2 pressad citron
1/2-1 tsk paprikapulver
1/2-1 tsk oregano, torkad
ev lite chilikrydda
svartpeppar
salt
2-3 sojakorvar
1/2-1 dl havregrädde


Hacka och strimla löken och purjolöken. Låt fräsa en liten stund i oljan. Häll de krossade tomaterna i stekpannan. Skiva korven i slantar och lägg i. Krydda. Låt puttra en stund på medelvärme. Pressa över citronen och smaka av. Krydda med ev mer chili, salt och peppar. Avsluta med att tillsätta havregrädden. Stäng av plattan och låt stekpannan stå kvar ngr minuter och koka ihop sig lite mer.

Att jag skrivit lite ungefärliga mängder av allt är för det kan variera lite beroende på hur tjock purjolöken är t ex. Eller så har vi olika stekpannor och värmen fungerar olika på våra spisar. Min stekplatta blir het ganska fort och oftast använder jag en enkel liten stekpanna som verkar "suga åt sig" vätskan fort. Fastän jag sänker värmen brukar jag få tillsätta vatten lite då och då för att inte grönsakerna ska torka ut helt. Använder jag däremot traktörpannan (vilken ofta åker fram då jag lagar mer än bara en till två portioner) stannar vätskan kvar mer. Det gäller alltså att passa på maten. Smaka av och pröva er fram och hitta det som faller just dig i smaken.


Smaklig spis!

tisdag 16 februari 2010

(O)Pastöriserad apelsinjuice?

Det bubblade, pyste och fräste att jag för en stund trodde juicen var något helt annat än just juice och snarare en amöba som höll på att ta över köket!

Det är väl ingen nyhet för er att vanlig apelsinjuice mer eller mindre är som läsk utan bubbel? Söt och sockrig och sällan så full av nyttiga C-vitaminer som vi skulle vilja. Det är ju tillåtet att tillsätta socker i fruktjuicer, upp till 15 g/liter för att "reglera sur smak", utan att ange det på förpackningen. C-vitaminerna går förlorade vid pastöriseringen. Och lova mig att ni inte går på den lätta om "färskpressad" juice! Alltså, färskpressad juice är den du själv pressar från apelsiner och dricker på studs!


De flesta juicer som säljs är pastöriserad fruktjuice i koncentrat som blandats ut med vatten och i efterhand tillsatt fruktkött, fler vitaminer och aromer. Mängden C-vitaminer reduceras t ex kraftigt vid upphettningen av fruktjuicen. Det finns ett märke (vilket den som jäser på mina bilder är av) som numera kallar sin juice för "nypressad" istället för färskpressad. De värmer upp juicen till 70 grader, så kallad "lätt pastörisering" för att öka hållbarheten några dagar. Det finns alltså ingen juice till försäljning som inte är pastöriserad. Men var hittar man det på förpackningarna?


För att ta apelsiner som exempel är det så att när de skördas på plantagen bör det inte ta längre tid att transportera eller lagras mer än 24 timmar innan den ska processas. Juicen pressas ur apelsinerna, silas från fruktkött och kärnor och därefter kan:
den gå till pastörisering och direkt fyllning på konsumentförpackning, eller till fortsatt lagring i tank alt. djupfryst i fat. Denna Juice benämnes med olika namn på olika marknader. Det kan vara t.ex. vara "färskpressad Juice", "direktpressad Juice" eller "icke koncentrerad Juice". Det vanligaste är emellertid att Juicen går till en koncentrationsprocess där c:a 80% av volymen avgår i form av vatten.

(Citat från www.svenskajuicforeningen.se)
Brasilien och Florida, USA är två världens största juiceproducerande områden. Därifrån fraktas fryst koncentrerad juice till stora juiceterminaler i Belgien och Holland och sedan vidare till Sverige. Juice som inte är koncentrerad tar större plats och kräver syrefri miljö och förvaras djufryst i fat eller i aseptiska tankar. Särskilda bulkfartyg transporterar denna typ av juice och allt detta ger såklart ett högre pris på slutprodukten.

Väl framme blandas alltså den koncentrerade juicen ut med vatten igen, pastöriseras och tappas på de slutliga förpackningarna som går ut till konsumenten. Även den dyrare juicen som inte koncentrerats, pastöriseras och tappas i sina slutförpackningar. Oh ja just det, skrev jag att det också här tillsätts fruktkött, vitaminer och aromer igen innan de förpackas? Jorå, för allt sådant silar och centrifugeras bort när apelsinerna pressas på sin juice.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta men de avlutar med :
Nu, äntligen, kan konsumenten njuta av sin dagliga Apelsinjuice, utan att behöva bekymra sig om hur den kommit till Sverige från andra sidan jordklotet, d.v.s. vad som skett från Jord till Bord!

Jag är ingen storkonsument av juice. Egentligen ingen juicekonsument alls. Jag slutade dricka juice någon gång på högstadiet tror jag. Delvis på grund av inrådan från tandläkaren men också för att jag fick ont i magen. Juicen som ju är sockersöt är samtidigt sur och syrlig som inte min mage riktigt fixar.
I somras var jag dock färgad av min USA-vistelse förra årets första halva. Där levde mycket på smoothies och andra fruktdrycker förutom vanlig apelsinjuice. Det närmsta jag kunde komma de drycker var från den tillverkaren som juicen på bilden kommer ifrån. Men nä, det går inte längre. Jag håller mig till vanligt kranvatten allt fruktsocker till trots en hem massa färsk frukt.


Den juicen åkte ut i vasken fortare än kvickt efter fotograferingen

Kanske innehöll min juice mer C-vitaminer än annan juice men risken för mikroorganismer som jäst (och mögel) är som synes större. Men jag måste säga att jag saknar mycket av denna information både på förpackningar och i matsammanhang; vad mat och dryck egentligen innehåller och inte minst hur tillverkningen går till. Och så är det detta med vitaminerna. Om det nu tillsätts nya C-vitaminer i efterhand - vad är då skillnaden egentligen?

Det är inte utan att jag önskar mig ett eget apelsinträd!

Och inte helt osökt kommer jag då in på att det såklart finns olika sorters apelsiner som passar sig olika bra för att pressas eller ej. Men idag har det strulat här på nätet och i morse när jag skrivit, letat, miniforskat, skrivit osv så kajkade Firefox helt plötsligt ur och allt försvann! Jag kommer på ett ungefär ihåg vad jag skrev och hur jag formulerat mig men det får räcka. Valencia, Hamlin och Pera är namnen på några av de typiska apelsinerna som används till juicer. Mer om apelsinsorterna kanske det bli en annan gång.

måndag 15 februari 2010

Rödbetor och stora vita bönor


När jag kokar rödbetor brukar jag koka ett helt gäng på samma gång. De håller sig några dagar i kylen. Sen är det bara att ta fram en eller två och göra något annat av de. Riva och blanda i en risotto, tärna och blanda till en sallad med äpple, gurka och getost, skiva en rödbeta och servera till en sojakorv eller vegburgare. Alternativen är många. Igår blev det som vanligt "snabbmat". Tärnade rödbetor med stora vita bönor och bladspenat. Lite inspirerad av rödbetor jag gjort för någon månad sedan, som tyvärr inte blivit bloggat om än för den andra datorn fortfarande trasig och bilderna jag tagit under januari fram till nu finns kvar i kameran. Än så länge blir det bara tarvliga bilder med mobilkameran.



Kryddiga rödbetor och stora vita bönor
1 port

2 kokta rödbetor
1/2-1 dl kokta stora vita bönor
en stor näve bladspenat
1-2 msk olivolja
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
1 krm chilikrydda
1 krm malen ingefära (eller en liten bit finriven färsk ingefära)
flingsalt
ev havregrädde

Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs den finhackade vitlöken med de övriga kryddorna. Tärna rödbetorna och lägg i stekpannan. Låt fräsa en stund och blanda sedan i de färdigkokta stora vita bönorna tillsammans med väl sköljd färsk bladspenat. Valfritt, beroende på kaloriintag el dyl. så häller du på slutet i en skvätt havregrädde.
Servera som det är eller till kokta gröna bönor.


Smaklig spis!

söndag 14 februari 2010

Släta bullar och semlor


På tisdag är det dags för fettisdagen så har ni inte bakat semlebullar är det hög tid. Jag är mamma och dotter Bergenström trogna och bakar inte bara Annas kanelbullar utan även hennes släta kardemummabullar. Båda kommer ur samma bok; Annas kakbok. Jag har bakat mig igenom en del recept genom åren vad gäller släta bullar. En del innehållert ex kvarg, kesella eller filmjölk osv men jag tycker inte bullarna blir särskilt mycket "fuktigare" för det. Släta bullar kan lätt bli torra och balansen att inte heller då bli för degig kan vara knepig att hålla.

Jag tycker att Anna Bergenströms recept givit det bästa resultatet hittills. Om det nu är så att ni önskar ett lite jazzigare recept på semlor så föreslår jag att ni klickar er in till Baktakt som här filmar hela kalaset när de dansar till sköna toner under tiden de bakar släta bullar och gör semlor!

Och innan ni ger er i kast med bullbaket så, se här mina vänner - Kinnas blogg - mormors mat har fått ett nytt hem! Hon har flyttat in i Taffelfamiljen Se nu till att lägg till hennes nya namn och adress Mormors mat i era läsare och länklistor, ögona böj! Kinna - jag önskar dig lycka till med bloggen! Vi ses :-)



Släta bullar med kardemumma
32 st

200 g smör
5 dl mjölk
50 g (ett paket) jäst
2 krm salt
1 1/2-2 dl socker
1 dl ljummet vatten
2 medelstora ägg
2 msk stött kardemumma
15-17 dl vetemjöl

PENSLING
1 ägg

Smält smöret på svag värme och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt (37 g). Stöt kardemummakärnorna i mortel (eller i kvarn om du har en särskilt "pepparkvarn" för kardemumma) och blanda med mjölet.
Smula ner jästen i en bunke och strö över salt, socker och vattnet. Rör om och låt stå ett par minuter innan du häller i lite av den varma smör- och mjölkblandningen. Se till att jästen löst sig ordentligt. Häll över resten av mjölken. Rör i äggen och till sist blanda i mjölet och den stötta kardemumman. Arbeta degen med hjälp av träsked/trägaffel (jo, jag lovar - det går faktiskt att baka bröd och bullar utan assistans och kökshjälp ;-) ) och låt degen jäsa övertäckt i bunken i 1-1 1/2 timme.

Sätt ugnen på 225 g. Ta några tag med trägaffeln/träskeden i den jästa degen och tippa sedan upp den på lätt mjölat bakbord/diskbänk. Knåda den lätt och skär sedan degen i två delar (ca 1 kg st). Varje del delas i 4 bitar och sedan i 4 delar vardera. Varje bit bör väga ca 60 g. Rulla till släta bullar och lägg på papersklädd bakplåt. Låt jäsa under bakduk i ytterligare ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda ca 8-11 min. Ställ plåten i mitten eller lite högre i ugnen. Täck sedan bullarna med handduk och låt svalna.


Jag gillar vanliga släta kardemummabullar och gör sällan semlor av dom. Men om det nu är det du vill göra så behöver du mandelmassa, eller marsipan om du föredrar det (som förmodligen är sötare än mandelmassan men du sliper glukossirapen iaf och ev andra ingredienser som äggvita och aprikoser), att riva grovt och blanda med inkråmet som du gröpt ur bullarna, efter du skurit av det berömda semlelocket. Späd ev med mjölk. Fyll de urgröpta bullarna, klicka eller spritsa på vispad grädde och sätt på locket. Pudra över med florsocker. Servera semlan i en djup tallrik och häll på varm mjölk! Ät med sked!!

Smaklig fettisdag! (tisdag den 16 feb)

lördag 13 februari 2010

FOOD, INC - en film om matindustrin



FOOD, INC. - en film om mat jag gärna vill se! Finns den på nätet tro? Den gjordes redan 2008 och hade premiär på svenska filmduken i slutet av januari i år. Filmsnutten ovan är de tre första minuterna på filmen. Här kan du se själva trailen för filmen (som inte fanns tillgänglig "inbäddad").
Filmmakaren och producenten Robert Kenner sätter fingret på mattillverkningen och visar upp något de större aktörerna inom matindustrin inte är särskilt glada över. Filmen slår hål på myten om de röda ladorna, det gröna gräset och fritt betande djur på gården som är den bild som bokstavligen visas på t ex alla förpackningar till smör, ägg och kött med mera.

Bland andra är författarna och kändisarna Eric Schlosser (Fast Food Nation) och Michael Pollan (The Omnivore’s Dilemma) också delaktiga, både som forskare, medproducenter och "skådespelare", i filmen.



Är det verkligen färdigstyckade, färdigkryddade, färdiggrillade broilers ni vill äta när fredagen kommer och det är dags för mys??

fredag 12 februari 2010

Frukostfrallor med frön på Miss Meister's vis


Tyvärr har det blivit lite glapp i inläggen här vad gäller mat, bak och dess recept. Delvis på grund av pinjenötsåkomman som äntligen börjar ge sig. Lusten för experiment börjar komma tillbaka. I veckan har jag bara varit ovanligt tokupptagen och igår ägnades dagen helt och hållet åt grubblerier över livet men också många timmar åt att äntligen rädda filer från min kraschade dator!

Helt överraskande var också att jag i tisdags av någon outgrundlig anledning ställde mig att baka bröd när jag kom hem. Jag hade varit uppe, för mig galet okristligt tidigt, och iväg på utbildning hela dagen. Gick hemifrån före 7 och var borta i nära 11 timmar. Det hör alltså inte till min vardag nu för tiden och kändes ganska extremt för att vara jag. Efter en lugn promenad hem, via mataffären, trodde jag att jag skulle slockna i soffan men som sagt. Jag bakade bröd!
Det blev frukostfrallor ur Anna och Fanny Bergenströms bok Under valnötsträdet. Jag dubblade receptet, använde tre sorters mjöl (vetemjölet tog slut så jag fick komplettera med vad jag hade hemma) så bytte jag ut vetekross mot 4-kornskross. Så blev det till slut en frullemacka till kvällsmat :-)




Frukostfrallor med frön på Miss Meister's vis
24 st

50 g (1 paket) jäst
2 msk honung + 2 rågade tsk salt
8 dl ljummet vatten
2 dl solrosfrön
8 msk linfrön
2 dl 4-kornskross
2 dl dinkelflingor
3 dl dinkelmjöl, fullkorn
12 dl vetemjöl
2-4 dl durumvetemjöl (användes för att vetemjölet tog slut)
ev en msk malen fänkål

Smula ner jästen i en bunke. Låt stå en stund med honungen och salt så jästen börjar smälta. Häll över lite av vattnet och se till att jästen löst sig ordentligt. Slå på resten av vattnet och häll i frön, dinkelflingorna och kornkrosset. Blanda ev i malen fänkål med mjölet och arbeta ihop till en ganska lös deg. Om du använder annat mjöl som jag så tänk på att minska mjölmängden. I originalreceptet, baserat på 25 g jäst, ska det vara 9-10 dl vetemjöl. Jag brukar spara extra mycket till utbakningen och baka in mer då om det behövs snarare än att degen blir för hård och torr.

Låt degen jäsa under duk i ca 1 timma. Under tiden kan du diska, städa, tvätta, duscha, kolla nyheterna, läsa tidningen eller tja, helt enkelt bara sitta och rulla tummarna ;-)

Sätt ugnen på 250 grader. Strö lite mjöl på bakbordet (diskbänken i mitt fall) och stjälp upp degen. Dela i två lika delar. Platta ut en del till ca 2 cm tjock rektangel. Dela i 12 bitar och lägg på plåt. Gör likadant med andra deghalvan och låt jäsa 10-15 min under bakduk.
Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 min. Förmodligen ett par minuter till om du använder bara vetemjöl eller har en bättre ugn än vad jag har. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

De går såklart att frysa in!


Smaklig frukost/kvällsmat!

Tusen tack för hjälpen!



Vad denna vecka bara rusat förbi mig! Ibland blir det bara mycket att stå i. Dessutom har jag drabbats av lätt skrivkramp. Kanske beror den främst på att det helt enkelt är för många olika och splittrade saker som vill ut. Som vanligt med andra ord ;-)

Lite så det känns att det ser ut där uppe och inne i skallen...

Veckans största bedrift är ändå den att jag har lyckat rädda mina "förlorade" bilder och dokument från min kraschade dator! Jamenvisst. Jag kan knappt tro det är sant!! Datorn fortfarande trasig men hårddisken har faktiskt kommit! Jag har bara inte hunnit med att trampa iväg med alla pinnar och pinaler till butiken som ska hjälpa mig att byta den. Känner att jag inte riktigt litar på att garantier och försäkringar kommer gälla framöver om jag själv skruvar och har mig. Datorn var ju bara 3 månader när den gick sönder. Nu har den hunnit bli 4,5 månader. Och tro det eller ej men nu är jag ju glad att servicekillen redan gått hem den dagen jag hade promenerat i sakta mak på Göteborgs isgator med datorn och nya hårddisken på ryggen.

Jag tror nästan jag är gladare över vad jag åstadkommit än att jag fått fatt på bilderna också. Eller njae, inte riktigt. En stor eloge går till David, min träningskompis, som nyligen föreslog att jag skulle ladda ner ett annat operativsystem och starta skrivbordet från skiva. Så det blev att googla, läsa, undersöka var när och hur. Systemet ska alltså inte ska installeras i själva datorn utan sparas på skiva. Först var det problem att spara själva filen och hur skull det sen gå att få fram det i den trasiga datorn som inte har drivrutiner eller ngt annat som fungerar? Där fick jag hjälp av Görel (Granivoren) och så var jag igång igen. Men ack. Inte visste jag att jag var tvungen att spara IOS-filen på ett särskilt sätt och där fick jag hjälp av Görel igen! Mer googlande och fick installera ett särskilt brännprogram. Så var det bara att bränna om DVD-skivan och nytt försök i datorn.

Eureka!

Allt detta hade aldrig hänt om inte David föreslagit vad jag kunde pröva och igår regerade Twitter och Fb där Görel fanns till hands. Och när jag nu är inne på denna kedja så måste jag ju klappa mig själv på axeln lite för att jag bloggar. För det är ju genom den jag till en början kommit i kontakt med Görel!
Till syvende och sist är det väl dock Ubuntu och Daniel Nylander som ska ha mest cred! Ingen av alla på supporten, butiken eller alla "professionella" jag varit i kontakt med sedan datorn kraschade har ens föreslagit möjligheten att starta från skrivbordet via en DVD. Och alla har mer än väl blivit varse att det finns filer jag vill komma åt och jag har frågat om det ens är möjligt eftersom datorn inte ens går att starta i felsäkert länge (vilket jag gjort tidigare på en annan dator utan problem innan jag körde recoveryskivorna).


Det är ju trots allt i huvudsak en matblogg så något matrelaterat ska ni ju få. Och för att jag är på extra gott humör, fastän solen lyser med sin frånvaro, så får ni här en rolig historia:
Recently, when I went to McDonald's I saw on the menu that you could have an order of 6, 9 or 12 Chicken McNuggets. I asked for a half dozen nuggets.
'We don't have half dozen nuggets,' said the teenager at the counter.
'You don't?' I replied.
'We only have six, nine, or twelve,' was the reply.
'So I can't order half dozen nuggets, but I can order six?'
'That's right.'
So I shook my head and ordered six McNuggets (Unbelievable but sadly true...)

Nu blir det till att införskaffa fler CD/DVD-skivor och börja spara bilder där också. Nu finns de på USB och min externa hårddisk.



På återseende!

måndag 8 februari 2010

Är pinjenöten på spåret!

Idag hade jag fått en kommentar från Åsa Lindeblad, kvalitetsansvarig på Saltå Kvarn. De har uppmärksammat fenomenet "Pine Mouth" som jag drabbats av för två veckor sedan. På deras blogg finns ett inlägg om vad det kan vara som orsakar denna olägenhet av metallsmak i munnen vilken även "smittar av sig" på allt man äter. En trolig förklaring kan vara att det är en särskild sorts pinjenötter, från pinjetallen Pinus armandii och inte den vanliga Pinus koraiensis. Båda pinjetallarna odlas i Kina och de kinesiska myndigheterna ser tydligen allvarligt på saken och i inlägget kan man läsa om att de t o m hållit en konferens om Pine Mouth! De kommer gå vidare och undersöka fenomenet.
Saltå Kvarn kommer dock byta leverantör av pinjenötter och köpa från Turkiet istället.

söndag 7 februari 2010

Bagaren och Kocken


Det bor en tidsoptimist i mig. Dessutom har jag en slags cykeltidsklocka i mig också. Det vill säga att jag tänker och planerar alla avstånd enligt hur lång tid det tar för mig att cykela. Numera då jag tar mig fram för egen maskin kan det ta lite väl lång tid och krafterna orkar inte alltid med. Cykeltiden har väl mer än tripplats kan jag tro.

Oftast gör det inget för jag har sällan någon särskild tid att passa längre. För några veckor sedan fick jag ändå för mig att ta en promenad till Bagaren och Kocken. Jomenvisst. En nätbutik som även finns "live" En trevlig liten butik som ligger lite avlägset och inte alls på ett torg, vid andra butiker eller shoppingcenter. Jag klädde mig lite mer anständigt med vanlig jacka, jeans och kängor istället för träningskläder och tänkte att det säkert skulle ta en timma, kanske lite till, att gå hela vägen dit.

Det började skymma på vägen dit

Får bara fram bilder med mobilen nu så länge nya datorn är trasig och det var meningen att ha fokus på den stora knoppen av en av min favvisblommor men det blev visst inte så. Det var härligt sken ute iaf...

...

Det tog 1 tim 40 min! Och jag hade lätt kunnat ha träningskläder på istället. Alldeles för varmt med gamla dunjackan. Kanske var det värt det ändå för butiken är som värsta "godisaffären" för en sån som jag. Tyvärr har de en lite konstig hemsida och jag ser knappt en pryl. Men för er som har vanliga datorer och säkert större skärm än jag så klicka på "Göteborgsbutiken" och se bilder på hur det ser ut på hyllorna! Jag vill ha allt!!
Eller njae, egentligen inte. Jag har varken plats eller bakar så mycket och framförallt har jag definitivt inte råd! Det är en butik för stora plånböcker. Ta bara dessa jäskorgar som är så poppulära. Den minsta lilla korgen som räcker till en deg på max 500 g kostade 235 SEK!!!

Bilden är lånad från Hemmakocken.nu

Såklart finns alla kökets Rolls Roycemärken där som KitchenAid, Global, Gaggia, Eva Solo, Dualit och såklart Le Creuset med flera. Allra först till höger när man kommer in kan man tro att man hamnat mitt i Leilas kök! Blått och rosa, prickigt och blommigt. Fast hela lilla butiken flödar förstås av färger i alla de slag. KitchenAidmaskinerna står uppradade i hela färgskalan på en hylla där tillbehör som måttsatser, bakplåtar, särskilda jäs/bakplåtar-med-gropar-för-baguetter, silikonkavlar, mjölborstar (som att var och en numera har sitt eget bageri hemma med stora bakbänkar och jag vet inte vad), hela färgskalans Rostiskålar med tillhörande köksredskap, silikonmuffinsformar och ja, det finns ingen ände på allt som finns där.
Så varken du har pengar eller inte är det en fröjd för ögat och drömma går ju. Tänk om jag hade en sån här fin kanna hemma i köket.... :-)Bilden lånad från Le Creuset's hemsida


Jag tog vagnen hem. Lyxigt nog gick samma linje hela vägen :-)

Related Posts with Thumbnails