Om ni inte hann med till jul så varför inte bjud på lite kokos- och chokladtryffel till nyår? Själv har jag haft den mest ojuliga julen någonsin i mitt liv. Tyst och lugn och skönt men minimalt med både pepparkakor, julgodis, nötter och knappt något julpynt alls. Det var först på julaftonen som jag gjorde slag i saken och försökte mig på lite julgodis. Jag har några favoriter som jag brukar göra, bland annat pepparkakstryfflar med hasselnötskräm, saffranskola, ischoklad och mintkyssar, men ville pröva någonting nytt i år. Dels med vit choklad som jag inte brukar använda och sen är det dessa tryfflar med kokos. Hur gott som helst. Letade först analogt, dvs bland kokböcker, tidningsurklipp och handskrivna blad, sen blev det lite surfande och bestämde mig till slut för Annikas kokostryfflar. Mycket tilltalande att använda sig av kokosgrädde istället för vanlig vispgrädde. Till skillnad från Annika använde jag mörk choklad och så valde jag chili istället för kardemumma. Vill man köra en veganvariant kan man säkert använda mjölkfritt smör men jag vet inte hur det fungerar rent kemiskt.
Att rulla tryffelbollar tillhör inte heller min favoritsyssla så jag gjorde helt enkelt så att jag klädde ett par glasformar med gladpack, täckte botten med rostad kokos och hällde sedan över smeten. När den svalnat något täckte jag toppen med kokos och lät sedan stå i kylen över natten. Morgonen efter lyfte jag ur den fyrkantiga lilla tryffelkakan och skar i små tärningar. Fungerar lika bra som runda kulor.
Kokos- och chilichokladtryfflar
ca 40-50 små kuber
1 1/2 dl riven kokos
1 dl kokosgrädde
75 g smör
200 g mörk choklad
en nypa (eller två) flingsalt
1 krm chilipeppar
Rosta kokosen i torr stekpanna. Ställ åt sidan och låt svalna ordentligt. Förbered form/formar. Smält smör och kokosgrädden. Hacka under tiden chokladen i små bitar. Precis innan blandningen börjar koka tar du kastrullen av plattan och vänder i den hackade chokladen. Låt smälta. Rör om och blanda även i saltet och chilikryddan. Strö kokosen i botten av formen/formarna och häll över tryffelsmeten. Det räcker med 1-1 1/2 cm tjock tryffelkaka. Låt svalna en liten stund på köksbänken innan den sätts in i kylskåpet och strö över resten av den rostade kokosen på toppen.
Låt stå över natten (alt under dagen) i kylen. Tag fram och lyft ur kakan för att skära i kuber. Lägg i burk med tättslutande lock i kylen eller i skål och servera omgående.
fredag 31 december 2010
Kokos- och chilichokladtryfflar
torsdag 30 december 2010
nyår - allaredan?
Det var fasligt vad det firas nyår jämt. Eller? Är det bara jag som tycker det nyss var nyår? Jag tycker det är helt fantastiskt med människor som verkligen är glada för nyår och älskar nyårsaftonen. Jag önskar så att jag kunde ha om så bara en uns av den glädjen och längtan.
Nyårsaftnar jag firat i sällskap med vänner och bekanta kan väl nästan räknas på ena handens fingrar. Vet inte riktigt varför det har blivit så. Tycker det känns helt galet också att fira nyår mitt i den mörkaste kalla tiden på året. Har bra mycket mer känsla för nyår, förväntningar och framtidstro fram i mars/april då det är dags för vårdagjämningen och Noorooz.
År 2010 är äntligen slut. Det har varit minst sagt omtumlande och på gränsen till absurt. Spänning och förväntan, ett ljus i mörkret, känslan av framåt, rörlighet, besvikelse, avgrundshål, becksvart, känslomässig bergochdalbana. Avskyr verkligen JUG/fas3. Utanförskapet som tar ett allt starkare grepp om mig. Jag har mött människor som på jag inte trodde existerade i ett modernt Sverige. Människor som har trampat på mig, utnyttjat mig, som behandlat mig som om jag vore underordnad likt i ett ståndssamhälle. Människor har varit respektlösa och dryga på flera olika sätt. Social manipulation på högsta nivå. Och detta är människor som jag träffat om och om och om och om igen. Människor med vilka jag har gemensamma angelägenheter. Att dessutom vara fast i ett system som Sverige skapat, där jag tvingas hit och dit mellan kreti och pleti, leder mig varken närmare ett arbete eller bygger upp självkänslan.
Trots detta har jag ändå funnit vänliga människor. Omtänksamma och snälla människor. Tyvärr finns flera av er på ett så geografiskt långt avstånd men vi "ses" ofta ändå. Ni har betytt, och betyder, mer för mig än ni kan ana! Tack för att ni finns där ute!
I onsdagskväll kom jag hem och upptäckte att det varit inbrott i min källarskrubb. Hela golvet var fyllt av mina foton, brev, rapporter, reseminnen med mera. Trasigt, sönderrivet, smutsigt. En del stulna saker men mest trasigt och utspritt.
Det var ett fint slut på mitt 2010.
Av någon anledning så går också livet i rakt motsatt riktning till mitt hopp, mina önskningar och förväntningar på det kommande året så jag vet inte längre hur jag ska förhålla mig till nyår. Vill helst bara gå i ide. Så någon särskild nyårsmat, eller ännu mer pretentiöst som en hel nyårsmeny, får ni tyvärr hitta någon annanstans. Jag är övertygad om att det dräller av en mängd trevliga och goda förslag där ute i cyberrymden. Särskilt med tanke på alla de matintresserade ambitiösa bloggare som finns. Vet inte ens om det finns någon typisk nyårsmat, liksom julbordet, förutom att det dricks och skålas i champagne hela kvällen och natten lång.
Fast eftersom jag är en person med humor (enligt chefen, polisen och försäkringsbolagshandläggaren och några till) är inte allt nattsvart (förutom då min enda stora bedrift i år - mitt svarta bälte) så kommer jag naturligtvis bjuda er alla grymma läsare och kommentatorer på någonting alldeles extra gott.
Snart snart kommer inlägget - i en blogg nära dig!
onsdag 29 december 2010
Brysselkål/rosenkål med apelsinsmak
Nu verkar uppkopplingen fungera igen. Har bara kommit ut på nätet tillfälligt i förmiddags idag och sen några korta minuter på eftermiddagen. Frustrerande. Hann inte med att posta nytt inlägg på bloggen innan jag var tvungen att ge mig iväg så nu skyndar jag på lite.
Jag är lite av en periodare när det kommer till mat. När jag hittat en råvara jag gillar äter jag den ganska ofta under en kortare tid och prövar olika smaksättningar och tillagningssätt. Det fungerar ganska bra för om jag väntar för länge blir det svårare att jämföra vad jag tycker smakar bäst ihop. Lite tråkigare blir det förstås i bloggen då variationen av maträtter brister. Ibland hänger dessa perioder förstås ihop med säsongsgrönsaker. Så är fallet nu då det äts mycket brysselkål. Grönkålen letar jag efter med ljus och lykta nu. Ångrar att jag inte gjort som Rasmus och bunkrat med ett par kg! Soppan gick ju åt i ett nafs och jag är redan sugen på att laga mer med grönkålen. Frusen lockar inte som den färska krusiga och krispiga. Det får bli att komma ihåg till nästa år.
Ni förstår att jag har apelsiner hemma så det står härliga till eftersom här kommer ytterligare en smaksättning av de små rara brysselkålen, även kallad rosenkål. Redan för två jular sedan kokade jag en vit sås med lök, citron och finhackat zest av apelsin till brysselkålen. Det måste vara en toppenkombination.
Brysselkål med apelsinsmak
Ansa och dela brysselkålen/rosenkålen i två bitar. Koka ca 3-5 min. häll av vattnet och låt kålen dunsta en stund i durkslaget. Häll över i kastrullen igen och blanda i olivolja, pressad apelsinsaft, rivet skal av en apelsin, flingsalt och ev lite peppar. Skär bort skalet på en apelsin. Se till att få bort allt vitt. Skär i bitar och blanda i med brysselkålen. God att äta både varm/ljummen som kall. Vill du ha lite sting så skvätt över lite vitvinsvinäger/hallonvinäger och krydda ev med mer peppar och/eller chili.
Smaklig spis!
tisdag 28 december 2010
Rostad potatis och sallad
You say potato, I say potato...
Vad du än säger så smakar potatis som potatis i alla fall. Jag är ingen storkonsument av potatis men lite av en periodare när det kommer till olika ingredienser och smaker. Nu var det länge sedan jag ens hade potatis hemma så jag tänkte det var dags med lite extra stärkelse igen. Jag rostar ofta rotsaker i ugnen och har jag så tärna jag i lite potatis också och fyller ut det hela. Idag gjorde jag potatisen mer som en huvudingrediens. Och eftersom det är juletider och apelsinerna dräller i fruktkorgen, borde haft klementiner hemma men den tanken trillade tillfälligt bort i affären häromdagen, så tänker jag ta vara på utsidan av citrusfrukterna också. Tänk bara på att skrubba och tvätta dom ordentligt innan. Och så är det rosmarinen. Om nu ingen idiot hade dragit upp hela min planta hade jag haft egenodlad, färsk rosmarin men nu får torkad duga såhär mitt i vintern.
Rostad potatis med apelsinsmak
2 port
3-4 potatisar (Asterix)
2-3 morötter
2 palstenackor
5-6 vitlöksklyftor (oskalade)
olivolja
apelsinzest
citronzest
flingsalt
svartpeppar
rosmarin
Tvätta potatisen och dela i ganska stora bitar. Behåll skalen på! Koka i ca 5-8 min. Skala morötterna och palsternackorna, skär i längder och koka ett par minuter. Häll av vattnet och låt ånga av en stund i durkslaget. Häll olja i en ugnsfast form och stjälp försiktig över potatisen och grönsakerna och blanda i vitlöksklyftorna. Krydda, salta, sprid över citruszesten. Vänd om och se till att smaksättarna blir fördelade på rotsakerna. Ringla över lite extra olivolja på slutet. Sätt in i ugnen på 200-225 grader och låt rosta i ca 30-40 minuter. Titta till någon gång eller två under tiden och vänd eventuellt om lite bland rotsakerna och potatisen så att inget bränns vid.
Servera med en sallad på röd mangold/blodgrape/kapris, eller bladspenat/apelsin/groddar/tofu eller varför inte en krispig äppelsallad med kinakål och granatäpple?
Smaklig spis!
måndag 27 december 2010
Grönkålssoppa
Då var premiären för grönkål ett faktum i Miss Meister's kök. Jorå. Det blev en soppa. Med risk för att låta lika hurtig som allas vår Tina så var det jättegott! Eller så var jag bara otroligt hungrig. Åt till och med upp båda portionerna soppa jag kokat. Och tyvärr gick det undan så jag hann inte ens fota tallriken med soppan i. Ni som äter grönkål vet att färgen inte är direkt smickrande men jag måste säga att skenet verkligen bedrar.
Grönkålssoppa
2 port
drygt 1/2 liter färsk (repad) grönkål. ca 300 g
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1-2 msk olivolja
1/2 pressad citron
1 tsk timjan
vitpeppar
3 dl vatten/grönsaksbuljong
1 1/2 dl grädde/havregrädde
zest från ca 1/4 av en stor apelsin
flingsalt
ev örtsalt om endast vatten används utan buljong
Koka grönkålen 5-10 min. Häll av vattnet och låt rinna av i durkslag. Krama ut rester av vattnet och hacka grönkålen fint. Skala och finhacka en halv gul lök. Hetta upp en kastrull och häll i ett par matskedar olivolja. Fräs löken och riv i vitlöksklyftorna. När löken blivit lite genomskinlig så fräs med den hackade grönkålen en kort stund. Tillsätt vatten/grönsaksbuljong, timjan och citronsaft. Koka i ca 5-10 min. Tillsätt grädde och apelsinzest. Låt puttra i ett par minuter till. Smaka av med salt och vitpeppar.
Detta är alltså en veganvariant men om du äter mjölk och ägg så kan du använda vanlig grädde/matlagningsgrädde istället för havregrädde och även koka ett ägg att servera (i klyftor) i soppan.
Smaklig spis!
söndag 26 december 2010
Nytt utseende?
Det börjar närma sig fyra år nu som jag haft igång Miss Meister's mat med mera... och jag kan lova att jag många gånger funderat på att ändra utseende. Finns det någon läsare kvar sedan jag började minns ni säkert att jag då hade en lila bakgrund :) Ja jo, jag kommer inte ifrån det men jag fullkomligt älskar lila. Inte vilken lila som helst förstås utan den mer kalla, blålila snarare än den rödtoniga som ibland går över till vinröd och cerise. Funkar på mössan, vantar, tröjor, handdukar, väggar, dukar, muggar, skålar, sjalar, kalendrar, kuddar... Sedan i somras har jag nu äntligen en lila cykel också. Hade en vit/lila Crescent med bockstyre från det att jag var 15 tills jag flyttade in i min första egna lägenhet (med förstahandskontrakt) där jag hade cykeln ca 2 v innan den blev stulen. Känns som att jag och lila alltid kommer gå hand i hand.
Så trots att detta till största delen är en matblogg och handlar om ingredienser, smaker och recept kan jag inte riktigt separera det från mig och min personlighet. Jag är varken professionell kock, receptmakare, matskribent eller bagare utan helt enkelt en privatperson som gillar att stå vid köksbänken. Bloggen har blivit som ett extra litet rum för mig. Ett utrymme där jag kan förvara mina mattidéer, smakupplevelser, mateskapader och erfarenheter i köket. Så detta rum vill jag inreda och göra fint. Lite begränsad är jag tyvärr då "inredningen" handlar om ett dataspråk jag inte ens är i närheten av att förstå. Så vi får se vad det blir. Kanske, kanske inte.
Har just lagt till en bakgrund från Shabby blogs och testade med ett ny logga. Det blev såhär:
Det är lite läskigt med en widescreen-dator. När jag får tillfälle tittar jag hur det ser ut på en annan dator/skärm och blir alltid lika förvånad över bland annat färgerna som ibland är oerhört mycket starkare än här på min skärm. Och så är det storleken också. Man behöver inte scrolla så mycket och bilderna ser plötsligt ganska små och fåniga ut. Å ena sidan retar jag mig på en del av alla abnorma foton som folk lägger upp och loggor som är så stora att man inte ser hela på min skärm ens (15,6 tum). Kan å andra sidan tänka mig att en del av er till exempel kan se mer av bakgrunden här. Det är nämligen en hel del som jag inte kan se, jämfört med bildprovet på Shabby Blogs hemsida, i över- och underkant.
Ja nä, det är väl som att måla eller tapetsera om hemma. Eller möblera om. Det tar lite tid att bestämma sig. Att välja färg och form. Av erfarenhet av omflyttning vet jag att jag först mår dåligt men det brukar ge sig och jag vänjer mig till slut.
På återseende!
lördag 25 december 2010
Och så har julefriden äntligen infunnit sig
eller ja, julfrid, julstämning eller vad det nu är. Lugnt och skönt är det i alla fall. Inte ett ord yppat på två dagar, en underbar löparrunda i Slottis, god mat och faktiskt lite hemmagjord choklad- och kokostryffel. Med mysbyxor och raggsockor i soffan och en bok utläst så blev det idag lite film i datorn och slösurfande en stund innan ljusen brunnit ut.
Hittade detta klipp som jag tycker är underbart. Trots sina tio år på nacken är budskapet minst sagt lika aktuellt idag.
Ja visst är han klockren den där Alla Preussen. Det har alltså gått hela tio år sedan Galenskaparna och After Shave gjorde julrevyn Jul jul jul och jag tycker deras julevangelium står sig lika bra idag. Allan Preussen var förstås ingen ny stjärna på den julrevyn utan är känd ända från mitten av 1980-talet! Kan inte låta bli att häpna över årtalet, det är över 25 år sedan! Jag minns det som det var häromåret. Vart tar alla år egentligen vägen?
Äsch, bort med de tankarna nu. Här kommer sju kluriga julfrågor att fundera på istället. ;-)
fredag 24 december 2010
Dopparedagen
Och då var resan slut. Ljuset har brunnit ner ända till nummer 24. And now what?
15 grader plus i sovrummet. 15 grader minus utomhus. I morse i alla fall. nu skiner solen och kanske är det bara minus 10 ute. Dags att svida om till underställ, mellan lager och ytterplagg och allra sist joggingskorna på. Jorå, jag har dubbar på. Bästa inköpet förra vintern.
Hittar massor av gamla bilder på tryfflar, chokladbräck, julgodis, pepparkaksmuffins med tranbär i, vörtbröd, ischoklad med mera i datorn men har uppenbarligen aldrig bloggat om det. Kanske blir det till en annan gång. Jag tvivlar inte på att någon haft besvär att hitta recept och idéer när det kommer till det söta och gottiga ändå. Så mycket man vill ha med. Så många olika sorter av allt. Måste nog säga att mitt största måste vid jul ändå är mammas plattebröd. Receptet finns säkert hos många av er och kallas nog också för stekpannebröd.
Julen är en tid för frosseri utan dess like på alla håll. Mat i kvadrat, godis, kakor, saffransbullar, nötter, glögg, vin och bubbel. Hos mig blir det ovanligt sparsmakat med det mesta. Det slutar ju ändå med att jag äter upp allt och det mina vänner, det blir lite väl mycket av det goda. Men, jag tycker ändå man kan tänja på gränserna nu i juletider.
Det är mycket viktigare att tänka på vad man äter mellan nyår och jul än nu under en vecka eller två.
Så var det en sak till, nu när vi nu är inne på julsnack. Vem i hela vida världen kan ärligt säga sig önska en Fanny- och Alexanderjul?? Jag får rysningar i hela kroppen. Av obehag. Den över 5 timmar långa filmen är grymt bra men aldrig aldrig att jag kan länga efter eller önska mig en jul full av fylla, otrohet, tjänstefolk, falskhet och elakheter mot de som sägs vara nära och kära.
Nä, vad som helst men ingen Bergmanjul tack!
torsdag 23 december 2010
Dan före dopparedagen
Det är inte klokt vad mycket man kan hinna med på en dag om man bara får igång sig själv. Hade som vanligt svårt att sova och höll på att riktigt somna in igen då jag bestämde mig för att istället gå upp. Hann städa lite, koka rödkålen och städa skrivbordet innan det bar iväg till systemet. Strax efter de hade öppnat. Glöggen slut. Butiken var full av personal som packade upp låda efter låda med allehanda alkoholsorter och jag slängde ut frågan om det möjligtvis fanns mer glögg som skulle packas upp. Killen skakade på huvudet. -Men lakritsglögg alltså, undrade jag. Aha, vänta lite... och ut kommer han med 3 lådor!! Helgen är räddad!!
Så var alltså rödbetorna inlagda. Blir alltid så förvånad att det är så lite när de är skurna och ska fylla burkarna. Hade gjort iordning ett par burkar för många. En burk ska ges bort. Den andra kommer förmodligen bli till rödbetssallad i helgen. Andra omgången rödkål är kokad. Vörtbröd bakat. Mandlar skållade och rivna (inför ett nytt försök med macarons). Dessutom är lägenheten städad, rena sängkläder, två mataffärer har besökts... Förmodar att jag kommer befinna mig i horisontellt läge hela dagen i morgon :)
den är i bildmappen men den vägrar lägga sig ner här.
Och så var vi redan framme. Det kändes som en hel evighet som sedan blev till veckor dagar och nu bara timmar.
God natt!
onsdag 22 december 2010
Vintersolstånd 2010
Nu mina vänner, nu blir det inte mörkare än såhär. Vintersolståndet är här! Eller ja, här i väst hände det visst redan den 15 december. Årets kortaste dag och hej vad den svischade förbi. Men nu var det gjort. Midsommar - here we come!
(utifall det inte var nog av sommar så finns en till här om sommar i Sverige)
Tillbaka till verkligheten. December. Mörkret. Stearinljusen. Raggsockor. Täcket med i soffan. Enorma mängder rött te. Varma bad...
Trots att jag inte ska bort eller att någon kommer hit över jul brukar jag ändå fixa, baka, greja och göra det lite juligt ändå. Hänger ut grönt jox på dörren. Pyntar med apelsiner (med nejlikor i) och blodröda äpplen, tjocka ljus och något trevligt hängande i fönstret. Vita hyacinter och ev en eller annan vit julstjärna. Men i år är inte ens fönsterna tvättade p g a kylan. Nä, det är verkligen skralt här när det kommer till julfronten. Det var liksom inte meningen i år. Det bara blev så. Tid, ork, inspiration och mening har lyst med sin frånvaro. Knepigt. Kanske kommer igen om ett par dagar.
Hur som helst är rödbetorna inlagda. Allt är förberett för andra omgången rödkålskok imorgon. Det finns bara en grej som jag saknar nu - lakritsglöggen.
21 dec och färsk frusen grönkål
Jo, det är faktiskt den 22 december idag. Men jag väljer nummer 21 på datumljuset ändå. Vet inte varför jag halkat efter såhär. Jag höll god fart ända från början men något hände på vägen. Skyller på magsjukan ;) Den ruckade tillvaron på så sätt att ett par dagar "gick bort" och nu har jag lyckats vända på dygnet. Det är svårt att koncentrera sig när man är trött. Så är det det välkända prokrastineringsbeteendet som spökar. Håller gärna på med flera saker samtidigt vilket ofta slutar i att inget blir gjort ;)
Igår gick jag förbi en grönsaksaffär som hade lådor med färsk (?) grönkål utanför. Eller ja, massor av färsk i lösvikt, men frusen av kylan. Jag tänkte att det säkert inte gör så mycket då jag har fått för mig att göra grönkålssoppa för första gången i mitt liv. Men alltså, den luktar apa idag. Kål doftar ju inte särskilt gott i vanliga fall men detta är något annat. Den är grön och fin. Hittar inga gula/bruna delar. Men lukten. Lukten.
Vag gör ni med grönkålen? Eller är det bara lite garnityr runt julskinkan? Förresten, äter ni julbord? På restaurang? Jag har nog inte gjort det på säkert 25 år. Det finns ett ställe jag gärna skulle gå till om jag bara kunde och det är Kiviks lilla råa på Österlen. Tiden har rusat iväg och nu är ju julen alldeles runt knuten. Vet ej om de fortfarande har kvar julbordet men ring och fråga vetja om du är sugen!
Jag letar vegetarisk mat på nätet och visst, det finns en del men bland bloggar har jag inte riktigt hitta någon jag fastnat för sådär alldeles särskilt. Jag har tipsat om den förut och gör det igen, Vegofamiljen. Ett bra tips för alla veggisar med barn. Alltså, det finns en del samlingar och receptsidor för vegetarisk mat men jag är inte så imponerad av dom. Antingen är det en tråkig sida, svårt att hitta ordentligt eller bara någon som samlar på andras grejer. Hittills är nog de större matsajterna mer tilltalade med sina vegetariska avdelningar eller en del av kändiskockarnas vegetariska insatser. Jag har inte gett det en ärlig chans än men lovar att återkomma i ämnet. Än så länge letar jag faktiskt mest vegetariskt bland mina kokböcker! Vem vet, kanske tomten kommer med ännu än kokbok nu i jul. Kan man få en finare present än en bok?
tisdag 21 december 2010
Brysselkålsdressing
Klassiskt till jul är väl också brysselkålen. Förra veckan då jag hade premiärkok av rödkålen för säsongen kokade jag också lite brysselkål. Inte någon större favorit. Den är så besk och beskt är nog det jag har svårast för när det kommer till smakpreferenser. Med en enkel dressing smakade de dock alldeles utmärkt. Senap och brysselkål är väl ingen större överraskning men lite sötma skadar inte till de beska små söta kålhuvuden.
Alldeles just slog det mig också att en rödbetssallad skulle vara gott att ha på vörtbrödet. Jag som sällan är utan rödbetor ska nog kunna fixa ihop en enkel rödbetssallad innan fredag.
Brysselkålsdressing
olja
honungsdijonsenap
hallonvinäger
rivet apelsinskal
pressad apelsin
flingsalt
Att jag inte angivit några mått beror på att jag höftade ganska rejält, smakade av, pressade i lite mer saft av apelsinen, smakade av och så på med en uns mer salt. Kan tänka mig det till 100 g brysselkål behövs 1 tsk honungsdijonsenap/2 tsk olja/några stänk hallonvinäger/flingsalt/rivet zest av 1/5 apelsin/juice från en apelsinklyfta. Inte för löst. Inte för tjockt. Blanda för sig om du vill eller gör som jag. Efter att jag hällt av vattnet och låtit brysselkålen rinna av en stund i en sil/durkslag häller jag tillbaka dom i kastrullen och rör i ingredienserna en och en.
Smaklig spis!
måndag 20 december 2010
Måndag den 20 december på en tisdag
Jag tar mig friheten att hoppa över nummer 18 och 19 men nummer 20 får jag allt ta att sätta ihop. Det är måndag kväll och jag börjar hämta mig efter en magsjuka som heter duga. Goda återhämtningstipps från en kär bloggvän som är hjärnan bakom På livets trassliga bastmatta. En underbar titel på en blogg full av tankar, filosoferande, konstverk, språk-riktigheter och en massa finurligheter. Tack! Jag mår redan så mycket bättre.
Det är något visst med jul som får en att tänka på när man var liten. Känns så nära men ändå som att det var från en annan livstid. Bilderna som finns kvar i huvudet finns väl där just för att de var samma sak år efter år efter år. Det är något tryggt i det men kan också vara förgörande.
De jular vi var i stan och hälsade på släktingar var vi alltid tvungna att gå precis när Kallanka började för att hinna hem med båten i tid till Tomten! Till och med julbönen i kyrkan flyttades fram en timma för att folk skulle kunna titta klart på kallanka och sen hinna gå till kyrkan. Ja jösses, det är inte klokt hur uppstyrd en julafton kan vara och vad man är villig att göra för att så mycket som möjligt ska få plats.
En kort tyst morgonstund. Några andetag. En stilla reflektion är ändå det som jag saknar allra mest.
Så var det julpyntet. Det var magiskt. Ganska minimalt innan jul förutom adventsstjärnor och adventsljusstakar. Men så den 23:e städades hela huset. Jag städade och pyntade mitt rum. Så cyklade syrran och jag till Sunnkälla (skogen) och hämtade enris och tallris. Vi hade vår favoritplats och för varje år hade "vår" enbuske vuxit och frodats och var till och med högre än vad vi var långa. Vi ställde upp julbordet i källaren med bomull som snö, kyrkan, krubban, grisar och kameler om vartannat och så var det isen (spegeln). Vi bråkade alltid om vem som skulle strö florsocker på. Säkert var det mammas uppgift. Jag minns inte. Men hon var den som piffade till allt. Granen togs in först kvällen innan julaftonen, ljusen sattes i och sen fick vi, syrran och jag klä den. Allra sist fick mamma fick hänga i det fina långa glittret. Den piffigaste touchen av alla. Jag tror att mamma var uppe nästan hela nätterna på den tiden. Och jag kunde inte sova fort nog.
Julaftons morgon var det bästa jag visste. Jag ville vakna först. Allt var mörkt och tyst i huset och jag smög upp och tände ljusen granen. Gick runt och tittade på allt mamma hade hunnit göra efter jag somnat. Julpynt, dukar, ljusstakar, glitter, paketen under granen, julstrumpor på sänggaveln... det fanns ingen ända på det.
Tillbaka till verkligheten. Måndag kväll och bara tre dagar kvar. Och sen? Vad händer när ljuset brunnit ner till den 24:e? Kanske är det då jag får tid och ro till att tvätta fönster? Kanske är det då jag kommer koka kolan, steka hasselnötsbiffar, skålla mandel till marsipanen...
Rödkålen
Det är något speciellt med den första portionen av den hemmakokade rödkålen. Förra veckan var premiärkoket och den omgången är redan slut. Det är så supergott. Förmodligen är det väl sockret som gör det. All mat som jag mer eller mindre kan äta hejdlöst mycket av har en tendens att ha en avigsida och innehålla någon ingrediens som inte är särskilt hälsosam för kroppens välbefinnande. Hur som helst, det är ju kål ändå så det bör vara bättre än en påse smågodis, popcorn eller en massa frallor med smör och marmelad.
Det är inte enbart till jul jag kokar den men det brukar alltid vara starten vid den här tiden på året. Sen kokar jag nog ett par gånger till under vintern. Sommartid, särskilt när kålen är nyskördad, gillar jag den rå. Finhyvlad och med pressad apelsin, olja och flingsalt över. Snabbt och enkelt. Tyvärr är min största kastrull inte så stor och det går nästan inte att trycka ner mer än 1 kg kål så därför blir det att koka i omgångar. Har ni större så
Jag hittar inte på några särskilda konstigheter utan använder mig helt enkelt av ett recept i Bonniers nya kokbok från 1985 (nytryck 1989). Det var med alla sannolikhet en julklapp det året. En välanvänd kokbok vill jag säga. Boken kom först ut 1972; Bonniers nya kokbok, Hej mat och har omarbetats och givits ut flera gånger sedan dess. Idag såg jag en riktig tungviktare i mataffären. Bonniers kokbok som det även finns som jubileumsutgåva. Förra året kom även Vår Kokbok, Coop provkök i ny omarbetad upplaga. Trots alla färgglada, roliga, nischade kokböcker som finns idag, inte minst av alla kändiskockar som inte var lika mycket på tapeten för sådär 20 år sedan, så måste jag säga att en sådan här grundkokbok borde vara ett måste i varje hem. Jag använder de mest för grunderna och teknikerna. Sen är det bara att blanda, krydda och mixa som man känner för i köket :) Åh, det bästa av allt är alla härliga julspecial bland matlagningsprogrammen som duggar tätt.
Rödkål
4-6 port
3/4-1 kg rödkål
2 äpplen, gärna syrliga
1 gul lök
2-3 msk smör
1 tsk salt
1-2 msk sirap eller socker
1/2-1 dl rödbetslag eller 1 msk ättiksprit + 1 dl vatten
Ta bort vissna kålblad och klyv kålhuvudet. Strimla kålen fint med vass och smidig kniv tills bara socken återstår. Eller skär kålen i klyftor och kör den i foodprocessor med skärkniven. Skala äpplena och skär dem i klyftor. Hacka löken. Smält matfettet och fräs kålen däri. Tillsätt äpplen, lök, salt och sirap eller socker. Rör om och späd med rödbetslag eller ättika och vatten. Låt kålen koka under lock på svag värme tills den är mjuk. Beräkna 45-60 min koktid. Rör i kålen ibland och späd ev med mer vätska. Ta av locket mot slutet av koktiden och låt ev ätska koka in. Smaka av kålen.
Rödkålen kan med fördel kokas i förväg och värmas upp före serveringen.
Rödkål på burk kan friskas upp med rivet äpple och ättika eller rödbetslag.
(s 74-75, Bonniers nya kokbok, 1989)
Smaklig spis!
söndag 19 december 2010
Halkan slår hårt här i väst
Det är inte bara ute på Göteborgs gator och torg man halkar omkring. Även här på min blogg halkas det runt. Periodvis är jag före mig själv och har flera inlägg klara men så var inte fallet nu i helgen. Dessvärre råkade jag bli plötsligt sjuk och fick lägga alla sysslor åt sidan. Nu börjar jag hämta mig igen och skall försöka jobba igen med bloggen. Insåg just att jag postade fredagens inlägg idag (söndag) utan att alls kommentera det snedsteget.
Har postat nedräkningen/bloggkärlek/min önskelista varje dag i december och har intentionen att fortsätta i samma takt. Det är ju trots allt bara fyra dagar kvar (och sex inlägg). Varje inlägg innehåller länkar till bloggar som betyder något för mig. Personerna bakom bloggarna är matintresserade, vänner, bekanta, intressanta, snälla, duktiga, läsvärda, roliga, ambitiösa, hjälpsamma på alla sätt och vis. De är alla värda att uppmärksammas, tackas och jag kan inget annat än uppskatta allas kommentarer, inlägg, idéer och goda smarta lösningar vad gäller matlagning och bakning.
Så för att höja stämningen lite mer såhär några dagar innan dopparedagen är det väl dags att kranka upp volymen och spela julmusik för hela slanten. GP listar "julplågorna" enligt Stim. En lista med svenska låtar och en med internationella. En av de svenska låtarna hittade jag inte på Spotify men här får ni en länk till Youtube där Julgryning vaknar går att höra. Ska villigt erkänna att det är en melodi jag inte alls känner igen. Kanske är jag ingen stor radiokonsument utöver pratiga P1 men låtarna från den internationella listan är alla lika välkända.
Kanske är det Pyret som har rymt. Hon vill nog inte bli någon julskinka.
Tror att hon hellre vill bli Ingos husdjur :)
Ingenting är värt att stressa, halka, bryta lårbenshalsen eller få hjärtinfarkt över, så ta det bara lugnt i veckan. Julen kommer och går vare sig vi vill eller ej.
En vecka kvar till dopparedagen
Doppareda'n. Är det någon som kallar julaftonen för dopparedagen? Eller snarare, är det någon som har dopp i grytan (och då menar jag inget annat än varm buljongliknade spad att doppa vörtbröd i) på jul? Vi har aldrig haft det hemma. Det var först i vuxen ålder som jag en gång fick smaka och doppade en bit vörtbröd i ... ja, vad var det egentligen? Skinkspadet? Reducerat och ev kryddat? Ärligt talat så minns jag faktiskt inte mer än att det var salt som tusan och jag gillade det. Uppenbarligen var jag ganska ensam om det (därav anledningen till att vi aldrig haft det hemma t ex).
Jag har inte alltid varit vegetarian. För en del år sedan blev jag väldigt sjuk och var tvungen att ändra på det mesta i mitt som jag levde då. Slutade med mitt dåvarande jobb. Ändrade diet. Från början successivt men övergick allt mer till ren vegetariskt och faktiskt under ett par år helt vegansk.
Trots att jag varken vill eller ens längtar efter att äta kött igen händer det att jag får ett riktigt sug efter en god skiva salami. Att få sätta tänderna i ett riktigt knaperstekt bacon. Eller en riktigt saftig och god kyckling lagad i lergryta... fast suget försvinner lika fort som det kommer.
Just nu försöker jag hitta piffiga, roliga, festliga, smakfulla och inte alltför oststinna vegetariska julrätter att förgylla nästa helg med.
lördag 18 december 2010
Vad äter man efter...
... en ofrivillig detox? Hela två kilo på mindre än 24 timmar. Sitter som en smäck så här i viktminskningstider. För att inte tala om allt sött, gott och fett som stundar i den annalkande juletid. Bra att förbereda sig och gå ner i förebyggande syfte. Synd bara att det handlar om ren och skär vätska ;)
Sedan jag slutade arbeta som förskollärare har jag mest kämpat mot värken i lederna och för övrigt fått vara hyfsat frisk. En förkylning här, en bihåleinflammation där och så var det ju påsklovet förra året (som egentligen kräver en uppföljning då det handlade om något heeeelt annat jag inte förstod då) och så har den alltså slagit till igen. Jag vet inget värre. Och denna frossa också. Känner mig så usel och ynklig. Så ska man på skrangliga ben tvätta, torka och desinficera efter sig också. Jag beundrar alla ensamma mammor med små barn!
Såhär kan det dock gå och ett tillfälligt avbrott i min önskelista blev det. Hoppas vara med på banan i morgon igen för nu handlar det alltså om att hämta krafter igen. Vad äta? Det värker i kroppen efter mat och vätska men risken att allt ska sätta igång igen ligger som en nar över munnen. Huvudvärken börjar så smått bulta. Mjölk, kaffe och grönsaker är saker som inte är att rekommendera (vilket jag såklart har hemma) men däremot något som är "snällt mot magen" som te och vitt bröd skulle gå bra. Inte ett rån, inte en skorpa, inte ett kex och än mindre vitt bröd så långt bak jag än gräver i mitt skafferi. Som liten, och lite äldre, fick jag bland annat nyponsoppa, blåbärssoppa, avslagen cola (eller så var det syrran som fick det), rån och ja säkert åt jag hönökaka också. Inte en chans att jag klarar av att ta mig till affären än.
Kanske en lussekatt skulle funka?
Är det förresten någon som vet om Odwalla's produkter finns i Sverige?
På återseende!
torsdag 16 december 2010
Glöggen (drycken) jag alltid väntat på!
Jag trodde inte jag kunde sakna något så mycket som jag först inte visste fanns men för ett par veckor sedan hände det. Som den lakritsälskare jag är såg jag inget annat val, när Systembolaget släppte den norska Herrgårds lakritsglögg, än att införskaffa en flaska dito starkvinsglögg. Smuttade på kall glögg medan jag värmde en skvätt i kastrullen och föll pladask! Sedan dess måste jag erkänna att jag druckit mer lakritsglögg i kall form än traditionsenligt uppvärmd.
Den smakar i stort sett bara lakrits. Det är först vid upphettning som man kan ana de vanliga glöggsmakerna som till exempel nejlika, kanel och ingefära. Som glögg kan jag inte säga att den slår vidare högt men som aperitif, digestif eller bara sådär när andan faller på så är den supergod!!
Tidigare har jag gjort min egen glögg - Dunderglöggen enligt G-P:s recept och förra året var jag på en superdupertrevlig glöggprovning i stora staden. Meningarna gick då isär om favoritglöggen och jag är övertygad om att jag är hyfsad ensam om att gilla Herrgårds lakritsglögg.
Har ni det minsta smak för lakrits skulle jag absolut tipsa om, nu när helgen närmar sig, att i alla fall ge lakritsglöggen en chans.
Torsdag den 16 december och pepparkakshusen
Vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det liksom bubblar i mig och tårarna bränner bakom ögonlocken. Ena sidan glatt och nästan befriande på något sätt å andra sidan sorgset och kvävande. Lättnad, frihet, spänningar, dålig sömn, dödsfall och den årliga midvinterångesten som nyper till. Känslorna åker bergochdalbana i kroppen just nu.
Regnet smattrar på rutorna och vinterlandskapet blir bara smutsigare och geggigare utanför fönstret. Så många borden hit och dit och så lite lust och inspiration. Hög tid att peppas upp!
För någon vecka sedan hittade jag fram till denna stora pepparkashustävling. Jag blir alldeles matt av alla fina bidrag. Temat för tävlingen var -Jag är hemma nu! om att vara hemmastad eller rotlös. Idag upptäckte jag att tävlingen visst redan var avgjord. Av 95 bidrag har elva vinnare utsetts *drums* Se här vilka de är. Har du vägarna förbi så ta chansen att se utställningen av alla pepparkakshus på Arkitektmuseet på Skeppholmen i Sthockholm. Den håller på ända fram till den 9 januari 2011.
Vilken är din favorit?
Har du kanske bakat ditt eget pepparkakshus? Eller är du sugen på att baka pepparkakor? Förra året skrev jag ner recept på världens godaste pepparkaksdeg! (eller ja, det är i alla fall mammas, förmodligen också mormors, goda pepparkaksrecept)
Och om det nu skulle vara så att ni inte hinner/har lust/ork till att blanda ihop ingredienser till egen deg kan man också göra pepparkakshus på det här viset (se nedan). Han vet inte om det än men bilderna är lånade av W som också är hjärnan och kreatören bakom detta tjusiga pepparkakshus. Det behöver inte vara så svårt som man kan tro.
Vad fint det blev W!!
onsdag 15 december 2010
Måndagsgryta (eller soppa) på en onsdag
Kanske 2-glasfönster inte är det optimala när det är -10 ute.
Ibland får man till det sådär gott och överraskande i köket. Kanske är det bara de låga förväntningarna som lyfter hela rätten eller så blir det helt enkelt goda smaker tillsammans vissa dagar. Som i måndags till exempel. Lite frusen, hungrig som en varg och fort skulle det gå. Öppnar kylen och tager vad man haver. Där finns en del burkar som nästan är slut, en bit gul lök i en påse, en halv paprika...
Det får bli soppa/gryta. Hade först tänkt använda resten av de stora vita bönorna men de hade jag visst redan ätit upp innan helgen. Tack och lov fanns en burk kokta kidneybönor i frysen som gick lika bra. Hade heller ingen grönsaksbuljong eller grönsaksfond hemma så det blev till att ösa på med örtsaltet och torra örtkryddor istället.
Måndagssoppan (också kallad gryta)
1 port
1/4-1/2 gul lök
1/2 röd paprika
2 soltorkade tomater (i olja)
1 näve sockerärtor (brytärtor)
olivolja
2-3 dl vatten
1 tsk örtsalt
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 krm cayennepeppar
70-80 g kokta kidneybönor
svartpeppar
ev flingsalt
2 msk grädde
Skala och hacka löken. Skär paprikan i korta strimlor liksom med den soltorkade tomaten. Skölj och skär sockerärtorna i två eller tre delar. Fräs först löken någon minut i olivolja och tillsätt sedan paprikan, tomaterna och sockerärtorna. Låt fräsa tillsammans en liten liten stund. Krydda och tillsätt sedan vatten. Låt koka/puttra ca 5 minuter. Rör i de redan kokta bönorna och låt puttra någon minut till. Om bönorna är frusna så rör i och låt puttra lite längre. Rör till sist i ett par matskedar grädde. Går också välja att reda av med lite maizena men använd då lite mera vatten. Likaså om det ska bli mer av en soppa istället för gryta.
Smaklig spis!
Bara 16 dagar kvar på året
Lite mer än två veckor kvar på året. Dags att summera. Högt och lågt och så lite mittemellan.
Förväntningar
Besvikelser
Längtan
Vänner kommer
Utmaningar
Ont i magen
Utmattning
Vänner försvinner
Ensamhet
Styrka
Svart bälte
Förvirring
Vi kan väl ta och packa in detta år ordentligt. Lägga det i någon skokartong långt bak i garderoben.
okej
tisdag 14 december 2010
Rotsaksgratäng
Så var det detta med vegetarianer och veganer igen. Förra veckan fördes en kort och ganska banal diskussion på TV om huruvida någons dotter skulle få vegansk mat i skolan eller ej. Motargumenten som t ex att man inte kan leva på bara avokado eller att det skulle vara farligt för yngre barn att äta enbart vegansk mat får mig att skruva mig av obehag. Vad är det med folk? Det finns ingenting som talar mot att en vegan/vegetarian inte skulle få tillräckligt med näring i sig. Jag är skulle snarare vilja påstå att det är många barn, och vuxna för den delen också, som istället får för lite näringsriktig mat i sig. Hur många av er som har barn har inte kämpat, trugat, smusslat och på alla möjliga sätt försökt få era barn att äta just grönsaker. Eller "riktig mat" för den delen och inte bara ostmackor?
Under de år jag jobbade som förskollärare hade vi så kallad pedagogisk lunch med barnen. Jag var tvungen att ha med egen matlåda varje dag för den mat som serverades är inget jag vill stoppa i min kropp. Endast vit pasta, vitt ris, vattnig potatis, köttfärssås gjord på ketchup, korvlåda med ketchup, chili con carne med ketchup, köttbullar och ketchup, panerad fisk och ketchup, vitt bröd, mannagrynsgröt, vaniljyoghurt... ja, nej det var sorgligt. Och så tänker jag på alla allergier vi hade. Ägg-, gluten-, soja-, tomat-, nötter-, mjölk-, fisk-allergier. Dessutom fanns det gott om andra matpreferenser som till exempel att inte äta fläskkött och de som endast åt halalkött. Det bara måste vi ju lösa. Så vad är det som då skulle vara så galet svårt och komplicerat med att fixa veganmat på förskolor och skolor??
Hur som helst. Förra söndagen blev det till att laga sin egen mat på bortbjudningen. Det blev en rotsaksgratäng med cocosmjölk. Potatis, morötter, palsternacka och en purjolök i lager. Tvätta och skala rotsakerna. Skiva i ca 5 mm tjocka skivor. Häll olivolja i botten på en stor eldfast form och lägg i potatisen. Salta och strö över hälften av purjolöken. På med palsternackan, mer purjolök och ett par pressade vitlöksklyftor. Peppra. Täck toppen med morötterna. Häll över en stor burk kokosmjölk och grädda på 200-225 grader i 45-60 min. I veckan gjorde jag en replika på den med lite andra råvaror.
Rotsaksgratäng
1 port
100-150 g rotselleri, skalad och skivad
2-3 morötter, skalad och i slantar
10 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
olivolja
salt
svartpeppar
1 liten burk kokosmjölk
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva rotsellerin och morötterna. Skölj purjolöken riktigt ordentligt och strimla ca 1 dm. Gärna från båda ändarna. Häll olivolja i botten av en eldfast form. Fördela rotsellerin i botten. Salta och peppra. Täck rotsellerin med purjolöken och pressa över en vitlöksklyfta. Toppa rotsakslådan med morötterna. Salta och häll till sist över kokosmjölken. Låt stå i ugnen ca 45 min. Tiden kan variera lite beroende på hur tjocka skivor rotsakerna är skurna i eller hur väl packad eller utspridd gratängen är.
Smaklig spis!