onsdag 31 december 2008

Nu har det tagit slut igen, det där långa året


Tack alla bloggare och andra besökare här i år! Ni lyser upp min tillvaro och jag önskar er alla ett riktigt

Gott Nytt År!

Hoppas vi ses snart igen




It's easy to grow and change in an atmosphere in love

fredag 26 december 2008

Fyllda filodegsformar

Ett par dagar innan jul tittade jag på min favorittvkock och hans julspecial tanken slog mig då att jag säkert hade en lyxig kväll som kunde ägna mig åt slötittande på både tv och dator då jag inte behövt varken baka eller laga någon särskilt till jul. De flesta av er stod säkert i köket, städade, pyntade, handlade gran eller shoppade julklappar som tokiga då. Men då kanske ni fick möjlighet att se reprisen som visades tidigare idag, fredag

Kanske är era kylskåp fortfarande dignande fulla av mat, men kan tro att det är mest rester av allehanda julrätter som är kvar. Ett sätt att servera resterna på kan vara att fylla i små knyten eller formar av smördeg eller filodeg. Inspirerad av Jamie som gjorde en variant på den typiska brittiska mince pie, En dessert med den söta fyllning av så kallad mincemeat och som till jul passar med blandningen av torkad frukt som t ex sultanrussin, aprikoser, plommon samt nötter, kryddor, apelsin och whisky. (hittade t o m ett recept på Mince pie från 1623...). Men nu är det ju inte sötsaker jag ska ägna mig åt utan vanlig matlagning. Nyligen la Ilva ut ett recept på smördegsbyttor med kronärtskockor som var av det lite matigare slaget och då var vägen inte längre lång till att jag tog fram ett paket filodeg som legat i frysen alldeles för länge. Mina rester i kylen var nu quinoa, kikärter och färsk spenat som sjöng på sista versen.
Trots att det mesta bestod av rester var detta den mest avancerade maten jag lagat på flera månader. Det var riktigt kul måste jag erkänna. Tänkte först att det är så smart att göra mat i portioner på annat sätt än i stora grytor som jag annars gör. Oftast fryser jag in mat så jag kan ta med matlådor. I efterhand insåg jag att dessa "filodegsvingar" inte är speciellt förvaringsvänliga. Det hade såklart varit roligast att kunna servera och äta upp alla med det samma och slippa frysa in. Så nästa gång ska jag vika över och täcka toppen med filodegen.


Fyllda filodegsformar med quinoa, kikärter, spenat och kronärtsskocka
12 st

1 paket filodeg
100 g kokt röd quinoa
100 g kokta kikärter
chiligrydda
2 bananschalottenlökar
150 g färsk bladspenat
2-3 vitlöksklyftor
olivolja
flingsalt
svartpeppar
ev kronärtsskockshjärtan
1 näve cashewnötter
riven lagrad getost (svart homage)

Tina filodegen enligt paketet och rulla sedan ut arken. skär i tolv bitar och pensla sedan lite neutral olja mellan arken (behövs inte så supernoga och inte mellan varje). Jag fick ut fyra lager till varje form.
Finhacka schalottenlöken och fräs i rikligt med olivolja. När den blivit mjuk och genomskinlig vänder du i den avsköljda färska bladspenaten och river över 2-3 vitlöksklyftor. Låt spenaten smälta i kastrullen eller stekpannan. Se till att inte ha för hög värme.
Chilikrydda quinoan och kikärterna som du fyller i botten på formarna. Sätt in i ugnen på närmare 180 - 200 grader i ca 10 minuter. Rosta och hacka under tiden cashewnötterna och riv osten.
Fyll sedan på med den frästa spenaten och har du som jag en burk kronärtsskockhjärtan i skafferiet kan du dela dem i bitar och lägga på toppen. I min burk fanns nio stycken som jag var och en delade i fyra, vilket precis räckte till tre bitar i varje form. Strö över de hackade nötterna och toppa med den rivna osten. Säll in i ugnen igen i ca 5-10 minuter. Servera med detsamma! Har du fortfarande rödkål kvar så värm upp den och servera till eller koka lite brysselkål, gröna bönor eller något annat grönt och gott.


Smaklig spis!

onsdag 24 december 2008

God jul!

Då var det redan jul igen då. Med en riktigt kluven känsla inför denna årets största helg känns det ändå rätt befriande att promenera runt i ett nära folktomt och nästan kusligt Göteborg efter att klockan redan slagit tre. Jorå, en helig tid för Sverige och svenskarna. Jag minns när jag var liten och vi alla skulle till kyrkan som började klockan 16 men blev med åren blev julbönen senarelagd till klockan 17 istället så alla skulle hinna se klart Kalle Anka och hans vänner. Eller var det snarare så att fler skulle komma till kyrkan tro? Och än tommare blir det fram på eftermiddagen och kvällen. Endast en och annan tomte ses skynda mellan kvarteren.

Jag är uppvuxen i ett hem fyllt av måsten och fasta traditioner som blev särskilt starka just vid jul. Samma pynt på samma plats på samma tid, år efter år efter år. Och detsamma gällde baket och maten. Det finns en viss charm i t ex att bara baka en sorts kaka eller bröd just vid jul. Det blir ju något att längta efter. Men alla dessa exakta rutiner kan liksom gå i stå också. Ingen glädje, ingen kärlek, ingen gemenskap. Mest bara stress, måsten, mycket irritation och intet utrymme för spontanitet och galenskap. Jag har några rester kvar av dessa djupt rotade mönster men de blir mindre och mindre för varje år. Skönt. Men samtidigt känns det lite sorgligt att inte något alternativ liksom är tillåtet. Jag känner mig mest som en paria. Och det blir jag som mest påmind om under årets absolut största familjeprotektionisktiska helg.

Och trots allt önskar jag er ändå alla julfirare, ickefirare, arbetande, semestrande, födelsedagsfirande, ensamma, storfamiljare, fattiga som rika, studerande, sjuka som friska, ledsna som glada människor en riktigt fantastiskt god jul och härliga dagar fram över!



Vi ses snart igen!

tisdag 23 december 2008

Jag har bevis!


Jag trodde knappt mina ögon igår men dra på tissor - solen sken som aldrig förr :) Som tur vad hade jag kameran med mig och fick ett och annat bildbevis! Blå himmel och allt. Det blåste en del men vad gjorde väl det när ljuset stack i ögonen. Och kolla vad lång min skugga var. Hade glömt jag ens har en skugga juh!
Nu hoppas jag få lite mer energi och tid över till bloggande ett tag. Har sååå mycket på lager som behöver sorteras och skrivas rent. Om jag har tur kanske jag börjar med mitt nyårslöfte redan nu och sätter igång med operation "komma ikapp mig själv".

Och som om inte detta var nog - solen skiner faktiskt här idag också!


Hej så länge!

måndag 15 december 2008

Örtkryddad selleri i ugnen


Men nu får det väl ändå vara slut på denna tröglivade bloggaktivitet. Halkar ju ner i listorna ;-) Och tokigt nog lagar jag ju såklart mat, bakar och fotar men energin tar slut någonstans på vägen. Förmodligen redan när fotona ska in i datorn och sorteras, namnges och flyttas till annat lager. Blev nyligen som vanligt inspirerad av Nässelblom & choklad, som alltid lägger ut så goda och enkla recept, och hennes palsternackor i ugnen. Dom var jag såklart tvungen att testa. Dock är jag inte så förtjust i persilja så jag krämade på med koriander istället. Eftersom jag var förkyld slog jag till med tre rivna vitlöksklyftor till två stackars palsternackor.


Men så hade jag ju en bit selleri också. Ett par dagar senare var det dags för den att tillagas. Så varför inte ugnsbaka den med? Sagt och gjort. Blandade denna gång dragon och timjan tillsammans med olivolja och 3 rivna vitlöksklyftor.




Ugnsbakad örtkryddad selleri
2 port

1/2-1 rotselleri
olivolja
3 vitlöksklyftor
2 tsk dragon
1 tsk timjan
flingsalt


Skala rotsellerin och skär den i centimeterstora stavar. Blanda olja, riven (eller finhackad) vitlök och örter i en skål. Vänd i selleristavarna och låt stå en stund medan ugnen värms upp. In i ugnen på lite dryga 200 grader i ca 30 min. Servera med fullkorns basmatiris (som dessutom är Fairtrade-märkt) och olivtofu vilka du hittar hos bl a Ekostore.



Smaklig spis!

onsdag 10 december 2008

60 år med FN:s Allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna


Klicka på bilden för att se en större bild

Idag är det 60-årsdagen för FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna! Hur mycket känner du till om våra mänskliga rättigheter? FN:s regionala informationscenter har satt ihop en trevlig sida där vi kan pröva vår kunskap - Know Your Rights 2008. Vill du läsa på lite innan skulle jag rekommendera dig att titta in på regeringens webbplats om mänskliga rättigheter.

Sextio år kan tyckas vara en lång tid men i ett perspektiv av gamla dokument och skrifter som t ex den persiska Kyros cylinder från 500-talet f.k., inskiptioner på 33 pelare i nuvarande Pakistan och Indien, de så kallade Edicts of Ashoka från 200-talet fK. Magna Carta från 1215, är ju 60 år bara barnet!
Dagligen sker kränkningar av de mänskliga rättigheter världen över. Ett av alla exempel är att det idag lever 963 miljoner undernärda människor i världen. Enligt FAO är en ökning med 40 miljoner från förra året.
Jag önskar mig i julklapp att fler människor förstår innebörden av de mänskliga rättigheterna och också använder de i sin vardag. Först då kan de bli levande och på riktigt och inte bara fina ord på ett papper.


För er som befinner sig i Göteborg vill jag tipsa om seminariet 60 år med mänskliga rättigheter - vad har hänst och vart är vi påväg? om deklarationen för de mänskliga rättigheterna ikväll i hörsalen Dragonen på Sprängkullsgatan 19.

Utrikespolitiska föreningen i Göteborg har bjudit in gäster som:

Elisabeth Abiri, ordförande Delegationen för mänskliga rättigheter (läs hennes debattartikel i G-P från igår, den 9 dec)
Katarina Bergehed, Amnesty
Henrik Bergquist, Enheten för mänskliga rättigheter vid Utrikesdepartementet
Moderator: Ulrica Lysén, Göteborgs universitet

Seminariet börjar klockan 18:30. Är du inte medlem i Utrikespolitiska föreningen får du bidra med endast en tjuga för att lyssna.


Vill du veta mer om mänskliga rättigheter och vad det forskas om så titta in till Institutet för studiet av mänskliga rättigheter vid Göteborgs universitet som håller till på Institutionen för globala studier.

måndag 8 december 2008

Ännu ett sidospår...



Det finns så många roliga typsnitt där ute. Min datorn har ju inte ens hälften. Jag har hittat en del roliga att ladda ner i datorn men de snyggare verkar inte vara gratis direkt. Kan man köpa typsnitt? Eller finns det andra program fulla med snygga och roliga typsnitt man kan ladda ner i datorn tro?

Gjorde en presentation nyligen och tänkte inte på att datorn jag använde vid tillfället inte hade de typsnitt jag gjort presentationen i. Det blev lite tokigt på PP-bilderna då. Visst funkar Verdana och Arial, men det är alltid kul att har t ex rubriker i annat snitt.
Fråga mig inte varför bilderna är så små. Jag försöker göra de större men de går inte att spara som bild i datorn utan är en inklistrad kod från Wordle.net där man kan göra sådana här "ordmoln". Hittar ingenting i koden heller där jag kan öka på storleken.
Jag har gjort detta tidigare i år med längre texter, nu testar jag mest de olika typsnitten som finns där. Föresten skulle jag inte alls göra detta utan istället jobba med en presentation jag ska ha på tisdag. Dock ska jag prata om det stundande 60-årsjubileet för de mänskliga rättigheterna och då jag tidigare gjort ett ordmoln av den allmänna deklarationen av de mänskliga rättigheterna hamnade jag ju visst på ett sidospår.

De går att skriva ut i alla fall till stora A4-sidor :)

onsdag 3 december 2008

Åsa's Rabarbermarmelad - på Ilvas kakor!


Ja, det är så mycket som är på gång nu. Inget betalt jobb än men en hel del ideella aktiviteter, träning och så har jag (i brist på sysselsättning trodde jag) i höst börjat en kvällskurs på Pedagogen (Göteborgs Universitet) i presentationsteknik. Eftermiddagarna och kvällarna är fullbokade varje dag. Under dagtid har jag varit på en del möten, seminarier och andra träffa plus att jag måste läsa och förbereda presentationerna till skolan, så mina dagar är rejält uppstyckade. Det är väl förmodligen där den största anledningen ligger, till att jag inte mäktat med bloggandet på ett tag nu.
Men av någon anledning saknar jag det! Går hela tiden omkring med känslan av att det är något jag borde göra men aldrig riktigt hinner med. Tänker hela tiden på upplägg, sparar artiklar och antecknar när jag kommer på något jag vill lyfta här. Kommer liksom aldrig ikapp mig själv.

Och så blev ju min allra käraste vän och livskamrat - cykeln - stulen för på dagen sex veckor sedan. Känner mig helt vilsen och klarar inte riktigt av att ställa om från "cykeltid" till spårvagnstid... De kommer föresten aldrig i tid heller och alltid är det stopp någonstans på vägen. Det som tidigare tagit mig 20 min från min dörr och uppställning i Dojang (vår träningssal) tar numera 30-45 min. Jag blir tokig! Är också fortfarande rasande på den eller de som helt kallt lyft bort min ögonsten, och enda trygghet i mitt liv, och ställt min tillvaro på kant.

Så för att pigga upp mig lite bakade jag faktiskt kakor för ca tre veckor sedan. Jorå, jag som för övrigt inte äter sådant längre (då jag fortfarande kämpar med näbbar och klor att bli av med en massa tunga kilo jag lyckades dra på mig under årets första 4 månader) slog på stort och valde Ilvas polentakakor med sylt. Jag gjorde ungefär likadant men använde fint majsmjöl, Ilva körde polentan i mixern innan, formade degen till en rulle som jag sedan skar i skivor och klickade i rabarbermarmelad som var det enda söta jag hade hemma. Men istället för att skriva vad som redan Ilva kommit på så får ni här istället min rabarbermarmelad jag gjorde redan i juni av årets första rabarberskörd. Jag kokade med en hel del ingefära också vilket ger marmeladen lite sting som faller mig i smaken.


Åsa's Rabarbermarmelad

1/2kg rabarber
1 rejäl bit färsk ingefära
2 citroner
2 1/2 dl vatten
5 dl syltsocker

Tvätta och skär rabarberna i bitar. Tvätta citronerna ordentligt och riv av cesten. Skala bort det beska vita på citronen och skär fruktköttet i bitar. Finns det kärnor i citronen så peta ut dom och lägg i en tesil eller knyt in dom i en liten påse av gasväv eller liknande. De innehåller mycket pektin, ett naturligt geléämne, vilket behövs för att marmeladen ska tjockna. Skala och finhacka en stor bit färsk ingefära.
Koka rabarberna, citronbitarna och citroncesten i vatten ganska länge. Tills rabarberna börjar bli mjuka. Blanda i den finhackade ingefäran och koka med 5-10 min. Rör i sockret, lite i taget. Koka marmeladen ganska kraftigt under några minuter och gör sedan marmeladtestet.* Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Vill du spara marmeladen länge ska du desinficera burkarna först. Koka dom och ställ uppochned på handduk eller värm i ugnen innan du häller i marmeladen.

Hua, tänker ni säkert nu - använder hon sådantdär syltsocker fullt med kemikalier? Varför inte bara vanligt socker? Jo, men nu blev det såhär då marmeladen behöver tjockna mer än t ex curd och vanlig sylt. Jag kollade i mina kokböcker, googlade och försökte hitta ett rabarbermarmeladrecept. Men icke. Så jag mixade och trixade mellan lite olika recept jag kunde hitta. Främst använde jag mig av Caroline Hofberg's bok Citrusköket men använde andra ingredienser och även en mindre mängd. Jag missade dock det där med kylan till testet och hällde på lite mer syltsocker... det skulle jag aldrig ha gjort. När den svalnat och stelnat ordentligt blev den i det hårdaste laget. Smaken är såklart där och den funkar lite som gelé också :-)


Såklart får du ju "klä" burkarna, och göra fina lappar, om du tänker ge bort dom! En perfekt julklapp!


Smaklig fika!


* Marmeladtestet: Enligt Citrusköket av Caroline Hofberg (2004, Prisma) ska du göra såhär: Kyl ett tefat i frysen. Ös upp lite av den heta marmeladsaften på fatet och gör en ränna med en sked. Om geléet inte flyter ihop igen är det gärdikokt. Koka annars 3-5 minuter till. Marmeladen kan behöva stå till sig ett par dagar för att stelna.

Jag som mindes ett marmeladtest från tv, tror det var Matnicklas, så skulle man bara doppa skeden i marmeladkoket, göra en ränna på baksidan, hålla skeden på tvären och om den övre delen inte rinner ner och täcker rännan igen är marmeladen färdig. Så gjorde jag...

tisdag 2 december 2008

Majstortillas med guacamole och stuvad majs

Har ni någon gång försökt er på att laga något speciellt när ni är sjuka? Nä, jag tänkte väl det. Varför bemöda sig med något särskilt när man ändå har nedsatt smak och luktkänsla. Näsan min, ja hela huvudet känns det som, är ju fullproppat med gud vet vad. Ändå ställde jag mig häromdagen och stekte majstortillas. Varför? Jo, jag hade inte planerat att bli sjuk direkt och jag har funderat på dessa tortillas ett bra tag. Så fick jag äntligen lite tid över och ro att stå vid spisen lite längre än vanligt. Det var evigheter sedan jag åt majs och slog också till och köpte en KRAV-märkt burk majs, vars innehåll jag helt enkelt stuvade i lite smör, mjöl och mjölk.

Med blixt...
...och utan. Kan inte bestämma mig för vilken bild som är minst dålig..


Jag använde det recept som står på påsen med Saltå kvarns Majsmjöl till mina majstortillas.

Majstortillas

2 1/2 dl majsmjöl
1 dl sojamjöl (kan använda bovetemjöl eller vetemjöl)
lite salt
1 stort ägg
5 dl vatten
1 msk olivolja

Blanda de torra ingredienserna. Rör ihop lättvispat ägg och vatten och blanda ner med de torra ingredienserna. Rör tills smeten är jämn och låt svälla en stund. Rör ner oljan och stek som pannkakor ca en halv minut på var sida. Lägg dem på ett fat med papper emellan.

Nu är jag ingen hejare på "pannkakor". De blev alldeles för tjocka och det tar ett tag innan man liksom får till det ordentligt. Den första brukar bli ok. Sen fastnar de i pannan och sen på slutet blir det en och annan som duger. Men som sagt, jag har inte den blekaste aning om hur min mat smakade denna dag. Eftersom jag fortfarande är täppt i näsan och rätt "täppt" i öronen också har jag svårt att riktigt känna smaker och uppskatta det jag äter vet jag inte heller hur de tortillas som blev över smakade ett par dagar senare. Men det ska inte hindra varken mig eller er från att laga majstorillas!


Guacamolen jag gjorde var en snabbvariant och säkert missade jag någon ingrediens. Har gjort en del olika varianter efter recept så när det ska gå undan blir det bara till att finhacka en tomat och en avocado, tillsätta lite olja (ej olivolja), salt, citron- eller limejuice och så chili såklart. Detta är dock något jag definitivt måste pröva igen när jag är helt frisk! Fram till dess är det bara att hålla mig till typ pasta, kokt broccoli och morot. Till alla er andra önskar jag


Smaklig spis!

Mera Veggietoppen

Ahah! Nu förstår jag. Dels har jag läst på lite och så har Jonas, en av hjärnorna bakom Veggiemind, förklarat för mig. Veggietoppen som jag skrev om förra veckan, förlåt, för över 2 månader sedan! är en grön samlingsplats och, som det står på hemsidan, en topplista för "hemsidor och bloggar av vegetarianer och veganer som på olika sätt belyser sina tankar, idéer och erfarenheter". Vidare står det att topplistan avslutas på söndagar vid midnatt vilket jag tolkar som att den alltså kommer finnas under flera veckor. Vinnaren för veckan utgörs genom antalet unika besökare samt in- och utklickningar. In-listan baseras på hur många som klickar på loggan "VeggieToppen" på min bloggsida, dvs här till höger på Miss Meisters mat med mera... Ut-listan baseras på hur många som klickar sig hit till min blogg från Veggietoppensidan. Blev det något tydligare? Jag hajar nu i alla fall ;-)

Ledsen att det tog nästan 3 månader att klargöra den saken. Det blir inte alltid som jag tänkt mig här i livet.

lördag 29 november 2008

Köpfri dag - Buy Nothing Day

Är det inte ironiskt? I dag är det En köpfri dag - Buy Nothing Day - som sedan 1998 firats en dag i november. Och vad är det för ironiskt med det undrar ni såklart? Jo, det är att det idag är vad vi i Sverige kallar lönehelg, långlördag, shoppinglördag, eller kalla det vad du vill. Att det dessutom drar ihop sig till jul minskar ju inte inköpen. Dagens G-P är så proppfull av reklam från div affärer. Främst kläder, elektronik och en och annan köks- och heminredningsannons syns.
Att en och annan skulle hålla igen i plånboken p.g.a. finanserna verkar inte spela någon större roll på det stora hela. Vi förväntas, liksom alltid, spendera tusentals kronor på konsumtion i december. Då handlar det inte bara om julklappar utan också all mat vi stoppar i oss. Det dricks glögg och äts pepparkakor i var stuga ute i landet, lussekatter förberedes, knäcken ska kokas och korven stoppas, fisken ska läggas i blöt, småkakor och bröd bakas för fulla hus. För att inte tala om allt pynt också! Alla ljus, all mossa, glitter och julgranskulor... jag blir alldeles matt.
Enligt Svensk Handel, som är lite försiktiga med prognosen i år, väntas julhandeln (vad gäller detaljhandeln) öka med 2,5 % d v s att vi kommer handla för 1,4 miljarder mer i december i år än förra årets julmånad. Smaka på det ett tag. Finanskris up my ...! I "Svensk Handels "Julrapport 2008" finns det fina tabeller och staplar på vart vi lägger våra pengar nu i juletid.
Så, kan vi inte då låta bli att handla en endaste ynka dag? Det finns ju de som satt prestige i att inte handla alls, eller i alla fall inget annat än absolut nödvändigt. Och sen vad som är absolut nödvändigt kan ju diskuteras. Ligger det inte för dig alls att tänka över dina konsumtionsvaror - kanske är det då dags att göra det. Använd denna köpfria dag till det! Vill du veta mer så läs t ex i Göteborgs fria om hur vårt sätt att konsumera inte är proportionerligt med vårt behov, eller om hur mycket mat livsmedelsbutiker slänger eller kolla pressklippen på En köpfri dags hemsida.

En köpfri dag 29 november 2008

Lycka till!

onsdag 26 november 2008

Sallad på melon, sharon och sockerärtor

Såklart vart jag sugen på sharonfrukt, även kallad kaki och persimon, efter mitt besök på Hem&Villa mässan jag skrev om i förra inlägget. Anders Arnell rev en sharonfrukt tillsammans med morot och ja, vad var det nu? Jag har för mig det var en tredje råvara med också. Kan det ha varit finstrimlad vitkål eller riven rotselleri? Äh, inte trodde jag att jag skulle bli så glömsk och snurrig i huvudet redan nu!! Det ser inte bra ut för framtiden :/ Hur som helst. Det kanske inte var en tredje grönsak ändå. En massa hackad mejran, olja, vinäger, salt och peppar slängde han i i alla fall som han till sist rörde ihop med en hel del turkisk yoghurt.

Min sharon låg hemma ett par dagar och var väldigt mjuk och gick naturligtvis inte att riva. Istället tärnade jag den och toppade min kvällsmat. En sallad på tigermelon, färsk babyspenat och mangoldskott, färska sockerärter, flingsalt, hallonvinäger och lite olivolja. Sharon är visst en förädling av kaki/persimon som omogen innehåller mycket garvsyra. Kanske är det därför det går att äta skalet på sharonfrukten utan större problem. I alla fall på de ganska stora och riktigt orange exemlar jag köpte med mig hem.


Smaklig spis!

Tack Kinna!


För ett par veckor sedan var jag på mässan Hem & Villa. Nu bor ju jag i en liten hyreslägenhet och har väl egentligen inget större utbyte av den typen av mässa som fokuserade mycket på vattenrelaterad inredning som t ex badrum- och bastuprylar, värmepumpar, golv, en del kök, inrendningstips, friggebodar och så vidare.
Men, och det är ett stort sådant. Temat för mässan var hållbarhet och en vän till mig Johanna Stål, skulle prata om hennes och Kerstin Sylwans (en av de 4 designers som ingår i nätverket 02nordic) nya bok Energi - hur design kan göra skillnad. Nu blev det lite fel med tiden och jag missade deras föredrag. Som tur var, och såklart det bästa av allt, fanns det mitt i smeten en scen, med ett kök och ett litet vardagsrum på. Jorå, och det var framför det köket jag bänkade mig :)

Först ut var det chokladprovning. Peter Hanson från Malmö Chokladfabrik var där och jag fick smaka på en lite läckerhet. Konferencier var självaste Jesper Aspegren, ni vet han med "Aspegren mitt i maten", som måste varit en av pionjärerna vad gäller kockar som gör matlagningsprogram i TV. Redan 1996 kunde man se honom och Rickard Nilsson (Årets kock 1991) i rutan. Inte långt efter det studsade den nakna kocken aka Jamie Oliver in i våra hem och sedan dess har matlagningen inte varit sig lik. Måste dock erkänna att jag inte blir lika tilltalad idag eller tittar lika intresserat på de olika matlagningsprogram som visas idag.

Jag antecknade flitigt det Peter berättade. Det finns runt 1400 varianter av kakao, och ca 400 olika smak- och doftämnen i kakaon! Trots att det finns en del chocolaterier som tillverkar praliner och annat gott är Chokladfabriken en i sitt slag som faktiskt också tillverkar självaste chokladen här i Sverige. Och för er som minns kan jag tillägga att Chokladfabriken tillverkade chokladprodukterna av märket Mazetti. Det är italienska för bukett. Grundaren och den dåvarande ägaren Emil Nissen syftade då till både den stora smakrikedomen som finns i choklad men också till att erbjuda ett brett sortiment av choklad och godsaker. Vem har inte druckit choklad gjord på ögonkakao? Ni kommer väl i håg de små chokladbitarna Rigi? och Emser, Vanillinsocker, Tutti Frutti mm? Flera av produkterna finns fortfarande kvar men ägs idag av ett välkänt finsk märke.


Och så var det då dags för kocken Anders Arnell. Jesper var såklart fortfarande konferencier. Anders nyutkomna bok MATeMATik, som han gjort tillsammans med Jan Tern låg till grund för matshowen. Räkna med bättre mat och mera matglädje är bokens ledord. Med på scenen hade Arnell en mattombola. Ett snurrhjul fylld med "tårtbitar" och fastklistrade bilder på olika råvaror och ingredienser. Poängen var att snurra ett antal gånger och på så sätt få fram innehållet i maten du ska laga. Bland annat hann Arnell under ca en timma med att laga god morot- och sharonsallad, snabba inlagda rödbetor och köttfärsbiffar.

Till en början pratade de om färsk mejram och Jesper utlyste en tävling. Den som har det bästa receptet på mejram skulle minsann vinna finfina priset. Jag satte genast igång att fundera. Flera gånger under showen delade de ut diverse köksredskap och såklart gick de runt bland publiken som fick en smakprova maten. Hrm, jag som satt kvar långt där bak där jag suttit under det mindre besökta föredraget om chokladen började ana onåd. Smakportionerna blev mindre och mindre. Och inte fick någon här bak - och jag var långt ifrån ensam - några av de gratisprylar de delade ut. De där framme fick t o m flera gånger. Så, visst fick jag skylla mig själv när de aldrig följde upp "recepttävlingen" och en äldre dam som två minuter tidigare seglat in och satt sig på en ledig golvpuff på andra raden istället fick den finaste rolls roycestekpannan i sin hand. Hon blev minst sagt förvånad men tackade för sig och gick igen. Hoppas hon lagar riktig grym mat i den!


Gissa om jag hade en tung och dyr matkasse med mig hem lite senare från ICA Focus! Den affären var "min" under de åtta år jag bodde nära den och jag saknar den sååå mycket! Men hua, vad dyrt det blivit där. Nu bor jag i andra ändan av stan och som tur är handlar jag inte där så ofta längre. Bara ibland :)

torsdag 20 november 2008

Solgult i pannan

Det skulle kanske inte vara så dumt att ha något riktigt solgult och upplysande mitt i pannan under denna mörka och gråa tid på året. Till att börja med stoppar jag det solgula i stekpannan! Regnar det inte så är det grått och ruggig. Solen tittar dock fram emellanåt men just nu haglar det t o m ute. Då får man pigga upp sig med färgglad mat.


Först måste jag bara berätta om vad beröm jag fick förra veckan för mina bakkonster. Har varit kursledare för en grupp en kväll i veckan i sex veckor och till sista gången hade jag bakat kanelbullar och drömmar som vi åt i fikapausen. Till att börja med trodde flera att drömmarna var köpta! Alltså, det kan låta tokigt men oftast är det ett bra betyg då folk inte tror eller vet att det faktiskt går att baka själv ;-)
Och så blev det bullar över som jag bad deltagarna ta med sig hem. En kvinna som jobbar på ett bageri tog med sig ett gäng och öste beröm över mig :) "Dom har du verkligen lyckats med!" Inte har jag gjort något särskilt med bullarna. Jag bakar efter Anna Bergenströms recept i Annas kakbok. Och här kan ni ser hur mina bullar då ser ut, alldeles nygräddade. Ja, hembakat är nog godast i alla fall.

Hur som helst. Nu åter till min solgula middag från förra veckan. Vill dock lyfta ett varningens tecken vad gäller limen. Jag vet inte om det är "tid" för de nu. Tror väl det eftersom det börjar komma satsumas, clementiner och söta apelsiner i affärerna nu. Jag hade tyvärr lyckats få tag på ett riktigt "måndagsexemplar". Den var så torr och det kom knappt några droppar limesaft ur den alls.


Solgult i pannan

purjolök
morötter KRAV
gul paprika i massor
rapsolja KRAV
ingefära, färsk
lime, skal och saft
röda linser KRAV
svartpeppar KRAV
flingsalt

Jag har medvetet valt att inte ange hur mycket/antal/gram etc av ingredienserna för det är bara att strimla på oredentligt ju fler det är som ska äta. Det ni ser på bilden i min stekpanna blev två portioner med ca 100g kokade linser. Strimla grönsakerna, riv en stor bit färsk ingefära och fräs på medel- till hög värme i stekpannan. Tvätta limefrukten ordentligt och riv lite skal från den/de och pressa saften ur den. Nu råkade mina färdigkokta linser vara gröna men egentligen skulle det vara röda för att inte lägga sordin på stämningen om man säger så ;-) Är du av det slaget som gillar det lite krämigare grönsakshacket så häller du i lite havregrädde eller kokosmjölk på slutet.


Smaklig spis!

onsdag 19 november 2008

Nytt försök


Då gör jag ett nytt försök att aktivera mitt matbloggande igen. Jag har visst 18 påbörjade inlägg här i bloggen. Och jag kan säga att det finns minst lika många på gång inne i huvudet! Vet egentligen inte vad det är som gör det så svårt att få ihop dom ordentligt sen trycka "publish post". Kanske är det helt enkelt så att jag är allt annat än en matskribent och har långt ifrån ett tillfredsställande matochsmakbeskrivningsvokabulär. Jag har heller inga större matlagningskunskaper vad gäller det kemiska som händer när man blandar olika ingredienser, hettar upp eller kyler ner mat etc. Jag har bara lagat mat till mig själv i ca femton år, vilka de senaste tio varit mer eller mindre helt vegetariskt. Inte har det heller varit några större kulinariska äventyr i mitt kök. Många matlådor har fyllts och fortsätter att fyllas.


Läste nyligen artikeln Orden som smakarTaffel.se och håller förstås med. Det är inte kul att varken läsa eller skriva "det är jättegott" eller "är riktigt smaskens". Och det är väl precis där skon klämmer! Det är därför det är svårt att få ihop det ordentligt.
Jag upptäckte för några år sedan att jag gillade dragon väldigt mycket och senare slog det mig att det var lakrissmaken som tilltalade mig. Gillar ju anis och fänkål också. Men vad är det i lakrissmaken som tilltalar mig har jag inte den blekaste aning om. Hittar inga som helst ord eller förklaringar till det. Är fullkomligt tokig i färsk koriander och kan slänga ner det i stort sätt vad som helst jag lagar. Många tycker illa om just koriander och liknar den vid diskmedel - liksom jag gör till rosenvatten. Blääh! Smakar tvåligt och parfymerat med rosenvatten i godis och mat. Så vad är det då som gör att jag kan tugga i mig koriander och bara njuter och "mmmmmar"?
I våras smakfilosoferade jag lite kring det men nu handlar det ju om att hitta orden som beskriver de smaker jag gillar (och ogillar).

En annan sak Lisa tar upp i artikeln är att ta reda på saker om maten. Gör en liten miniforskning. Och det är nog en annan fälla jag fallit i. Mina små eftersökningar tenderar att växa sig allt större och större. Och eftersom jag har fokuserat på samhället och mänskliga rättigheter hamnar jag lätt där istället för i själva smaken, doften och tillagningen av maten. Inget jag varken vill eller tycker passar sig här i detta formatet.
Så, det är väl bara så att jag måste inse att jag inte är någon hejare på att skriva om mat helt enkelt. Hoppas ändå kunna vara inspirerande och bidra till en grönare matlagning.

måndag 17 november 2008

Ekolördag på Stadsbiblioteket och Talent Open i Valhalla


Nu på lördag den 22 november kan man på Stadsbiblioteket i Göteborg få sig en heldag om hur vi kan leva miljövänligt. Och det kostar ingenting att gå in! Är de då inte bara så typiskt att det samma dag är dags för Talent Open, Sveriges största barn- och ungdomstävling i Taekwon-Do! Jag är ju coach för barnen och kommer spendera mer eller mindre ett dryga dygn i Valhalla sporthall.

Och för alla er som då har tid och lust tycker jag såklart ska ta er en sväng till bibblan. Passa på att smaka mat på Ekomarknaden plan 1 kl 12-16 och få tips var ni kan handla ekologiskt:

Dagsmeja bjuder på ekologiska och rättvisemärkta biscottis.
Mammabarn visar hur du använder en bärsjal.
Cum Pane – smaka på deras bröd.
Hildur bjuder på te och choklad samt visar hud- och hårvård.
Deli Bean har tofu som du kan smaka på.
Hedenborgs, som levererar ekologiska matvaror, visar upp delar av sitt sortiment.
Reagera visar ekologiska och rättvisa kläder och skor.
Ekokompaniet och Handlaihop presenterar Ekohäftet.

Rådgivning entréplan och plan 1 kl 12–16
Lågenergilampor, isolering och grön el? Testa energicykeln! Energirådgivare från Konsument Göteborg svarar på frågor om el.

Hur ska man egentligen sortera sina sopor? Ställ alla dina frågor om sopsortering till Kretsloppskontoret.

Vill du få konkreta råd om att leva mer miljövänligt? Agenda 21 från Miljöförvaltningen berättar om sitt arbete och ger tips.

Engagemang plan 1 kl 12–16
Vill du engagera dig? Träffa representanter från Fältbiologerna, Naturskyddsföreningen och Miljöförbundet Jordens Vänner.

Diskutera med politiker plan 1 kl 12–15
Diskutera miljöfrågor med riksdagsledamöterna Eva Olofsson (v) kl 12–13, Lars Hjälmered (m) och Eva Selin Lindgren (c).

Barnens trädgård avd. Barn & Unga hela dagen
Låt dig inspireras av Barnens trädgård – en utställning av förskolebarn på Kometgatans förskola i Bergsjön. Mina Muminovic, Anita Assiks och Nurjo Ali Nur berättar om projektet kl 16.

Program i Lorensbergshörnan plan 1
12.30 Trubadur: Anton Höber
12.45 Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna och Miljöförbundet Jordens Vänner.
13.50 Estradpoet: Sandra Haag
14–14.45 Anne-Lill Karlsson tipsar om böcker, film och tidskrifter.
14.45 Agenda 21, Kretsloppskontoret, Konsument Göteborg, Ekokompaniet och Handlaihop.

Ett samarbete mellan Stadsbiblioteket och Studieförbundet Vuxenskolan.

lördag 15 november 2008

Celebration time...

... come on! Old version...



...and a new one. Still going strong :-)




Happy birthday you! Sending my best wishes to you and hope you will have a great forthcoming year, filled with happiness, success and a lot of pleasure! See ya!

torsdag 6 november 2008

Titta vad fint!

Har ni sett vilken fin sådandär-som-jag-inte-vet-vad-det-heter-där-uppe som jag har fått :) Jorå, när man bloggat ett tag, kommenterar och uppdaterar sig på favvisbloggarna hittar man till slut personen bakom. En och annan fullträff och en hel del trevliga prickar där ute i bloggvärlden har jag stött på.
Det finns såklart stunder då funderar över hur det egentligen blev såhär med mitt liv - att jag gått utan lönearbete så länge var ju definitivt inte tanken när jag återvände till universitetet, drog på mig ytterligare 3 år av studielån (och då av den nya varianten - annuitetslånet). Det finns dagar då jag är på vippen att ge upp. Det är liksom inte kul längre. Och att dessutom bli av med cykeln på kuppen - det är bara f ö r mycket!

Men - till syvende och sist - så finns det nog allt en mening med precis allting. Det finns hopp om livet. Det finns snälla, trevliga och omtänksamma människor där ute. Känns emellanåt som jag kommit en liten bit på vägen med min intoning till livet. Det ska nog gå vägen till slut. Det gäller bara att inte tappa tålamodet :\
Tror faktiskt inte jag börjat blogga om jag inte varit arbetslös. Och om jag inte börjat blogga så hade jag ju inte hittat Kinna som visade sig vara en riktig fullträff. Tack för hjälpen!

Chokladblomma som tyvärr inte går att äta ;-)

onsdag 29 oktober 2008

Tillfälligt avbrott....




Tyvärr lite dålig kvalité på den första men innehållet är klockrent! Det är mycket nu...
Som bonus att underhålla er tills jag har tid, ork och lust att göra nya inlägg här igen får ni en till samhällstolkning av Stefan Sauk. Trots att Lorry, i vilket program Sauk gjorde inlägget Tillfälligt avbrott, har ett par år på nacken tycker jag ändå de är högaktuella.





Vi ses om ett tag igen!

fredag 24 oktober 2008

Sallad till maten

En variant på salladen till omeletten, klyftpotatisen, de grillade rödbetklyftorna, rotsaksgrytan eller vad du nu har till middag i helgen, som är lätt att sno i hop. Riv sallaten för hand, blanda i lite ruccola, strimlad röd paprika och tomat samt rostade frön och nötter och toppa med granatäpple.

Sno förresten, att sno är någon som vissa människor sysslar med. Någon har snott min cykel utanför min dörr, nedanför mitt fönster. Min tillvaro står bokstavligen uppochned nu.
Och visst, det är bara en sak men den saken, min cykel alltså, och jag har levt ihop i många år och umgås dagligen! Och ja, den var såklart låst, Jag var inne och lgade mat och iklädd full regnmundering och hjälm kom jag ut igen och tänkte jag att båtten var nådd nu när jag tappat bort min egen cykel. När jag sansat mig insåg jag ju att den är borta. Två dagar efte första stölden...

De som snor föraktar jag. Liksom Marcus gör så till den grad att han inte längre bloggar. Hur kan människor se sig själva i spegeln och faktiskt orka leva med sig själv, de som är kapabla att kräka ut sig sådan skit. Marcus frågar sig rakt ut om det fortfarande finns någon som
"tycker att vi INTE borde ha en debatt om tonen i det offentliga samtalet?" och så fortsätter han med att gå ut den eller
..."de som tvingar mig till det här. Allt mitt förakt går ut till den eller dem som tvingar mig till det här.
" (och syftar då till att han stänger ner sin blogg och kommer pyssla med annat ett tag.)



Snabb sallad till maten


isberssallat, riven
ruccola
röd paprika i strimlor
tomat, i strimlor
granatäpple
solroskärnor
pinjenötter
ev hallonvinäger
olivolja


Rosta solroskärnor och pinjenötter. Låt svalna. Skölj och riv några stora blad isberssallat och blanda i en näve ruccola. Rensa tomate och skär i små båtar eller mindre flingor. Finstrimla röda paprika. Blanda allt och strö över en del granatäppelkärnor och de rostade nötter/fröna. Om de sen har lite hallonvinäger och olivolja finns så det är bara att hugga i.


Smaklig spis!

måndag 20 oktober 2008

Potatisgratäng på Blå kongo

Har ni sett någon vackrare potatis!? Blå kongo. Alltså, om all potatis såg ut såhär skulle väl jag inte äta annat än potatis. Fast tyvärr smakar den inte lika mycket som den ser ut. Ni som såg och minns min bloggs början var den ju alldeles lila. Och har ni följt med ett tag har ni säkert även märkt att en stor del av mina bilder också, på ett eller annat sätt, innehåller lila. Och, nej, det är ingen fluga eller något jag snurrat in på just för tillfället utan snarare en del av mig. Jag fullkomligt älskar lila. Jag minns att jag redan på högstadiet sydde mig ett par syrenlila haremsbyxor i trikå (ja, det var mitt i 80-talet då)
Jag är förstås väldigt petig med att det ska vara "rätt" lila och inte gå över i cerist eller vinrött. Gillar bättre lila som går i blåare nyanser och funkar i både ljusa och mörka toner.

Men nu var det ju potatis det handlar om. Köpte denna fina potatis, Blå Kongo, på Bondens egen marknad i helgen. Och på grund av färgen är det ju lite roligare att göra något som syns så att säga och inte bara koka den rakt upp och ned. Det fick bli en liten enportionspotatisgratäng i lördags. Tycker mig ha lite mycket att göra nu för tiden och hinner inte riktigt med här. Glömmer en del och känner mig allmänt vimsig. Priset tog jag nog i lördags då jag, när jag äntligen äter min potatisgratäng, blir så överraskad av att det smakar friskt och sött i en av de första tuggorna. Joho, jag hade, under tiden formen stod i ugnen, lyckats glömma att jag skivat ner ett halvt päron också! Snacka om att tankarna flaxar omkring lite som de vill.



Potatisgratäng på Blå kongo
1 port

2-3 potatisar, Blå kongo
5-10 cm purjolök
1/2 moget päron
rapsolja KRAV
1 vitlöksklyfta
1/2 liten burk kokosmjölk
flingsalt
svartpeppar

Sätt ugnen på 200 g. Tvätta och skala bort en del av skalet på potatisarna. Skär i tunna skivor. Strimla 5-10 cm (beroende på tjockleken) av en purjolök, gärna från både den vita och gröna ändan. Skiva ett halvt päron.
Häll lite olja i botten av en ugnsfast form och lägg i ett lager potatis och salta lite lätt. Fyll därefter på med purjolöken och päronskivorna, riv en vitlöksklyfta och peppra. Avsluta med ett lager potatis och salta lite på toppen. Häll över en halv liten burk kokosmjölk och sätt in i ugnen. Beroende på hur din ugn fungerar tar det mellan 30-40 min.
När den är färdig (eller strax innan) tar du ut den och strör över lite riven lagrad getost (Hommage, svart) och ställer tillbaka in i ugnen en kort stund så att osten smälter. Servera sedan med kokta grönsaker smaksatta med olivolja, dragon och färsk koriander.


Smaklig spis!

onsdag 15 oktober 2008

Blog Action Day - Poverty



Idag är det bloggaktiondagen med tema fattigdom. Tanken är att gemensamt med tusentals andra bloggare världen över bidra i diskussionen kring fattigdom. Målet är att lyfta medvetenheten om fattigdomen i världen och engagera bloggare och "shake the web"!

Av någon underlig anledning som jag inte riktigt förstår verkar min tid försvinna bort bland alla skrymslen och vrår. Jag som hade all tid i världen för inte allt för länge sedan hinner knappt med någonting längre... Men jag har påbörjat ett inlägg till denna dag. Kanske kommer det senare men om inte så får ni hålla till godo med alla andra bidrag bland bloggare världen över som på ett eller annat sätt bidragit till att uppmärksamma fattigdomen i världen. Dom är samlade här!

Har du något att bidra med i ämnet fattigdom så skriver du också ett inlägg och registrerar dig hos Blog Action Day 08

måndag 13 oktober 2008

Rättvisemärkt


Den här hyllan sprang jag på i en av den större matvarukedjas 168 butiker som ägs av stora detaljhandelsbolaget Axfood. Vilken syn! Allt här i hyllan är Rättvisemärkta produkter. Och vilket sortiment! Vore inte det en idé att ta efter? Jag vet att en del butiker väljer att t ex ha en separat ekologisk hylla/avdelning, en hylla/avdelning för endast ett märke osv. En del väljer dessutom kan de mixa och så att säga ha alla alternativ som finns av en och samma vara på samma ställe.

Det tycker jag är en bra idé. Och såklart finns det en väl utarbetad tanken bakom det. Det är naturligtvis en hjälp för alla dom som inte bryr sig. För alla dom som bara handlar på rutin. För alla dom som aldrig tittar sig runt i butiken efter nya produkter, nya frukter, nya sorter och smaker. Det är för att alla dom också ska få chansen att välja ett ekologiskt alternativ eller i den mån det finns även ett rättvisemärkt alternativ. Då handlar det ju helt enkelt bara att flytta handen någon centimeter. Ingen omväg. Minsta möjliga ansträngning att bry sig om samhället. Den individuella insatsen för en bättre värld är således minimal.

Men visst var det lätt att låta sig bli imponerad av denna hylla i den stora vanliga mataffären. Mer sådant vill jag se!

Related Posts with Thumbnails